zubek pisze:
no więc jeszcze raz. wyjdź na chwilę ze skóry pisowskiego siepacza, zagraj rolę zwolennika, dajmy na to- Komorowskiego.
zubek pisze:
na chwilę wyobraź też sobie sytuację, że nie atakuję Cię ani nie jestem Twoim wrogiem, a dyskusja to nie pole śmiertelnej bitwy.
zubek masz jakieś wizje z matrixa???
Ja nie atakuję Ciebie tylko twoje nibyargumenty. Ja nie jestem siepaczem i nie toczę śmiertelnej bitwy. Poczytaj sobie moje posty kilka razy to mam nadzieję, że zrozumiesz sens, nie jest on ukryty. Każdy ma prawo zagłosować. Ale uważam, że oddanie głosu powinno być przemyślane przez każdego kto jest do tego zdolny, a nie "kalkowanie" z autorytetu. Skoro powołujesz się na sławy to tak Ciebie oceniam. Przytocz inne bardziej przekonujące argumenty, a sam zobaczysz, że nie jestem skłonny do walki na śmierć.
zubek pisze:
od zawsze w społeczeństwach ludzkich funkcjonowały autorytety
Pełna zgodność istniały autorytety. Autorytetem można być np. w dziedzinach sztuki, nauki, gospodarki ale nie w przepowiadaniu przyszłości jaka jest sprawowanie władzy. I nikt podkreślę to
NIKT nie jest w stanie przewidzieć który kandydat będzie najlepszy bo nikt nie wie jak potoczą się losy kraju. W tej dziedzinie nie ma autorytetów mogą być co najwyżej wróżbici i wróżki albo przepowiadacze.
zubek pisze:
wydaje mi się, że wyjątkowa posucha, jaka panuje w tej materii w Pisie wymusiła sytuację negacji i marginalizowania przez Was ich roli w Polsce. potrafię sobie wyobrazić, jakie pomniki stawialibyście Wajdzie, gdyby poparł Kaczyńskiego. fałsz całej sprawy jest jeszcze bardziej widoczny w chwili, kiedy Waszą negację autorytetów zestawimy z nawoływanie do kultu tradycji i historii. to jest bardzo szkodliwe działanie, które odbije się nam wszystkim czkawką.
A tutaj masz przykład wypowiedzi PO-wskiego siepacza traktującego dyskusję jako śmiertelne pole bitwy, w dodatku "strzelającego" ogólnikowym zlepkiem luźnych przemyśleń. Bez obrazy.
Ja również szanuję Ciebie jako rozmówcę ale rozmawiajmy o argumentach a nie o listach sław.
turek pisze:
że być może zrobimy podobnie, tylko ja z odmiennych niż Ty pobudek

ale też w pełni świadomie
![]:->](./images/smilies/077.gif)
Jeżeli będzie to przemyślana decyzja i poparta argumentami to możesz zagłosować na każdego innego kandydata, gorzej jak zagłosujesz bo doda elektroda też na tego samego zagłosuje.