Belgrad to nie jest miejsce, gdzie niezgrana, niepewna i zle zbudowana druzyna moze "udowodnic swoja wartosc". To juz nie chodzi nawet o strone sportowa, ale o atmosfere w hali. 7000 fanatycznych, dzikich kibicow, ktorzy czesto pala race w hali, pala papierosy na trybunach i "nie unikaja starc fizycznych", to nie jest sprzyjajacy klimat dla takich mlodziakow bez doswiadczenia, z innego swiata (z USA)- jak obecny sklad Turowa.
Co do strony sportowej, bo to jest dla mnie wazniejsze mimo wszystko - Pesic i Marinovic to filary CZ Beograd. Znaja sie jak lyse konie, Pesic prowadzi/l Marko w reprezentacji Srbiji i nieprzypadkowo sciagnal tego chlopaka do swego klubu. Pisalem juz w lecie, ze Marko Marinovic to gracz jakiego nam bylo (i jest) trzeba, skoro nie mamy Rodrigo. Ogladalem go z uwaga w poprzednim sezonie w Menorce w ACB i widze, ze dochodzi ponownie do wysokiej formy po powaznym wypadku samochodowym. Facet ma cos, czego sie nei mozna nauczyc - ma zmysl, smykalke, talent do koszykowki. Czuje gre, wie kiedy zrobic krok w przod, a kiedy sie cofnac. Wie kiedy wejsc , a kiedy podac. A do tego bardzo madrze sie ustawia. No i ma niezly rzut sytuacyjny. To dla mnie przyklad klasycznej, nieco zapomnianej szkoly balkanskiej koszykowki, taki rozgrywajacy, ktory przede wszystkim doskonale panuje nad pilka i nad wydarzeniami na boisku. I w takich momentach przychodzi mi na mysl Zoran Sretenovic - niegdys Atlas Stal, a wczesniej Jugoplastika Split, "wychowawca" Toniego Kukoca i Dino Radji. Kiedys Kukoc wspominal ile dala mu gra, nauka gry od Sretenovicia. Marinovic jest podobny. Poezja koszykarska.
Nie wiem co Saso wymysli, jak zmobilizuje (bo mobilizacja jest w tym meczu najwazniejsza), ale daje naszym szanse 30-70. Ktos wyzej na forum, chyba wrocek50, podal jak grala CZ Beograd ostatnio. Z tak nastawionym do gry Turowem jak w ostatni wtorek w LIbercu bedzie miazga, rzez niewiniatek. Jestem przekonany, ze Pesic calkowicie wylaczy Copelanda. Przy takiej szkole koszykowki jaka prezentuje Pesic nie ma miejsca na popisy streetballerow.
|