Witaj
zubekW końcu ktoś pisze na temat.
Na wstępie napisze coś o sobie. Od lat pracuje w gastronomii, otwierałem nie jedną restauracje, nie jedną rozkręcałem ... itd. Zajmuje się codziennie kalkulacjami i wprowadzam je w życie.
Nie mam siły kalkulować i tłumaczyć jak to zrobiłem, że wyprodukowanie jednego dania kosztuje np. 3 zł. Po prostu zaufaj mi w tej kwestii.
Za to wytłumaczę Ci coś innego. Dajmy na przykład iż minimalna średnia jaka zostawia jedna osoba w restauracji to jest 20 zł. Jeden wypije kawkę za 5 zł, jedna kobieta zje sałatkę i wypije wodę za 20 zł a jeden przyjdzie z żona i dziećmi i zostawi 100. Ale przeważnie w restauracji zostawia się nie mało, my ustalamy średnia na osobę 20 zł.
Teraz skupmy się ilu gości przychodzi do lokalu. Sumując średnią z całego roku 60 osób dziennie to jest te minimum. To jest oczywiście przykład kiepskiego lokalu. Czyli miesięczny obrót to 36.000.W tej restauracji pracują 2 osoby- członkowie rodziny, 1 kelnerka za psie pieniądze i praktykanci
W sumie lipa, ale zawsze właściciel jest sobie winny, że ma mały ruch. Sumując taki właściciel w/w lokalu nie ma dla siebie do kieszeni mniej niż 4500 zł. Jeśli kuchnia będzie smaczna, personel gościnny i uśmiechnięty klient zawsze wróci i innemu poleci. Restauracja to fabryka pieniędzy, właścicielowi jest mało te 4500 więc chce więcej. Kupuje towar gorszej jakości, zmniejsza porcie. A tak naprawdę to on tylko odstrasza klientów. Wystarczy zainwestować w lokal, zatrudnić osobę doświadczoną i zapłacić uczciwie, a nie bazować na swojej niewiedzy, na praktykantach czy kucharce za 1200 na czarno. Powiem jeszcze jedno, reklama lokalu- płatna reklama to strzał w kolano. Uśmiechniętego i radosnego personelu oraz oraz restauracji z której pachnie nutami aromatów nie trzeba reklamować.
Dodam jeszcze jedną kalkulacje. Pracowałem kiedyś w restauracji w mieście mniejszym od Zgorzelca, restauracja wielkościowo takie jak nasze. 4 wspaniałych, zawodowców kulinarnych, 4 kelnerów- obrót miesięczny powyżej 200 000 zł a właściciel płakał, że ledwo 10 % obrotu ma dla siebie
zubek pisze:
musisz do tych Twoich wyliczonych 3 zł. troszkę dopłacić.
to jest koszt minimalny na 1 klienta