Dzisiaj jest 18 cze 2025, 19:01

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

zubek pisze:
Patriotyzm przeciwstawia się nacjonalizmowi albo szowinizmowi. Tłumaczy się to tym, że patriotyzm odróżnia się otwartością na inne narody, uznaniem ich prawa do suwerenności i niepodległości. Co więcej, patriotyzm zazwyczaj opiera się na pojęciu obywatela i na rozumieniu

z całym szacunkiem, zubek, ale wg strony NOP-u
Zasady Ideowe Nacjonalizmu to m.in.: (zrobiłem szybki wybór żeby nie zanudzać ;-) )
Cytuj:
6. Żyjąc we wspólnocie człowiek ma obowiązek przestrzegania praw innych ludzi.

9. Naród jest dobrowolnym, opartym na więzi psychicznej i moralnej związkiem ludzi posiadających - wynikające ze wspólnych przodków i historycznej tradycji - poczucie odrębności kulturowej i chęć jej zachowania oraz rozwoju.

10. Naród - jako wspólnota naturalna - posiada określone prawa:

a/ prawo zachowania własnego języka i kultury;
b/ prawo kontroli wychowania narodu - dla zachowania i rozwijania wartości naród określających;
c/ prawo do przynależnego z tradycji i historii terytorium narodowego;
d/ prawo do powoływania struktur mu podległych.

11. Wśród struktur powołanych wolą narodu, strukturą wyższego rzędu, jest PAŃSTWO.

13. Narzędziem działania państwa jest prawo, które nie może być sprzeczne z prawem naturalnym.

15. Zgromadzenie Narodowe winno gwarantować reprezentację polityczną narodu przez dwuizbowy system reprezentacji:

a/ izbę polityczną;
b/ izbę korporacyjną

16. Rolę koordynatora Zgromadzenia Narodowego winna sprawować, wybrana przez Naród, Głowa Państwa.

Kurde! dla mnie to oni są lajtowi wręcz! No ale może oni piszą co innego a robią co innego (co zresztą w Polsce jest dość powszechne patrz partie rządzące) z tym, że ja jak już wspomniałem nie słyszałem o nich wcześniej. Przecież gdyby tytuł tego cytatu brzmiał "Zasady Ideowe Socjalizmu" to pies z kulawą nogą by nie szczeknął.
Jeśli są jakiś inne zarzuty wobec NOP-u oprócz wlepek i tych trzech haseł to dawać je tutaj :P

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
Chyba że wskrzesisz ich z grobu(tych PPSowców) bo myślisz pewno o tych od "Dziadka" a nie od Ikonowicza.
Nie ma dzisiaj PPSu tego sięgającego tradycjami do piłsudczyzny tak jak PSL skończył się wraz z wyjazdem Mikołajczyka z Polski i represjami które ich wówczas spotkały.

Idąc tym tropem i trzymając się logiki, historia każdej partii w tym kraju skończyła się wraz z nastaniem komunizmu. Każda inna, w tym i Twoja to jedynie luźne nawiązanie do przedwojennej tradycji.

CICHY pisze:
Gdybyś nie uciekł w popłochu na widok hufców z falangami dostrzegł byś pod pomnikiem przedstawicieli innych formacji politycznych, nie wyłączając sld.

No nie przesadzaj z tymi hufcami :), jeszcze by ktoś pomyślał, że tak dużo Was tam było... Było PO, PIS, SLD ale dali radę bez flag :)

Nacjonalizm który rozpętał wojnę na Bałkanach... Zawsze mnie zastanowił stosunek naszych narodowców do tego co się tam wydarzyło. W imię narodu, wiary mordowano w skali w Europie nieznanej od II wojny światowej. Nacjonalizm, jak komunizm (a szerzej inne systemy autorytarne) niszczy wszystko czego się dotknie jak tylko mu się da taką możliwość.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Zubku, takie oto zrodziło się we mnie pytanie.
Czy Ty, jako nauczyciel historii, angażując przecież ogromną ilość energii i czasu w nauczanie tego przedmiotu swoich uczniów, chętniej widziałbyś w tych młodych ludziach zarzewie delikatnej formy nacjonalizmu czy może ignorantów, jeśli chodzi o historię naszego kraju i absolutnie obojętnych wobec przyszłych losów swojej ojczyzny???

