Dzisiaj jest 05 lip 2025, 17:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

zubek pisze:
Do prostego człowieka

Gdy znów do murów klajstrem świeżym
przylepiać zaczną obwieszczenia,
gdy "do ludności", "do żołnierzy"
na alarm czarny druk uderzy
i byle drab, i byle szczeniak
w odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
że trzeba iść i z armat walić,
mordować, grabić, truć i palić;
gdy zaczną na tysięczną modłę
ojczyznę szarpać deklinacją
i łudzić kolorowym godłem,
i judzić "historyczną racją"
o piędzi, chwale i rubieży,
o ojcach, dziadach i sztandarach,
o bohaterach i ofiarach;
gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin
pobłogosławić twój karabin,
bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba,
że za ojczyznę - bić się trzeba;
kiedy rozścierwi się, rozchami
wrzask liter z pierwszych stron dzienników,
a stado dzikich bab - kwiatami
obrzucać zacznie "żołnierzyków". -
- O, przyjacielu nieuczony,
mój bliźni z tej czy innej ziemi!
wiedz, że na trwogę biją w dzwony
króle z panami brzuchatemi;
wiedz, że to bujda, granda zwykła,
gdy ci wołają: "Broń na ramię!",
że im gdzieś nafta z ziemi sikła
i obrodziła dolarami;
że im coś w bankach nie sztymuje,
że gdzieś zwęszyli kasy pełne
lub upatrzyły tłuste szuje
cło jakieś grubsze na bawełnę.
Rżnij karabinem w bruk ulicy!
Twoja jest krew, a ich jest nafta!
I od stolicy do stolicy
Zawołaj, broniąc swej krwawicy:
"Bujać - to my, panowie szlachta

Widzę wielką powierzchowność w tym co robisz. Gdzie byłeś ze „swoim” wierszykiem jak zgraja „aferałów”, komuchów, „prawicowców” i innych przedstawicieli Parlamentu pod wodzą Kwaśniewskiego wysłała naszych żołnierzy do Iraku a póżniej do Afganistanu jako agresorów w obronie nie naszych interesów. Właśnie dla nich powinieneś zadedykować ten wiersz. W żaden sposób nie odnosi się on do działalności RN ani wcześniej ani teraz. Oj biedna ta młodzież.

[ Dodano: Czw Lis 20, 2008 8:24 am ]
http://www.nop.org.pl/?artykul_id=65

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

wyłączam się z tej dyskusji - nie warto

Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 17:40 przez ilustrator, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cichy
Jeśli odnosisz wiersz tylko do kwestji interwencji zbrojnej w Iraku i mojego do niej stosunku a nie do siebie i swoich poglądów, to przeczytałeś go bardzo, że tak się posłużę cytatem - "powierzchownie".

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

ilustrator pisze:
To już nie pamietasz ile było na całym świecie (również w Polsce) manifestacji i protestów przeciwko tej wojnie? Sam uczestniczyłem w jednej, dosyć dużej, we Wrocławiu. M.in. pod hasłem Miller Kwaśniewski dwa Buscha pieski! Wg wszelkich badań większość Polaków była przeciwna tej wojnie. Tylko co z tego skoro politycy zwracają uwagę na ludzi tylko w przypadku wyborów czy referendów... Wiesz chyba jak to jest? Sam siedzisz w tym politycznym bagnie.

Co tak na mnie napadasz przecież nie Ty przytoczyłeś wiersz i nie do Ciebie tyczył się mój post.
Jak już o wojnie mówimy to ile trwa rzeż niewinnych w Palestynie i jakoś nie widzę protestów(zwłaszcza lewackich bojówek).
My protestujemy przy każdej okazji.
Bo chodzi o pewne zasady.
Jeśli ktoś na kogoś napada to broniący się nie jest żadnym terrorystom tylko obrońcą swojego domu i bez różnicy kogo to dotyczy.
Kurdowie, Palestyńczycy, Afgańczycy ,Irakijczycy nie są terrorystami.
Tak na dobrą sprawę nie czuję żadnych szczególnych związków z żadnym z tych narodów tak jak i z ich okupantami.
Ot po prostu zasada którą wyznaję.
Z polityką w jakiś sposób związany jestem natomiast nie uważam aby to co robię było bagnem. Najbardziej boję się ludzi tzw. apolitycznych którzy to nie mają żadnych poglądów. Bo to jest bzdura. Nawet na tym forum najbardziej zaciekle atakowali moją partię (NOP) ludzie którzy podkreślali swoją apolityczność, bezstronność, itd. Wytłumacz mi to.
Dla mnie jest to strach przed nieznanym. To nam zarzuca się strach np. przed homoseksualistami określając nas mianem homofonów. Nie mogę się z tym pogodzić. Ja się ich nie boję. Fobia to strach.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

