Dzisiaj jest 06 lip 2025, 11:10

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
w tym momencie odpuszczam sobie rozmowę z Tobą CICHY, Tobie potrzebny jest dom bez klamek i długi rękaw, nie wiem czy to można leczyć, ale z pewnością powinno się izolować.

Izolować z pewnością...beznadziejne przypadki leczy się tylko paliatywnie

smoluch pisze:
Cichy twoja męskość

smoluch pisze:
i zpenetrowania ciebie i was od środka

Znaczy...chcesz mu się do d.... dobrać? :-? 8) :D

Tytuł:
pismak
pismak

Bastiat pisze:
ONR w czasach sanacji stosował metodę pałki i kasteta- mógl sobie na to pozwolić jako największa siła polityczna w dodatku ciesząca się największym poparciem ludności. To normalne

Ten wasze nacjonalistyczne hasła tak samo pasują do współczesnych czasów jak „norma” w działaniu największej siły politycznej, przedstawiona przez Ciebie :smt021

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

http://www.nacjonalista.org/wiadomosci. ... 457&licz=1

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

wyłączam się z tej dyskusji - nie warto rozmawiać z nacjonalistami

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

ilustrator pisze:
wyłączam się z tej dyskusji - nie warto rozmawiać z nacjonalistami

już raz to zrobiłeś - patrz strona druga tematu.
Spamujesz?

[ Dodano: Pon Lis 24, 2008 7:23 pm ]
Na trzeciej - trzy razy

[ Dodano: Pon Lis 24, 2008 7:23 pm ]
czwarta - dwa razy

[ Dodano: Pon Lis 24, 2008 7:24 pm ]
mało słowny jesteś, obiecanki cacanki

[ Dodano: Pon Lis 24, 2008 7:25 pm ]
WARTO ROZMAWIAĆ Z KAŻDYM.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jaro28 zgadłeś chcę i pragnę tego,aby Cichemu do d..y się dobrać!!!! Broni się chłopak, ale........... Ulegnie jak nie mi to, komu innemu się uda i odda Cichy, co ma najcenniejszego w swoim ciele. Pod pozorem walki o demokracje i lepsze rządy wślizgują się te robaki z chitynowym pancerzem w nasze rzycie głosząc jedyne słuszne poglądy, a społeczeństwo oligarchów myśli, że ma swego Spartakusa, który wykona za nich brudna robotę, następnie się go pozbędą z krzykiem, że to faszysta lub, co innego. Przez ten czas jednak jego walki zostają ślady nacjonalizmu, które ciężko będzie zmyć. Jesteśmy miastem granicznym za ileś tam lat choćby ze względów ekonomicznych połączymy się z sąsiadem, a tam żyje i mieszka ileś tysięcy OBCOKRAJOWCÓW. Jak zauważyłem większość internautów nie sprzeciwia się otwarcie takim radykalnym podejściem Cichego i jemu podobnych dają mu ciche przyzwolenie na działalnośc jego partii?. No – chyba, że maja takie same poglądy – a to, co innego.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Ten wasze nacjonalistyczne hasła tak samo pasują do współczesnych czasów jak „norma” w działaniu największej siły politycznej, przedstawiona przez Ciebie

Nie jestem nacjonalistą :) zauważ, że największe siły polityczne zawsze wykorzystują to iż są ... silne. Od ONR po sanację itd.

Cytuj:
Bastiat... jak rozumiem wg Ciebie ustasze byli lewicowymi nacjonalistami, tak?

Tak NS to ideologia lewiocwa podobnie jak nacjonalizm

Cytuj:
jako tacy jeszcze mieli wsparcie papieży? no ciekawa teoria.

Niestety takie wsparcie mieli... osobiście nie popieram Pavelića, wiele dogodniejsza opcją był Miloszewicz.

Cytuj:
KK oczywiście w swojej historii nigdy sobie rąk krwią nie splamił :/ - czy musimy to wywlekać znów z grobów tych wszystkich heretyków, innowierców, albigensów, templariuszy, bałtów czy innych indian? o żydach nawet nie wspominam. za niektórych zdaje się nawet jakiś papież przepraszał. chce Ci się wywlekać te durną dyskusję? masz jakieś ważne nowe dowody zaprzeczające tamtym rzeziom, ktore chyba na kazdym kontynencie zostawiły kupę wspomnień.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że KK żadnych indian nie zabił a Święte Oficjum nie ma na swym "koncie" żadnej ofiary śmiertelnej :) polecam " stosy kłamstw o inkwizycji" :P

Cytuj:
PAX rzeczywiście musiał ważne rzeczy drukować, skoro NKWD - bo nawet nie polska bezpieka, na nie wyrażała zgodę. wielu uwięzionym rzeczywiście bardzo "pomogli". biskup Kaczmarek czy prymas Wyszyński na przykład, ale również, choć może nie koniecznie zza krat kardynałowie Sapieha i Hlond, z pewnością byli PAXowi wdzięczni bezmiernie za "wsparcie". ciekawe kto im z kolei dziękował za współpracę z "Trybuną Ludu" ichnej gadzinówki, zwanej "Słowem Powszechnym"? pewnie chrześcijanie, no bo przeciez nie kumuchy.

Mam rozumieć, że uważasz iż książke "Żołnierze Wyklęci" nie jest rzeczą ważną dla świadomości historycznej ? nie bronię PAX-u jako takiego po prostu chcę wskazać jakie miał plusy prócz minusów. Gdybym żeł w tamtych czasach w PAX-ie by mnie nie zobaczyli... prawdziwi patrioci wtedy umierali a nie siedzieli na ciepłych posadkach.

Cytuj:
może wspomnijmy jeszcze dla porządku o Narodowej Organizacji Radykalnej przy której Piasecki też maczał paluchy? Bestiat kogo Twoim zdaniem miała NOR ochronić kolaborując z Niemcami?

Tu raczej mówisz fakty które nie miały miejsca. Stanisław Brochowicz który był zwolennikiem Hitlera w Polsce został aresztowany za szpiegostwo dla Niemiev z pomocą właśnie Piaseckiego - nie popierał on NOR.
Zresztą Piasecki nie jest niczyim guru. Choć trzeba mu przyznać, że miał chłopak łeb ;)

Cytuj:
skoro o podkładaniu bomb kumuchom nie słyszałeś no to już usłyszałeś, może kiedyś też coś o kilkuletnim Abramie Szenkerze usłyszysz, 1.V.1937 roku w Warszawie na zbiegu Smoczej i Miłej bojownikom radykalnym ręka nie zadrżała i ostrzelali pochód zabijając dzieciaka prowadzonego na przedzie a kilka innych osób raniąc.

