Dzisiaj jest 09 lip 2025, 22:17

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 580 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Ja z wrodzonej przekory chyba nie będę tam bywał ;) Jakoś nie kupuję takich tanich tekstów ;)
Tekst z barkiem bardziej do mnie przemawia ;)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

zubek pisze:
Mario - "stylowa" w jakim sensie? wystrój pospolity. bezstylowy. no i nazwa- po niemiecku lepiej brzmi? wstydzita sie polskiego? ja się wstydzę takich nazw.

zubek, więc stylowo po 'naszemu' powinno być Restauracja u Mariana :D

Ale szybki rzut oka na menu, pokazuje, że knajpa (sorry restauracyja) będzie pod niemców lub tych co są trendy i jazzy ]:->

Tytuł:
VIP
VIP

Mario
straszny krój liter menu restauracyjnego, ciężko się czyta :( i co to jest SELEKCAJA SERÓW??? :o albo CHRUPIĄCE SKAZYDEŁKA :smt044

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

bombas spróbuj i poddaj SELEKCAJA I, potem powiedz jak było... :smt023

Tytuł:
VIP
VIP

byłem

Dzisiaj razem ze znajomym poszliśmy do Mario Restaurant na "testowanie". Wewnątrz panuje typowy dla eleganckich amerykańskich restauracji styl. Usiedliśmy przy stole i po chwili zjawił się kelner (szef) pomagając nam się "rozpłaszczyć" zaproponował coś do picia.

Atmosfera miła i pomimo, tego że wolno palić, tylko dwa razy poczułem dym z papierosów. Jak się okazało wentylacja jest w miarę dobra i szybko oczyszcza powietrze, jednak oprócz nas były zajęte jeszcze 4 stoliki (2 palące) więc nie wiem jak by wypadło przy większej ilości osób.

Kuchnia:
Na przystawkę wzięliśmy łososia z pomidorami i białym serem (nie wiem jak to się dokładnie nazywało, ale do tego były jeszcze tosty i cebulka co razem było ekstra. Paweł dostał pomidory z mozzarellą i też sobie chwalił. Następnie ja zamówiłem jagnięcinę, a Paweł jakąś wołowinkę albo befsztyk. Moje było w smaku dobre choć zapomniałem, ze to gratka dla smakoszy i miłośników mięsa z dodatkiem tłuszczyku, natomiast mój kolega zapychał się wielkim kruchym kawałkiem mięsa że mu się uszy trzęsły. Niestety deser nie był mu pisany, za to ja mając jeszcze zapas miejsca zamówiłem deser z dziwną nazwą (kawałki ciasta z czymś w rodzaju masy ptysiowej w środku) + 2 gałki lodów waniliowych. Przy okazji w ramach bonusa dostałem do spróbowania ciasto z truskawkami i masą mascarpone. Było w miarę dobre, choć truskawki były czymś marynowane i niezbyt lubię mieszanie smaku malin i polewy tegoż smaku z czekoladą.

Podsumowując kuchnię i przede wszystkim sposób podania potraw oceniam na 8/10 czyli bardzo pozytywnie.

plusy:
- kuchnia
- obsługa
- nowe potrawy (dotąd niespotykane w zgorzeleckich restauracjach)
- stawianie na wysoki standard (brak chusteczek papierowych, zamiast tego są wyłącznie materiałowe - mimo to popełniłem faux pas i poprosiłem o papierowe nie wiedząc o tym zwyczaju ;))
- hot spot - niebawem ma zawitać do lokalu

minusy:
- wolno palić
- brak miejsc do parkowania w ciągu dnia (pewnie trafiłbym tam już znacznie wcześniej)
- brak przystosowania dla osób niepełnosprawnych (bariery architektoniczne dla wózków inwalidzkich itp.) choć możliwe że jeszcze o czymś nie wiem
- nieco słaby kontakt wzrokowy z kelnerką, która zamiast reagować na nawiązanie kontaktu wzrokowego "przywołującego" do stolika klienta patrzyła cały czas w dół (gdzieś po barze)
- brak menu lunchowego - co możliwe pojawi się w przyszłości jednak problem parkowania w godzinach 12:00 - 14:00 uniemożliwi sprawne wprowadzenie tego punktu

Reasumując zapomniałem odwiedzić toalety pomimo ze zazwyczaj od tego zaczynam zwiedzać restaurację (porządek i utrzymana czystość w toalecie świadczy o tym samym w kuchni). Ogólnie restauracja ma szanse na stałe zaistnienie w spisie zgorzeleckich restauracji, do których warto zabrać gości, ale do czasu wprowadzenia zakazu palenia papierosów będzie dla mnie nieco w tyle za Da Franco czy Espresso.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Wewnątrz panuje typowy dla eleganckich amerykańskich restauracji styl
:shock: :o :D :smt096

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
]Reasumując zapomniałem odwiedzić toalety pomimo ze zazwyczaj od tego zaczynam zwiedzać restaurację (porządek i utrzymana czystość w toalecie świadczy o tym samym w kuchni).

