Dzisiaj jest 20 cze 2025, 23:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

krytyczny pisze:
menelopa pisze:
Mi jedynie chodzi o to aby nie obwiniać nowej władzy za bałagan jaki zastali. )

A mógłbyś sprecyzować pojęcie bałaganu ? Kanapki w biurkach pozostawiali czy może kubków nie domyli ? W paru postach się do tego mitycznego bałaganu się odnosisz, traktując go jako usprawiedliwienie dla burmistrza Gronicza. Sprecyzuj proszę czym się objawia ten bałagan (oprócz "posprzątania" w spółkach rzecz jasna).

Nie twierdzę, że RG zastał Urząd Miasta w totalnym chaosie. Urząd Miasta jest "dużym organizmem" na którego sprawne działanie składa się praca poszczególnych wydziałów. Aby stwierdzić co jest nie tak trzeba przeglądnąć wszystkie procesy, skontrolować prace poszczególnych wydziałów a to wymaga czasu. Efekt - ostatnie zwolnienia w wydziale inwestycji.
Przykład bałaganu. Może jestem monotematyczny ale poraz kolejny będę się posiłkował tematem obwodnicy. Poprzednia władza mimo starań nie zdołała przeforsować zmian w projekcie budowy obwodnicy. Mimo tego, że osoby tj. architekt miasta ocenia realizację inwestycji "nie wzorowo" (i z tą opinią zgadzają się osoby, które w szczegółach znają tą sprawę) zaczęto budować 3 etap obwodnicy. Kiedy pojawiam się z korespondencją oraz dokumentami, które dostałem od DZDW wszyscy robią takie oczy :shock: Wielkie zdziwienie, że ta "karawana" idzie dalej. Z tematu, który leżał na dnie szuflady robi się temat, który trzeba załatwić na wczoraj. O efekcie tej interwencji możesz przeczytać w temacie "Ujazd, moja dzielnica obwodnicą podzielona" - zamieściłem treść pisma z UM.
Czy wg Ciebie taki stan rzeczy nie można nazwać bałaganem. To, że się tym zainteresowałem było czystym przypadkiem. Czy na przypadkach mamy opierać pracę urzędu? Gdzie są pracownicy UM odpowiedzialni za informowanie o takich sprawach?
Temat obwodnicy nie jest najważniejszym dla miasta, to tylko przykład. Sądzę, że takich spraw jest więcej. Ale o tych innych wolę porozmawiać w czwartek 8)
Niedługo Radnym zostaną przedstwione poprawki do budżetu czyli budżet "życzeniowy" zostanie sprowadzony na ziemie, oby. Po opublikowaniu tych zmian z chęcią wróce do tematu budżetu.

Tytuł:
VIP
VIP

wronek 19
Cytuj:
Nieważne skąd, władzy trzeba patrzeć na ręce :)

a w Pieńsku aby wszystko ok? :roll:
kiedy otwarcie mostu? :smt015

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Remont instalacji c.o. - IV etap, co oznacza że we wcześniejszych budżetach były realizowane etapy I-III. Zadanie zostało po prostu rozbite na etapy i w kolejnych budżetach realizowany jest kolejny. Cofnąłem się do budżetu z roku 2006 i tam znalazłem taką oto informację :

Szkoła Podstawowa nr 2 - ul. Reymonta Remont instalacji c.o. wartość szczunkowo: 400 000 Wykonanie od początku realizacji do 31.12.2005 r.: 175 000 plan na 2006: 80 000

Twoja wypowiedź zabrzmiała cokolwiek melodramatycznie, ale wprowadzasz w błąd forumowiczów.

