Dzisiaj jest 25 sty 2021, 18:37

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 32  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 03 wrz 2005, 13:23 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 28 lip 2005, 13:07
Posty: 42
...WYCOFUJE SIĘ Z DYSKUSJI...


Ostatnio zmieniony 08 wrz 2005, 17:50 przez userman, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 wrz 2005, 14:02 
Offline
VIP
VIP

Rejestracja: 03 sty 2005, 0:32
Posty: 3636
Lokalizacja: Warszawska 15
ja powiem tak, niech sobie powstanie firma i pokaze co potrafi, jezeli jakosc uslug bedzie adekwatna do oferowanej ceny, to maja szanse na to zeby zaistniec. Jezeli chodzi o bezprzewodowosc to wydaje mi sie ze to jedyne sluszne rozwiazanie w dzisiejszych czasach. Duza konkurencja moze sie okazac Chello, ktore jeszcze nie weszko do naszego miasta, jednak moze sie okazac ze lokalne uslugi beda znacznie konkurencyjniejsze. Wszystko zalezy od firmy i jej pomyslo wktoe beda przez nia realizowane.

Marze o tym, zeby doczekac chwili, kiedy poruszajac sie po Zgorzelcu, lub Goerlitz samochodem antena radiowa bedzie odbierala sygnal internetowy, a w radiu zamiast ukf bede sluchal jednej z tysiecy stacji radia internetowego, przeciez to by byla rewelacja.

To dlatego jestem za tym zeby w koncu pojawil sie kto bedzie na tyle obrotny zeby zdobyc rynek i zaoferowac uslugi z klasa. Wowczas nawet bylbym zainteresowany wspolpraca z taka firma pod katem jej stalej promocji na portalu, gdzie dziennie wchodzi ogrom potencjalnych klientow. Warunkiem musi byc jednak jakosc i zadowolenie klientow z obslugi, bo promocji firmy kogucika, lub takiej ktora nie wie jeszcze w ktora strone ma pojsc nie przewiduje, a zalezy mi przede wszystkim na solidnosci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 wrz 2005, 14:31 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 28 lip 2005, 13:07
Posty: 42
...WYCOFUJE SIĘ Z DYSKUSJI...


Ostatnio zmieniony 08 wrz 2005, 17:50 przez userman, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 03 wrz 2005, 23:50 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 02 wrz 2005, 21:09
Posty: 17
Czas pokaze , historia zweryfikuje ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 wrz 2005, 16:47 
Offline
VIP
VIP

Rejestracja: 03 sty 2005, 0:32
Posty: 3636
Lokalizacja: Warszawska 15
a zgorzelec.info napisze ! :twisted:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 04 wrz 2005, 17:04 
Offline
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2005, 22:46
Posty: 1694
Lokalizacja: Kraina Baśni
Oj Alex dobrze, że za marzenie nie karają,bo mógłbyś dostać dożywocie:) :D :lol:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 wrz 2005, 15:12 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 28 lip 2005, 13:07
Posty: 42
...WYCOFUJE SIĘ Z DYSKUSJI...


Ostatnio zmieniony 08 wrz 2005, 17:51 przez userman, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 wrz 2005, 17:45 
Offline
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sie 2005, 12:18
Posty: 1387
Lokalizacja: z mieszkania obok
userman pisze:
userman pisze:
...Sieciuch owszem ma ale cena za 256 lub 512 jest gigantyczna...

To stwierdzenie jest już nie aktualne, chłopaki mają nową oferte 512 za 69zł netto (tak jak TPSA tyle że bez limitów)


i bez publicznego ip i z poblokowanymi portami o ile wiem...nie każdemu to odpowiada


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 wrz 2005, 18:05 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 28 lip 2005, 13:07
Posty: 42
...WYCOFUJE SIĘ Z DYSKUSJI...


Ostatnio zmieniony 08 wrz 2005, 17:51 przez userman, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 wrz 2005, 18:53 
Offline
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sie 2005, 12:18
Posty: 1387
Lokalizacja: z mieszkania obok
userman pisze:
Zresztą publiczny IP przy opcji 512 (download) i 128 (upload) na wiele się nie przyda.


oczywiscie wyjdę na upierdliwca ale to 512 i 128 zaznaczmy w idealnych warunkach pogodowych a także przy wmiarę normalnym obciążeniu sieci...

userman pisze:
Jeśli chodzi o porty to za 2zł miesięcznie można je przekierować na routerze


2 złote za port czy za wszystkie dowolnie wybrane ? bo jak się okaże że będe chciał 10 to plus 20 zł...

Internet radiowy jest idealnym rozwiązaniem tam gdzie infrastruktura telekomunikacyjna jest słaba..ale moim zdaniem zawsze póki co będzie przegrywało z wszelkiej maści ADSL, może nie cenowo ale pod względem stabilności transferu na łączach...chyba że w końcu wyklaruje się standard [url=http://http://pl.wikipedia.org/wiki/WiMAX[/url]WiMax[/url]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 wrz 2005, 19:33 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 28 lip 2005, 13:07
Posty: 42
...WYCOFUJE SIĘ Z DYSKUSJI...


