Dzisiaj jest 17 cze 2025, 19:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1445 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

katrin89m pisze:
A Woods być może i zmieni ligę na jakąś inną w Europie, ale mówiąc o PLK- Prokomu na TURÓW by nie zamienił...

Hmm chyba ze w nastepnym sezonie naszym trenerem bedzie Paczesas :smt082

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

SKRz_Zgc pisze:
Edney, Roszyk, Daniels, Dragisa - 4ka ktora powinna zostac . Reszta do domu :P

Co to tych 3 się zgorze ale jeśli chodzi o Dragise to raczej w tym sezonie nie jest zbyt pożytecznym graczem. Ruchy ma raczej powolne i jakoś prawie wszyscy go przechodzą ...
Więc może skończcie go chwalić za coś czego nie zrobił ...

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

kwiatek1991 pisze:
SKRz_Zgc pisze:
Edney, Roszyk, Daniels, Dragisa - 4ka ktora powinna zostac . Reszta do domu :P

Co to tych 3 się zgorze ale jeśli chodzi o Dragise to raczej w tym sezonie nie jest zbyt pożytecznym graczem. Ruchy ma raczej powolne i jakoś prawie wszyscy go przechodzą ...
Więc może skończcie go chwalić za coś czego nie zrobił ...

Jezeli chodzi o DD to ja patrze na tego zawodnika rowniez przez pryzmat doswiadczenia - ktore promieniuje na innych , i jest to taki dobry duch zespolu, mobilizuje graczy - fakt powinna byc to rola trenera ale nawet przy takim SF jego rola byla niezastapiona ;) . Grac tez potrafi co pare razy pokazal nawet w tym sezonie - czasami ma slabsze dni ale ogolnie porownujac go do takiego Witki , Stefana czy Baileya ( mimo innej pozycji ) jest lepszy ... Ale mimo wszystko wydaje mi sie ze nikt z tej 4ki nie zostanie na kolejny sezon - Dlaczego ? Bo prezesem dalej bedzie P. Michalski - i jak inne zespoly szukaja juz trenera , i zawodnikow tak czuje ze caly nasz sztab zanim sie wezmie za poszukiwania to pozostanie nam Pawel T. , Bartek B. i spadek do 1 ligi gratis - moze troszeczke pesymistyczna wizja, ale takie mam przeczucia . Oby sie nie sprawdzilo :(

Tytuł:
pismak
pismak

a w nastepnym sezonie nietrzeba grac juniorem przez 2 kwarty??

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

SKRz_Zgc pisze:
Bo prezesem dalej bedzie P. Michalski - i jak inne zespoly szukaja juz trenera , i zawodnikow tak czuje ze caly nasz sztab zanim sie wezmie za poszukiwania to pozostanie nam Pawel T. , Bartek B. i spadek do 1 ligi gratis - moze troszeczke pesymistyczna wizja, ale takie mam przeczucia . Oby sie nie sprawdzilo
Tak jest gdy sportem w naszym miescie kieruja uklady polityczne a nie doswiadczenie ,umiejetnosci czy pasja.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

NoBody, też mi się wydaje, że w tych nowych przepisach bylo coś o tym że od sezonu 09/10 młodzieżowiec gra chyba w 2 i 3 kwarcie...

SKRz_Zgc, chyba, że tak hehe :] może by nam to jakoś pomogło w zdobyciu złota ;) Albo zainwestuje w kurs trenerski i sama poprowadzę TURÓW do mistrzostwa :smt082

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

NoBody pisze:
dobrze widzialem w tv naszego niedoszlego trenera pasquali?

Prawdopodobnie (tak jak u nas) zjawił się tam bo jego agent złożył ofertę Prokomowi.

NoBody pisze:
nie Witke trzeba pozegnac pierwszego

Zdecydowanie trzeba się z nim pożegnać! U nas za bardzo się zadomowił i nie ma żadnej motywacji, a raczej "bata na pupie" i gra coraz gorzej, bez zaangażowania.

Tomski pisze:
U nas potrzebny od ZARAZ jest MENAGER z prawdziwego zdarzenia,gość kochający ten sport i znający realia świata basketu.W innym razie przestaniemy liczyc się w kraju.Dobry i operatywny Prezes potrafi zatrudnic świetnego TRENERA.Dla świetnego TRENERA przyjda grać DOBRZY zawodnicy.I tak koło sie zamyka.Budowanie klasowego zespołu powinno się zacząć od PREZESA Z PASJĄ i WIEDZĄ.

