Dzisiaj jest 17 cze 2025, 22:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

HOHLIK pisze:
teraz za malo niemiecki umie
polski zdecydowanie tez za mało :smt021

rekrut
rekrut

HOHLIK pisze:
dostalem list bajery jaka to moja osoba jest ciekawa lecz sposrod tylu kandydatow wybrali sobie komplet

normalka u niemców

rekrut
rekrut

maniuszka pisze:
na miejscu stawka to 16.70zł brutto czyli jakieś 12.50zł na rękę.

Ciekawe na jakiej zasadzie omijają niemiecką minimalną stawkę. Pewnie że chodzi tu o jakieś kombinacje z tzw. pracownikami delegowanymi. Ciekawe jak na te praktyki zareagowałby Arbeitsamt…

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Mój kumpel jak nie miał roboty gdzieś dalej, to go dawali właśnie do fabryki tu na miejscu, i stawka rzeczywiście taka.

rekrut
rekrut

Cytat:

Wedlug niezaleznej analizy w Niemczech sredni realny zarobek wzrosl w ostatnich dziesieciu latach o 7 procent (7%). W tym samym czasie dochody (trudno nazwac je zarobkami) menadzerow, Geschäftsführerow itp. wzrosly o czterysta procent (400%).

Znamienne jest takze odmienne traktowanie obu tych grup:
Pracownika (pomimo bardzo rozbudowanej w Niemczech ochrony praw pracowniczych) zwalnia sie za blache nawet niedociagniecie bez jakiegokolwiek odszkodowania za czesto wieloletnia prace. A kiedy manager kolosalnie nabrechta i doprowadza firme prawie do ruiny (np. byly manager niemieckiego Telekomu Ron Sommer, czy manadzerzy Siemensa albo VW) dostaja "na odchodne" milionowe sumy.

Moje 25 lat pracy w niemieckim "High-Tech" przedsiebiorstwie nauczyly mnie jednego, i powtarzam to mlodym kolegom: Nigdy nie rob nic dla twojego pracodawcy ponad to, co musisz. Z tego, co zrobisz wiecej, tylko on on bedzie profitowal, ty z tego nic nie dostaniesz.

Niestety, do tej konkluzji doszedlem dopiero po niewczasie.

Jeszcze w latach dziwiecdziesiatych byly minister pracy w rzadzie CDU Norbert Blüm powiedzial mniej wiecej tak:
"Jezeli sprawy beda sie dalej rozwijac, jak obecnie, to niedlugo pracownik bedzie musial przyniesc "pracodawcy" swoja pensje, by wogole pracowac".

Wyglada mi na to, ze w Polsce jest juz od dawna tak samo, o ile nie jeszcze gorzej.

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,145452,19729639,co ... z43InfqkbR

rekrut
rekrut

Dostałem list z Borbetu że sie nie załapałem na krótką liste nowych pracowników, widocznie nie pasowałem do nich, chociaż mam duże doświadczenie w tej branży. Ciekawe na jakiej podstawie rekrutują pracowników.

obserwator
obserwator

szwagier27the pisze:
Dostałem list z Borbetu że sie nie załapałem na krótką liste nowych pracowników, widocznie nie pasowałem do nich, chociaż mam duże doświadczenie w tej branży. Ciekawe na jakiej podstawie rekrutują pracowników.

za duże doświadczenie czasem nie jest atutem :grin:
takich ciężko zahukać :smt003

rekrut
rekrut

Witam. Ja też jestem ciekaw na jakiej podstawie rekrutują do Borbetu bo mi odpisali ze nie są w stanie zaprosić wszystkich na rozmowe chodz miałem bardzo dobre CV i bardzo dobry niemiecki. Koledzy z dużo gorszym się dostali na rozmowe a niemieckiego nie znaja. Widocznie za późno i się nie udało ;)

rekrut
rekrut

Kolobolo pisze:
Witam. Ja też jestem ciekaw na jakiej podstawie rekrutują do Borbetu bo mi odpisali ze nie są w stanie zaprosić wszystkich na rozmowe chodz miałem bardzo dobre CV i bardzo dobry niemiecki. Koledzy z dużo gorszym się dostali na rozmowe a niemieckiego nie znaja. Widocznie za późno i się nie udało ;)

Witam w klubie. Ja wyslalem dawno temu. Dostalem list, że przyjeli cv itd. Pozniej dzwonilem to mowili, że rozmowy będą pod koniec marca. A potem cisza. Niemicki u mnie sehr gut, mieszkam w Niemczech od 5 lat. Myślę, że takich jak my nie chcą bo możesz za dużo powiedzieć, upomniec się o swoje itp.

pismak
pismak
Awatar użytkownika

A teraz dochodzi prawdopodobieństwo że trafisz na zwolennika polityki Merkel i profilaktycznie - OUT- bo polak.

rekrut
rekrut

A jak tam po spotkaniu dotyczącym pracy w Borbet?,Czy do kogoś dzwonili i informowali o następnym spotkaniu?,bo u mnie zero odzewu choć mówili że będą dzwonić.

rekrut
rekrut

Na forum mypolacy.de pewna pani dodała informację o poszukiwaniu kelnerek/kelnerów do pracy (jest to Dresden).

Cytuje:
"18:57 karolina.szyk:
Uwaga Potrzebne kelnerki/kelnerzy do Gasthofu Herrenhous kontakt nr 0351 414190 albo na email info@hexenhaus-dresden.de wiadomo jest to praca zespołowa i z niemiecką klientelą"

Także, jak ktoś szuka takiej pracy to warto spróbować :)

rekrut
rekrut

26 marca miały być rozmowy rekrutujące do Borbetu, ma ktoś jakieś informacje na ten temat

rekrut
rekrut

Z tego co ja się orientuje to były 23 marca a czy jeszcze będą to wątpie bo w kwietniu podobno fabryka rusza to resztę będą przyjmować już na miejscu.

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Kolobolo pisze:
Z tego co ja się orientuje to były 23 marca

Tak rozmowy były 23.03
jonny pisze:
Czy do kogoś dzwonili i informowali o następnym spotkaniu?,bo u mnie zero odzewu choć mówili że będą dzwonić.

Też słyszałem, że mieli dzwonić, najpierw rozmowa telefoniczna z Panią kadrową po niemiecku a po tym następna rozmowa - osobiście, zaproszenie do podpisania umowy, jak się spodobasz.... Jak na razie nikt ze znajomych z rozmowy z 23 nie dostał odpowiedzi telefonicznej...... i trochę ta niewiedz wkur...wia :smt021
Mówiono również o jakiś miesięcznych szkoleniach w Niemczech....

Potwierdzi to ktoś?
Może ci którzy byli w pierwszym rzucie napiszą jak było przy ich rekrutacji?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 407 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 28  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.