Dzisiaj jest 16 cze 2025, 21:30

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Moja przygoda z Teleperformance zakończyła się zanim się zaczęła - dostałem odpowiedź że jestem dobry ale nie zupełnie pasuję na stanowisko, co nie jest takie dziwne biorąc pod uwagę że aplikowałem na smartphone support, a podczas rozmowy okazało się że przyjęcia są na support dla telekomunikacji. Wcześniej nikt mi o tym nie wspomniał. Mało poważne podejście, żeby nie użyć mocniejszych słów...

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

aadamski pisze:
Mało poważne podejście, żeby nie użyć mocniejszych słów...
Logika i poważne podejście nigdy nie były domena tej firmy :smt028

rekrut
rekrut

Telekom support ma w sobie element sprzedaży, gdy klient dzwoni z problemem, trzeba mu przedstawić ofertę lepszego pakietu, itp.
I zdaje się że jest to dość ważna kwestia bo z tego mnie testowali na rozmowie, a nie z wiedzy technicznej. Ja oczywiście nie wiedząc o tym nie miałem szans przygotować się, i zdaje się że nie wypadłem dość przekonywująco. Rekruter był pod wrażeniem dobrego angielskiego (wcześniej robiłem test) ale od razu dodał że w tym zespole na nic się to nie przyda, więc straciłem jeden z moich atutów. Niepotrzebnie straciłem czas i w ogóle.

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

aadamski pisze:
Niepotrzebnie straciłem czas i w ogóle.

Moze trzeba zmienic podejscie i traktowac to nie jako strate czasu tylko jakies doswiadczenie :)

Ja mialem w teleperformance podobnie, testy wypadly bardzo dobrze, ale jednak im nie pasowalem do aktualnej rekrutacji (nie znalem w ogole niemieckiego wtedy). Po kilku miesiacach sami zadzwonili ze maja dla mnie prace, jednak wtedy ja juz nie bylem zainteresowany, bo pracowalem juz gdzie indziej :)

rekrut
rekrut

Tak oczywiście jest to jakieś doświadczenie, tym bardziej że w Niemczech jeszcze nie pracowałem, w każdym razie nie legalnie, i zbieram wrażenia dotyczące zachowania i zwyczajów naszych sąsiadów zza Nysy :)
Zła strona jest taka że trudno cieszyć się ze zbieranych doświadczeń gdy nie ma z czego żyć…
Gdzie jeszcze przyjmują do pracy?

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Pracy jest dużo w okolicy, ale w samym Goerlitz chyba najmniej w regionie. Warto rozglądać się też po okolicznych miejscowościach. Dobrą wyszukiwarką ofert jest ogólnoeuropejski EURES The European Job Mobility Portal. Warto tez pamiętać, że wiele firm nie zamieszcza swoich ogłoszeń na takich stronach. Np. większość marketów rekrutuje przez swoje strony internetowe. Warto założyć profile na stronach marketów (różnego rodzaju, spożywce, budowlane), jeśli jest się zainteresowanym pracą w markecie, lub jakiejś sieciówce a jest ich w Goerlitz sporo. Oprócz tego wokół miast są strefy przemysłowe. Większość z firm, które w tych strefach się znajdują, ma swoje strony internetowe i tam publikują ogłoszenia o wolnych miejscach. Jeśli się zna choć trochę język i coś się potrafi albo ma się jakieś doświadczenie, nie ma wielkiego problemu żeby znaleźć pracę za miedzą :)

rekrut
rekrut

Czy ktoś słyszał o firmie Exact Systems, zdaje się że oni regenerują części samochodowe. Znalazłem ogłoszenie że przyjmują do pracy. Najciekawsze że sądząc po kontaktach podanych na ich stronie, pracują tam (niemal) sami Polacy :shock:

pismak
pismak
Awatar użytkownika

w sierpniu albo wrzesniu zeszlego roku bylem w Exact Systems na rozmowie, ale po tym co uslyszalem, to jednak odpuscilem. W wielkim skrocie - niemal gwarantowane ciagle rozjazdy, pani z biura powiedziala wprost ze bardzo rzadko zdarza sie, aby pracownik w jednym miejscu byl dluzej niz miesiac. Miejsca pracy porozrzucane po calych Niemczech, wiec nie jest tak, ze rzuca cie do jakiegos domu/hotelu pracowniczego i praca bedzie w jego okolicy. Moze byc tak, ze w jednym tygodniu robisz gdzies na poludniu Niemiec, a w nastepnym jedziesz do miasta 500 km dalej. Jezeli dysponujesz wlasnym transportem, to jest doplata za dojazdy. Nie pamietam teraz ile dokladnie, ale stratnym by sie nie bylo. O ile mnie pamiec nie myli, to rowniez bylo cos wspominane o (chyba) dwoch dofinansowaniach na przyjazdy do Polski w ciagu roku. Wiecej szczegolow nie pamietam, bo raz, ze rozmowa byla dosc dawno, a dwa, ze w momencie jak uslyszalem o tych rozjazdach, to generalnie przestalem juz dalej sluchac z jakas uwaga, bo juz wtedy wiedzialem, ze i tak nie jest to praca dla mnie. Aha, no i jesli sie zdecydujesz, to bedziesz mial robione jakies testy na zdolnosci manualne, ale ja juz do tego momentu nie dotrwalem ;) I przynajmniej podstawowa znajomosc niemieckiego bardzo wskazana.

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Exact to jest w 100% polska firma, pracujesz tam na polska umowę zlecenie, wypłatę masz w większości z diet a nie ze stawki godzinowej. Ogólnie dobra praca dla młodych ludzi bez zobowiązań rodzinnych itp. Na wyjazdach jesteś jak na kolonii, firma organizuje najtańsze noclegi i upycha wiele ludzi w jedno miejsce, także o odpoczynku po pracy zapomnij, no chyba ze klimat "kolonijny" komuś odpowiada, bo na swój kat nie ma co liczyć, nocleg ma być tani dla firmy a nie wygodny dla pracownika :) Sama praca ciężka nie jest, człowiek siedzi albo stoi jak ten robot i klepie 8 czy 10 godzin to samo. Nie jest to praca dla ambitnych, raczej dla sumiennych, dlatego biorą wszystkich jak leci bez doświadczenia, tylko z chęciami do pracy. :)

rekrut
rekrut

Dzięki za odpowiedzi. Ja jednak jestem zainteresowany pracą w Görlitz, gdzie Exact Systems też ma swój zakład, a nawet główną siedzibę na Niemcy. Wysłałem zgłoszenie, zobaczymy. Ciekawostka: jako wynagrodzenie podają 37,50 zł/godz. czyli przeliczoną na złote stawkę urzędową 8,50€ :)
Mein deutsch być sehr gut 8)

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

za SZ-Online: 60 ludzi potrzeba w Kodersdorf

http://www.sz-online.de/nachrichten/60- ... 47305.html

rekrut
rekrut

Są jakieś nowe informacje w sprawie pracy w Borbet? Ktoś? Coś?

rekrut
rekrut

Pracy można szukać na stronie niemieckiego urzędu pracy
http://jobboerse.arbeitsagentur.de
Sie suchen - wybieramy oczywiście Arbeit :)
Suchbegriffe - zostawiamy puste
Arbeitsort - wpisujemy Görlitz (ö = Alt + 0246)

są tam tak ekscytujące wakaty jak np. dojarz/dojarka
(plusem może być to że język raczej niewymagany, z krowami i tak dużo nie pogadasz :) )

Niemieckie agencje (a głównie one ogłaszają wakaty) z zasady wymagają zapłaty za pomocą vouchera który tamtejsi bezrobotni dostają w urzędzie pracy. My go oczywiście nie dostaniemy, w takim wypadku prawdopodobnie każą nam podpisać zgodę na potrącanie należności w ratach z wypłaty.

rekrut
rekrut

Co do pracy w Exact Systems, to fakt praca jest w Goerlitz. Sama pracuję tu od jakiegoś tygodnia. praca od poniedziałku do piątku od 8 do 16. Ze stawką nie jest tak kolorowo. 8,50 euro brutto jest jedynie na wyjazdach. Tutaj na miejscu stawka to 16.70zł brutto czyli jakieś 12.50zł na rękę. Praca bardzo luźna, przez 8h siedzisz. Niestety umowa zlecenie.

rekrut
rekrut

co do borbetu to sam sie podjaralem jak mlody szczyl... naobiecywali ze jezyk umie na tyle ze mi wystarczy a reszte w pracy sie doucze... pojade na kurs bo moja osoba jest ciekawa i co ponowne zaproszenie pogawedka i teraz za malo niemiecki umie bo to instrukcje zakladowe itd zebym sie doszkolil i na jesoen ponownu atak... a wczoraj dostalem list bajery jaka to moja osoba jest ciekawa lecz z posrod tylu kandydatow wybrali sobie komplet z szkoleniami i papierami.

obecnie mam prace w goerlitz marzenie to to nie jest ale kto zaboni szukac dalej.:)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 28  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.