To jest nasza NAJWIĘKSZA BOLĄCZKA! Warunki i pieniądze są, ale kompetencji i orientacji w środowisku w naszym klubie nie ma - raj dla agentów koszykarskich!

NoBody pisze:
a w nastepnym sezonie nietrzeba grac juniorem przez 2 kwarty??

Od przyszłego sezonu "junior" będzie musiał przebywać na boisku przez CAŁY MECZ. "Juniorem" będą roczniki '87 i młodsze, więc Kikowski, Danesi i kilku innych odpada...

Wiem, że większość z nas myśli już o nowym sezonie, ale PODSUMUJMY SZERZEJ I KONSTRUKTYWNIEJ TEN SEZON. Ja to zrobię na spokojnie jutro.

Ostatnio zmieniony 20 maja 2009, 23:26 przez paawlus, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

paawlus pisze:
Od przyszłego sezonu "junior" będzie musiał przebywać na boisku przez CAŁY MECZ. "Juniorem" będą roczniki '87 i młodsze, więc Kikowski, Danesi i kilku innych odpada..

Wow. To w takim razie dobrzy mlodzierzowcy beda mieli kontrakty na poziomie graczy z zagranicy , co za tym idzie bedzie mniej pieniedzy na lepszych graczy zagranicznych , trenera co w konsekwencji odbije sie na poziomie rozgrywek (spadnie poziom rozgrywek - tak moze byc jeszcze nizszy ;) ) Wychodzi na to ze budowe teamu bedzie trzeba zaczynac od mlodego a dopiero pozniej trener i cala reszta :smt044 joke ;)

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

w takim razie niech Turów sciaga teraz Waczyńskiego, to jest chyba dobra opcja.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Przed sezonem 2008/09 wprowadzono przepis „o młodym Polaku". Zakładał on, że w PLK na boisku przez cały mecz występować musi obywatel Polski, dodatkowo w drugiej kwarcie na parkiecie przebywać musi Polak z rocznika 1986 lub młodszy.

Założono wtedy, że od sezonu 2009/10 przepis ten pójdzie dalej nakazując grę „młodego Polaka" także w czwartej kwarcie. W tej chwili, jak zrozumiałem z wypowiedzi prezesa PZKosz. Romana Ludwiczuka, nie ustalono jeszcze jak dokładnie ten przepis zostanie zmodyfikowany. Może być to na przykład:

- jeden Polak cały mecz, a „młody" w drugiej i czwartej kwarcie (rocznik 86 i młodsi),
- jeden Polak cały mecz, oraz „młody" Polak również cały mecz,
- po prostu dwóch Polaków na boisku przez cały mecz.

Ten ostatni pomysł wydaje się najmniej prawdopodobny. Więc daj źródło skąd wiesz o całym meczu juniora?:) Bo próbowałem to znaleść, ale z tego co się orientuje wygląda na to, że jeszcze nie zostało to ustalone:) Do tego junior będzie z rocznika 86 a nie 87? Chyba że źle to przeczytałem:)

Pozdr

[ Dodano: Czw Maj 21, 2009 11:50 am ]
Cytuj:
Prezes PZKosz Roman Ludwiczuk wymyślił jednak taką granicę, bo liczy, że w 2012 roku ogrywani w lidze zawodnicy z roczników 1986-89 będą silnymi punktami reprezentacji, która wywalczy awans na igrzyska w Londynie. W przyszłym sezonie "młodzieżowiec" ma grać i w drugiej, i w czwartej kwarcie.

Więc wynika z tego, że promują te roczniki, więc nie 87 , a 86 - 89 mimo, że nie są to już młodzieżowcy:) Więc i tutaj popełniłeś błąd wprowadzając nas w błąd;)

Pozdr

Ostatnio zmieniony 21 maja 2009, 10:42 przez panicz, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
obserwator
obserwator

Przede wszystkim należy znieść przepis o koniecznosći grania przez młodzieżowca w PLK. Wielu z tych chłopaków grzeje ławę i się nie rozwija. W naszej drużynie w większości występuje tylko Bochno, Strzelecki skazany jest regres. Albo niech każda druzyna ma drugi skład w niższej lidze i zawodnik tam się ogrywa, albo w druzynach nie mających składu w ekstraklasie. Dobrych młodych zawodników kluby zakontraktują bez konieczności wymuszania tego jakimiś przepisami.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

panicz pisze:
ale z tego co się orientuje wygląda na to, że jeszcze nie zostało to ustalone:) Do tego junior będzie z rocznika 86 a nie 87? Chyba że źle to przeczytałem:)

Ludwiczuk i spółka sami nie wiedzą co wprowadzić, ale z tego co pamiętam to ten "junior" z każdym kolejnym sezonem miał być o rocznik młodszy (w tym sezonie '86, w następnym '87 etc.).

