Dzisiaj jest 07 lip 2025, 21:48

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

tadam pisze:
Sprzedaż towaru taniej Polakowi a drożej Chińczykowi.

Pytanie co to da?
tadam pisze:
Zatrudnienie Polaka choć Hindus ma lepsze kwalifikacje.
czy to jest nacjonalizm?

Idąc tym tokiem czy nacjonalizmem jest zabranianie Polakom zatrudniania się poza granicami naszego kraju?

Szczerzę mówiąc nie do końca „czuję” pojęcie nacjonalizmu. Patriotyzm owszem ale nacjonalizm jest dla mnie pojęciem zbyt rozległym, w wielu momentach sprzecznym (biorąc sytuację w jakiej się znajduję) stąd trudno jest mi powiedzieć czy jestem zdecydowanie za bądź przeciw. Promowanie narodowych wartości, deklarowanie kulturowej odmienności – tak. Wrogość w stosunku do przedstawiciela innego narodu, który żyje, pracuje w naszym kraju i przyczynia się do jego rozwoju – nie. Dlaczego żul stojący całymi dniami pod sklepem o jasnej cerze, którego nazwisko kończy się na –ski ma być moim przyjacielem a inżynier, który pochodzi z Sudanu jest dla mnie wrogiem mimo tego, że działa na rzecz rozwoju naszego kraju?

Tytuł:
obserwator
obserwator

PiTeK pisze:
Dlaczego żul stojący całymi dniami pod sklepem o jasnej cerze, którego nazwisko kończy się na –ski ma być moim przyjacielem a inżynier, który pochodzi z Sudanu jest dla mnie wrogiem mimo tego, że działa na rzecz rozwoju naszego kraju?

być może chodzi o to że każdy powinien mieć tyle na ile zapracuje sam...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

problem chyba w tym, ze wszystkie światowe imperia tak naprawdę były budowane powiedzmy, szeroko pojętą tanią siłą roboczą i zarobienie jest pojęciem na tym tle, delikatnie mówiąc umownym.
inna rzecz, że tanią siłe roboczą, która już zrobiła swoje, nacjonalizmy przeważnie podejmują sie posprzątać.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Co powiecie o tym:
"POLSKA DLA POLAKÓW"
8)

[ Dodano: Pią Lis 14, 2008 3:44 pm ]
neandertalski pisze:

Zagaiłeś bardzo tendencyjnie.
Proponuję porozmawiać o komunistycznych i nazistowskich zbrodniach.
A Bałkany to zły przykład, a dlaczego to myśle że każdy amator dziejów wie.

[ Dodano: Pią Lis 14, 2008 3:48 pm ]
neandertalski pisze:
problem w tym, że od momentu rozpoczęcia akcji referendalnej, nacjonalizm zaczął dotyczyć również Zgorzelca,

wcześniej nie dotyczył, za chwilę się dowiem że referendum stworzyło nacjonalizm.
Wiesz nie szukaj na siłę sensacji, zajmij się lepiej czymś luzniejszym

[ Dodano: Pią Lis 14, 2008 3:50 pm ]
neandertalski pisze:
nacjonaliści wzięli na siebie rolę reprezentantów interesu mieszkańców miasta, oni mówią w moim również imieniu.

nie słodz sobie myślę że nie znajdę Ciebie na liście popierającej referendum

[ Dodano: Pią Lis 14, 2008 3:57 pm ]
neandertalski pisze:
http://wyborcza.pl/1,7548...ias=6&startsz=x

Tak to jest wredny film. Przecież nawet śledztwo w tej sprawie przerwano - myślę że wiesz o tym. A porównywanie tego z Katyniem - brak mi słów.

[ Dodano: Pią Lis 14, 2008 3:58 pm ]
mam na myśli temat filmu

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Przede wszystkim nacjonalizm ma różne formy i w każdym kraju jest inny. W Polsce nacjonalizm nazywany jest inaczej myślą narodową dla odróżnienia od skrajnych form nacjonalizmu (niemieckiego). Idee głoszone przez Romana Dmowskiego są ponad czasowe, i ta postać jak i Endecja to przykład promowania nacjonalizmu o charakterze pozytywnym, wiele im zawdzięczamy. Dla mnie jak najbardziej tylko taki nacjonalizm.