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że pytanie jest delikatnej natury i jeśli nie chcesz, nie odpowiadaj.

ps.
bombas3, nie rozpoczynaj procesu zaśmiecania, a nie będziesz musiał wklepywać jednej ze swoich ulubionych uwag skierowanej do forumowiczów, w tym przypadku...:
Cytuj:
....nie zaśmiecajmy wątku

Tytuł:
ADMIN!!! :o

Czy ktoś Ciebie zbanował czy Ty też bierzesz udział w tym cyrku?!

Forum zalewa fala postów dot. NOP, kto ten temat zastępczy wymyślił z całym szacunkiem do NOP. Nawet Bombas, Krytyczny itp. spamują( a może przede wszystkim Oni spamują).

Jeszcze jeden post i będę miłośnikiem NOP.
Zadałem kilka pytań ale pozostały bez odpowiedzi.

Z wypowiadających się na tym forum tylko ja wywiesiłem flagę i Cichy na samochodzie (ukłon w Twoją stronę), muzeum też nie wywiesiło- widocznie nie mają w statucie :P,
a Bombas w dalszym ciągu szuka sklepu z flagami w Zgorzelcu... ;)

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Z wypowiadających się na tym forum tylko ja wywiesiłem flagę i Cichy na samochodzie
a co, listę sporządzasz? :|

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Jeśli są jakiś inne zarzuty wobec NOP-u oprócz wlepek i tych trzech haseł to dawać je tutaj :P

Nie słyszałem na tym forum innych zarzutów oprócz takich że przeciw homoseksualizmowi żydom itp wlepki rozklejają, nie no zapomniałbym ktoś gdzieś przeczytał że skini kogoś pobili i od razu że NOP :]

[ Dodano: Czw Lis 13, 2008 5:42 pm ]
zubek pisze:
a może Wiki to wytwór spisku żydo - masońskiego?

Z twgo co wiem wiki to encyklopedia tworzona przez samych czytelników, wyświetla to co sami piszemy(np ja kiedys chcialem sprawdzic i napisalem ze moj wujek jest wójtem wioski - oczywistym jest że nie może być wójtem wioski ale i to wyświetliło :]) pozatym jak napisał Cichy
Cytuj:
pojęcie nacjonalizmu w Polsce różni się od definicji w wielu innych językach. Np w krajach anglosaskich pojęcie to ma szerszy zakres niż w Polsce i na ogół nie ma charakteru wartościującego. Nacjonalizm może oznaczać poczucie przynależności narodowej, świadomość narodową, ideę narodową itp.[3]

bombas3 pisze:
Cytat:
Z wypowiadających się na tym forum tylko ja wywiesiłem flagę i Cichy na samochodzie
a co, listę sporządzasz? :|

Tak każdy się dopytywał czy Cichy powiesił flagę i gdzie a jak ktoś go o to pyta to dziwne złośliwe pytania czy listę sporządza ;]

Cytuj:

Nie słyszałem na tym forum innych zarzutów oprócz takich że przeciw homoseksualizmowi żydom itp wlepki rozklejają, nie no zapomniałbym ktoś gdzieś przeczytał że skini kogoś pobili i od razu że NOP :]

Tytuł:
chciałem zrobić ranking

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
każdy się dopytywał czy Cichy powiesił flagę
ja się nie pytałem :|

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Atomic pisze:
ADMIN!!! :o

Z wypowiadających się na tym forum tylko ja wywiesiłem flagę i Cichy na samochodzie (ukłon w Twoją stronę), muzeum też nie wywiesiło- widocznie nie mają w statucie :P,
a Bombas w dalszym ciągu szuka sklepu z flagami w Zgorzelcu... ;)

prywatnie wywiesiłem. jeszcze nawet wisi, bo nie miałem czasu jej zdjąć, więc jak się pospieszysz i podejdziesz do Jakuba to ją zobaczysz. za 15 min. zdejmuję. w muzeum też była - w oknie - ponieważ nie wolno nam wiercić w elewacji.