widzę, że trudno Ci zrozumieć inną argumentację niż światopoglądowo Tobie odpowiednią. Wystaw sobie, że ja też nie uznaję Palestyńczyków, Irakijczyków czy innych narodów za trerorystów. To nie jest nic nadzwyczajnego - naród po prostu nie może być terrorystą. To jedynie jego przedstawiciele wiedzeni chorą ideologią- nacjonalistyczną, komunistyczną czy religijną stają sie terrorystami zabijając niewinnych ludzi.
Powołując się na przykład Bliskiego Wschodu wykazałeś sie skrajnym niezrozumieniem tematu. Aby w minimalnym choć stopniu zrozumieć motywy "bojowników" wysadzających w powietrze autobus z dziećmi - nie wolno bezkrytycznie stawać po ich stronie. A to z kolei wymaga minimum przyzwoitości. Czy zadałeś sobie ten trud? Spirali nienawiści między Żydami a Palestyńczykami nie da się zlikwidować obarczając winą jedną ze stron.
Tobie podobni ludzie wycieraja sobie gęby tragediami ludzkimi sprowadzając ich najwyzsze ofiary do roli politycznych banałów. A to budzi we mnie odrazę.

P.S. Kiedy słyszę o Waszych politowania godnych akcjach "walki" z gejami zaraz staje mi przed oczami scena z Blues Brothers, w której auto członków partii "Naziści z Illinois" (ścigających braci Blues), leci ponad miastem w takt fragmentu III aktu opery "Walkiria". Nie widziałeś? Polecam :)

Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, 19:04 przez zubek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

zubek pisze:
Cichy
Jeśli odnosisz wiersz tylko do kwestji interwencji zbrojnej w Iraku i mojego do niej stosunku a nie do siebie i swoich poglądów, to przeczytałeś go bardzo, że tak się posłużę cytatem - "powierzchownie".

Zubek nie mąć sam autor tego wiersza przyznawał że chodzi mu o wojny tzw. zaborcze i że nie ma nic do walki w obronie np. niepodległości. Jeśli Ty chcesz wmówić na forum przytaczając ten wiersz że my Narodowcy dążymy do jakiś wojen to jest absurd. Zresztą wiersz do cna jest przesiąknięty ideologią lewicową anty szlachecką itd. Szkoda się nad tym rozwodzić. Zapewne wiesz co mam na myśli , jesteś człekiem inteligentnym ale zapewne przesiąkniętym tą lewizną. Twój wybór. W swojej demagogii jesteś lepszy od…. I tutaj zamilknę bo zaraz mnie zjedzą a tak mam ochotę porównać Cię do pana G z okresu III rzeszy i pana U z okresu PRL. A tak między nami to z autorem tego wiersza to tak trochę ciszej nad tą trumną. Życiorys myślę że nie za ciekawy(chyba że dla poprawnych politycznie). Oczywiście masz prawo mieć inne zdanie. Tak jak na temat Miłosza, Szymborskiej i Wandy Wasilewskiej. Inne to znaczy dobre. Nie wiem może się mylę ale jeśli jesteś nauczycielem historii to proszę odpowiedz mi na następujące pytanie.
Czy tzw. Wojsko Polskie utworzone u boku Armii Czerwonej i Legion Wallonien utworzony u boku Niemców to to samo. Tzn. ci pierwsi są cacy drudzy be lub odwrotnie.
Popatrz na to z pozycji Polaka z Września 1939.

[ Dodano: Czw Lis 20, 2008 7:04 pm ]
Popatrz kogo ten wiersz inspiruje.
Do tekstu wiersza piosenkę nagrał zespół Akurat. Znalazła się ona na albumie Prowincja wydanym w 2003, jako dwunasty utwór i jeden z dwóch singli. Wcześniej punkrockowy zespół Liberum Veto nagrał utwór do wiersza, zamieszczony następnie na kasecie Wolny. Nie pozwalam.Wiersz ten wykorzystany jest również przez zespół anarchopunkowy Włochaty w piosence "Spacer w Deszczu Bomb".

