Otwarcie punktu informacyjnego Europejskiej Stolicy Kultury 2010 w Zgorzelcu
W ubiegły czwartek w Księgarni eMKa przy ul. Boh. Getta nastąpiło oficjalne otwarcie punktu informacyjnego Europejskiej Stolicy Kultury 2010. Dzięki temu wszyscy mieszkańcy mogą dowiedzieć się więcej na temat tego projektu. Już niedługo w punkcie pojawi się sprzęt DVD, na którym będą puszczane różne materiały promocyjne traktujące o bieżących wydarzeniach. Na otwarcie przybyli: Burmistrz Goerlitz Joachim Paulick, dyr. art. Peter Baumgardt oraz Burmistrz Mirosław Fiedorowicz. Niestety, ostatni z Panów zamiast przemówienia "na temat", zaczął głosić "wielkie słowa" o swoim udziale w projekcie, które wywołały uśmiech na twarzach niemieckich oficjeli. Dlaczego tak się stało ?
Osobami biorącymi bezpośredni udział w projekcie Europejskiej Stolicy Kultury po polskiej stronie są osoby prywatne, które na dzień dzisiejszy mogą się pochwalić wieloma sukcesami przy informowaniu o projekcie. Niestety dotychczas "miasto" nie włączało się bezpośrednio w działania ku pomocy Goerlitz w uzyskanie tytułu, choć wykazuje duzo dobrej woli i udostępnia wiele rzeczy aktywnym działaczom.
Zgorzeleckie Stowarzyszenie Europejska Stolica Kultury 2010, które powstało kilka miesięcy temu ma na swojej liście członków władze UM, oraz ich pracowników. Nieoficjalnie mówi się, że co niektórzy pracownicy dostali polecenie służbowe zapisania się do stowarzyszenia. W tej organizacji aktywnie dziala zaledwie kilka osób, jednak ich efekty są już widoczne choćby w postaci prelekcji o tematyce ESK 2010 organizowanej w szkołach. Smutne jest niestety to, że większość członków z Burmistrzem na czele jest pasywna. Dlatego też wszystkie stwierdzenia wypowiadane w trakcie przemówień, w których padają słowa "my", "działamy", "zrobiliśmy" itd. należy przyjmować z przymrużeniem oka.
W trakcie otwarcia punktu informacyjnego ESK 2010 w księgarni, Burmistrz Fiedorowicz powiedział następujące słowa:
"Ważne jest to, o czym mówił Pan Baumgardt, że 15 marca, jest to ten termin bardzo ważny dla nas wszystkich, kiedy wspólnie będziemy przesłuchiwani przez przedstawicieli komisji europejskiej. Dlatego tak ważne jest, aby wszystkie nasze wysiłki, były skupione na tym, żebyśmy wspólnie osiągnęli założony cel (...)"
(po zakończonym tłumaczeniu tego tekstu na twarzach Burmistrza Görlitz Joachima Paulicka oraz Dyrektora Artystyczngo Petera Baumgardta pojawił się wyraźny uśmiech, czy był spowodowany wypowiedzią naszego burmistrza ?)
pobierz video:
http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... a_sali.avi - 12.7M
pobierz tą wypowiedź:
http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... a_sali.mp3 - 104k
Następnie stwierdził:
"W historii naszych miast nie było takiego wydarzenia i chyba nie będzie przez kilkaset lat, dlatego podważanie pewnych kwestii uważam, że jest poprostu nieodpowiedzialne. Wkładanie w usta, czy władzom Zgorzelca pewnych wypowiedzi myślę, że nie jest na miejscu akurat w tej chwili i w takim czasie. Chciałem o tym powiedzieć, bo myślę powinnismy sobie mówić o wszystkim w takich sytuacjach, i o kwestiach pozytywnych i o problemach jakie przed nami stoją. Stolica Kultury Europejskiej to nie tylko prestiż dla Zgorzelca i Goelritz na skalę Europy, ale to... i miejmy tą wszyscy świadomość: to jest rozwój naszych miast, a co za tym idzie - naszych mieszkańców. Dlatego chciałem bardzo serdecznie z tego miejsca podziękować wszystkim tym , którzy angażują swoje siły, swój wysiłek intelektualny, poświęcają swój czas dla realizacji tych wszystkich starań w celu osiągnięcia zakładanego finału. (...) Często spotykamy się z różnymi wypowiedziami, natomiast Szanowni Państwo, mamy pewną przewagę nad Essen i musimy zdawać sobie z tego sprawę. To tutaj na przykładzie Zgorzelca i Goelritz można wskazać, jak integruje się wspólna Europa, jak integrują się Polacy i Niemcy, tu na tym małym podwórku. Mamy tą przewagę nad pozostałym konkurentem, spróbujmy ją wykorzystać do końca. Kończąc chciałem serdecznie podziękować wszystkim Państwu za zaangażowanie i jestem głęboko przekonany, że jeden będzie zwycięzca w ramach ubiegania się o miano Stolicy Kultury Europejskiej, bedzie to Zgorzelec i Goerlitz. Dziękuję bardzo."
Proszę zwrócić uwagę poniższe zdania:
1: Wkładanie w usta, czy władzom Zgorzelca pewnych wypowiedzi myślę, że nie jest na miejscu akurat w tej chwili i w takim czasie.
2: Chciałem o tym powiedzieć, bo myślę powinnismy sobie mówić o wszystkim w takich sytuacjach, i o kwestiach pozytywnych i o problemach jakie przed nami stoją.
pobierz tą wypowiedź:
http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... wienia.mp3Poztywnym aspektem całej sprawy jest oficjalne stanowisko Burmistrza w sprawie projektu, w którym oświadcza: "Dlatego tak ważne jest, aby wszystkie nasze wysiłki, były skupione na tym, żebyśmy wspólnie osiągnęli założony cel" - skoro tak, to chyba możemy to potraktować jako deklarację swojej otwartości w tym temacie i chęć niesienia każdej pomocy w staraniach o wymarzony tytuł. Czy tak będzie ? Pewnie tak, pamiętajmy bowiem, że wybory samorządowe tuż tuż...