Dzisiaj jest 21 cze 2025, 11:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Admin,
Sorki za przydługawe wywody ale one dotyczą tego o czym rozmaiwaliśmy na spotkaniu. Jeżeli to co napiszę na dole odbiega od formy tego posta to przenieś to gdzieś gdzie będzie bardziej pasowało

Neandertalski,
Żaden zamach ;-) Nic z tych rzeczy ;)
Miasto nazwijmy firmą a burmistrza prezesem. Każdy prezes dużego przedsiębiorstwa ma, a przynajmniej powinien mieć doradców, którzy informują go jak planowane przez niego działanie wpłynie na kondycję firmy. Zanim prezes podejmie decyzje wysyła swoim doradcom projekt, który zawiera planowane działania. Jeden doradca informuje go jak decyzja wpłynie na kondycję finansową firmy, drugi mówi jakie są możliwości realizacji zamierzonych działań a trzeci, jako przedstawiciel związków zawodowych, informuje go jak na to patrzą zwykli pracownicy i czy to co zamierzone pokrywa się z wcześniejszymi ustaleniami. Prezes, w tym przypadku demokratycznie wybrany, po wysłuchaniu swoich doradców sam podejmuje decyzję. "Ciało doradcze" to ten przedstawiciel związków. Tu nie chodzi o to żeby komuś coś narzucać lecz o to aby przy podejmowaniu decyzji burmistrz miał informację nie tylko od swoich zastępców ale również miał szansę uwzględnić opinie ludzi, mieszkańców tego miasta.
Przykład obwodnicy - gdyby poprzedni burmistrz uzyskał informację od mieszkańców na temat planowanej inwestycji to może nie było by tematu braku przejścia dla pieszych.
Chciałbym aby w mieścia była możliwość wyrażenia swojej opinii na temat danego działania przed jego realizacją. Opieprzanie kogoś po zrealizowaniu inwestycji to bardziej upust swoich emocji niż świadoma interwencja. Co by np. było gdyby ktoś "z zewnatrz" wypowiedział się na temat oświetlenia schodów na ul Struga? Sądze, że było by o jeden post na forum mniej ;)
"Ciało doradcze", miałoby doradzać, wyrażać opinie a nie zarządzać. Do zarządzania juz wybraliśmy ludzi, ale to tylko ludzie, którzy nie zawsze mają czas i wiedzę by w pełni ocenić każdą sprawę. Możemy być dla nich stroną do dialogu ale żadna władza nie będzie rozmawiać z "wrzeszczącym tłumem". Stąd pomysł "ciała doradczego".

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
hm, tak sobie czytam Panowie co piszecie i zastanawiam się czy nie planujecie zamachu stanu w mieście :-)

zamachu nie ale może referendym chociaż : ) oczywiście żart :)

Poważnie jednak mówiąc rola wszelkich grup "wsparcia", "kontroli" czy jak to tam nazwac wynika z prostego faktu, że nie stac juz nas na udzielenie władzy taryfy ulgowej.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Admin to nie architekt miejski i ma w ręku instrumenty żeby zadziałać . Moja propozycja szła w kierunku przeniesienia dyskusji skoro się w cos usystematyzował do osbnego watku. Ale skoro nie to dalej pisze tu.
Re: Neandertalski
Jesteś niekonsekwentny!. W jednym poście obśmiewasz, aczkolwiek dyskretnie, posunięcia rafała do jakich prawo otrzymał w wyniku demokratycznych wyborów. mysle o konkursach na stanowiska. Czym byłby ten konkurs innym niz prosba o opinie innych zewnetrznych dla organu samorządu ludzi w sprawie przydatnosci kandydata. Z twojego postu widze że tego oczekiwałeś, zresztą ja też. Ale moja propozycja idąca w kierunku opiniowania badź wręcz inicjowania przez zewnetrzne dla organów samorządowych grup ludzi, ciebie razi .
Z autopsji wiem , że człowiek , który zdanym problemem boryka się zawodowo jest często skarzony tym problelmem i nowe spojrzenie bez podpowiedzi jest często nie mozliwe.
W krajach skandynawskich tamtejci radni mają obowiązek kazdego miesiąca spotykac sie z wyborcami na nagrywanych spotkaniach i wsyzstkie wnioski musza na następnym spotkaniu doczekac się odpowiedzi, często nie po mysli wnioskujacego ale jednak.
A słynna amerykańska burza mózgów ? "mówi to panu coś?" ze zacytuje za klasykiem lat powojennych.

Tytuł:
VIP
VIP

czyli kontynuacja powinna być tu. :smt111

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Re: Admin.
Oczywiście, że tu. Zgadzam się z menelopą - ciało doradcze dla burmistrza jest jak najbardziej wskazane - bo kto lepiej jak nie mieszkańcy zna problemy i bolączki swojej dzielnicy.

