Dzisiaj jest 10 lip 2025, 17:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2768 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 185  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

W razie rozpadu, kogo widzielibyście u nas z ich druzyny?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Dżon Kanaka pisze:
W razie rozpadu, kogo widzielibyście u nas z ich druzyny?

Oliver Stevic :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

nitroo pisze:
Oliver Stevic :)

litosci... nie lubie cwaniaczka :/

Tytuł:
obserwator
obserwator

Ja bym im "gwizdnęła" młodych Polaków - Chanasa, Diduszkę :) No i może Torella Martina, ciekawe jak i czy w ogóle wpasowałby się w styl gry Turowa/Filipovskiego.

Tytuł:
pismak
pismak

DJ Thomsona do nas sprowadzic

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Totalna przebudowa zespołu - taka może być najbliższa przyszłość wicemistrzów Polski - ekipy PGE Turowa.
- Wczoraj wróciłem ze Słowenii, gdzie przez kilka dni ustalaliśmy strategię budowy zespołu z trenerem Saso Filipovskim. Szkoleniowiec zdaje sobie sprawę, że czeka nas budowa drużyny od podstaw. I jest na to gotowy - przyznaje prezes klubu Piotr Waśniewski.
Ze Zgorzelcem już pożegnali się Andres Rodriguez i Slobodan Ljubotina, a po lidze letniej NBA najprawdopodobniej to samo czeka także Davida Logana i Thomasa Kelatiego.
- Sukces rodzi wielkich graczy, a ci są zauważani w bogatych klubach. Tak funkcjonuje zawodowy sport - zauważa Waśniewski.

W ciągu najbliższych dwóch tygodni powinniśmy poznać nazwiska przynajmniej kilku z nowych graczy ekipy Filipovskiego.
- Na razie wiemy tylko tyle, że nie jedziemy na rozgrywki ligi letniej do Stanów Zjednoczonych, co wcześniej mieliśmy w planach. Saso na pewno nie zmieni swojej strategii - wciąż nie chce opierać gry na środkowych, ale na strzelcach z obwodu. Na pewno zaś będziemy mieli dwóch równorzędnych graczy prowadzących grę - zdradza szef PGE Turowa.
Na razie nikt nie chce ujawniać nazwisk kandydatów do gry w Zgorzelcu, bo to oznacza tylko jedno - wyższe oczekiwania samych zawodników.

Za www.polskatimes.pl

No to parę rzeczy odnośnie składu Turowa powoli się wyjaśnia:
- możemy zapomnieć o "rasowym" centrze takim 210+ (ciekawe czy Drole dalej będzie pierwszym centrem Turowa?)
- wygrała koncepcja budowy drużyny w oparciu o doświadczonych, solidnych zawodników ogranych na parkietach europejskich,
- koncepcja stawiania na młodych gniewnych świeżo po uniwersytetach umarła śmiercią naturalną,
- będziemy mięli dwóch równych rozgrywających,
- gra Turowa w dalszym ciągu będzie się opierać na zawodnikach obwodowych.

Teraz tylko trzeba zaczekać na nazwiska i obsadę miejsc.

Tytuł:
obserwator
obserwator

czyli nic sie nie zmienia.......szkoda tylko ze w druzynie nie bedzie prawdziwego centra....Jak pokazał javtokas z grą bez klasycznej"piątki" nie mamy co liczyc w europie.Trzba miec tylko nadzieję ze krajowi rywale nie wzmocnią się za bardzo na tej pozycji......

Tytuł:
pismak
pismak

Azlo pisze:
Na razie wiemy tylko tyle, że nie jedziemy na rozgrywki ligi letniej do Stanów Zjednoczonych, co wcześniej mieliśmy w planach. Saso na pewno nie zmieni swojej strategii - wciąż nie chce opierać gry na środkowych, ale na strzelcach z obwodu. Na pewno zaś będziemy mieli dwóch równorzędnych graczy prowadzących grę

po 1 - jak dla mnie to ten wyjazd prezesa do Slowenii (czy moze raczej na Balkany...) jest dosc zagadkowy. W dzisiejszych czasach, gdy sa prostsze sposoby komunikacji niz osobiste, jest internet (mail), jest telefonia komorkowa, to prezes jedzie taki kawal drogi..... Na moje oko, to w tym przypadku wcale nie chodzi o osobiste pogaduszki miedzy trenerem a prezesem, ale o cos wiecej... Wyglada mi na to, ze oni obaj rozmawiali, ale nie tylko ze soba..... Po to byla chyba konieczna osobista obecnosc prezesa na Balkanach.
Ciekawe z kim rozmawiali.. :)

po 2 - skoro nie jada na Lige Letnia, to uwazam, ze bedziemy mieli zespol ludzi ogranych, sprawdzonych i chyba dobrze, bo tacy ludzie sie szybciej zgrywaja razem, lepiej rozumieja i wiedza o co chodzi w koszykowce europejskiej, a nie chca tylko pompowac swych statystyk jak jakies "nowalijki" z NCAA, ktore Europe, a szczegolnie Polske traktuja jak zeslanie.