[ Dodano: Czw Lis 20, 2008 7:13 pm ]
Zubek to nie ideologia jest winna że autobusy z dziećmi ktoś wysadza w powietrze.
To wina agresorów za którymi stoi też jakaś ideologia oczywiście .
Ty za wszelką cenę chcesz dowieść że Nacjonalizm jest zły.
Wszystkie zbrodnie komunistyczne nie miały nic wspólnego z nacjonalizmem, wszystkie zbrodnie nazisowkie nie miały nic wspólnego z nacjonalizmem (ns to narodowy socjalizm - jak wiesz to nie to samo). Faszyści w europie w postaci Salazara, Franco czy Musoliniego to anioły jako historyk też o tym wiesz. Przestań się napinacć i na siłę nie szukaj sensacji. Ja w przeciwieństwie do Ciebie nie brzydzę się Tobą. Obce mi jest takie uczucie do ludzi za wyjątkiem wrogów. Wrogów podkreślam nie przeciwników pollitycznych.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Nie wiem czemu ma słuzyć to pytanie o "Wojsko Polskie utworzone u boku Armii Czerwonej i Legion Wallonien"? Czy Ty nie chcesz przypadkiem porównać Polaków uciekających przed piekłem łagrów i walczących ze śmiertelnym wrogiem okupujacym kraj do kolaborantów? Czy Ty na prawde myslisz, że żołnierze Kościuszkowscy kierowali sie jakąś ideoologią? proszę Cię...
Polecam - http://www.zgorzelec.info/stary/index.p ... le/news_my
Szczerze powiedziawszy mało mnie interesuje kogo wiersz Tuwima inspiruje. Wazne dla mnie jest, że ilustruje moje odczucia względem nacjonalistycznego nadęcia.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

zubek pisze:
Szczerze powiedziawszy mało mnie interesuje kogo wiersz Tuwima inspiruje. Wazne dla mnie jest, że ilustruje moje odczucia względem nacjonalistycznego nadęcia.

To jest tylko Twoje odczucie.

[ Dodano: Czw Lis 20, 2008 8:11 pm ]
zubek pisze:
że żołnierze Kościuszkowscy kierowali sie jakąś ideoologią?

co Ty z tą ideologią ?

[ Dodano: Czw Lis 20, 2008 8:11 pm ]
Nie mów mi co ja myślę.

[ Dodano: Czw Lis 20, 2008 8:12 pm ]
zubek pisze:

Znam temat.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 17:40 przez ilustrator, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

ilustrator pisze:
Znam ludzi z Akurat - bardzo sympatyczni ludzie :)

A ja mam tą płytę :) Swoją drogą aranżacja do tego tekstu rewelacyjna, sama płyta całkiem niezła. Polecam.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

ilustrator pisze:
Widziałem kiedyś ciekawy program. Zorganizowano coś w rodzaju wspólnych wakacji dla dzieci żydowskich i palestyńskich, które na co dzień muszą żyć "po przeciwnych stronach barykady". Mimo początkowych uprzedzeń, wzajemnych obaw, z czasem wszystkie wspólnie się zaprzyjaźniły i razem beztrosko bawiły. Bo wystarczyło by zrozumiały, że nie jest ważna ich narodowość czy wyznawana religia. Na koniec płakały, że muszą się rozstać i wracać na przeciwne strony odzielających ich państwa murów.

a ja widziałem kiedyś program o obrońcach Westerplatte i tych którzy wtedy ich atakowali. I co to zmienia że nie było 1 września 1939? Takie programy mnie nie przekonują, tylko zmiękczają problemy.