Jak już mówiłem metoda " pałki i kastetu"
Dzięki za informacje.

Cytuj:
ale Twoim zdaniem ONR mógł sobie na to pozwolić, jako największa i posiadająca największe coś tam organizacja? tylko może uściślij, który ONR, bo największa organizacja dzieliła się z typowo prawicową umiejętnością, czy chodzi Ci o ONR ABC czy ONRowców z RNR Falanga? a może o ONRowców z Narodowej Partii Robotniczej próbujących ją przejąć w 1937 roku? bo słuchaj byli jeszcze przecież młodzi endecy wszechpolacy? jeśli możesz uściślij kogo miałeś na myśli.

Endecja miała największe poparcie w kraju - to miałem na myśli zaś każdy z tych ruchu jakiś wybryk w czasie międzywojnia ma na sumieniu. Nawet w takich 5 tysięcznych miasteczkach niszczono żydowskie sklepy.

Cytuj:
fanem Nelsona Mandeli nie jestem, ale Ty jako zwolennik radykałów powinieneś go chyba raczej podziwiać? a co ma do do niego Obama to już tylko Ty możesz wiedzieć :)

Dlaczego miałbym podziwiać terrorystę ? Jaki Obama ? :P
Ja jestem konserwatystą brzydzą mnie te oświeceniowie zagrywki.

Cytuj:
jeśli chodzi o pogrom w Kielcach to mi akurat pasuje stanowisko IPN-u, kumuchom najwygodniej było obarczać reakcję, reakcyjnemu podziemiu kumuchów. a prawda, ze tak powiem najbrdziej prawdopodobna jest wg mnie taka, ze ludziska spontanicznie zabrali się do roboty, bo po prostu klimat sprzyjał. wiesz mnie najbardziej jakoś zaskakują na tym forum wypowiedzi tych co to za określenie ich antysemitą gotowi do sądu człowieka zawlec, ale za to na suchej gałęzi żyda powiesić to bardzo chętnie i o każdej dnia porze. naprawdę na tle tej narodowej hipokryzji podziwiam za to jedno tego pajaca Bubla, który z tego, ze jest antysemitą jest dumny w sposób jawny, podczas, gdy cała reszta skrajnych stroi się w piórka tolerancyjnych - z bombą na izrael w ręce :)

Tu mamy podobne zdanie ;) Co do wersji to nadal stoję na stanowisku, że prowokacji dokonało UB resztę dopełniła ludność. Jak niby ludzie mieli przeprowadzić pogrom bez udziału lub przyzwolenia- nawet cichego -władzy ?

Cytuj:
Stalin nacjonalistą powiadasz? a którego to narodu jeśli możesz, powiedz?

Stalin był wielkorusem. Chciał imperium i do tego celu stworzył kult narodu rosyjskiego i zapoczątkował eksterminacje narodwów "sąsiednich" poprzez wywózki, bezsensowne ataki np. Dukla

Cytuj:
no oczywiście, ze związku nie mają, aborcja to jest zabijanie, natomiast zrzucanie komuś bomb na łeb to jest operacja pokojowa :/

I to , i to jest śmiercią. Ale wnikliwy obserwator doszuka się tu małej konsekwencji ;) a dlaczego ?
spójrzcie, że najpierw partia X domaga się ażeby na Izrael zrzucić bomby i wyzwolić Palestynę, a kilka lat później widzimy hasła mówiące o islamskiej ekspansji w Europie ( to jest prawdą :P niemcy zresztą chcieli w Kosowie zrobić drugie Gliwice:) ) i wielki sprzeciw wobec Kosowa.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Tak NS to ideologia lewiocwa

Dlatego, że ma "socjalizm" w nazwie?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Bastiat wiesz co, nie chce mi się z Tobą spierać o to co jest lewicą a co jest prawicą, szczerze mówiąc wyrokowanie w tej sprawie jest mi dyndes i powiewandes, a powiem nawet, że skoro uznałeś nacjonalistów – a więc i NOP - za lewicowców, to nawet mi się to podoba, tym bardziej jak pomyślę, co o Tobie w związku z tym będzie myślał – przepraszam chciałem powiedzieć będzie sądził, mówienie o myśleniu byłoby grubą niestosownością – jeden gość na tym forum :)
Jednak z tym nacjonalizmem Stalina to trochę naciągnąłeś, komuna to komuna, tu narodowość nie ma znaczenia, idea jest transgraniczna, jak nie przyrównując w unii europejskiej;) Stalin postawił na nacjonalizm w zasadzie tylko w czasie II wojny światowej ogłaszając wielką wojnę ojczyźnianą i przywołując z historii wielkich rosyjskich bohaterów jako wzory. Z czym zresztą czasami wychodził na błazna, bo zlecił np. nakręcenie Eisensteinowi antyniemieckiego w wymowie filmu o Aleksandrze Newskim i gdy ten wchodził na ekrany akurat się Ribbentrop z Mołotowem dogadywał, szybko więc trafił ma półkę, po to aby wrócić w chwale na ekrany w roku 1941, kiedy to znów zrobił się aktualny:)
Stalin jednak nacjonalistom nie był, likwidował wrogów niezależnie od tego z jakiego kraju pochodzili, wystarczyło, że mieli inną opinię niż jego, lub nawet, ze wydawało mu się, ze taką opinię mieć mogą. Sam zresztą Rosjaninem nie był.
Z kolei co do inkwizycji, konkwisty i innych krzewicieli jedynie słusznej wiary, rozumiem, ze Twoim zdaniem tych wszystkich nieszczęśników to kumuchy pomordowali, czy też, że sami się pozabijali? A może to w ogóle legenda, że kogoś ogniem i mieczem nawracano w imię Boga „w trójcy jedynego”?
Nie mi wypowiadać się o wartościach naukowych książek Śląskiego Jerzego, w każdym razie nie przeceniałbym wpływu literatury fachowej na świadomość społeczeństwa, jak widać nawet na przykładzie tego forum, ludziska w swojej zbiorowości i tak najchętniej karmią się zbiorową mitologią i wiarą we własne „widzimisie” a nie wiedzą z książek wynikającą. Trudno mi tym bardziej uwierzyć w to, że publikacje PAXowskie w jakiś szczególny sposób kształtowały zbiorowość, tak samo jak zresztą nie widzę zbyt szczególnego wpływu publikacji środowisk kojarzonych z Tygodnikiem Powszechnym na obraz polskiego katolicyzmu. „Strach” Grossa np. wydał ZNAK – i co z tego? Nic. Jaki jest powszechny odbiór tej książki przez polskich katolików z grubsza wiadomo, dodajmy zresztą, ze odbiór ten jest dodatkowo paranoidalny bo w większości ludzie tej książki zwyczajnie nie czytali, ale zdanie mają wyrobione.
Co do pogromu w Kielcach to oczywiście, ze bez przyzwolenia władzy by się nie odbył, ale nie odbył by się też gdyby nie było przyzwolenia społecznego, tymczasem się odbył. Poza tym nie bądź śmieszny, czyżbyś sugerował, że np. podziemie tamtego okresu jakby mogło to by żydów ochroniło? W życiu. To jest właśnie dramat, że po zakończeniu wojny, w naszym kraju, gdzie holokaust się odbył, Żydzi byli traktowani tak jak byli i to przez wszystkich, od prawego do lewego. Zresztą nie tylko po wojnie i przed wojną ale i w czasie wojny, Piasecki tez m krew żydowską z tego okresu na rękach.
Brochwicz nie był twórcą NOR, nie chce mi się streszczać to pojadę cytatem z „Portretu wodza”:

„Wybucha wojna. Piasecki odbiera kartę mobilizacyjną. Walczy w Warszawskiej Brygadzie Pancerno-Motorowej, dowodzonej przez późniejszego Komendanta Głównego AK, płk. Grota-Roweckiego. Do Warszawy wraca w październiku.
W tym czasie szef warszawskiego Ruchu Narodowo-Radykalnego Andrzej Świetlicki w porozumieniu z Niemcami tworzy kolaboracyjną Narodową Organizację Radykalną. Od niemieckiej administracji otrzymuje do dyspozycji dawny lokal Związku Młodej Polski w Alejach Ujazdowskich oraz mieszkanie przebywającego na Zachodzie Juliana Tuwima. Stosunek Piaseckiego do nowej organizacji jest niejasny. Micewski uważa, że Świetlicki działał za wiedzą Piaseckiego, inny współpracownik - Włodzimierz Sznarbachowski - twierdzi wprost, że "Piasecki przed najbliższymi nie ukrywał, że prowadzi rozmowy z Wehrmachtem i myśli o stworzeniu rządu okrojonej Polski". Zygmunt Przetakiewicz wszystkiemu zaprzecza.
NOR wojnę z Niemcami uznała za "niepotrzebną" - Polska zapłaciła Śląskiem, Pomorzem i Poznańskiem. Nie wszystko jednak stracone, bo nieunikniona jest wojna sowiecko-niemiecka. Dlatego Polska powinna przystąpić do tworzenia armii, która u boku Hitlera walczyć będzie na wschodzie, za co zostanie terytorialnie wynagrodzona. Fundusze na tworzenie armii i administracji przyszłego państwa miały pochodzić ze skonfiskowanego mienia żydowskiego. Falangiści-kolaboranci kończyli swe zebrania odśpiewując półgłosem "Jeszcze Polska nie zginęła".
W kwietniu 1940 roku Hitler zabrania dowództwu wojskowemu mieszać się w sprawy polityczne. Sprawę NOR przejmuje gestapo. W maju Świetlicki zostaje aresztowany i rozstrzelany na Pawiaku.
Piaseckiego gestapo zatrzymuje już w grudniu, za sprawą niejakiego Brochwicza, który przed wojną był publicystą "Falangi", a jednocześnie agentem niemieckiego wywiadu. Zdemaskowany przez Piaseckiego, zostaje ujęty w czerwcu 1939 roku przez nasz kontrwywiad, osadzony w Brześciu, skazany na śmierć. Unika stryczka uwolniony przez Wehrmacht.
Brochwicz z zemsty osobiście aresztuje Piaseckiego, który trafia w więzieniu przy Daniłowiczowskiej do jednej celi z mecenasem Wielikowskim i sędzią Neufeldem - namiętnymi obrońcami nacjonalizmu żydowskiego. Prowadził z nimi zażarte spory, jednak nie przybierały one nigdy obraźliwego charakteru, toteż zaraz potem przystępowano do partyjki szachów - wspominał Arnold Szyfman, wieloletni dyrektor Teatru Polskiego, siedzący w więzieniu razem z nimi.
W kwietniu 1940 roku Piasecki wychodzi na wolność. Wstawiła się za nim Luciana Frassati-Gawrońska, żona byłego polskiego posła w Wiedniu, córka włoskiego senatora i siostra słynnego błogosławionego Frassati. W sprawie Piaseckiego skutecznie interweniowała u samego Mussoliniego, który uważał się za protektora wszystkich europejskich ruchów ultraprawicowych. Po wyjściu Piasecki dobrze się ukrywa, wie bowiem, że włoskie poparcie nie wystarczy na długo.”

Uporządkujmy więc, 2 z trzech głosów w sprawie twierdzą, ze Piasecki co najmniej wiedział o całej sprawie, ale nawet jeżeli nie wiedział to bez wątpienia NOR powstał z inicjatywy Andrzeja Świetlickiego, czyli ówczesnego, oficjalnego szefostwa Ruchu Narodowo Radykalnego w stolicy.
Ze sprawy Brochwicza wynika z kolei informacja, że przedwojenne środowiska radykalne miały w swoich szeregach czynnych sojuszników III Rzeszy.
Konkluzja idąca ze sprawy NOR jest zresztą moim zdaniem kuriozalna, bowiem wychodzi na to, że tylko dlatego nasi narodowcy nie zmajstrowali polskiego oddziału Waffen SS na wzór nacjonalistów z innych krajów, że Niemcy nie pozwolili – coś jak z partyzantką w Poznańskiem :) Tyle mówią fakty, oczywiście niewygodne dla nikogo, stąd każdy woli żyć legendami o smokach wawelskich…
Inna rzecz, ze Piasecki w sprawie NOR wykazał się znów nosem politycznym – podobnie jak później w PAXie, kilka lat później Niemcy zaczną rzeczywiście szukać jeleni z którymi mogliby jakiś polski rząd albo chociaż oddział zakombinować i różnie im to wychodzi, z dwóch przedwojennych premierów rządu polskiego, Władysław Bartel dziękuje im od razu za współpracę i idzie pod ścianę a z kolei Leon Kozłowski daje się wplątać w dziwne zależności i dostaje czapę zaocznie od swoich.
Przegapili Niemcy dobry moment na początku wojny, jak narodowcy sami im w łapy leźli a później głupich więcej w narodzie nie znaleźli.
Ale o co Ci chodziło z tą partią X – to zabij mnie, pojęcia nie mam :)

