CICHY nie wiem dlaczego przykład bałkanów jest zły, ale nie upieram sie, jezeli znasz dobry przykład zadziałania nacjonalistów, to go podaj, ja go bardzo chętnie poznam, nacjonaliści byli nie tylko na bałkanach. zbrodnie nazistów wpisują się do arsenału dokonań narodowców naszego kontynentu w XX wieku ale czy koniecznie trzeba je omawiać? komunizm też był zbrodniczy, ale nie kwalifikuje się jako nacjonalizm, więc nie wiem po co tu chciałbyś go poruszać?
referendum nie stworzyło nacjonalizmu, ale do czasu referendum musisz przyznać, że Twoja partia nie należała, delikatnie mówiąc do tych najbardziej znanych w powiecie. ja szczerze mówiąc przypominam sobie tylko sprzed wielu lat jakieś wpisy z NOPem na forum zgorzelec, na portalu nomen omen gazety wyborczej - pamiętasz je jeszcze :-)
i ja myślę, że nie znajdziesz mnie na liście popierającej referendum, na referendum zresztą też mnie nikt nie zobaczy, jednak jako osoba niepopierająca obecnego burmistrza mam duże szanse aby zostać zakwalifikiowany i wrzucony do jednego worka z Wami, czy mi się to podoba czy nie.
śledztwo IPNu w sprawie Jedwabnego zostało umorzone dlatego, że nie znaleziono dowodów aby oskarżyć osoby żyjące, osoby już nieżyjące winne dokonania zbrodni nie skazane do tej pory lub już nieżyjące i skazane w procesach sprzed pól wieku są w POSTANOWIENIU z dn. 30 .VI.2003 wymienione z nazwiska. dokonanie zbrodni przez Polaków, grabieży mienia żydowskiego, kolaboracji z Niemcami, czy daleko posunietej obojętności jak wolisz niestety ten dokument jednak dowodzi - liczy ponad 200 stron, naprawdę porażająca lektura, nie pozostawia złudzeń, więc nie rozumiem dlaczego film Pasikowskiego miałby być jak to piszesz - wredny?
Slavicproud jeżeli Ty jesteś obrońcą ONR-u, to jesteś żywym przykładem powiedzenia, chroń nas panie od przyjaciól bo z wrogami to sobie sami poradzimy. już raz tu pisałeś rewelacje na temat antysemityzmu ONR-u, teraz z Dmowskim wyskoczyłeś...
nie chcę być złośliwy, naprawdę już mi sie nie chce, ale Dmowski i jego długa linia endecka dla młodych dziarskich bandziorków z ONR to były stare pierdziele, których zachowawczego konserwatyzmu już nie mogli znieść, zapatrzenni w to co się działo w Europie w latach trzydziestych, oni szli z duchem czasu, natomiast endecja z Dmowskim dla nich to już był skansen, no wiesz "sto jaj i dwa zęby" - niestety. mówię niestety bo mam dla Dmowskiego duży szcunek, pomimo tego, że też był żydojadem, ale ten jego antysemityzm, to był jeszcze można powiedzieć "szlachetny" antysemityzm z poprzedniej epoki w porównaniu z tym co miało nadejść po nim. Poza tym Dmowski był romantykiem, Piłsudski mu złamał życie odbierając jedyną kobietę jaką w życiu kochał, koncepcję polityczną odnośnie granic Polski i układów z sasiadami oraz praktycznie całą zasługę w odzyskaniu niepodległości kraju. pomimo tego, ze to on był traktowany poważnie przez Anglię i Francję po zakończeniu I wojny światowej, bo on właśnie stawiał na pojednanie z Rosją przeciw Niemcom i stawal się tym samym sojusznikiem Anglików i Francuzów. Z kolei Piłsudski ze swoimi Legionami walczącymi po stronie Austryjacko - Niemieckiej, nawet po zakończeniu I wojny kładł się cieniem na stosunkach Polski z zachodem, m.in. dlatego, ze w czasie tamtej wojny walczył nie po tej stronie co trzeba.
cenię sobie też zresztą Tadeusza Dolęgę Mostowicza, związanego swego czasu z endecją - jednak choć endecja to jakby to powiedzieć aby nikogo nie urazić - starsi bracia w wierze ;) - ONR to już zupełnie inna historia...
|