Masz rację, lektura budżetu to nie nowelka do poduszki i może nie powinienem się za to zabierać bez zapoznania się z niektórymi opracowaniami. Z pokorą więc proszę o wytłumaczenie mi pewnych kwesti. Bazując na tym co napisałeś:
Wartość szacunkowa - 400 000, do 31.12.05 wydano 175 000 czyli zostaje 225 000. Na 2006 rok zaplanowano 80 000. W budżecie na 2007 w rubryce "Środki wykorzystane od początku realizacji do końca 2006 r." czytamy "-" to chyba oznacza 0 zł czyli zaplanowane 80 000 nie zostało wydane w 2006 roku na ten cel. Na ten rok zaplanowano 30 000 czyli brakuje 195 000. Nawet gdyby te "-" oznaczało wydanie 80 000 w 2006 roku to i tak brakuje 115 000 (400-175-80-30=115) na realizację "Remont instalacji c.o. - IV etap" Proszę o interpretację i sprostowanie. Zakładam, że siedzisz w tym lepiej, ja odjąłem tylko cyferki - przynajmniej, nauczę się czytać budżet i nie będę pisał bzdur ani melodramatycznych wypowiedzi :grin:

Oliwia, co do rewitalizacji masz rację, przepraszam to ja wprowadziłem w błąd :oops:

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

menelopa pisze:
krytyczny pisze:

Niedługo Radnym zostaną przedstwione poprawki do budżetu czyli budżet "życzeniowy" zostanie sprowadzony na ziemie, oby. Po opublikowaniu tych zmian z chęcią wróce do tematu budżetu.

Z wielką ciekawością podejdę do tych zmian. O ile znam realia budżetowe, sprowadzanie na ziemie będzie wiązało się z ograniczeniem wydatków (zapewne inwestycyjnych), innych możliwości znając źródła zasilania budżetu nie widzę.

Niepokoi mnie jedno, wysuwasz tezę, że budżet był skonstruowany życzeniowo. Chciałbym przeczytać o szczegółach, w których częściach budżetu jest on wyssany z palca. Sposób przez Ciebie proponowany wpisuje się trochę w polski sposób uprawiania polityki, którego generalną zasadą jest zrzucanie winy za niedotrzymywanie obietnic na poprzedników.

Rozumiem, że trwa przegląd kadr w urzędzie, nie znając jednak bezpośrednich przyczyn zwolnień w takim czy innym wydziale, ciężko to podciągnąć pod "sprzątanie bałaganu", przyczyn może być setki.

Reasumując nie spodziewam się wielkich zmian w polityce pieniężnej miasta, przesunięcia w ramach budżetu są naturalną praktyką która w ciągu roku budżetowego odbywa się kilkakrotnie. Generalną zasadą jest zawsze jednak że to są przesunięcia nie powodujące zmian po stronie dochodów zaplanowanych w projekcie budżetu.

Tytuł:
pismak
pismak

dziadek 36 pisze:
wronek uwaga na slowa Masz za malo postow a na tym forum jest to bardzo wazne dla elity ktora jest ze Rafalkiem :lol:

Dziadek 36 co się tak uparłeś na tą ilość postów? Przekorny trafił w Twój czuły punkt, czy co? Sugerujesz jakieś podziały, "elity"... To, że mamy odmienne zdanie na dany temat nie sprawia, że ktoś tu jest gorszy bądź lepszy. Forum nie jest kółkiem wzajmenej adoracji tylko miejscem gdzie możemy wyrazić swoje poglądy i opinie. Czyżbyś nie potrafił zaakceptować faktu, że ktoś się może nie zgadzać z Twoim zdaniem?

[ Dodano: Sro Lut 07, 2007 11:39 am ]
krytyczny pisze:
Sposób przez Ciebie proponowany wpisuje się trochę w polski sposób uprawiania polityki, którego generalną zasadą jest zrzucanie winy za niedotrzymywanie obietnic na poprzedników.

Czy do "sposobu uprawiania polskiej polityki" nie można zaliczyć tworzenie "życzeniowego budżetu" Czy, "życzeniowy budżet" nie powinien pojawiać się na etapie projektu budżetu, a budżet na rok.... nie powinien być tym realnym??