Tytuł:
obserwator
obserwator

neandertalski pisze:
Bastiat wiesz co, nie chce mi się z Tobą spierać o to co jest lewicą a co jest prawicą, szczerze mówiąc wyrokowanie w tej sprawie jest mi dyndes i powiewandes, a powiem nawet, że skoro uznałeś nacjonalistów – a więc i NOP - za lewicowców, to nawet mi się to podoba, tym bardziej jak pomyślę, co o Tobie w związku z tym będzie myślał – przepraszam chciałem powiedzieć będzie sądził, mówienie o myśleniu byłoby grubą niestosownością – jeden gość na tym forum :)

Który ?
Wg. ideii politycznych jest to lewicowość. Zdecydowanie nie chcę się o to z toba spierać. Jestem zdecydowanie historykiem a nie politykiem i o taką dysputę zabiegam ;)

neandertalski pisze:
Jednak z tym nacjonalizmem Stalina to trochę naciągnąłeś, komuna to komuna, tu narodowość nie ma znaczenia, idea jest transgraniczna, jak nie przyrównując w unii europejskiej;) Stalin postawił na nacjonalizm w zasadzie tylko w czasie II wojny światowej ogłaszając wielką wojnę ojczyźnianą i przywołując z historii wielkich rosyjskich bohaterów jako wzory. Z czym zresztą czasami wychodził na błazna, bo zlecił np. nakręcenie Eisensteinowi antyniemieckiego w wymowie filmu o Aleksandrze Newskim i gdy ten wchodził na ekrany akurat się Ribbentrop z Mołotowem dogadywał, szybko więc trafił ma półkę, po to aby wrócić w chwale na ekrany w roku 1941, kiedy to znów zrobił się aktualny:)

Stalin przyjąl koncepcje nacjonalistyczne w trakcie II wojny światowej jak i tuż po niej. Zauważ, że w koncepcji historycznej ZSRR Armia Czerwona z czasem była przedstawiana jako twór proletariatu rosyjskiego.
Te filmy to już klasyka np "jeśli jutro wybuchnie wojna" wspomniany "Aleksander Newski" ;) podobnie jak poezja czy korespondencje Erenburga. Ba, w czasie walk w Prusach wschodnich propagandyści również i ci filmowi pokazujący wspaniałych lotników- Gromowa i Wodopianowa, postać wojaka Wasilija Tiorkina stworzyli pojęcie burżuazyjnego współczucia ;) za co skazano min. Lwa Kopieliowa.

neandertalski pisze:
Stalin jednak nacjonalistom nie był, likwidował wrogów niezależnie od tego z jakiego kraju pochodzili, wystarczyło, że mieli inną opinię niż jego, lub nawet, ze wydawało mu się, ze taką opinię mieć mogą. Sam zresztą Rosjaninem nie był.

Stalin był postacią złożoną, raz był bandydta i gangsterem, raz skazańcem, raz komunistycznym przywódcą, raz nacjonalista z krwi i kości a przez całe życie był wojskowym miernotą którego min. w czasie kampanii w Polsce przerosły ambicje. Przez to całe życie żywił do Tuchaczewskiego wręcz nienawiść a "donosy" Mastnego i Benesza dały tylko pretekst do czynów

neandertalski pisze:
Z kolei co do inkwizycji, konkwisty i innych krzewicieli jedynie słusznej wiary, rozumiem, ze Twoim zdaniem tych wszystkich nieszczęśników to kumuchy pomordowali, czy też, że sami się pozabijali? A może to w ogóle legenda, że kogoś ogniem i mieczem nawracano w imię Boga „w trójcy jedynego”?

Inkwizycja nie miała takich mocy prawnych ażeby zabijać - beznadziejne przypadki oddawała pod sądy cywile więc to one skazywały na śmierć a nie Inkwizycja - to jest jedno z największych kłamstw o inkwizycji ;)
konkwista i krucjaty- cel szczytny lecz pełen grzechu ale ja to rozumiem ponieważ ludzie są grzeszni a wojna wtedy była czymś normalnym. Każda religia w ogniu się rodziła i w ogniu się utrzymywała. Od Islamu po protestantyzm który tak naprawdę nie ma za wiele z chrześcijaństwem wspólnego co podkreślają min. prawosławni negując ważność ich święceń

neandertalski pisze:
Nie mi wypowiadać się o wartościach naukowych książek Śląskiego Jerzego, w każdym razie nie przeceniałbym wpływu literatury fachowej na świadomość społeczeństwa, jak widać nawet na przykładzie tego forum, ludziska w swojej zbiorowości i tak najchętniej karmią się zbiorową mitologią i wiarą we własne „widzimisie” a nie wiedzą z książek wynikającą

Większość ludzi tak ma, lecz ja miałem na mysli wartościowa tkankę naszego społeczeństwa która jednak coś czyta ażeby swą wiedzę poszerzyć ;)

neandertalski pisze:
Co do pogromu w Kielcach to oczywiście, ze bez przyzwolenia władzy by się nie odbył, ale nie odbył by się też gdyby nie było przyzwolenia społecznego, tymczasem się odbył. Poza tym nie bądź śmieszny, czyżbyś sugerował, że np. podziemie tamtego okresu jakby mogło to by żydów ochroniło? W życiu.