Tytuł:
rekrut
rekrut

paawlus pisze:
Ludwiczuk i spółka sami nie wiedzą co wprowadzić, ale z tego co pamiętam to ten "junior" z każdym kolejnym sezonem miał być o rocznik młodszy (w tym sezonie '86, w następnym '87 etc.).

Nie, jego zamiarem jest ogrywanie tej grupy roczników, żeby byli na Olimpiadę:)
Bo nie ma sensu co roku ogrywać inną grupę, bo rocznik 86 po sezonie automatycznie byłby już skazany, że nie zagra. Więc chodzi o te roczniki, żeby je ogrywać I one się nie zmienią, co nie zmienia faktu, że jak ktoś będzie z rocznika nawet 2009 będzie mógł grać heh :) Dolna granica do Olimpiady będzie 86:) To jest pewne:)

Pozdr

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Co do Pascualiego:
Cytuj:
Mała, włoska niespodzianka w Sopocie
W gronie wielu VIP-ów zaproszonych na mecz (m.in. Ryszard Krauze, Adam Góral, właściciel Asseco, Dariusz Michalczewski czy Ania Przybylska) znalazł się - nieoczekiwanie dla wszystkich związanych z Turowem - Renato Pascuali.

Włoski szkoleniowiec na początku roku był bliski objęcia funkcji trenera tej ekipy.
- Zostałem zaproszony przez szefów klubu z Sopotu. Chciałem zobaczyć dobre spotkanie. Trudno mi oceniać szanse ekip, bo tak naprawdę ich nie znam - mówił Włoch przed meczem, po przywitaniu się ze swoim znajomym, Tyusem Edneyem (razem pracowali w Bennettonie). Co ciekawe, przed meczem trenera widziano w hotelu, w którym mieszkał Turów.- Zapewniam, nie prowadzę żadnych rozmów z klubem - zarzekał się.

Oczywiście to o niczym nie świadczy, ale jednak coś czuje że trenerem Prokomu w przyszłym sezonie nie będzie już Pacesas tylko jakiś klasowy terener ,bo będą chcieli osiągnąć sukces w Eurolidze.Pacesas na trenera w Zgorzelcu?Czego nie?Podejmuje dobre decyzje,umie dobrać skład i jak na polską ligę jest naprawdę dobry.Skład trzeba zacząć od zakontraktowania dobrego trenera.Z tego składu zostawiłbym tylko Danielsa i Roszyka.Klub musi w tym sezonie zakontraktować dobrego młodzieżowca bo jak wygląda kwarta z Bochnem to wszyscy widzieli.Mi nasuwa się kandydatura Waczyńskiego.
Co do obecnego sezonu to sądze że vice-mistrzostwo jest dla nas dużym sukcesem.W połowie sezonu nie było kompletnie drużyny.Przegrywaliśmy z najgorszymi drużynami w naszej lidze.Jednak Paweł Turkiewicz wraz z Adamkiem potrafili to wszystko pozbierać i wyprowadzić drużynę na drugie miejsce w tabeli.Finał poprostu ich przerósł ale nie ma się co dziwić ponieważ są to jeszcze młodzi nie do końca dośwadczeni trenerzy.Dużą rolą naszych kłopotów odegrała budowa składu przez Filipovskiego.Jest to wielki trener,którego bardzo szanuję i zapamiętam go do końca życia jako człowieka dzięki któremu zgorzelecka koszykówka stała się rozpoznawalna nie tylko w kraju ale także w Europie.Jednak skład jaki zbudował na ten sezon nie był dobry.Nie umiał wprowadzić w ich grę swojej filozofii.Również w tym sezonie mieliśmy kłopoty kadrowe jak w żadnym innym.Kontuzja Copelanda i Towensa,zachowanie Kitzingera oraz kłopoty Bailey ze zdrowiem przez większą część sezonu.Więc uważam że vice-mistrz jest dużym sukcesem,tylko że teraz trzeba zbudować naprawdę solidny zespół bo w przyszłym sezonie sięgnięcie po mistrzostwo może być jeszcze trudniejszym zadaniem.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Czas podsumować zakończony sezon.