Przekorny: - nie bardzo rozumiem. pytasz się mnie czy mozna nie być prawicowcem i nacjonalistą, mieć szerokie horyzonty wolne od ksenofobii i uprzedzeń i pasjonować się historią Polski? można. ja tak mam i mam nadzieję, że tego własnie uczę moich uczniów. historia jest wolna od ideologii - inaczej staje się zwykłym zamówieniem politycznym- czyt. fałszerstwem rzeczywistości.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jurenito pisze:
zajmował się wtedy szpiegowaniem dzieci roznoszących bodajże Wochenkurier :shock:

a ja słyszałem, ze on nawet te dzieci zjadał!!!

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

tadam pisze:

6. Żyjąc we wspólnocie człowiek ma obowiązek przestrzegania praw innych ludzi.

jak się ma zatem do tego choćby akcja "zakaz pedałowania" - powód do dumy zgorzeleckiego MOPu?

tadam pisze:
9. Naród jest dobrowolnym, opartym na więzi psychicznej i moralnej związkiem ludzi posiadających - wynikające ze wspólnych przodków i historycznej tradycji - poczucie odrębności kulturowej i chęć jej zachowania oraz rozwoju.

Naród nie jest dobrowolnym związkiem ludzi. Nie można sobie wybrać narodu. Albo sie jest Polakiem, albo Niemcem. Chyba coś naszym brunatnikom pomyliło ze społeczeństwem. Zobaczmy co tam dalej
tadam pisze:
10. Naród - jako wspólnota naturalna - posiada określone prawa:

a/ prawo zachowania własnego języka i kultury;
b/ prawo kontroli wychowania narodu - dla zachowania i rozwijania wartości naród określających;
c/ prawo do przynależnego z tradycji i historii terytorium narodowego;
d/ prawo do powoływania struktur mu podległych.

tak - tu już wyraźnie widzimy absolutnie niezrozumienie pojęcia narodu. bardzo mi sie podoba
Cytuj:
prawo kontroli wychowania narodu
:smt021

tadam pisze:
11. Wśród struktur powołanych wolą narodu, strukturą wyższego rzędu, jest PAŃSTWO.

13. Narzędziem działania państwa jest prawo, które nie może być sprzeczne z prawem naturalnym.

tu z kolei mamy niezrozumienie pojęcia prawqa naturalnego i prawdopodobnie sprowadzenie go do światopoglądowego widzimiesię autora
[/quote]
tadam pisze:
15. Zgromadzenie Narodowe winno gwarantować reprezentację polityczną narodu przez dwuizbowy system reprezentacji:

a/ izbę polityczną;
b/ izbę korporacyjną

Zgromadzenie Narodowe to wspólne obrady sejmu i senatu ( wg naszego prawa - które zgodnie z tym co jest powyżej jest dla autora święte)

itd.itp blel ble ble gadu gadu - stek bzdur i majaczeń. W ten sposób analizować też można Mein Kampf - ale uwierz mi jest to jeszcze ciężej strawna lektura - tylko dla twardzieli.

Tadam - nie wiem co chciałeś osiągnąć przytaczając te brednie. Czy chciałeś przez to powiedzieć - nie są tacy źli? a nawet całkiem fajni? a wnioskujesz to z faktu, że oficjalnie na swojej stronie nie nawołują do nocy kryształowej? Czy sekta do młodego człowieka od razu mówi -zabierzemy Ci wszytsko i wypierzemy mózg? czy polskie prawo pozwola na taką szczerość? to jest przecież ten sam mechanizm.
Miałem z Tobą okazję pogadać na żywo i po prostu nie wierzę, że nie widzisz tego, co jest za tą woalką.