po 3 - to ze Filipovski nie zmienia strategii to nic zlego. Jak mowi Wasniewski - "on nie chce opierac gry na srodkowych, a na strzelcach z obwodu", a jak dla mnie to nie wyklucza mozliwosci, ze bedziemy mieli dobrych podkoszowych. Tyle,ze oni nie beda wiedli prymu w taktyce. Filipovski lubi szybka, agresywna gre, a do takiego systemu potrzebni sa ludzie wybiegani, zwinni, szybcy, wszechstronni. Facet 210cm nie zapewni odpowiedniego pressingu. Mysle, ze Filipovski musialby byc samobojca albo conajmniej sabotazysta gdyby po tym co nas spotkalo w ULEB Cup nie dostrzegl potrzeby zaangazowania porzadnego centra, albo i dwoch. A ze akcenty w grze chce inaczej rozkladac, to juz jego koncepcja i sposob na gre.

po 4 - cieszy mnie, ze bedziemy mieli dwie rownorzedne jedynki. To pozwoli zachowac duza intensywnosc, tempo gry nie tylko w ciagu meczu, ale i w ciagu sezonu calego. A kazdy wie jak wygladala gra Andresa w drugiej czesci sezonu....

po 5 - mysle, ze czesc skladu jest juz wstepnie dogadana. Mysle tez, ze w tym sezonie bedziemy mieli jednak w Turowie choc jedno "duze" nazwisko.

no coz...czekamy na oficjalki :)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Miałam cichą nadzieję, że Saso nauczony doświadczeniem poprzednich sezonów jednak skusi się na wysokiego silnego fizycznie zawodnika pod kosz, chociaż jednego tak dla zaskoczenia przeciwnika ;-) Nic z tego. Konsekwentnie stawia na swoją dotychczasową strategię, w której jest miejsce jedynie dla szybkich, mobilnych zawodników. Mam nadzieję, że tym razem wmontuje w swój system przynajmniej lepszych wykonawców, którzy sprawią, że "mankamenty" takie jak notoryczny brak zbiórek czy brak punktów spod kosza zostaną w lepszy sposób zatuszowane. Choć taka para obwodowych jak Kelati i Logan, o ile ci odejdą, może nam się już nie przytrafić. No i jeśli chodzi o tych rozgrywajków, to mam nadzieję, że będą obaj na równie wysokim poziomie.

Zaczyna mnie też niepokoić brak kontraktów z polskimi zawodnikami. Pozostałe drużyny dwoją się i troją, żeby zakontraktować jak najlepszych i najbardziej wartościowych Polaków, a u nas cisza. Czytałam gdzieś, że przedstawiciele Anwilu wybrali się na zgrupowanie polskiej kadry, bo tam jest kilku na tę chwilę wolnych Polaków (wśród nich nasz Witka i Kitzinger). Oby Turów nie obudził się z ręką w nocniku, bo bez co najmniej trzech, czterech Polaków na odpowiednim poziomie i zgranych pozycjach to ja sobie przyszłych rozgrywek nie wyobrażam.

[ Dodano: Czw Cze 26, 2008 10:48 am ]
krzywuss pisze:
po 1 - jak dla mnie to ten wyjazd prezesa do Slowenii (czy moze raczej na Balkany...) jest dosc zagadkowy. W dzisiejszych czasach, gdy sa prostsze sposoby komunikacji niz osobiste, jest internet (mail), jest telefonia komorkowa, to prezes jedzie taki kawal drogi....

Widać to taka moda wśród słoweńskich trenerów, bo coach Anwilu Zmago Sagadin również wyznaczył prezesowi Polatowskiemu miejsce na rozmowy o składzie drużyny w... Pradze :) Obaj siedzą tam już od kilku dni i wymyślają. Na razie wymyślili, że pozbędą się Grudzińskiego i Białka z ekipy...;)
krzywuss pisze:
po 2 - skoro nie jada na Lige Letnia, to uwazam, ze bedziemy mieli zespol ludzi ogranych, sprawdzonych i chyba dobrze, bo tacy ludzie sie szybciej zgrywaja razem, lepiej rozumieja i wiedza o co chodzi w koszykowce europejskiej, a nie chca tylko pompowac swych statystyk jak jakies "nowalijki" z NCAA, ktore Europe, a szczegolnie Polske traktuja jak zeslanie.