To był błąd - ja też zawsze odwiedzam ten przybytek ;)

Nie obraź się Alex ale nie uważam żeby Twoja ocena jakiejkolwiek restauracji w naszym mieście miała sens. Właściciele będą stawać na głowie żeby Ci dogodzić (jakkolwiek ;) ) , bo wiedzą kim jesteś. Doceniam Twoje poświęcenie i chęć obszernego opisu ale wolałbym żeby normalny , anonimowy zawodnik opisał (bez złośliwości) co i jak mu podano :)

Tytuł:
VIP
VIP

Yello: nie przesadzaj z moją popularnością... poza tym nie sądzę, żebym został "zdemaskowany" bo nawet sprawa reklamy w katalogu była załatwiana od początku do końca z pracownikiem... Poza tym jak pewnie zwróciłeś uwagę, to nie jest zachwalanie pod niebiosa tylko plusy i minusy, czyli zwykła ocena. Byłem klientem - miałem prawo ocenić. Będą tam inni to pewnie wypowiedzą swoje zdanie na ten temat ale właśnie o to chodzi.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

szamo pisze:
zubek pisze:
Mario - "stylowa" w jakim sensie? wystrój pospolity. bezstylowy. no i nazwa- po niemiecku lepiej brzmi? wstydzita sie polskiego? ja się wstydzę takich nazw.

zubek, więc stylowo po 'naszemu' powinno być Restauracja u Mariana :D

właśnie tak!
nazwa Restauracja u Mariana brzmi znacznie lepiej i jest zgodna z ustawą o ochronie języka polskiego. a tak... siano. choć amerykanckie podobnież :lol:

Ostatnio zmieniony 02 sty 2008, 12:54 przez zubek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Cytuj:
właśnie tak!
Restauracja u Mariana brzmi znacznie lepiej

no właśnie, powinno być "u Mariana", Marian to przecież takie sympatyczne imię :smt050
pozdrawiam wszystkich Marianów w Zgorzelcu, w Goerlitz i poza granicami :smt096

Tytuł:
VIP
VIP

i wracamy do tematu

Tytuł:
obserwator
obserwator

ja wczoraj testowałam Etnę, sztućce każdy z innej parafii, Pan obsługujący stał przy nas cały czas póki czegoś nie zamówimy i tak samo jak otrzymaliśmy zamówioną pizze, stał i się przyglądał bez słowa... dziwne to było... pizza... no cóż pomylone zamówienie mimo że tylko my tam byliśmy.... ogólnie smakowo taka sobie, na minus też to że wszystko się rozlatywało, ach i te tępe noże... palec mnie bolał, ogólnie wyszliśmy nie zadowoleni i z postanowieniem że więcej tam chodzić nie będziemy bo nie warto.

Tytuł:
VIP
VIP

...a ten pan, to taki grubszy z poobgryzanymi paznokciami?
jeśli tak, to faktycznie, nie działa apetycznie. Mnie on odstrasza, dawniej bywało sympatyczniej i smaczniej, szczególnie gdy sam szef okazywał zainteresowanie klientem i zamówieniem.

Tytuł:
obserwator
obserwator

tak to ten pan... dla mnie atmosfera tam jest jakaś taka odpychająca... a co do szefa najlepsze jest to że to właśnie on pomylił zamówienie... żadnego przepraszam ani nic... tylko ten grubszy pan przekazał przeprosiny... ja na pewno więcej tam nie pójdę

Tytuł:
rekrut
rekrut

Jak do tej pory w Zgorzelcu byłem 3 razy w życiu i za każdym razem byłem w innej restauracji. Opiszę kolejno moje wizyty:
1) Najpierw odwiedziłem Pizzerie espresso. Wystrój lokalu bardzo elegancki. Obsługa miła. Toalety czyste. Jedzenie bardzo dobre. Jedyny minus to czas oczekiwania.

2) Kolejny lokal to Staromiejska. Lokal trochę mały. Wystrój to pomieszanie kilku stylów. Obsługa miła. Duże porcje jedzenia podane na jeszcze większych talerzach, co powoduje, że na pierwszy rzut oka porcje wydają się być małe. Kawa z automatu średniej jakości. Czas oczekiwania na jedzenie bardzo krótki.

3) Ostatnio byliśmy w Mario. Wystrój lokalu bardzo prosty w formie. Pod ścianą widoczny tandetny barek z winami. Każdy zamówił coś innego i wszystkim bardzo smakowało. Odwiedziłem również toalety i muszę przyznać, że jest tam bardzo czysto. Dodam, że lokal jest klimatyzowany. Czas oczekiwania na danie główne bardzo długi. Wielki plus to obsługa (nas obsługiwał szef). Po prostu rewelacja.

Ocena wg kryterium jedzenie: Mario, Staromiejska, Espresso
Ocena wg kryterium czas oczekiwania: Staromiejska, Espresso, Mario
Ocena wg kryterium ceny (najtaniej - najdrożej): Espresso, Staromiejska, Mario
Ocena wg kryterium obsługa: Mario, Staromiejska, Espresso
Ocena wg kryterium wystrój: Espresso, Staromiejska, Mario

Oczywiście to moje subiektywne odczucia.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 580 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 39  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.