Architekt nie może Cie zmusić do skorzystania z jego bazy sprzedawców. Oczywiście będzie chciał, bo ma prowizję od każdego przyprowadzonego klienta. To jasne i to żadna zbrodnia. Sam jestem dystrybutorem czeskich lamp kryształowych z prawdziwymi kryształami Preciosa i współpracuje z architektami i dekoratorami wnętrz. Jeszcze żaden z nich nie powiedzil, że nie godzi się na zakup z innego źródła, z którego dany architekt nie ma prowizji. To Twoje pieniądze i Twoje mieszkanie, masz prawo wyboru. Jeśli architekt się nie zgadza to trzeba szukać innego. Mieliśmy taki przypadek ostatnio kiedy to klient przyprowadzony przez architekta uparl się, że rezygnuje z zamówienia bo znalazł gdzieś lampę o 15% taniej. Nie pomogły tłumaczenia, że konkurencyjna lampa to nie kryształ a egipskie szkło. Kupił, powiesił, oddał i wrócił do nas. Ale architekt do niczego go nie zmuszał. Wolna wola. Sam urzadzalem dom i większość materiałów kupiłem ze swoich źródeł, nie z tych polecanych przez osobę, która zrobiła mi projekt. Dodam, ze większośc dodatków i mebli zamawiałem w sieci,od siebie polecam chociażby to miejsce:
https://artredi.pl/ Znajdziesz tutaj spory wybór oryginalnych opcji.