A) nie mogło
B) po cóz miałoby Żydów chronić, miało ważniejsze problemy - ochronę swoich i państwa polskiego. Żyd Żyda powinien ochronić, przecież masa ich narodu była w UB,MO a wielu kierowało obozami koncentracyjnymi przęjętymi po Niemcach jak i nowo stworzonymi ( min. Salomon Morel)
Przyzwolenie społeczne było zwłaszcza, że nacjonalizm był silny ( zawsze będzie powstawał kiedy grupa "przybyła" będzie silniejsza niż grupa dominująca) i ludzie widzieli jak statystyczny Żyd zachowuje się w stosunku do komunistów.

neandertalski pisze:
Zresztą nie tylko po wojnie i przed wojną ale i w czasie wojny, Piasecki tez m krew żydowską z tego okresu na rękach.

Kogo osobiście zabił Piasecki ?

neandertalski pisze:
Brochwicz nie był twórcą NOR, nie chce mi się streszczać to pojadę cytatem z „Portretu wodza”:

Nie był ale był ważną personą. Piasecki zresztą był politykiem i różne rzeczy w głowie mu się kłębiły, ale ostatecznie od NOR się odciął

neandertalski pisze:
Uporządkujmy więc, 2 z trzech głosów w sprawie twierdzą, ze Piasecki co najmniej wiedział o całej sprawie, ale nawet jeżeli nie wiedział to bez wątpienia NOR powstał z inicjatywy Andrzeja Świetlickiego, czyli ówczesnego, oficjalnego szefostwa Ruchu Narodowo Radykalnego w stolicy.
Ze sprawy Brochwicza wynika z kolei informacja, że przedwojenne środowiska radykalne miały w swoich szeregach czynnych sojuszników III Rzeszy.

Tu zgoda, wiedział i w środowiska narodowych krążyli NS-i którzy sami nigdzie nie mogli zagrzać miejsca więc przyszli do endecji. Jednak idee tych środowisk rozniły się diametralnie dlatego "pochodniowcy" tworzyli własne autonomiczne struktury w ramach struktur ND.

neandertalski pisze:
Konkluzja idąca ze sprawy NOR jest zresztą moim zdaniem kuriozalna, bowiem wychodzi na to, że tylko dlatego nasi narodowcy nie zmajstrowali polskiego oddziału Waffen SS na wzór nacjonalistów z innych krajów, że Niemcy nie pozwolili

A byłoby ciekawie...
Niemcy chcieli jeszcze w trakcie sprawy katyńskiej wrócić do sprawy polskiej dywizji Waffen SS. Ale nie sprawdził się spis kaszubów i górali, górale nie stworzyli jednostki SS a sami polacy nie byliby pewni. Dlatego polaków wcielano do niemieckich jednostek Wehrmachtu i Waffen SS
neandertalski pisze:
Ale o co Ci chodziło z tą partią X – to zabij mnie, pojęcia nie mam :)

Może mały quiz ? :P

jacobbs pisze:
Dlatego, że ma "socjalizm" w nazwie?

Nazwa to pikuś, mogliby się nazwać nawet Partią Kobiet a i tak nic by nie zmieniło tego iż są lewicą w czystej postaci. Spójrz na ich sposób działania/rządzenia- on mówi wszystki ( poczynając od gospodarki i społeczeństwa na religii kończąc) ;)
To jest właśnie kolejny idiotyzm kolejnego świata, że NS a więć i NPD uważa się za skrajną prawicę a nazizm myli się z faszyzmem.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Nazwa to pikuś, mogliby się nazwać nawet Partią Kobiet a i tak nic by nie zmieniło tego iż są lewicą w czystej postaci. Spójrz na ich sposób działania/rządzenia- on mówi wszystki ( poczynając od gospodarki i społeczeństwa na religii kończąc)

No fakt, wiele cech ustrojowych Trzeciej Rzeszy wskazuje na lewicę, ale skoro współcześni naziści sami nazywają siebie radykalnymi prawicowcami, czy prawicowymi ekstremistami, czy uj ich tam wie czym jeszcze, to jednak o czymś to świadczy. Nazizm, faszyzm, to już temat na inną dysputę. Krew jednak mnie zalewała jak w szkole nauczyciel od historii mówił mi "niemiecki faszyzm" albo "faszyzm w Niemczech".

Tytuł:
obserwator
obserwator

jacobbs pisze:
No fakt, wiele cech ustrojowych Trzeciej Rzeszy wskazuje na lewicę

Wszystkie :) Jeżeli uważasz inaczej zaargumentuj ;)

jacobbs pisze:
ale skoro współcześni naziści sami nazywają siebie radykalnymi prawicowcami, czy prawicowymi ekstremistami, czy uj ich tam wie czym jeszcze, to jednak o czymś to świadczy

O ich głupocie ;)

jacobbs pisze:
Nazizm, faszyzm, to już temat na inną dysputę

Tak ;) Faszyzm jest dla mnie ideologią normalną, nie widzę w niej nic złego. Ani nie ma tam rasizmu, ani upodlenia człowieka...

jacobbs pisze:
Krew jednak mnie zalewała jak w szkole nauczyciel od historii mówił mi "niemiecki faszyzm" albo "faszyzm w Niemczech".

Przy mnie tak nie mówią :P Renegat potwierdzi co się nieraz działo na lekcjach WOS-u lub Historii o Geografii nie wspomnę jak nauczyciel mówił, że kara śmierci jest zła, UE dobra, a socjalizm to idealnym system. Nie wspomnę fizyki gdzie nauczyciel próbował nam wmówić, że NSZ,AK i WIN i wszyscy inni żołnierze wyklęci to bandyci a MO i cała reszta okupantów to bohaterz- ale akurat temu nauczycielowi moge wybaczyc brak wiedzy w tym zakresie ;) :P

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

W Związku z tym, że atakujecie ONR, czyli też i mnie przytoczę tu pare artykułów nie swojego autorstwa pobranych z portalu Endecja.pl Artykóły nie są radosną twórczością tylko prawdą historyczną.

"(...) Konflikt w ramach Obozu Narodowo Radykalnego, jaki nastąpił po delegalizacji organizacji doprowadził do wyodrębnienia się z ONR w kwietniu 1935 r. grupy Bolesława Piaseckiego, która przyjęła nazwę Ruchu Narodowo Radykalnego „Falanga”. O działalności „Falangi” na terenie Pomorza pisze przywódca Narodowej Organizacji Bojowej RNR - Zygmunt Przetakiewicz w swoich wspomnieniach. Głównym zadaniem Narodowej Organizacji Bojowej była ochrona działalności RNR. „Falanga” prowadziła wiele akcji antyniemieckich szczególnie na Pomorzu, gdzie bardzo często bojówki NOB ścierały się z organizacjami hitlerowskim niejednokrotnie przeprowadzając akcje zdzierania Niemcom odznak NSDAP."

