Dzisiaj jest 01 lis 2024, 0:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Liberalizm w czasach PRL?! :shock:

Tytuł:
rekrut
rekrut

Drogi bb, zgadzam się, że wiele spraw jest na długą dyskusje, jednak z twego postu wynika, ż e przydałoby sie troche lekcji ekonomi, to co mówisz to rzeczy kompletnie przeciwstawne,respektowanie prawa i demokracja, liberalizm i rozprężenie społeczeństwa to pojęcia bardzo ważne, lecz chyba to lekkie pomieszanie tych pojęć. można inaczej zdiagnozować to co jest w naszym mieście - po prostu chaos.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Nie, żadne pojęcia mi się nie pomyliły. Otóż u nas socjalizm nie wyateizował tak jak to było w Czechach 80% społeczeństwa. U nas nie było rusyfikacji tak jak za czasów ZSRR na Litwie, Łotwie i w Estonii. Węgrzy i Słowacy również przeżywali ciężkie czasy. A u nas? Wolna amerykanka. Można było swobodnie chodzić do kościoła, za co w Czechach od razy ludzie wyrzucani byli z pracy, nawet Ci, co nie należeli do partii. A pojedź właśnie teraz na Litwę czy do Czech i zobacz jak tam wyglada obywatelskie poszanowanie dobra wspólnego przez obywateli. Jestem na świeżo po kolejnym wyjeździe do Wilna. I znów przeżyłem kolejny szok. Wsiada chłopak, na oko 22 lata. A w trolejbusie jedna kontrolerka! JEDNA! I to w dodatku ok. 60 letnia babcia. Chłopak nie skasował biletu. Kontrolerka powiedziała, że albo kupuje bilet, albo dzowni po policję. Na nastepnym przystanku czekała grupa kontrolerów z radiowozem. 4 inne osoby w wieku ok.25 lat zmusiła do kupna biletów u kierowcy. A u nas co by było? Myślisz, że taki wyrostek byłby kulturalny wobec starszej kobiety? Drugi przykład: Kowno. Pijaczek na ulicy kładzie buletkę i idzie dalej, a jakaś kobieta każe mu ją podnieść, bo jak nie, grozi, że wezwie policję. On podnosi i idzie wyrzucić ją do śmietnika. A wyobrażasz sobie cos takiego w naszej bananowej republice? Niestety nic mi się nie pomieszało. Bo jeśli ludzie (zwykli obywatele) naprawdę byliby prześladowani w czasach PRLu to dziś inaczej postępowaliby i szanowali to co poniekąd jest także ich własnością i byliby dumni z własnego kraju.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Może jednak poczytaj definicje liberalizmu.

http://portalwiedzy.onet.pl/36498,,,,li ... haslo.html

http://pl.wikipedia.org/wiki/Liberalizm

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jakbyś uważnie przeczytał to co napisałem w poprzednim poście, to zrozumiałbyś co miałem na myśli. Był liberalizm w stosunku do tego co było w innych republikach socjalistycznych.

A z definicji: "[...]głoszący nieskrępowaną działalność poszczególnych obywateli na polu gospodarczym i politycznym"

No i w porównaniu do czasów socjalistycznych Litwy, Czechosłowacji czy Węgier i tego co działo się tam, byliśmy krajem wyjatkowo liberalnym.

Tytuł:
VIP
VIP

Zaryzykowałbym ostrożną tezę, że w PRLu jednak bardziej przestrzegano prawa jeśli chodzi o rodzaj sytuacji podawany przez bb. Czy wrócił bym do tamtych czasów :?: Z pewnością nie. Zgadzam się, że rodzaj anarchii, nieudolność policji, strażników miejskich i urzędników denerwuje nieraz bardziej, niż zakaz deptania trawników, ale uważam, że obecna droga, choć niełatwa, jest bardziej właściwa, niż PRLowska.
Temat jest złożony i próby jego uproszczenia powodują zafałszowanie obrazu.
A co do liberalizmu, to skłaniam się ku temu co mówią moi poprzednicy, ESK2010 i ten o długim i trudnym do wymówienia nicku :wink: :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator

bombas3 pisze:
ale uważam, że obecna droga, choć niełatwa, jest bardziej właściwa, niż PRLowska.

No to nie podlega dyskusji i z tym się zgadzam w 100%. Jednak uważam, że czasy PRL nie były złe dla naszego narodu, skoro często słyszę od wielu ludzi, jak to dobrze było za PRL. I sądzę, że gdyby za czasów PRL Polacy porządnie dostali "w tyłek", to dziś ta część narodu, która nie szanuje niczego, kpi sobie z prawa, może postępowałaby inaczej, bo pamiętałaby jak źle było kilkanaście lat wcześniej...