Dokładnie, też tak uważam. W sumie, po co ja cytuję... Zgadzam się z całą twoją wypowiedzią w 100 %. Zaciekawiłeś mnie też tym "wielkim nazwiskiem". Mam nadzieję, że nie skończy się tak jak w zeszłym sezonie ogórkowym, kiedy klub najpierw zapowiadał wielkie gwiazdy, a potem skończyło się na tym na czym się skończyło. Suma sumarum wyszło na nich, ale ta gwiazda (myślę o Loganie) rozbłysła dopiero po zamknięciu składu. Nikt nie sądził - w momencie podpisywania Davida - że to będzie jedno z największych nazwisk ligi sezonu 2007/08.

Tytuł:
gaduła
gaduła

Azlo pisze:
koncepcja stawiania na młodych gniewnych świeżo po uniwersytetach umarła śmiercią naturalną,

Nie umarła bo jej nie było. Liga letnia NBA ( a tam miał jechac trener wg. info ze strony klubowej) to nie rozgrywki dla młodych gniewnych amerykańców zaraz po uniwerkach czy tez „nowalijek z NCAA”. Ludzie macie dostep do Internetu a takie bzdury piszecie. Owszem i tacy tam pogrywają, ale już na przykładzie choćby Logana i Kelatiego widać kto m.in. może w niej wystapić. Takich jak oni jest tam sporo a najlepsi z nich trafiają do NBA.
krzywuss pisze:
skoro nie jada na Lige Letnia, to uwazam, ze bedziemy mieli zespol ludzi ogranych, sprawdzonych i chyba dobrze, bo tacy ludzie sie szybciej zgrywaja razem, lepiej rozumieja i wiedza o co chodzi w koszykowce europejskiej

no tak bo jeszcze by tam spotkali Logana, Kelatiego i innych do nich podobnych albo jeszcze lepszych i co wtedy ? mielibysmy samych nieogranych, niesprawdzonych i nieumiejących się zgrywać, nie znających europejskiego kosza tak ? . Krzywuss daruj sobie proszę . Ale z kolejnym stwierdzeniem już pełna zgoda:
krzywuss pisze:
on nie chce opierac gry na srodkowych, a na strzelcach z obwodu", a jak dla mnie to nie wyklucza mozliwosci, ze bedziemy mieli dobrych podkoszowych.

Tak samo fakt,że się trener nie wybiera na Ligę Letnia nie oznacza że nie będziemy mieli kogos kto w tej lidze wystąpi a trenerowi jest znany i nie ma potrzeby robic wycieczek.
Azlo pisze:
możemy zapomnieć o "rasowym" centrze takim 210+

już dawno mogłas to zrobić ;) . Saso to od początku to podkreślał.
Jak pisze Krzywus "to nie wyklucza mozliwosci, ze bedziemy mieli dobrych podkoszowych", którzy wcale nie musza mieć 210+. Przykład : znajomy nam Lance Williams ( 206) , który zrobił furorę w ULEB-ie i w swojej lidze w Bośni gdzie został MVP i zdystansował innych w ogólnym rankingu statystycznym . szczegóły na http://www.eurobasket.com/bih/bih.asp.
Do dzisiaj nie rozumiem decyzji Saso co do jego pozbycia się. Widocznie był jakis powód. Ale bardzo chętnie zobaczył bym go z powrotem w Turowie jako centra. Toz to prawdziwy człowiek - sciana ;) nie do przesuniecia a i Gurovic miał by wiecej pokory na boisku ( o ile zostanie) :grin:
Cytuj:
Zaczyna mnie też niepokoić brak kontraktów z polskimi zawodnikami

A może już sa uzgodnione. Nie wierzę żeby ten temat był zaniedbany ale póki co faktycznie nic nie słychać. Ludzie gadają coś o Łukaszu Majewskim

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Podtrzymuję tematy ogórkowe jeśli o chodzi o listę życzeń.
Na rozegraniu życzyłbym sobie Juana Carlosa Navarro - facet po roku w NBA wraca do Europy i szuka klubu :grin:

Tytuł:
pismak
pismak

paawlus pisze:
Podtrzymuję tematy ogórkowe jeśli o chodzi o listę życzeń.
Na rozegraniu życzyłbym sobie Juana Carlosa Navarro - facet po roku w NBA wraca do Europy i szuka klubu :grin:
on podpisal z barcelona