Hubert Kowolik

[ Dodano: Sro Lis 26, 2008 10:33 pm ]
Historia: Falangiści podczas II wojny światowej

Dodał: ~Redakcja dodano: 04.04.2007 16:33 komentarze(0) licznik odsłon : 1914

Kampania wrześniowa jak i inne kampanie II wojny światowej znane są z ogromnej liczby relacji .Dzieje ludzi-uczestników wydarzeń opisane zostały w setkach książek a najróżniejsze formacje wojskowe oraz ich zaplecza polityczne doczekały się swoich opracowań. Poniższy artykuł dotyczy wąskiej grupy narodowych radykałów spod znaku „ręki z mieczem” i z pewnością nie wyczerpuje tematu.
Ruch Narodowo-Radykalny popularnie nazywany Falangą – (od gazety wydawanej przez tą organizację) był w latach 1934-1939 próbą kontynuowania tradycji politycznej i organizacyjnych Obozu Wielkiej Polski (OWP) oraz Obozu Narodowo-Radykalnego (ONR). Przyjmując pewne elementy powyżej wymienionych organizacji wprowadzając jednak wiele nowych ,samodzielnych do programu politycznego jak i społecznego FALANGA w burzliwym okresie międzywojennym przedstawiała swoją wizję budowy nowego ustroju Polski .

Zorganizowany w hierarchiczny sposób nacjonalistyczny i katolicki typ organizacji będący na pograniczu organizacji paramilitarnej jakim był Ruch Narodowo-Radykalny nie przyniósł jednak twórcom oraz kierownikom w przedwrześniowej Polsce znaczniejszych sukcesów i znacznego poparcia politycznego.
Niewątpliwie falangiści zrewidowali wiele ze swych poglądów i programu w obliczu II wojny światowej .Nowa sytuacja wymusiła dostosowanie się do niej .Ta garść informacji o ludziach z RNR jest jednak dowodem ogromnej wiary ,patriotyzmu , poświęcenia a także koleżeństwa jakie determinowały Ich działanie. Informacje zawarte w tym artykule pochodzą ze wspomnień jednego z najważniejszych ludzi Falangi – Zygmunta Dziarmagi.

Większość młodej lub bardzo młodej w 1939 roku kadry RNR podczas działań obronnych zyskała nowe doświadczenia organizacyjne i wojskowe , pełniąc przeważnie funkcje oficerów liniowych lub szeregowców mieli okazję do walki z wrogiem bądź pełniąc służbę w formacjach pomocniczych wielokrotnie wykazali się ogromną dojrzałością . Każdy z tych często niespełna trzydziestolatków spełnił swe obowiązki tak jak pozwalały okoliczności . Myślę że zawarte tu informacje mogą być dopełnieniem do wystawy jaka ostatnio jest prezentowana w różnych miastach Polski pod tytułem : „Polscy narodowcy jako ofiary nazizmu w czasie II Wojny Światowej” . Oto w skrócie Ich losy…:
Na wieść o wybuchu wojny przebywający za granicą –wracają stamtąd ,tak jak Stanisław Szczepański ,studiujący na Politechnice we Francji w Grenoble ,który poprzez Włochy, Bałkany, Rumunię dociera do Polski i walczy później w szeregach ZWZ i AK.
Inżynier Andrzej Świątkowski zajmujący odpowiedzialne i dobrze płatne stanowisko w Afganistanie przedostaje się do Francji i wstępuje do szeregów I Dywizji Grenadierów .Jest równocześnie członkiem „Chomików” ,którzy działają w szeregach wojska ,jako tajne zespoły oddane całkowicie Wodzowi Naczelnemu-generałowi Władysławowi Sikorskiemu. Zespoły te zrywają z ówczesnym podziałem politycznym ,dążą metodami konspiracyjnymi do sformułowania solidarnego frontu całego narodu we wspólnej walce z okupantem.

Po klęsce Francji ten świetny strzelec, dawny członek specjalnej grupy bojowej ONR ,odważny konspirator o spokojnym usposobieniu przedostaje się do Anglii i wstępuje do Brygady Spadochronowej. Zostaje „cichociemnym” . Ginie osaczony przez Niemców .Odznaczony „Virtuti Militari”.
Najliczniejsza część kadry RNR uczestniczy w kampanii 1939 r. W walkach jednostki pancernej płk .dypl. Stefana Roweckiego bierze udział Bolesław Piasecki - Kierownik Główny RNR Falanga . Po zakończeniu działań wojennych zostaje aresztowany przez gestapo . Po uwolnieniu zawdzięczanemu wstawiennictwu włoskiej dyplomacji ukrywa się .Staje na czele Konfederacji Narodu której zbrojne ramię – Uderzeniowe Bataliony Kadrowe toczą liczne boje na wschodnich rubieżach dawnej Polski a także dokonują wiele brawurowych akcji na terenie Warszawy .

W szeregach „Armii Karpaty” na stanowisku dowódcy 5-go pułku strzelców podhalańskich 29-ej wysokogórskiej DP grupy operacyjnej „Bielsk” walczy Bolesław Świderski . Ten były członek OWP,ONR i RNR ,więzień obozu w Berezie Kartuskiej zostaje internowany w Eger na Węgrzech , ucieka natychmiast do Budapesztu . W styczniu 1940 roku przechodzi przez Tatry do Polski z zamiarem włączenia się w działania konspiracyjne wraz z dwoma towarzyszami ,są częścią pierwszej dziesiątki oficerów przygotowanych do takiej działalności przez płk Emisarskiego w Budapeszcie.W górach podczas zamieci gubią przewodnika ,drogę i zamarzają . Świderskiego który w ostatnim momencie przytomności daje sygnał latarką odnajduje niemiecki patrol . Sprawa nie byłaby groźna gdyby nie to iż jednocześnie wpada reszta z dziesiątki idąca innym szlakiem ale posiadająca identyczne ubrania od tego samego krawca w Budapeszcie…..Przebywa kolejno w więzieniach w Sanoku, Krakowie ,Wiśniczu .Później zostaje osadzony w Oświęcimiu i jako więzień numer 952 zostaje przez przypadek sanitariuszem. Łączy z narażeniem życia podwójną rolę oficjalnego funkcjonariusza więziennego i pełnego poświęcenia opiekuna współwięźniów. Przewieziony do Mauthausen zostaje uwolniony przez oddziały amerykańskie. Wstępuje do 2 –go Korpusu W.P. we Włoszech.

