mrbyte - nie rozumiem, dlaczego próbujesz mnie ożenić z elpeerowskim światopoglądem
brak zgody na konformizm czyni ze mnie giertychowego pretorianina?litości... podejrzewam, że w moim zyciu zarówno Honor jak i Ojczyzna sa podobnie ważne jak w Twoim.
Skoro dałeś ludziom prawo do kapitulanctwa - musisz mi przyznać prawo do krytykowania takiego sposobu myslenia - w granicach tej samej wolnosci, której niezrozumienie zarzucasz mi
.
myślę, że ( z całym szacunkiem) ale mnie do końca mnie zrozumiałeś. sens mojej wypowiedzi jest osadzony tylko i wyłacznie w ramach społeczeństwa (nie narodu) i jego dzisiejszym funkcjonowaniu. bardziej mi chodzi o socjologiczne aspekty tegoż a nie historyczne zaszłosci czy uwarunkowania.
jesli ktoś widzi dookoła siebie jedynie beznadzieję, szarość, marazm i jedyny sposób na zwalczenie tego stanu rzeczy widzi w emigracji - to jest dla mnie masakra
jesli ktoś biadoli jak to jest źle, ale nie zagłosuje - "bo to nic nie da " - to jest masakra.
jesli ktoś czeka, ąż inny wpadnie na pomysł co robić i przyniesie mu rozwiazania na tacy - to tez jest masakra.
t y m j e s t e m z m a s a k r o w a n y. naród, honor, bóg i ojczyzna nic tu nie mają do rzeczy.