[ Dodano: Pią Lis 14, 2008 8:35 pm ]
A ten temat jest niczym innym jak irytowaniem mnie, cichego i innych nacjonalistów (Polskich nacjonalistów) ze Zgorzelca

[ Dodano: Sob Lis 15, 2008 6:34 pm ]
zresztą co ja będe bronić cichego, on sam będzie bronił swojego NOPu ja natomiast będe bronił ONRu

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

CICHY nie wiem dlaczego przykład bałkanów jest zły, ale nie upieram sie, jezeli znasz dobry przykład zadziałania nacjonalistów, to go podaj, ja go bardzo chętnie poznam, nacjonaliści byli nie tylko na bałkanach. zbrodnie nazistów wpisują się do arsenału dokonań narodowców naszego kontynentu w XX wieku ale czy koniecznie trzeba je omawiać? komunizm też był zbrodniczy, ale nie kwalifikuje się jako nacjonalizm, więc nie wiem po co tu chciałbyś go poruszać?
referendum nie stworzyło nacjonalizmu, ale do czasu referendum musisz przyznać, że Twoja partia nie należała, delikatnie mówiąc do tych najbardziej znanych w powiecie. ja szczerze mówiąc przypominam sobie tylko sprzed wielu lat jakieś wpisy z NOPem na forum zgorzelec, na portalu nomen omen gazety wyborczej - pamiętasz je jeszcze :-)
i ja myślę, że nie znajdziesz mnie na liście popierającej referendum, na referendum zresztą też mnie nikt nie zobaczy, jednak jako osoba niepopierająca obecnego burmistrza mam duże szanse aby zostać zakwalifikiowany i wrzucony do jednego worka z Wami, czy mi się to podoba czy nie.
śledztwo IPNu w sprawie Jedwabnego zostało umorzone dlatego, że nie znaleziono dowodów aby oskarżyć osoby żyjące, osoby już nieżyjące winne dokonania zbrodni nie skazane do tej pory lub już nieżyjące i skazane w procesach sprzed pól wieku są w POSTANOWIENIU z dn. 30 .VI.2003 wymienione z nazwiska. dokonanie zbrodni przez Polaków, grabieży mienia żydowskiego, kolaboracji z Niemcami, czy daleko posunietej obojętności jak wolisz niestety ten dokument jednak dowodzi - liczy ponad 200 stron, naprawdę porażająca lektura, nie pozostawia złudzeń, więc nie rozumiem dlaczego film Pasikowskiego miałby być jak to piszesz - wredny?
Slavicproud jeżeli Ty jesteś obrońcą ONR-u, to jesteś żywym przykładem powiedzenia, chroń nas panie od przyjaciól bo z wrogami to sobie sami poradzimy. już raz tu pisałeś rewelacje na temat antysemityzmu ONR-u, teraz z Dmowskim wyskoczyłeś...
nie chcę być złośliwy, naprawdę już mi sie nie chce, ale Dmowski i jego długa linia endecka dla młodych dziarskich bandziorków z ONR to były stare pierdziele, których zachowawczego konserwatyzmu już nie mogli znieść, zapatrzenni w to co się działo w Europie w latach trzydziestych, oni szli z duchem czasu, natomiast endecja z Dmowskim dla nich to już był skansen, no wiesz "sto jaj i dwa zęby" - niestety. mówię niestety bo mam dla Dmowskiego duży szcunek, pomimo tego, że też był żydojadem, ale ten jego antysemityzm, to był jeszcze można powiedzieć "szlachetny" antysemityzm z poprzedniej epoki w porównaniu z tym co miało nadejść po nim. Poza tym Dmowski był romantykiem, Piłsudski mu złamał życie odbierając jedyną kobietę jaką w życiu kochał, koncepcję polityczną odnośnie granic Polski i układów z sasiadami oraz praktycznie całą zasługę w odzyskaniu niepodległości kraju. pomimo tego, ze to on był traktowany poważnie przez Anglię i Francję po zakończeniu I wojny światowej, bo on właśnie stawiał na pojednanie z Rosją przeciw Niemcom i stawal się tym samym sojusznikiem Anglików i Francuzów. Z kolei Piłsudski ze swoimi Legionami walczącymi po stronie Austryjacko - Niemieckiej, nawet po zakończeniu I wojny kładł się cieniem na stosunkach Polski z zachodem, m.in. dlatego, ze w czasie tamtej wojny walczył nie po tej stronie co trzeba.
cenię sobie też zresztą Tadeusza Dolęgę Mostowicza, związanego swego czasu z endecją - jednak choć endecja to jakby to powiedzieć aby nikogo nie urazić - starsi bracia w wierze ;) - ONR to już zupełnie inna historia...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

ja się przyłączam do apelu neo - cichy i slavic - podajcie jakieś konkretne przykłady zbawiennych skutków nacjonalizmu. strasznie jestem ciekawy, bo w głowę zachodzę i jakoś takich nie znajduję.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Slavicproud pisze:
[size=9][ [i]Dodano, on sam będzie bronił swojego NOPu ja natomiast będe bronił ONRu

Sam Dmowski o ONR-rze zbyt wysokiego mniemania nie miał... http://www.romandmowski.pl/default.php? ... ksty&id=27

