Dzisiaj jest 09 lis 2025, 15:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator

Cześć! Kupiliśmy nowe mieszkanie, które ma być naszym docelowym. Chcieliśmy skorzystać z usług architekta i zdajemy sobie sprawę z kosztów. Chcemy wyciągnąć jak najwęziej z mieszkania więc potrzebujemy profil funkcjonalny + wizualizacje. Zapytaliśmy też ile mniej więcej należy przewidzieć za m2 wykończenia (materiały, wykonawcy, meble itd) - usłyszeliśmy, że 3,5k-4k.
I tutaj moje pytanie do Was - czy ktoś z Was korzystał z usług architekta ale modyfikował samodzielnie materiały wybrane przez architekta? Architekt przygotowuje listę produktów/ materiałów do zamówienia ale są to produkty, które nie pochodzą np z castoramy dlatego ich cena jest wyższa.
4K za metr to jednak dla nas za dużo, zdajemy sobie sprawę, że ceny wzrosły ale np płytki czy deski podłogowe spokojnie można kupić w standardowym sklepie a ich cena będzie niższa niż w takim showroomie.

obserwator
obserwator

Architekt nie może Cie zmusić do skorzystania z jego bazy sprzedawców. Oczywiście będzie chciał, bo ma prowizję od każdego przyprowadzonego klienta. To jasne i to żadna zbrodnia. Sam jestem dystrybutorem czeskich lamp kryształowych z prawdziwymi kryształami Preciosa i współpracuje z architektami i dekoratorami wnętrz. Jeszcze żaden z nich nie powiedzil, że nie godzi się na zakup z innego źródła, z którego dany architekt nie ma prowizji. To Twoje pieniądze i Twoje mieszkanie, masz prawo wyboru. Jeśli architekt się nie zgadza to trzeba szukać innego. Mieliśmy taki przypadek ostatnio kiedy to klient przyprowadzony przez architekta uparl się, że rezygnuje z zamówienia bo znalazł gdzieś lampę o 15% taniej. Nie pomogły tłumaczenia, że konkurencyjna lampa to nie kryształ a egipskie szkło. Kupił, powiesił, oddał i wrócił do nas. Ale architekt do niczego go nie zmuszał. Wolna wola. Sam urzadzalem dom i większość materiałów kupiłem ze swoich źródeł, nie z tych polecanych przez osobę, która zrobiła mi projekt. Dodam, ze większośc dodatków i mebli zamawiałem w sieci,od siebie polecam chociażby to miejsce: https://artredi.pl/ Znajdziesz tutaj spory wybór oryginalnych opcji.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.