Po zaciętym i minimalnie przegranym finale '08, w tym sezonie wszystko miało się zmienić, miał być progres, mieliśmy w końcu wywalczyć mistrzostwo... Budżet nie uległ zmniejszeniu, a nawet lekko wzrósł, pozostał Filipovski, który otrzymał pełnie możliwości co do transferów, strategii i sposobu prowadzenia drużyny - "dzielił i rządził"... Zawodnicy tacy jak Kelati, Logan i Rodriguez odeszli gdyż otrzymali kilkukrotnie wyższe zarobki z lepszych klubów. W obliczu tego Filipovski zdecydował się praktycznie na "opcję zerową" - ze starego składu ostał się tylko Witka i Kitzinger... Wszyscy kibice zastanawiali się kogo to słoweński coach ściągnie, przecież nasz budżet był 2 w lidze... Niestety z każdym kolejnym transferem rosło zdziwienie i wątpliwość co do możliwości i potencjału kolejnych zawodników, a w konsekwencji wyniku jaki można ugrać w zbliżającym się sezonie. Newralgiczna pozycja rozgrywającego została obsadzona przez "kieszonkowego" nie za wysokich lotów combo-samograja Copelanda oraz (podobno) lidera i walczaka z wielkim doświadczeniem Baileya... Gdy zobaczyłem ich grę po raz 1 (co potwierdziło wcześniejsze opinie o nich), to wiedziałem, że z rozegraniem będzie w tym sezonie krucho. Pozycje 2-4 też nie powalały, z jednym wyjatkiem - Krzyśka Roszyka, którego uważam za jedyny sensowny i wartościowy wybór Filipovskiego w tym sezonie. Chris Daniels - w Kotwicy był wyróżniającym się zawodnikiem ligi, ale osobiście traktowałem go jako dobrego zawodnika za ławki, a nie pierwszej "piątki", który pewnego poziomu nie przeskoczy. Miljković - Filipovski mówił, że marzył o tym zawodniku w swojej drużynie od kilku lat. Delikatnie mówiąc zrobił sobie tym stwierdzeniem z nas żarty! Ten gracz oprócz rzutu niewiele więcej potrafi - słaba praca nóg, zła asekuracja piłki i kozioł, zero obrony, przewidywalność i powolność! Moim zdaniem największy niewypał tego sezonu. Dalej mieliśmy Harrisa - miły chłopak, ale próba porównywania go do Kelatiego to było science-fiction. Absolwent średniego amer. uniwerka, z niezłym (ponoć) rzutem, ale totalną nieznajomością europejskiej profesjonalnej koszykówki, ze (przez ponad pół sezonu) strachem w oczach oraz "średnimi" wjazdami na kosz i permanentnymi wygibasami oraz "łamaniem" się w biegu. Radonjić - przychodził do nas z opinią shootera zza łuku, co przez zdecydowaną większość sezonu udawało mu się jedynie na treningach, choć mecze playoff pokazały, że potrafi walczyć nieźle w obronie, zebrać kilka piłek i siepnąć za trzy. Był to zawodnik 2 planu, do którego nie mam większych pretensji, jednak Filipovski sprowadził go do nas w "konkretnych" okolicznościach (o czym wielu wspominało na tym forum). No i podkoszowcy. Townes - zawodnik po dobrym uniwerku, z dobrymi statsami, który stopniowo coraz lepiej odnajdywał siew naszej lidze i drużynie i czynił zauważalny progres. Jednak nie znalazł uznania w oczach Filipovskiego - był to klasyczny center których nie za bardzo widzi u siebie Saso, a poza tym podobno miał niepokorny charakter... Jego odejście argumentowano kontuzją, co nie przeszkodziło mu 2 tyg. później rozpocząć rozgrywki w lidze NBDL w Stanach, gdzie radził sobie nieźle... Krótko: zła decyzja z jego wyrzuceniem, a na jego miejsce wrócił niechciany w Albie "Drole"... John Turek - w pewnym sensie mnie nie zawiódł, gdyż spodziewałem się że będzie to "rzemieślnik", przyzwoity tani gracz bez fajerwerków. Kilka meczy miał b.dobrych, jednak przeważały te "średnie".