Tytuł:
VIP
VIP

re qba:
ale o czym ty do mnie rozmawiasz ? :smt026

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

chodziło mi o coś trochę innego...
chodziło mi o coś takiego jak mandat wyborców, władza wybrana w wyborach ma coś takiego, natomiast grupa ludzi spotykająca się w knajpie i gaworząca przy kufelku, kiedy chce stanowić reprezentację mieszkańców jako odpowiednik Rady Nadzorczej Rady Miasta albo Burmistrza to twór delikatnie mówiąc dosyć dziwny. Tym bardziej, że ze strony władzy nikt potrzeby utworzenia takiej rady nadzorczej się nie domagał. A władzę wybierają sobie ludzie już raz sami w wyborach jakie miały miejsce kilka tygodni temu. Po prostu dla mnie to jednak trochę dziwne, czyżby wybrana władza nie była reprezentacją potrzeb mieszkańców?
Niestety okrutna prawda jest taka, że jak się ma samemu koncepcje na naprawę miasta to powinno się partie montować i do wyborów stawać, mieszkańcom swoją koncepcję proponując. Michał np. odważył sie i spróbował, ludzie jednak nie byli jego wizją zainteresowani, teraz miałby tych ludzi reprezentować pomimo tego? Bez obrazy ale przypomina mi to historię Pana Baranowskiego, który w wyborach przepadł ale został wiceburmistrzem.
No bo jak niby mieliby Was zweryfikować mieszkańcy których chcecie reprezentować? I w jaki sposób mieliby być wyłaniani członkowie takiej Rady Nadzorczej? Jaki byłby jej status? Kto miałby go zatwierdzać? Doradcy dobra rzecz ale na ich brak póki co chyba nikt z władzy się nie skarżył?
Panowie, zeby nie było wątpliwości, nie podejrzewam Was o nic złego tylko po prostu na chłodno staram się spojrzeć na to co knujecie;)
Tym bardziej, że jak znam życie i zwykłą szarą rzeczywistość współpracy międzyludzkiej, pewnie dużo prościej byłoby takowe ciało doradcze stworzyć, niż później je utrzymać w kondycji i wydolności.
Tym bardziej, ze póki co zdaje sie istnieje możliwość uczestniczenia w sesjach rad wybranych w wyborach i komunikowania się z radnymi. To są zdaje się standardowe procedury w demokratycznym państwie obowiązujące i wydaje mi się, ze nie ma innych. Rada Mędrców? Niezależne Związki Zawodowe Mieszkańców Miasta? Coś jak głos świecki w kościele katolickim?
daj Wam panie boże...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

aleksander pisze:
czyli kontynuacja powinna być tu. :smt111

A o tym Adminku

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Re:Neandertalski nie wiem ile masz wzrostu ale bardzo górnolotnie na swiat patrzysz. Rada medrców? a moze rada głupców? Poprostu jedni nie mieli checi lub mozliwości startowac inni nie zostali wybrani. Ale to nie znaczy że tych dwudziestu kilku to rada mędrców. to Rada Miasta a my to miasto. Ponadto nie ma to byc Rada NAdzorcza bo taka i tak jako mieszkańcy jesteśmy z demokratyvznych przepisów i jako taka Rada za 4 lata dokonamy oceny. Żaden z nas nie mysli o nadzorze a o podrzucaniu tematów do załatwienia wraz z jakimis propozycjania sposobu rozwiazania problemu.
Widze wyraźnie że Bombas ci w oku żdźbłem stoi, cała ta twoja górnolotna demokracja jest g....no warta. I bede tak pisał zawsze dopóki jakieś panujace nam zoo nie odważy się zrobic wyborów bezpośrednich. Mam cofki przy urnie jak głosując na mądrego człowieka z dlaszej pozycji na liście przepycham do władz kombinatorów i bezmózgowców.
Nie jest tez tak że tylko nasze pomysły są super i najmadrzejsze , ale nasz udział może przyczynic się do optymalizacji decyzji

Tytuł:
pismak
pismak

neandertalski pisze:
grupa ludzi spotykająca się w knajpie i gaworząca przy kufelku,

No właśnie, chodzi o to że ja nie chcę być tylko kojarzony z grupą, która spotyka się przy piwku i wytyka błędy włądzy. Jeżeli będziemy się spotykać tylko w takiej formie to powtórzy się scenariusz, który przerabialiśmy podczas kadencji byłego burmistrza - 4 rok kadencji - "malowanie trawy na zielono" czyli czas realizacji życzeń i zachcianek wyborców. Dopiero za 4 lata nasz burmistrz włączy swój komputer i zaglądnie na forum po to żeby dowiedzieć się co tak naprawdę boli zgorzeleczan. Jeżeli rzeczywiście chcemy społeczeństwa obywatelskiego to ruszmy się od tego piwka i przekażmy nasze postulaty burmistrzowi. Marudząc co czwartek w Best`cie nic nie zmienimy. Te forum nie jest czytane przez burmistrza (patrz, reakcja w wywiadzie na akcję "nie parkuj jak łoś" ;-) ), nie wiem czy jego zastępcy znajdują czas na to by tu zaglądać. Udało Ci się coś załatwić na sesji Rady Miasta? Tam przychodzą zarówno Ci, którzy chcą załatwić konkrety jak również Ci którzy chcą poskarżyć się, że sąsiad za głośno słucha RM
Cytuj:
ze strony władzy nikt potrzeby utworzenia takiej rady nadzorczej się nie domagał