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
skoro często słyszę od wielu ludzi, jak to dobrze było za PRL.
zwróciłeś uwagę, kto takie opinie głosi :?: :?
Cytuj:
sądzę, że gdyby za czasów PRL Polacy porządnie dostali "w tyłek"
jestem innego zdania. Strachem, gwałtem i terrorem, nawet stosowanym w najlepszej wierze nie osiągniesz celu: możesz ludzi wytresować, ale nie wychować. Ta metoda jest szybsza i mniej skomplikowana (wystarczy trochę pałek i karabinów), dlatego niektórzy chętnie ją stosują :idea:

Tytuł:
rekrut
rekrut

czytam tak posty bb i dochodzę do wniosku,że coś jest nie tak.Rozumując jak bb wygladałoby, że najlepiej powinno byc w dzisiejszej Rosji. Tyle lat prawdziwych przesladowań, miliony ludzi straconych, gułagi, tak, oni dostali "w tyłek" i co? jakie efekty?
Również w dzisiejszej Korei Północnej naród jest wychowywany właściwie? włośnie w taki sposób kształtuje się społeczeństwo?
Chyba czasy komunizmu w Polsce znasz jedynie z opowieści, ja znam z własnego zycia, znam ludzi którzy chrzcili dzieci w innym mieście pomimo iż nie byli członkami partii. uważasz, że czasy PRL nie były zle dla naszego narodu? człowieku co ty wygadujesz! Nie będę tu uzasadniał, że sie mylisz, wystarczy tylko myśleć. Jednak trochę mieszają ci się pojęcia, internet jest wspaniałym narzędziem i można najpierw sprawdzic co znaczy "republika bananowa" zanim sie uzyje.
Bardzo dziwacznie porównujesz liberalizm w krajach komunistycznych, ale przyjmijmy twój tok myslenia, jeśli mówisz, że w porównaniu do innych demoludów był liberalizm to konsekwentnie (wg twojej metodologii) mam prawo porównać ówczesną Polskę do innych krajów i porównując do Jugosławi to u nas nie było liberalizmu, nie mówiąc już o innych krajach. Jest definicja liberalizmu i koniec, gospodarka może być bardziej lub mniej liberalna w odniesieniu do tej definicji, inaczej mogą wyjść dziwolągi. w czasach PRL wymyślono termin "sprawiedliwość socjalistyczna", aby urządzać rozmaite hece, dzisiaj też niektórzy marzą o "sprawiedliwości społecznej", kolejny dziwoląg, sprawiedliwość albo jest albo jej nie ma, jest kodeks i on obowiązuje. Własnie przestrzeganie prawa jest naszym wielkim problemem, przestrzeganie przez wszystkich... ale to już inny temat.[/b]

Tytuł:
obserwator
obserwator

Chrzcili, ale ochrzcili. Ale w Czechosłowacji to by niestety nie przeszło. W Polsce językiem urzędowym nie był rosyjski jak to było z Łotwą, Litwą i Estonią. I w porównaniu do tych krajów to u nas była wolna amerykanka. Nie wiem czy pamiętasz z historii, dlaczego Mieszko I przyjął chrzest. Otóż miał poślubić pewną pannę i katolicyzm przyszedł do nas z Czech. A co jest dziś? 80% Czechów nie wierzy w nic, dzięki socjalizmowi. Ja zas proponuję Tobie pojeździć trochę, zobaczyć trochę innego Świata, porozmawiać ze zwykłymi ludźmi i przestać mówić, jacy to biedni byli Polacy za czasów PRL. Bo było mnóstwo narodów, które miały prawdziwe piekło i dziś cenią swój kraj, dbają o niego i są z niego dumni, bo pamiętają co przeżyli. Czy ja napisałem, że w Rosji jest super? Nie. Wcale nie zachwalam komunizmu, bo to były złe czasy. I dobrze, że się skończyły. Ale jeszcze raz powtórzę, że Polacy za mało dostali "w tyłek" i dziś nie doceniają tego, że żyją w wolnym kraju.

Tytuł:
VIP
VIP

oj, coś mi się zdaje, że to Tobie bb by się przydało dostać w d.., wtedy wiedziałbyś o czym mówisz :lol: i b. proszę nie obrażaj się, ale naprawdę wydaje mi się, że nie bardzo wiesz o czym mówisz :?

Tytuł:
obserwator
obserwator

To tylko moje zdanie. Ty masz inne. Wydaje mi się, że racja i tak jest pośrodku, bo i Ty ani ja nie mamy w 100% racji :twisted: A możesz mi wierzyć, że życie dało mi w kość.

Tytuł:
VIP
VIP

Nie chcę Cię przekonywać do swoich racji, podejrzewam, że okres PRLu znasz z opowiadań, ja natomiast z autopsji. I dlatego, jak ktoś mówi o czymś, o czym nie ma pojęcia, muszę protestować. To naprawdę nie był okres dobry, ani dla Polski, ani dla Polaków, choć niektórzy jeszcze sobie z tego nie zdają sprawy. Inni natomiast nigdy tego nie zrozumieją. Narobił spustoszenia w głowach, zdemoralizował dużą część społeczeństwa, czego długo jeszcze odczuwać będziemy skutki. Zabijał aktywność, tworzył bezwolną rzeszę znormalizowanych obywateli i o tym trzeba cały czas przypominać :?

Tytuł:
pismak
pismak

Proponuję ustalić spotkanie konsultacyjne. W cztery oczy zawsze lepiej takie sprawy przedyskutować, poznać dogłębnie argumenty strony przeciwnej. Kto ustali termin? I miejsce spotkania?

:)))

Tytuł:
VIP
VIP

ja wiem :?: komitetów PZPR i I sekretarzy już nie ma :wink: :lol:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.