Już podczas turnieju przedsezonowego w Ostrowie widać było, że ta drużyna wygląda "średnio". Potwierdziły to też przedsezonowe mecze sparingowe. Większość (ja również) jednak miała nadzieję, że wszystko zacznie się zazębiać, bo Saso, bo Turów, bo budżet, bo takie są początki etc... Nic jednak nie toczyło się w tę stronę, choć pierwsze mecze wygrywaliśmy głównie dzięki świeżości i słabości przeciwników. Znamienną i fundamentalną kwestią jest, że Turów w tym sezonie bardzo słabo bronił (nie próbuję tego nawet porównywać z zeszłymi sezonami!). Filipovski dość pysznie uwierzył, że jest w stanie każdego nauczyć swojego systemu i obrony... Grubo się pomylił - przez ponad 6 miesięcy pracy z nim, drużyna ani każdy zawodnik z osobna nie nauczyła się bronić! Dlaczego tak się stało? Obrona (głównie drużynowa) polega głównie na zespołowości, koncentracji i chęci, w mniejszym stopniu kwestiach indywidualno-sportowych. Tych rzeczy po prostu w tych zawodnikach nie było!
Zespół (bodaj od meczu w Słupsku) zaczął "podupadać", rósł brak wiary i frustracja, to przecież "nie tak miało być"! W międzyczasie "posypał" się Copeland, a Bailey pokazał że jest również kontuzjogenny. Apogeum miało miejsce w Koszalinie... Po tym wydarzeniu, nie oszukujmy się, byliśmy na dnie. Pomijam kwestie zasadności itp. kary dla Saso. Musiała nastąpić zmiana. Klub (mając ograniczone środki) zdecydował się na opcję "kontynuacji" z Turkiewiczem i zakupem nowych zawodników, kosztem znanego trenera i próbowaniem ugrania czegoś z tym składem personalnym. Miałem co do tego wątpliwości, szczególnie biorąc pod uwagę "doświadczenie" Turkiewicza i dostępność dobrych zawodników w tamtym okresie na rynku. No i wpłynęła oferta Tyusa. Czułem,ze będzie dobrze, że zespół odżyje, że może jeszcze nie wszystko stracone, choć o finale nie marzyłem. Doszedł także Adamek do pomocy na ławce trenerskiej - wybitnym coachem to on nie jest, ale mając na uwadze że miał wspomóc/uzupełnić Turkiewicza, to wybór można ocenić pozytywnie. Z drużyny odszedł Iwo, bodaj z powodów dyscyplinarnych, choć też nic wielkiego nie grał - dobra decyzja. No i przyszedł Stefański - byłem sceptyczny, choć wierzyłem, że mocno wspomoże nas w obronie, a i w ataku coś dorzuci. Jednak ten transfer to zawód - nic nie pokazał, słaby, nieprzydatny, przyszedł pewnie tylko po pensję. "Nowa" drużyna pod wodzą Turkiewicza-Adamka odżyła, w czym jest również ogromna zasługa Edneya - jego autorytetu, umiejętności, rad, a nawet samej obecności. Drobnjak też odżył, zaczęło mu się chcieć i grał coraz lepiej. Zaczęły się wygrane, byliśmy na fali, sezon zasadniczy zakończyliśmy na 2 pozycji, zaczęliśmy wierzyć w mistrzostwo Polski... Jak to się potoczyło to wszyscy wiemy, wiele zostało na tym forum napisane.

Nasz zespół został w tym sezonie nieudolnie zbudowany (koncepcja, skład personalny etc.) - Filipovski udowodnił, że nie jest taki "boski" jak chcielibyśmy go widzieć. Puchar Uleb pokazał, że to nie jest drużyna "europejska", klasowa, zbilansowana. Na szczęście wszystko potoczyło się nie najgorzej - dzięki zmianom a niekiedy i zbiegom okoliczności, po raz trzeci z rzędu awansowaliśmy do finału. Wywalczyliśmy kolejne wicemistrzostwo, jesteśmy ciągle na topie, to jest sukces!!! Błędy jednak w tym sezonie były i nie mogą się powtórzyć jeśli mierzymy w coś więcej niż status quo! Ale o tym już kolejnym razem.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1445 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 97  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.