Dzisiaj jest 25 sty 2021, 18:04

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 07 maja 2005, 21:41 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sty 2005, 18:15
Posty: 420
Lokalizacja: tu i tam
byte pisze:
Ktoś wie jak to nasze lokalne prowajderstwo rozwiązuje dostęp od strony technicznej? To znaczy: wszyscy lecą przez NAT czy jest pula adresów
i DHCP?


jezeli przez "pula adresow i DHCP" rozumiesz, ze kazdy
otrzymuje swojego ipka dostepnego z internetu
to:

NAT (moze nie wszyscy - ale wątłe)


Apropo. DHCP rownie dobrze moze byc na kompach "za NATem",
niepotrzebnie ten termin w to wplatales..

pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 maja 2005, 21:59 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 sty 2005, 0:32
Posty: 867
Lokalizacja: wlaczam GPS
byte pisze:
Ktoś wie jak to nasze lokalne prowajderstwo rozwiązuje dostęp od strony technicznej? To znaczy: wszyscy lecą przez NAT czy jest pula adresów i DHCP?


Jeżeli chodzi o dostęp z kablówki to mają przydzieloną pulę adresów, ale nie udostępniają jej na razie użytkownikom i wszystko jest kierowane przez NAT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 maja 2005, 22:09 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sty 2005, 18:15
Posty: 420
Lokalizacja: tu i tam
szamo pisze:
Jeżeli chodzi o dostęp z kablówki to mają przydzieloną pulę adresów,



Wiesz szamo, kazdy ma przydzielona pule adresow, inaczej
by nie funkcjonowali :)

szamo pisze:
ale nie
udostępniają jej na razie użytkownikom i wszystko jest kierowane przez NAT


czemu na razie? czyzby planuja i trzeba by bylo im zyczyc szczesc boze? :)

pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 maja 2005, 22:20 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 sty 2005, 0:32
Posty: 867
Lokalizacja: wlaczam GPS
tuka pisze:
Wiesz szamo, kazdy ma przydzielona pule adresow, inaczej by nie funkcjonowali :)


Spoko, ale sam nie wiem jak to wygląda w przypadku innych zgorzeleckich provaiderow. Na razie Tomkow nie rozdaje nic z tej puli... nie wiem może będą coś przez to hostować... kij ich wie...

tuka pisze:
czemu na razie? czyzby planuja i trzeba by bylo im zyczyc szczesc boze? :)


tak jak wyżej. Nie wiem ile ich jest. Nie interesuje mnie to, bo jak na razie lece na neozdradzie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 maja 2005, 10:02 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 03 kwie 2005, 20:09
Posty: 6
tuka pisze:

Apropo. DHCP rownie dobrze moze byc na kompach "za NATem",
niepotrzebnie ten termin w to wplatales..

pozdr


Może. Tyle że ja założyłem, że kolesie mają tylko jeden adres publiczny a całą podsieć w prywatnych (czyli klasyczny SNAT). Stosowanie wtedy DHCP mija się celem (przyznać na sztywno i spokój).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 maja 2005, 11:01 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sty 2005, 18:15
Posty: 420
Lokalizacja: tu i tam
byte pisze:
Może. Tyle że ja założyłem, że kolesie mają tylko jeden adres publiczny a całą podsieć w prywatnych (czyli klasyczny SNAT). Stosowanie wtedy DHCP mija się celem (przyznać na sztywno i spokój).


Z calym szacunkiem, ale pleciesz.. czemu mija sie z celem?
I dalej kolegi nie rozumiem, przeciec z puli publicznej
tak samo mozesz wpisac na sztywno i miec "spokoj" (?)

Ten "spokoj" wyglada tak, ze czesc userkow nawet
nie wie co to IP, i nie beda wiedzieli czmu im inet
nie chodzi po przeinstalowaniu kompa. I gdzie wtedy
spokoj?

pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 maja 2005, 12:07 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03 sty 2005, 0:32
Posty: 867
Lokalizacja: wlaczam GPS
tuka pisze:
Ten "spokoj" wyglada tak, ze czesc userkow nawet
nie wie co to IP, i nie beda wiedzieli czmu im inet
nie chodzi po przeinstalowaniu kompa. I gdzie wtedy
spokoj?

pozdr.