Ostatnio zmieniony 08 wrz 2005, 17:51 przez userman, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 wrz 2005, 20:09 
Offline
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sie 2005, 12:18
Posty: 1387
Lokalizacja: z mieszkania obok
userman pisze:
Pamiętajmy tez że firmy takie jak sieciuch czy 5Com i zresztą inni niezależni providerzy też, posiadają łącza POLPAKA (Frame Relay / ATM) które dzielą dla userów. Nie sądze aby ktoś się odważył robić to na DSLu
POLPAKA (Frame Relay / ATM) są to łącza które mają najwyższy priorytet w sieci i zapytanie wysłane z takiego łącza napewno wygra z zapytaniem wysłanym z ADSLa (chodzi mi tu o szybkość połączenia się z daną witryną lub serwerem FTP).
Wszystko jest w rękach admina sieci i jego umiejętności w zarządzaniu serwerm. Ważne jest też to ile provider posiada łączy które potem dzieli i udostępnia innym.
Wyobraź sobie że śmigasz jednym z pasów autostrady (Podzielony POLPAKA) a twó sąsiad śmiga drogą krajową (ADSL).


Heh...ładne porównanie, tylko się zapomniało szanownemu usermenowi że ADSL i jest rozwiązaniem "ostatniej mili" tepsy i de facto włącza użytkownika w sieć szkieletową POLPAKU.

Proste traceroute z mojej neostrady :

1 33 ms 24 ms 22 ms wro-ru2.neo.tpnet.pl [213.25.2.108]
2 22 ms 19 ms 20 ms z.wro_ru2.do.wro_r2.tpnet.pl [213.25.5.121]
3 29 ms 28 ms 29 ms do.war-ar9.z.war-r3.tpnet.pl [213.25.5.62]
4 30 ms 46 ms 30 ms 213.77.0.142
5 29 ms 29 ms 31 ms www.tpnet.pl [193.110.121.237]
6 33 ms 31 ms 31 ms www.tpnet.pl [193.110.121.237]

Rozszyfrowujemy pierwsze ip i oto gdzie lądujemy :

inetnum: 213.25.2.0 - 213.25.2.255
netname: POLPAK
descr: Telekomunikacja Polska S.A. CST
descr: Polpak-T
country: PL
mnt-by: TPNET

drugie IP :

inetnum: 213.25.5.0 - 213.25.5.255
netname: POLPAK
descr: polaczenia miedzy routerami
country: PL

więc szanowny kolego lądujemy na tej samej autostradzie tylko róznymi drogami tam wjeżdżamy. Tajemnicą poliszynela jest że Tepsa tak programuje swoję routery że tak by pakiety z sieci tepsy "były równe wsród równych". Więc jesli promujemy jakieś rozwiązanie to bądźmy dokładni.

PS. Jak dla mnie firm oferujacych internet w Zgorzelcu może być i 200, spodziewam się tylko że jako użytkownik zostanę poinformowany o wszystkich zaletach i wadach takiego czy innego rozwiązania, taka polityka leży tez w interesie firmy która uniknie nieprzyjemnych sytuacji gdy obietnice rozjadą się z rzeczywistością.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 wrz 2005, 21:46 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sty 2005, 18:15
Posty: 420
Lokalizacja: tu i tam
krytyczny pisze:
Heh...ładne porównanie, tylko się zapomniało szanownemu usermenowi że ADSL i jest rozwiązaniem "ostatniej mili" tepsy i de facto włącza użytkownika w sieć szkieletową POLPAKU.


Propoponuje zapoznac sie z technologiami HDSL (Polpak/FR)
a ADSL (potocznie "DSL", neostrada tpsy) bo to nie jest
tak jak sie Ci wydaje.

To tak jak wlaczac sie do ruchu droga dwukierunkowa (HDSL),
a droga z ruchem wachadlowym (ADSL).

pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 06 wrz 2005, 22:50 
Offline
rekrut
rekrut

Rejestracja: 23 sie 2005, 12:39
Posty: 25
cytuje usermana:

Kod:
Pamiętajmy tez że firmy takie jak sieciuch czy 5Com i zresztą inni niezależni providerzy też, posiadają łącza POLPAKA (Frame Relay / ATM) które dzielą dla userów. Nie sądze aby ktoś się odważył robić to na DSLu


Z moich informacji powiem ze jestem niemal przekonany, ze Internet dostarczany przez sieciucha nie pochodzi z polpaka tylko z DSLa. Czy ktos wie jak to sprawdzic bez dzwonienia do POLPAKA i pytania o abonenta ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 07 wrz 2005, 6:09 
Offline
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sie 2005, 12:18
Posty: 1387
Lokalizacja: z mieszkania obok
tuka pisze:
Propoponuje zapoznac sie z technologiami HDSL (Polpak/FR)
a ADSL (potocznie "DSL", neostrada tpsy) bo to nie jest
tak jak sie Ci wydaje.
To tak jak wlaczac sie do ruchu droga dwukierunkowa (HDSL),
a droga z ruchem wachadlowym (ADSL).
pozdr.


Arturze proszę wyjasnij mi różnice pomiędzy (poza słabą odpornością łącza radiowych na warunki pogodowe) tym czy będe podłaczony do sieci szkieletowej poprzez asynychroniczne łącze ADSl jakim jest noeostrada, z transferem 512/128 czy podłaczony bede do tej samej sieci szkieletowej za pomocą łacza radiowego również z transferem asynchronicznym 512/128. Jedno i drugie rozwiązanie jest sposobem na dostarczanie sygnału na "ostatnią milę" z tą różnicą ze jestem wpinany do niej bezposrednio przez Tepsę lub poprzez łącze Tepsy dzierżawione przez inną firmę. Bo z tego co zasugerowałeś wynika,że na potrzeby Neostrady zbudowano odrębną sieć szkieletową w której transfer odbywa się w asynchroniczne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 32  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron


Support forum phpbb by phpBB3 Assistant
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
NA FORUM OBOWIĄZUJE ZAKAZ UŻYWANIA FORM "PAN" oraz "PANI". Używamy tylko formy bezpośredniej.


Firma DGL - właściciel www.forum.zgorzelec.info nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników.
Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub ccywilną..