odpowiem ale zazanczam, ze to tylko malutki procent z tego co tam jest i wato odwiedzic bo jest tego ponad 160 (barów i restauracji)...
To o czym mówisz, to najprawdopodobniej restauracja Mathias czy jakoś tak Naprzeciwko Filetto obok RatsCaffe (róg ryneczku). Atmosfera i ceny są całkiem normalne (tu zaznaczam, że mówię o standardzie niemieckim).
Idac tą alejką w stronę kościoła Św. Piotra i Pawła dojdziesz do restauracji Tuhmacher - jednej z najbardziej romantycznych knajp w Goerlitz. Zaproś tam twoje "kochanie" i doświadczycie niezapomnianych chwil. Za 50 Euro można zjeść wspaniały "romantyczny obiad z deserem dla dwojga" (nazwa z menu), przy świecach i w pięknym pomieszczeniu. W dodatku zimową porą gra tam pan na fortepianie delikatne kawałki... jest bosko...
Dalej na ryneczku mamy Le Trou Normand - francuska restauracja i winiarnia. Tu warto zejść do piwnic, gdzie w atmosferze rodem z 16 wieku (ławki drewniane, na nich kożuchy i chłód piwniczny) można skosztować super kawę i zjeść desre karmelowy. Ceny są duzo wyższe niż w innych knajpach ale dla samej atmosfery warto tym bardziej, że kelnerzy są z górnej półki.
NA Schwarzstr. znajdziesz Salü - gdzie można pooglądać wyczyny barmańskie (szefów) - atmosfera miła
Naprzeciwko jest Mystica ale tu pomimo super wystroju wnętrza atmosfera nie jest sprzyjająca.
No i moja ulubiona knajpa: Orangarie - miękkie światło, półmrok, smooth jazz, albo ambient z chilloutem w tle. Do tego oprócz stolików wypoczynkowe komplety skórzane w których można poprostu odpłynąć. Robią tam przepyszne koktaile owocowe ze śmietaną i jak kto lubi z alkoholem: polecam bannana split, cocoschoco, b-52 (extra sposób picia palącego się ogniem trunku), pussy feet czy jakoś tak.. słodkie jak cholera ale przepyszne.
Knajpek jest znacznie więcej, ale nie mam już siły pisać
Louisen Keller jest miła, Jimmys, Rats Caffe, Przy łuku szeptów jest jedna fajna, Gasthoff Am Die Goldene Sonne itd
Miłego łażenia...
ps. częśc z tych nazw co wymieniłem znajdziesz w katalogu firm, a tych co nie ma możesz szukać na własną rękę albo pisz na pw