W obronie Warszawy uczestniczą m.in. : Jerzy Hagmajer i Zygmunt Dziarmaga .Jerzy Hagmajer –jako lekarz chirurg odznaczony jest wówczas Złotym Krzyżem Zasługi. Zygmunt Dziarmaga - przed wojną jedna z czołowych postaci RNR Falanga ,animator takich narodowo-radykalnych gazet jak „Sztafeta” oraz „Falanga” po kampanii wrześniowej działa w Wilnie jako Kierownik Wydziału Informacji i Propagandy przy Biurze Delegata Rządu .Jest członkiem Konfederacji Narodu i z jej ramienia dowodzi Pułkiem Pancernym im . Bolesława Chrobrego .W lipcu 1944 roku aresztowany przez NKWD, do kraju powraca w 1955 r .

Warszawy broni wówczas także czternastoletni harcerz - Jerzy Kazimierski . Wraz z innymi harcerzami oraz żołnierzami w rejonie placu Narutowicza organizują obronę jednej z barykad .Za pomocą działka powstrzymują niemiecki zagon pancerny uszkadzając dwa nieprzyjacielskie czołgi .Kilka lat później jako oficer UBK ( Uderzeniowe Bataliony Kadrowe) weźmie udział w wielu brawurowych akcjach - odznaczony dwukrotnie Krzyżem Walecznych.

W szeregach pomocniczej służby harcerskiej działają szesnastoletni wówczas Julian Tadeusz Jagodziński i czternastoletni Jan Niedziela mieszkańcy robotniczych rejonów Pragi .W kilka lat później wezmą Oni udział w walkach z Niemcami na terenach województw warszawskiego , białostockiego ,nowogródzkiego i wileńskiego oraz pogranicznych rejonów Prus Wschodnich. Julian Jagodziński pod pseudonimem „Stefan Pawłowski” w stopniu porucznika , dowódcy VIII UBK polegnie w potyczce z Niemcami pod Okółkiem . Obaj odznaczeni „Virtuti Militari” V klasy .
Przy kopaniu rowów przeciwczołgowych na Żoliborzu i przy budowie umocnień na Pradze pracuje dziewiętnastoletni wówczas Stefan Chodyko , uczeń szkoły wojskowej . Na rozkaz dowództwa wyrusza na pieszo do swego rodzinnego miasta –Wilna aby tam stawić się w szeregach samoobrony . Kilka lat później już jako żołnierz UBK dowodzi 2-gą kompanią I-go batalionu konspiracyjnego I pułku imienia Bolesława Chrobrego (oddział AK ,Wilno ,Śródmieście). Pod pseudonimem „Grunwald” choć jest dowódcą kompanii sieje postrach wśród Niemców- jako strzelec wyborowy.

W obronie Warszawy bierze czynny udział młodziutka absolwentka Wydziału Chemii Politechniki –Maria Iwanicka .W okresie przedwojennym łączniczka konspiracyjna Bolesława Świderskiego i więzień Pawiaka. Dowodzi OPL (obrona przeciwlotnicza ) zespołu budynków przy ulicy Filtrowej .Osobiście gasi pożary , zasypuje piaskiem groźne niewybuchy .Kilkakrotnie silnie poparzona , zawsze gotowa oddać swoją krew potrzebującym rannym co czyni wielokrotnie. Ta sama starsza o kilka lat dziewczyna 12 sierpnia 1943 roku jako porucznik AK i Kierownik Referatu Wojskowego Służby Kobiet ( WSK ) Konfederacji Narodu – polegnie w boju pomimo ciężkich ran osłaniając z pistoletu maszynowego odwrót swoich kolegów. Odznaczona pośmiertnie „Virtuti Militari” V klasy oraz Krzyżem Walecznych.
W szeregach OPL i ochotniczej służbie sanitarnej biorą także udział : Helena Jamontówna, Irena Pietrzykowska, Danuta Maciejowiczówna, Krystyna Osuchowska ,Hanna Zarzycka, Janina Wyleżyńska i wiele innych. Cztery lata później Danuta Maciejowiczówna pseudonim „Teresa” polegnie jako żołnierz IV UBK .Odznaczona Krzyżem Walecznych . Razem z Nią poległa wtedy Krystyna Osuchowska , odznaczona Brązowym Krzyżem Zasługi z Mieczami.Hanna Zarzycka ginie także w walce z Niemcami w szeregach odziału UBK .

W Powstaniu Warszawskim giną Janina Wyleżyńska pseudonim „Nina” - dwukrotnie odznaczona Krzyżem Walecznych, a także Irena Jamonttówna i Irena Pietrzykowska .
W Armii generała Kleberga walczy jeden z kierowników RNR Adolf Gozdawa – Reutt. Jest dowódcą plutonu cekaemów .Uczestniczy w bitwach pod Kockiem ,Wolą Gułowską i Krzywdą .Przedstawiony do „Virtuti Militari” V klasy. Odmawia wypełnienia rozkazu złożenia broni. Wyprowadza kompanię do lasu i tam każe broń schować .Daje ostatni rozkaz swoim żołnierzom mieszkającym w okolicach Warszawy. Mają nawiązać kontakt ze swym dowódcą po zakończeniu kampanii . Rozkaz żołnierze wykonują sumiennie . Ucieka z obozu przejściowego w Radomiu i przystępuje niezwłocznie do działań konspiracyjnych .
Na stanowisku dowódcy kompanii walczą :Olgierd Szpakowski – kolejny z kierowników RNR . Przedstawiony do „Virtuti Militari „ . Postawą swą budzi szacunek podkomendnych .

Marian Reutt ,Witold Staniszkis , Władysław Jamontt , Igor Telechun – wszyscy to część kierownictwa RNR Falanga , każdy z nich bierze udział w kampanii wrześniowej w różnych formacjach .
Na stanowisku zastępcy dowódcy szwadronu kawalerii walczy Witold Rościszewski a zdolny grafik , twórca wielu fotomontaży używanych w takich pismach jak : Falanga i Prosto z Mostu , inżynier budownictwa Jan Poliński dowodzi plutonem dział przeciwlotniczych.