[ Dodano: Pią Lis 21, 2008 7:31 am ]
W latach osiemdziesiątych też słuchałem Punk Rocka. Pomijając muzykę którą lubię do dzisiaj to teksty wtedy dotykały spraw i systemu który nas zniewalał. Dzisiaj to w większości g..... obrażające ludzi, uczucia, itd. Dzisiaj chłopcy nie ryzykują nic. Wtedy to był powiedzmy wyczyn heroiczny krytykować system.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Dla mnie jest to strach przed nieznanym. To nam zarzuca się strach np. przed homoseksualistami określając nas mianem homofonów. Nie mogę się z tym pogodzić. Ja się ich nie boję. Fobia to strach[shadow=red][/shadow]

Cichy - gybym chciał zapisać sie do NOP czy przy pznawaniu i penetrowaniu mojej osobowości takze byłbyś cihy ,normalnie zakochałem sie w waszej ideologi . :smt049 , szkoda że zajęty jesteś ciagle pracą - ja chciałbym ujawnić się z momi pogladami , ale widziałem plakaty i zdjęcia których się boję , wiem że ty tak naprawdę wewnątrz jesteś inny tolerancyjny i lubisz innych , że to wszystko złego co o was piszą to kłamstwa żydów , komuchów , czanych ,a i indian .

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 17:41 przez ilustrator, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

ilustrator pisze:
A mnie bardzo przekonał. Przecież to takie proste, by zrozumieć tylko, że wcale nie jest najważniejsza narodowość, religia, kolor skóry... Można żyć spokojnie obok siebie, działać i pracować współnie nie patrząc na to. W tamtym programie dzieci to szybko zrozumiały.

Wystarczy tylko by nikt nie słuchał takich jak CICHY.

Nie zrozumiemy się nigdy. Czy ja mówię że nie można żyć obok siebie ze względu na te wszystkie czynniki o których piszesz? Tylko dlaczego żeby to gawiedzi wmawiać że tak można trzeba najpierw kogoś napaść i podbić, następnie nazwać walczących o niepodległość terrorystami a następnie nakręcić propagandowy film rodem z III rzeszy. To Ty pewnych rzeczy nie dostrzegasz i zasłaniasz się ideologią której ja nie nadużywam. Wszystko można tylko patrzmy na problemy bez emocji. Niemcy też nazywali AK bandytami (określenie terrorysta nie było wtedy w modzie). Zrozum to wreszcie i nie rób ze mnie potwora.

[ Dodano: Pią Lis 21, 2008 8:59 am ]
smoluch pisze:
Cichy - gybym chciał zapisać sie do NOP czy przy pznawaniu i penetrowaniu mojej osobowości takze byłbyś cihy ,normalnie zakochałem sie w waszej ideologi . , szkoda że zajęty jesteś ciagle pracą - ja chciałbym ujawnić się z momi pogladami , ale widziałem plakaty i zdjęcia których się boję , wiem że ty tak naprawdę wewnątrz jesteś inny tolerancyjny i lubisz innych , że to wszystko złego co o was piszą to kłamstwa żydów , komuchów , czanych ,a i indian .

Nie udawaj. Co to za facet który boi się zdjęć i plakatów. Jak chcesz sprostać wyzwaniom tych czasów. Jeśli satyra jest dobra na wszystko poprzestań na tym.
Pozdrawiam.
ps.
zawsze możesz wpaść na kawę lub herbatę nie koniecznie do biura PO

[ Dodano: Pią Lis 21, 2008 9:05 am ]
Tolerancją się brzydzę to złe słowo. Dla was tolerować to znaczy pozwalać na rzeczy złe i z takim pojęciem zgodzić się nie mogę. Każdą rozmowę należy zacząć od fundamentu czyli wartości przez każdego z nas wyznawanych. To jest takie proste że aż razi.Np. Katolik, czyli dekalog jest początkiem drogi dla niego.
Np. Głosuję tylko na tych którzy wyznają takie wartości. Myślę jednak że to nie ten temat.
A rozmawiać zawsze warto.

Tytuł:
obserwator
obserwator

„Deklaracja”

Dość liberalny
Nie prorodzinny
Na twarzy czarny
W ogóle inny

Antyklerykał
I anarchista
Gazet nie czytam
Jestem buddystą

Schabowych nie jem
Mam kumpla Żyda
Nie jestem gejem
(jakby ktoś pytał)

Męczy mnie Szopen
Nudzi Słowacki
Nie lubię „Chłopów”
Wolę coś Hłaski

Obcy kapitał
Mnie nie uciska
Znam sześć języków
Mieszkam w Studniskach

Mam taki sekret
Aż włos się jeży
NOP i eLPeeR
Mi nie uwierzą

Czniam rzeczywistość
Mam długie kłaki
Lecz mimo wszystko
Jestem Polakiem

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.