Bałkany "od zawsze" nacjonalizmem stały, więc dlaczego nie są dobrym przykładem?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

profil dzisiejszego ONRu jest inny. Nie pochwalam niektórych wybryków współczesnych narodowców. Należę do tej organizacji, gdyż uważam, że jest to najbardziej dzisiaj normalna organizacja o profilu narodowym, a nie muszę się ze wszystkim zgadzać. Jestem zwolennikiem idei Dmowskiego i fakt, że należę do ONRu nie oznacza, że jestem przeciwny endecji, wręcz przeciwnie. Ale idee Narodowo Radykalne też preferuje. Przede wszystkim będziecie mieli okazję się przekonać, że ONR w Zgorzelcu działała na innej zasadzie niż NOP czy ONR ogólnopolski, przedewszystkim na zasadzie bliższej ludziom :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Slavicproud pisze:
Przede wszystkim będziecie mieli okazję się przekonać, że ONR w Zgorzelcu działała na innej zasadzie niż NOP czy ONR ogólnopolski, przedewszystkim na zasadzie bliższej ludziom :)

???
czy ONR lokalny, NOP i ONR ogólnopolski, są spadkobiercami tej samej JEDNEJ idei przedwojennej?
tak czy siak zabrzmiało ciekawie, znaczy jakiś festiwal narodowy w najbliższym czasie jest w naszym mieście zaplanowany?
żeby się tylko spadkobiercy o ten "swój" testament nie pozabijali...

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Jesteśmy spadkobiercami idei przedwojennego ONR ale dzisiaj inne czasy i trzeba się do nich dopasować. Pozatym jesteśmy oddziałem Wrocławia a na aktualny dzień będziemy podejmować troszkę inne działania lokalne, które są zgodne z programem ONRu i są zgodne z prawem bo jako stowarzyszenie legalne mamy prawo. www.onr.h2.pl tu jest program ideowy współczesnego ONRu i z niego nie rezygnujemy w końcu jesteśmy częścią ogólnopolskiego ONR i nie jest to plebiscyt panie neandertalski. A inne działania nie koniecznie muszą oznaczać rezygnacji z idei. Czy to tak ciężko zrozumieć

[ Dodano: Pon Lis 17, 2008 9:12 pm ]
A tak jeśli chodzi o NOP i ONR to idee praktycznie te same jednak sposób działania inny ze względu na to, że NOP to partia a ONR to organizacja ideowa, która w politykę się nie miesza.

[ Dodano: Pon Lis 17, 2008 10:15 pm ]
Na tym kończę dyskusję, jeżeli chcecie więcej info zapraszam na www.onr.h2.pl

Tytuł:
rekrut
rekrut

podajcie sobie dłonie spotkając się w czwartek u kaktusa,by wznieść toasty za pokój,miłość,wolność,zwiazki hetero i homo,miłosników feel,ich bratanćow disco-polo,jak i orkiestr wojskowch,kosmonautów i harcerzy-Amen

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

jurenito pisze:
podajcie sobie dłonie spotkając się w czwartek u kaktusa,by wznieść toasty za pokój,miłość,wolność,zwiazki hetero i homo,miłosników feel,ich bratanćow disco-polo,jak i orkiestr wojskowch,kosmonautów i harcerzy-Amen

stawiasz?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Do prostego człowieka

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
przylepiać zaczną obwieszczenia,
gdy "do ludności", "do żołnierzy"
na alarm czarny druk uderzy
i byle drab, i byle szczeniak
w odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
że trzeba iść i z armat walić,
mordować, grabić, truć i palić;
gdy zaczną na tysięczną modłę
ojczyznę szarpać deklinacją
i łudzić kolorowym godłem,
i judzić "historyczną racją"
o piędzi, chwale i rubieży,
o ojcach, dziadach i sztandarach,
o bohaterach i ofiarach;
gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
pobłogosławić twój karabin,
bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
że za ojczyznę - bić się trzeba;
kiedy rozścierwi się, rozchami
wrzask liter z pierwszych stron dzienników,
a stado dzikich bab - kwiatami
obrzucać zacznie "żołnierzyków". -
- O, przyjacielu nieuczony,
mój bliźni z tej czy innej ziemi!
wiedz, że na trwogę biją w dzwony
króle z panami brzuchatemi;
wiedz, że to bujda, granda zwykła,
gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
że im gdzieś nafta z ziemi sikła
i obrodziła dolarami;
że im coś w bankach nie sztymuje,
że gdzieś zwęszyli kasy pełne
lub upatrzyły tłuste szuje
cło jakieś grubsze na bawełnę.
Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj, broniąc swej krwawicy:
"Bujać - to my, panowie szlachta!"

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

wyłączam się z tej dyskusji - nie warto

Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 17:39 przez ilustrator, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.