Pod Lublinem giną : Stanisław Cimoszyński – jeden z autorów „Zasad programu narodowo – radykalnego” i Klemens Sznarbachowski – członek specjalnych grup bojowych Falangi , którego imieniem nazwano w 1941 roku pierwszy Uderzeniowy Batalion Kadrowy Konfederacji Narodu .W obronie Warszawy ginie w swojej rodzinnej dzielnicy na odcinku pod Powązkami –Wacław Niezabitowski .W bitwie pod Kutnem zostaje zabity w bitwie na bagnety Jerzy Dembowski . W szeregach Armii „Pomorze” ginie podporucznik Skóp – harcmistrz i działacz RNR w Wilnie .Na stanowisku dowódcy baterii artylerii lekkiej pada ciężko ranny podporucznik Henryk Dudełło .Nie chce opuścić pozycji ,umiera z powodu utraty krwi.
Na wiadomość o oblężeniu Warszawy wyrusza w dniach 8 i 9 września grupa członków RNR Falanga i Stronnictwa Narodowego z Wilna aby iść na odsiecz Stolicy .Podobne zespoły wyruszają w tym samym czasie ze Lwowa , Białegostoku , Grodna .Wielu z nich nie dociera do celu ginąc po drodze. Inni giną na wstępie swojej podziemnej działalności lub w Majdanku , Oświęcimiu czy Treblince .Byli także tacy , którzy po przedarciu się przez granicę dołączają do Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .Są to m.in. : Zygmunt Przetakiewicz – kierownik NOB (Narodowy Organizacja Bojowa ) dołącza w Anglii do I –wszej Dywizji Pancernej dowodzonej przez gen. Maczka .W czerwcu 1944 r. bierze udział w lądowaniu w Normandii poczym bierze udział w całej kampanii aż do końca wojny .

Mieczysław Chądzyński (NOB ) po klęsce Francji przedostaje się do Hiszpanii, gdzie zostaje osadzony w obozie pracy .Wraz z współwięźniami buduje w trudnych warunkach podkop , niestety donos jednego z współwięźniów uniemożliwia ucieczkę . Po zwolnieniu przedostaje się do Anglii i wstępuje do Wojska Polskiego .Stanisław Nawrot i Julian Nowakowski (obaj NOB ) pełnią trudną służbę kurierską dla ZWZ( Związek Walki Zbrojnej ) .Nawrot osaczony przez żandarmów podczas jednego z rajdów ,po ciężkiej walce trafia w ręce wroga .Później do Oświęcimia i Mauthausen .Zostaje zamordowany w 1945 roku w Mauthausen .Julian Nowakowski (NOB) ginie w zasadzce pełniąc jedno z zadań kurierskich .
W II-im Korpusie we Włoszech walczą Jan Olechowski i Zygmunt Sterminski - uczestnicy bitwy o Monte Cassino .

Zaprawieni w walce , wielokrotnie zamykani w więzieniach i aresztach w II RP mają ogromne napięcie ideowe .Przegrana kampania wrześniowa nie załamuje ich – wręcz przeciwnie ,odnajdują się znakomicie w nowych , konspiracyjnych warunkach. Lata walki politycznej w przedwojennej Polsce wspaniale przygotowały tych młodych ludzi do walki w ciężkich okupacyjnych czasach .Dziwi zatem bardzo kompletny brak wiedzy serwowany przez niedouczonych dziennikarzy porównujących ludzi Falangi do nazistów ,faszystów itd. Nie biorąc kompletnie czasu , miejsca i okoliczności w jakich przyszło żyć narodowym radykałom , ludziom z Ruchu Narodowo – Radykalnego Bolesława Piaseckiego .

Na podstawie wspomnień Zygmunta Dziarmagi opracował Piotr Nastałek
Za portalem: http://endecja.pl

[ Dodano: Sro Lis 26, 2008 10:46 pm ]
Wiele artykułów na temat patriotycznej i antyznazistowskiej działalności ONR i Rn można znaleźć na portalu Endecja.pl

Więc proszę nie wmawiać mi, że ONR to faszyści jak działacze nie są i nie byli faszystami

[ Dodano: Sro Lis 26, 2008 10:55 pm ]
Nacjonalizm to nie jest ideologia lewicowa, a Neandertalski niech sobie poczyta na temat antynazistowskiej działalności ONRu

[ Dodano: Sro Lis 26, 2008 10:57 pm ]
wyżej jest też informacja o NOR kontra hakatystach ( co potwierdza informacje o antynazistowskiej działalności różnych odłamów RNR Falangi )

Tytuł:
rekrut
rekrut

Gdzie nie zajrzeć na FORUM - tam Cichy . Wypada pozazdrościć czasu i samouwielbienia a ubolewać nad poziomem postów i brakiem samokrytycyzmu .
Z tego co Cichy tlumaczył o nacjonaliźmie zrozumiałem tylko , że w Zgorzelcu jest on bliższy ludziom . Na szczęście pewnie tylko Jemu i Jego najbliższym .
Cichy to stare polskie nazwisko i dlatego Cichy ma brawo być wzorem Prawdziwego Polaka .
Ma prawo w każdym temacie pouczać , gromić , wyrokować zachęcać itp. – z jedynie słusznych narodowych racji .

Cichy – ciszej już , będzie trochę głośniej na Forum , bo dzięki Tobie , co niektórym odechciewa się już tu podnosić głos .
Nie czytasz co piszą ?
W twoje czysto polskie korzenie nikt nie wątpi - samo nazwisko za tym przemawia .
Nic nie musisz udowadniać . Wszyscy wiemy , że Ty i Twoja partia jesteście ok.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Slavicproud pisze:
W Związku z tym, że atakujecie ONR, czyli też i mnie przytoczę tu pare artykułów nie swojego autorstwa pobranych z portalu Endecja.pl Artykóły nie są radosną twórczością tylko prawdą historyczną.

Pomijając fakt istnienia samej prawdy historycznej: pisanie artykułu naukowego (a do takiego chyba to pretenduje?) w oparciu o jedne jedyne źródło (w dodatku wspomnienia, poczytaj o źródłach i ich krytyce) jest lekko mówiąc naciągane. Więc jest to, bez obrazy, bo sam to tak nazwałeś, radosna twórczość.

p,
P.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 123 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.