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

menelopa pisze:
Zakładam, że siedzisz w tym lepiej, ja odjąłem tylko cyferki - przynajmniej, nauczę się czytać budżet i nie będę pisał bzdur ani melodramatycznych wypowiedzi :grin:

Menelopa nie dopatrzyłem się błędów w odejmowaniu jedynie w przesłankach :) na podstawie których wysnuwasz błędne wnioski :)
Po pierwsze kwota przyjęta w budżecie jest kwotą szacunkową lub też przyjmowaną na podstawie ślepego kosztorysu, co daje przesłankę do stwierdzenia tego że jest ona prawdopodobnie zawyżona ( z reguły przyjmuje się wyższe wartości, by nie obudzić się z ręką w nocniku w momencie gdyby inwestycja została niedoszacowana).
Po drugie wszystkie tego typu inwestycje podlegają procedurze przetargowej, w efekcie której często koszty przeprowadzenia danego zadania spadają zdecydowanie, tak więc mogę domniemywać (stwierdzenie precyzyjne wymagało by żmudnego przejrzenia wyników przetargów), że wyniki przetargów obniżyły koszty poprzednich etapów tej inwestycji a więc obniżyły ogólne koszty (czyli mniej niż te magiczne 400 tysięcy)
Tak więc czysto matematyczna operacja polegająca na odejmowaniu poszczególnych cyferek nie uwzględniają innych zmiennych (a dokładnie przetargów, w których jeśli Specyfikacja Istotnych Warunków Zamówienia nie stanowi inaczej, wygrywają oferty najniższe) prowadzi do błędnych wniosków.

menelopa pisze:
Czy do "sposobu uprawiania polskiej polityki" nie można zaliczyć tworzenie "życzeniowego budżetu" Czy, "życzeniowy budżet" nie powinien pojawiać się na etapie projektu budżetu, a budżet na rok.... nie powinien być tym realnym??

Budżet jest najważniejszym dokumentem na którym opiera się działanie samorządu. To on daje podstawy do kreowania polityki rozwoju. Siłą rzeczy musi być lekko "nadmiarowy" czyli zawierać rzeczy których realizacja w okresie późniejszym mogą ulec przesunięciu na kolejne lata lub też całkowicie wypaść. Nie da się stworzyć budżetu idealnie dopasowanego i 100 % realnego i odpowiadającego rzeczywistości. Lektura budżetu daje odpowiedź na to w jakim kierunku zmierzamy, jest on w pewnym stopniu odbiciem wizji rozwoju miasta. Oczywiście w późniejszym okresie poprzez wprowadzane zmiany urealniają go, czy też dostosowują do bieżącej sytuacji.

Ja mam swój wskaźnik, wg. którego ocenie działania burmistrza w sprawie budżetu, całkowicie wymierny i mierzalny i bardzo obrazowy.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Hello!! temat jest o koszach i boiskach.....

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

brawo Nanruf - uprzedziłeś mnie :D - widać - jaki bys temat nie poruszył i tak skończy się w urzędzie...

Tytuł:
pismak
pismak

Krytyczny chłopaki na nas krzyczą ;) Czy istnieje dokument zwany raportem rocznym, w którym przedstwaione są dane dotyczące realizacji budżetu na dany rok? Czy jest on ogólnie dostępny? Reasumując można by rzec, że pomimo tego że budżet jest najważniejszym dokumentem nie przedstawia realnych wartości. Nie uwzględnia wielu istotnych parametrów sprawiając, że staje się "strategią rozwoju w liczbach". Zgadzam się z Tobą, że nie można wszystkiego opierać na liczbach. Ale jest jeszcze "część opisowa", w której uwzględniono jedynie 1.5% średniorocznego wzrostu cen towarów i usług oraz przeciętnego wynagrodzenia. Chyba trochę za mało ale zakładam, że tak się po prostu robi :-?
Czyli mówiąc, krótko nie można się na nim opierać podczas analiz bo każdy powie, że nie przedstwia realnych wartości
Dziękuje za info

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Aleks proszę wyodrębnij posty "budżetowe" do nowego wątku np. pt. "Budżet 2007, kontynuacja czy przełom ?" :) menolopa odpowiem po wyodrębnieniu :)

Tytuł:
rekrut
rekrut

menelopa wystarczyłby telefon do dwójki i dowiedzieć się o stanie realizacji centralnego ogrzewania. Stan jest taki- budynki mają już wymienione centralne, IV etap to wymiana odcinków tras łączących obiekty szkoły i po temacie.
Zakładana kwota szcunkowa(kosztorysowa) zadania jest weryfikowna w wyniku rzstrzygnięcia przetargów na plus lub minus, i dlatego te różnice.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Budżet jest średni, mógł by być lepszy

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.