Ostatnio zmieniony 13 lis 2008, 19:19 przez zubek, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

CICHY pisze:
Mój drogi kolego polakami wszyscy

Na to, pisane szczególnie przez współobywatela, jestem bardzo wyczulony i przepuścić nie mogłem - zawsze z WIELKIEJ litery.

CICHY pisze:
Ostatnią rzecz jaką bym zrobił to odebrać prawo do dyskusji. Chodzi tylko o to że starajmy się być rzeczowi i trzymajmy się tematu.

Wolność słowa jest dla mnie praktycznie święta i nikomu jej nie odmawiam. W waszym celebrowaniu zastanowiła mnie tylko jeden rzeczowy aspekt i w związku z tym zadałem pytanie. Dlaczego przedłożyliście "promocję" swojego ugrupowania ponad cześć dla ojczyzny? Tylko i aż tyle mnie interesuje. Chciałem Cichy abyś do tego się odniósł, ale tak na poważnie. Czy się doczekam?

PS Gwoli informacji: kolejny raz wywiesiłem flagę za oknem na 11 listopada, którą notabene własnoręcznie wykonałem.

Tytuł:
rekrut
rekrut

tadam pisze:
jurenito pisze:
zajmował się wtedy szpiegowaniem dzieci roznoszących bodajże Wochenkurier :shock:

a ja słyszałem, ze on nawet te dzieci zjadał!!!

O jak miło :smt082 tadam-prawdę i fakty należy okpić ośmieszyć i nadać jej komediową formę.Metoda wypisz wymaluj z pewnej gazetki w2ydawanej w języku polskim,której właściciel od lat szydzi z patriotyzmu,dumy narodowej ,honoru.Natomiast jego brat kat ubecki jest ofiarą polskiego antysemityzmu.Groch z kapustą w logice ludzi mających problem z samodzielnym myśleniem.
Nawiązałem w poprzednim poście do owego zgorzeleczanina,gdyż upodobania do węszenia nie pozostawiają mu widocznie wystaczającej ilości czasu,by realizować swe donosy i stąd nieustannie gorzkie żale ;-)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

zubek pisze:
Tadam - nie wiem co chciałeś osiągnąć przytaczając te brednie. Czy chciałeś przez to powiedzieć - nie są tacy źli? a nawet całkiem fajni? a wnioskujesz to z faktu, że oficjalnie na swojej stronie nie nawołują do nocy kryształowej?

tak, wnioskuje to z ich strony głównej. Staram sie odczytać ich intencje. I coraz więcej o nich wiem. Ale:
zubek pisze:
prawo kontroli wychowania narodu
:smt021

nie wiem na przykład dlaczego to Cie tak złości? Jaki masz obecnie margines dowolności w nauczaniu historii?
inne paragrafy są mniej lub bardziej ułożone i co kryją w sobie za woalką trudno mi w tej chwili ocenić ale wciąż chce powiedzieć - nie są tacy źli w porównaniu do np twórcy tego artykułu:
Cytuj:
Art. 52.
Obywatela polskiego nie można wydalić z kraju ani zakazać mu powrotu do kraju.

którzy (owi twórcy) piszą jedno, mówią drugie a robią trzecie.

Nie chce tutaj wyjść na tego co dzieci zjada (bombas już wyszedł ;) ) ale uważam, ze w stosunku do NOP-u (wróbla) strzela sie z armat a do sępa, który (przepraszam za wyrażenie) sra nam cały czas na głowę nawet procy nikt nie wyciągnie. I nie nawołuję tu do powstania :D tylko do przyjrzenia sie skali szkód i korzyści.

Tytuł:
obserwator
obserwator

tadam pisze:
uważam, ze w stosunku do NOP-u (wróbla) strzela sie z armat a do sępa, który (przepraszam za wyrażenie) sra nam cały czas na głowę nawet procy nikt nie wyciągnie. I nie nawołuję tu do powstania :D tylko do przyjrzenia sie skali szkód i korzyści.

w końcu to ktoś zrozumiał
Zszokowała mnie ta wypowiedź, bardzo mądrze

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.