Tytuł:
obserwator
obserwator

saso pisze:
Azlo napisał/a:
koncepcja stawiania na młodych gniewnych świeżo po uniwersytetach umarła śmiercią naturalną,

Nie umarła bo jej nie było. Liga letnia NBA ( a tam miał jechac trener wg. info ze strony klubowej) to nie rozgrywki dla młodych gniewnych amerykańców zaraz po uniwerkach czy tez „nowalijek z NCAA”. Ludzie macie dostep do Internetu a takie bzdury piszecie. Owszem i tacy tam pogrywają, ale już na przykładzie choćby Logana i Kelatiego widać kto m.in. może w niej wystapić. Takich jak oni jest tam sporo a najlepsi z nich trafiają do NBA.

To nie są moje słowa o tych graczach świeżo po uniwersytetach tylko prezesa Waśniewskiego tudzież któregoś z redaktorów, dokładnie już nie pamiętam którego. Nie mam czasu teraz szukać tego artykułu, wybacz, ale tak właśnie wyraził się autor tegoż (ja ubrałam to tylko w swoje słowa ale sens pozostał ten sam). To że prezes i Saso mięli jechać na ligę letnią NBA lecz nie pojechali, nie zmienia faktu, że jedną z ewentualnych koncepcji budowy składu Turowa Zgorzelec miało być postawienie właśnie na młodych zawodników świeżo lub krótko po uniwersytecie. Więc może byś się nie czepiał, tylko skorzystał z internetu i poczytał trochę artykułów prasowych. To ponoć też kształci. No chyba, że pod nickiem "Saso" pisze tutaj z nami sam Filipovski, to pewnie lepiej wie, co z Waśniewskim mięli na myśli. Ajajaj...
saso pisze:
Azlo napisał/a:
możemy zapomnieć o "rasowym" centrze takim 210+

już dawno mogłas to zrobić ;) . Saso to od początku to podkreślał.
Jak pisze Krzywus "to nie wyklucza mozliwosci, ze bedziemy mieli dobrych podkoszowych",

Nie musisz mnie pouczać, ani podpierać się Krzywusem, bo gdybyś zechciał dokładnie czytać moje posty, to raczyłbyś zauważyć, że się z nim w 100% zgodziłam.

[ Dodano: Czw Cze 26, 2008 2:08 pm ]
A masz, żebyś nie pisał, że leję wodę:
Cytuj:
Jeśli trener zdecyduje, że szukamy młodych, perspektywicznych graczy, tuż po karierze uniwersyteckiej, najprawdopodobniej polecimy wspólnie na ligę letnią do Las Vegas. Jeśli wygra koncepcja z doświadczonymi zawodnikami, ogranymi w Europie, zrezygnujemy z tego wyjazdu - zdradza najbliższe plany Piotr Waśniewski.

No chyba, że młodzi perspektywiczni gracze, tuż po karierze uniwersyteckiej to znaczy coś innego niż to, w jaki sposób ja to zinterpretowałam.
A całość tutaj:
http://www.zgorzelec.naszemiasto.pl/sport/866565.html

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

NoBody pisze:
on podpisal z barcelona

No to można powiedzieć, że nas ubiegli ;)

Doniesienia prasowe w sprawie budżetu:
Cytuj:
Z nieoficjalnych informacji wiadomo, że budżet Turowa Zgorzelec będzie znany dopiero, gdy uformowany zostanie nowy zarząd PGE. Ma to nastąpić w ciągu najbliższych czterech, pięciu dni.

Problemem może być jednak to, że wielkie firmy ustalają budżety na początku roku kalendarzowego, a sezon koszykarski trwa od września do czerwca.

- Z tym nie ma większego kłopotu, ponieważ pomiędzy sponsorami jest porozumienie i tak część pieniędzy potrzebną do gry w tym roku da PGE, a kolejną, na drugą część sezonu dadzą wspólnie kopalnia i elektrownia - mówi wiceprezes rady nadzorczej PGE Turowa Aleksander Delijewski. Pieniądze na końcówkę sezonu Turów dostanie więc z centrali PGE w Warszawie.

Trochę pogmatwana ta sprawa z półrocznymi etapami sponsorowania klubu.

Tytuł:
gaduła
gaduła

paawlus pisze:
Trochę pogmatwana ta sprawa z półrocznymi etapami sponsorowania klubu

nieźle zakręcone :grin: ...a później jakies dziury wyłażą ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2768 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 185  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.