Dzisiaj jest 20 lip 2018, 9:46

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: 10 kwie 2011, 21:27 
Offline
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 cze 2007, 12:05
Posty: 5106
Lokalizacja: Zgorzelec /Jerzmanki
z dzisiejszego dnia...
niestety 400mm do tego rodzaju fotografii to lipa :-?


Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, 5:39 przez YELLO_35, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 10 kwie 2011, 22:21 
Offline
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sie 2005, 10:11
Posty: 1840
Lokalizacja: Zgorzelec
...


Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, 21:46 przez turek, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 kwie 2011, 10:30 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 cze 2009, 21:10
Posty: 804
Lokalizacja: San Francisco
turek pisze:
Nie wiem czy nie uzyskałbyś lepszego efektu, gdybyś haratnął takiego samolota z lustrzanki w RAWie,


Też jestem takiego zdania, dlatego sam cykam wyłącznie w RAW.

Wczoraj wiatry nie bardzo korzystne, duże falowanie więc w 70% odpuściłem sobie fotki i obserwacje. Z tego co widzę to na pierwszej fotce jest bezsprzecznie A340-600-ta Lufthansy, drugie zdjęcie to ANA207 jak zwykle na B773. Myślę że z fotkami maszyn u Ciebie Arek jest co raz lepiej :grin:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 kwie 2011, 13:45 
Offline
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 cze 2007, 12:05
Posty: 5106
Lokalizacja: Zgorzelec /Jerzmanki
turek pisze:
...mocno we znaki szumy na fotce...


To ISO 400 (konieczne przy DR 400 - zwiększenie rozpiętości tonalnej). W sumie nic nie stoi na przeszkodzie żeby przy tego rodzaju fotkach zejść na ISO 100 (i DR 100 automatycznie) - bo scena rozpiętościowo wiele nie wymaga...
Mogłem ale jakoś tego nie zrobiłem - z lenistwa chyba ;)

turek pisze:
za mocno trochę wycroopowałeś z JPGa? (zwłaszcza ten pierwszy)


Oj tak - bardzo mocno :|



MARUNIO pisze:
cykam wyłącznie w RAW.


Ja nigdy RAW-ów nie robię. W sumie też z lenistwa , bo obróbki nie lubię ;)

MARUNIO pisze:
Myślę że z fotkami maszyn u Ciebie Arek jest co raz lepiej


Być może , dzięki. Wczoraj ładnie je było widać , a poza tym chciałem skomponować samolot z Księżycem widocznym w środku dnia. I poległem sromotnie ;) A to chmury , a to leciał nie tu gdzie trzeba , a to szyja bolała od patrzenia w niebo ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 kwie 2011, 16:48 
Offline
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 sty 2008, 18:21
Posty: 1551
Lokalizacja: Zgorzelec
Niedlugo bede mial dostep do takiego czegos:

Obrazek

Musze tylko przejsciowke zakupic i z browarem do kolegi :)

W dzien samoloty w nocy glebokie niebo :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 kwie 2011, 19:17 
Offline
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sie 2005, 10:11
Posty: 1840
Lokalizacja: Zgorzelec
...


Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, 21:47 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 kwie 2011, 19:41 
Offline
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 cze 2007, 12:05
Posty: 5106
Lokalizacja: Zgorzelec /Jerzmanki
turek pisze:
stoi Przy tej światłosile szkła wydłuży Ci się czas migawki, a wtedy łatwiej o rozmycie wynikające z drżenia obiektywu (rąk) przy tej ogniskowej


W tych warunkach jak powyżej nie wydłuży się na tyle żebym (ja akurat) poruszył taką fotkę. A samolot będzie nadal ostry.
Kiedyś zrobię z ISO 100 - niech tylko warunki się poprawią , bo marnie zapowiadają... :roll:
Aaaa - i na drzewo wejdę - będzie bliżej ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 11 kwie 2011, 19:41 
Offline
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Rejestracja: 23 sie 2005, 10:11
Posty: 1840
Lokalizacja: Zgorzelec
...


Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, 21:48 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 kwie 2011, 7:51 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 cze 2009, 21:10
Posty: 804
Lokalizacja: San Francisco
yARO_81 pisze:
Niedlugo bede mial dostep do takiego czegos:

Obrazek

Musze tylko przejsciowke zakupic i


i może coś takiego:
http://deltaoptical.pl/soczewka-2-power ... d1085.html

To jest Synta, tylko jaka??? - taką bym chciał :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 kwie 2011, 10:39 
Offline
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 sty 2008, 18:21
Posty: 1551
Lokalizacja: Zgorzelec
To jest Dobson 10" i do tego ma jakies dodatki ciekawe. Z tego co sie orientuje potrzeba mi pierscienia T2 Ring - EOS by moc focic i astro i samolociki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 kwie 2011, 11:29 
Offline
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 cze 2009, 21:10
Posty: 804
Lokalizacja: San Francisco
Tak tak, to Synta na montażu Dobsona. Te dodatki to chyba masz na myśli szukacz. Mam też taki, ale nie używam. No właśnie chodziło mi o to ile ma cali i właśnie o 10 myślałem, bo 12 to trochę za duża.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 12 kwie 2011, 11:31 
Offline
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Rejestracja: 11 sty 2008, 18:21
Posty: 1551
Lokalizacja: Zgorzelec
Kolega myslal o Canonie 20Da - bez filtra dolnoprzepustowego przed matryca. Jest to wersja "astro" lustrzanki Canona. Ale mysle, ze i normalnym aparatem da rady porzadzic :D

C20Da nie ma LV a tutaj by sie przydalo i nawet fajnie by bylo z uchylanym LCD.
Mysle, ze C50D mimo braku odchylanego LCD powinno mu styknac.


Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 11:34 przez yARO_81, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 kwie 2011, 19:34 
Offline
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 kwie 2005, 10:52
Posty: 195
Lokalizacja: ja mam to wiedzieć?
yARO_81 pisze:
Niestety u mnie max to C70-200L na cropie stad takie a nie inne efekty :(


Na palcach trzeba było stanąć ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 kwie 2011, 19:38 
Offline
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21 cze 2007, 12:05
Posty: 5106
Lokalizacja: Zgorzelec /Jerzmanki
SanChin pisze:
Na palcach trzeba było stanąć


albo na drzewo wejść... ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 19 kwie 2011, 21:00 
Offline
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 kwie 2010, 19:46
Posty: 284
Lokalizacja: Zgorzelec
YELLO_35 pisze:
SanChin pisze:
Na palcach trzeba było stanąć


albo na drzewo wejść... ;)



Albo na dach... :)
Czepiacie sie - znowu :/
Ostatnim czasem widze, ze co by człowiek nie robil i tak bedzie zle....daje fotki-zle, nie daje fotek-zle, ma wszystko w D...-i tu zaskoczenie - tez zle...
Zdecydujcie się!


Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 21:02 przez simon__75, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  


Support forum phpbb by phpBB3 Assistant
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
NA FORUM OBOWIĄZUJE ZAKAZ UŻYWANIA FORM "PAN" oraz "PANI". Używamy tylko formy bezpośredniej.


Firma DGL - właściciel www.forum.zgorzelec.info nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników.
Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub ccywilną..