Dokładnie... dla spokoju administratorów i userów lepsze są adresy przydzielane dynamicznie, a nie na stałe, bo w sumie nasze społeczeństwo jest bardzo zacofane (bez urazy) jeżeli chodzi o coś więcej niż uruchomienie komputera i kliknięcie na ikonę Internet Explorer. 8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 maja 2005, 13:29 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 mar 2005, 17:57
Posty: 534
no właśnie, z tą wiedzą nie jest dobrze. :( ja np nie wiem jaka jest róznica między DHCP a HWDP :?: :o


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 maja 2005, 13:47 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 03 kwie 2005, 20:09
Posty: 6
tuka pisze:
Z calym szacunkiem, ale pleciesz.. czemu mija sie z celem?
I dalej kolegi nie rozumiem, przeciec z puli publicznej
tak samo mozesz wpisac na sztywno i miec "spokoj" (?)


Znaczy co z puli publicznej jak jej nie ma? Przypominam - jeden adres publiczny.

tuka pisze:
Ten "spokoj" wyglada tak, ze czesc userkow nawet
nie wie co to IP, i nie beda wiedzieli czmu im inet
nie chodzi po przeinstalowaniu kompa. I gdzie wtedy
spokoj?


Ot, wychodzi moja niechęć do smileyów. Po "spokój" i generalnie po całym zdaniu powinien być takiż smiley. Znam z autopsji sieci działające na zsadzie: jeden adres na zewnątrz, reszta dostaje łopatologiczną instrukcję konfiguracji IP i jakoś to się kręci. Upewniam się, że na naszym podwórku nie dzieje się nic podobnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 maja 2005, 14:31 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sty 2005, 18:15
Posty: 420
Lokalizacja: tu i tam
byte pisze:
Znaczy co z puli publicznej jak jej nie ma? Przypominam - jeden adres publiczny.


z puli publicznej... adres. Jeden adres publiczny = adres IP z puli
publicznej. Mowiac "z puli publicznej" mialem w domysle na
mysli adres. A czy jeden, piec, dziesiec to nie ma znaczenia.

pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: internet
Post: 28 lip 2005, 14:54 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 28 lip 2005, 13:07
Posty: 42
...WYCOFUJE SIĘ Z DYSKUSJI...


Ostatnio zmieniony 08 wrz 2005, 17:47 przez userman, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: internet
Post: 28 lip 2005, 15:03 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sty 2005, 18:15
Posty: 420
Lokalizacja: tu i tam
userman pisze:
[b]Z tego że Sieciuch udostępnia internet to trzeba się tylko cieszyć im więcej firm tym większa konkurencja a co za tym idzie niższe ceny, a poza tym zabezpieczenia mają na wysokim poziomie.


Dlaczego mam wrazenie, ze pojawiaja sie posty
"sponsorowane" ?

No to kolega niech teraz wyjasni co uwaza, za te wysokie
zabezpieczenia? Owego czasu w watku pojawil sie
drazniacy post.

pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lip 2005, 15:15 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 28 lip 2005, 13:07
Posty: 42
...WYCOFUJE SIĘ Z DYSKUSJI...


Ostatnio zmieniony 08 wrz 2005, 17:47 przez userman, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lip 2005, 17:04 
Offline
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 sty 2005, 18:31
Posty: 205
Lokalizacja: Zgorzelec
Ja tam radiowkom nie ufam. Burza, mocny snieg, i neta nie ma hehe :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 28 lip 2005, 18:41 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sty 2005, 18:15
Posty: 420
Lokalizacja: tu i tam
userman pisze:
A jeśli chodzi o zabezpieczenia to myślę że publiczne forum nie jest miejscem na dyskusje o tym jakie dana firma ma zabezpieczenia.


Heh, a czego niby nie? Przeciez nikt nie prosi o szczegoly.
Tak, to twoje slowa sa nic nie warte, zawsze mozna powiedziec,
ze cos jest bezpieczne, ale o zabezpieczeniach nie wolno
mowic zaslaniajac sie bezpieczenstwem. Buhahahha :)
A moze ich nie ma? Dlatego nie wolno mowic... Zabawne to.
Jak cos mowisz to poprzyj to czyms.

userman pisze:
Każdy też może sobie zainstalować jakiegoś Firewolla - jest ich mnóstwo do wyboru do koloru



ten "firewoll" to miał dodać pikanterii? Z tego co napisałeś:

userman pisze:

sieci Wi-Fi są w twej chwili najbardziej rozwijającą się dziedziną i sposoby zabezpieczania sieci są coraz bardzie skuteczniejsze


oraz z akapitu o FW, mowiac ogolnikowo, masz szeroka
wiedze w tej dziedzinie.. wiec, sorki, ale jeszcze bardziej
sadze, ze masz udzial aby tak pisac..


pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron


Support forum phpbb by phpBB3 Assistant
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
NA FORUM OBOWIĄZUJE ZAKAZ UŻYWANIA FORM "PAN" oraz "PANI". Używamy tylko formy bezpośredniej.


Firma DGL - właściciel www.forum.zgorzelec.info nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników.
Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub ccywilną..