Espresso - zmiany i nowinki
Tej restauracji przedstawiać raczej nie trzeba, bo mówi się o niej w całym Zgorzelcu. Już na samym początku swojego istnienia dołączyła do nielicznego grona lokalnych restauracji, w których obowiązuje całkowity zakaz palenia. Lekka i smaczna kuchnia śródziemnomorska oraz przede wszystkim ekskluzywny wystrój sprawiły, że obecnie Espreso należy do elity gastronomicznej naszego miasta. Pomimo swojej renomy i coraz to nowych pomysłów lokal ma także pewne uchybienia, dlatego o jedne i drugie zapytaliśmy właściciela restauracji Arkadiusza Swacha.
zgorzelec.info: Długi czas oczekiwania na zamówienie to pierwszy zarzut padający pod adresem restauracji, czy to stały problem ?
Arkadiusz Swacha: Faktycznie na początku naszego "urzędowania" na Przedmieściu Nyskim czas oczekiwania mógł być nieco odbiegający od standardów. Mieliśmy nowy personel, który musiał się "dotrzeć", a poza tym sprzyjała pogoda i mieliśmy dodatkowe miejsca na zewnątrz. To był ciężki okres, ale obecnie nie mamy już z tym problemów. Dostajemy też pozytywne sygnały od klientów, że czas oczekiwania jest przyzwoity, choć naszym zdaniem jest on krótki. Tym bardziej, biorąc pod uwagę to, że wszystkie potrawy przygotowujemy "na świeżo".
zgorzelec.info: Czy można obecnie zjeść coś na szybko ?
A.S.: Tak, niebawem planujemy wyjście naprzeciw klientom, którym zdecydowanie zależy na szybkim i zdrowym posiłku w trakcie pracy. Będą to zestawy „lunchowe” składające się tzw. "trzech biegów" i będą wydawane w godzinach 12 - 17. Czas oczekiwania w tym przypadku będzie
wynosił od 5 do 10 minut.
zgorzelec.info:Co to znaczy jedzenie na "trzy biegi" ?
A.S.: Jedzenie na dwa lub trzy biegi to nic innego jak zdrowy sposób jedzenia posiłków. Polega on na tym, żeby powoli spożywać dwa lub trzy różne dania (przystawka + danie główne i opcjonalnie deser).
zgorzelec.info: Czy to prawda, że w niedługim czasie mają się podnieść ceny pizzy ?
A.S.: Tak. Wiem, że to mało pocieszająca informacja dla smakoszy tego dania, ale od ponad dwóch miesięcy większość składników, które wykorzystujemy do przygotowania tej potrawy jest droższa o około 50% (mąka, ser itp.), dlatego jesteśmy zmuszeni do podniesienia ceny. Ze swojej strony mogę zapewnić, ze dotychczasowe ceny pizzy nie wzrosną o więcej niż 2 PLN. Do zdecydowanie dobrych informacji należy ta, że już od początku listopada ruszyła nasza usługa dowozu potraw do klientów na ternie miasta i najbliższych okolic. W związku z wejściem Polski do układu z Schengen rozważamy też dowóz do klientów na terenie Görlitz.
zgorzelec.info: Jaka jest Pana ulubiona potrawa i co może Pan polecić swoim klientom ?
A.S.: Jednym z moich ulubionych zestawów jest Insalata Pomodoro + Tortellini Arabiata - to świeże pomidory z cebulą i bazylią oraz pierożki nadziewane serem Ricotta i szpinakiem w pikantnym sosie pomidorowym.
Innym zestawem jest Mozzarella Caprese (pomidory z serem mozzarellą, świeża bazylia, oliwa, ocet balsamiczny) i Scaloppine al madera (sznycelki wieprzowe w delikatnym sosie z wina deserowego Madera do tego w zestawie pieczone ziemniaki i sałata)
W zestawach polecam Tiramisu - (wł. tirarse sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie źr. wiki) Deser podajemy schłodzony zazwyczaj wraz z kawą espresso Lavazza. Taka kombinacja kawy i gorzkiej czekolady "stawia na nogi umarłego" i jest przede wszystkim niebiańsko pyszna.
Panna cotta - czyli gotowana śmietanka, to deser przypominający nieco pudding. Podajemy go z polewą czekoladową lub gorącymi malinami, choć wielu klientów dodatkowo zamawia jeszcze dodatkowo dwie gałki lodów.
Fondue au chocolat - to zestaw świeżych owoców gotowych do maczania w miseczce gorącej i gęstej czekolady mlecznej.
Przed samym posiłkiem warto zamówić aperitif np. campari, lampka musującego wina, a po jedzeniu fernet-branka, jagermeister, albo grappa.
Od września posiadamy w swojej ofercie nową kartę win. Dlatego jesteśmy w stanie zaspokoić gusta większości koneserów. Mamy też oryginalny szampan Piper Heidsieck, który dostępny będzie w wersji różowej, półwytrawnej i brut oraz Hiszpańskie wina musujące Cava nieodbiegające daleko od szampana.
Korzystając z okazji chciałbym teraz zadać pytanie do naszych klientów:
Czy mielibyście ochotę na bardziej wymyślne desery oraz na smakołyki na specjalną okazję. Takie, które doskonale będą się nadawały na wyjątkowy wieczór we dwoje ?
więcej o firmie:
Ristorante & Pizzeria espresso
www.pizza.zgorzelec.info
21317