Zgadza się ale przyznaj czy Ty na ich miejscu domagał byś się tego? Kto lubi jak mu się patrzy na ręce i zwraca uwagę na niewłaściwe działanie?
Nie chcę tworzyć partii, też startowałem do Rady Miasta - z tej samej opcji politycznej co Michał. Nie dostałem się, co nie znaczy że chcę pozostać tylko forumową marudą krytykującą obecną władzę. Sami sobie wprowadzamy samodyscyplinę na forum jak również na spotkaniach. Jeżeli chcemy aby ktoś się z nami liczył musimy działać na pewnym poziomie i żaden statut tego nie unormuje - z maruderami nikt nie bdzie chciał rozmawiać
Cytuj:
No bo jak niby mieliby Was zweryfikować mieszkańcy których chcecie reprezentować

Nikt Ci ani mi nie każe tu pisać, przychodzić na spotkania czwartkowe czy na sesje Rady Miasta. Masz swoje poczucie obowiązku, chęć angażowania się w sprawy dotyczące naszego miasta. Nikt Cię nie wyznaczał do tego by zadawać pytania, komentować decyzję obecnych rządzących a mimo tego to robisz.
Nic nie knuje, chcę aby zostały stworzone warunki do tego aby to o czym rozmawiamy na spotkaniach nie zostawało tylko między nami. Co z tego, że wypowiadasz się tutaj i masz racje skoro poza mną i garstką forumowiczów nikt tego nie wie. Chyba, że chcesz sobie tylko pogadać, pomarudzić, ponarzekać... Są wśród nas ludzie którzy pomimo tego, że nie są wśród ekipy rządzącej chcą działać na rzecz miasta. Nie chcę być w jakiejś "bojówce" która walczy z władzą - chciałbym mieć szansę powiedzieć panu burmistrzowi, że przy podejmowaniu decyzji nie uwzględnił pewnych opcji bardzo istotnych dla mieszkańców. A czy on mnie/nas wysłucha i uwzględni propozycję to już jego sprawa. Zostanie za to rozliczony za 4 lata. Z drugiej strony to kto powiedział, że to my mamy zawsze racje ;) Dużo nie wiemy, z wielu spraw nie zdajemy sobie sprawy

Ostatnio zmieniony 15 sty 2007, 9:13 przez menelopa, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bog bez obrazy ale górnolotność raczej można Tobie zarzucić.
co do Michała to byłem ciekaw po prostu jak jego forumowy byt wirtualny przełoży się na rzeczywistość namacalną, poddanie się werdyktowi wyborców jest w pewnym sensie poddaniem się sądowi obiektywnemu, Michał zebrał kilkadziesiąt głosów więc nawet w wyborach bezpośrednich miałby problem z otrzymaniem funkcji o którą zabiegał, Janusz zresztą zebrał jak mnie pamięć nie myli glosów kilkanaście, więc tym bardziej nie mialby szans bezpośrednich, poparcia menelopy nie sprawdzałem ale obawiam się, ze również na bezposredniego się nie kwalifikował. Mało tego, wszyscy Panowie startowali z list PO, czyli partii, która w naszym mieście wygrała, tym bardziej nie rozumiem całej sytuacji z wymyślaniem Rady Doradców.
i żeby nie było wątpliwości, nigdzie nie twierdziłem, że jestem zwolennikiem demokracji, jak może pamietasz, jestem zwolennikiem utopijnego pomysłu aby władze państwowe, miejskie itd wybierać w drodze konkursów biorących pod uwagę umiejętności i predyspozycje kandydatów a nie w wyniku głosowania tłumu, któremu można obiecać wszystko. Póki co jednak na razie jest jak jest i czy się komuś to podoba czy nie panuje demokracja.
Wam Panowie z kolei samozwaństwo w głowie póki co niestety - a to też nie jest wcale zbyt mądre. Powtarzam jeszcze raz, nie macie żadnego mandatu od mieszkańców miasta na to aby ich reprezentować, to jest tylko forum internetowe i nic więcej.

[ Dodano: Pon Sty 15, 2007 9:36 am ]
menelopa, wiesz ja chyba najbardziej czekałem na to abyś po prostu po ludzku napisał, że pomyliłeś się w ostatnich wyborach, stąd to moje może niepotrzebne wypominanie, ze kandydowałeś z PO, pamiętasz naszą dyskusję przed wyborami o jeleniach i kandydatach?
z jednym sie tylko z Tobą nie zgodzę, z tym niechceniem tworzenia partii, wolisz nosić petycje do burmistrza? świadomość że dostarczyłeś mu petycję wystarczy Ci? przecież możesz się domyślać co on z tą petycją zrobi, ale to już nie jest dla Ciebie ciekawe bo swój obowiązek spełnileś? To bez sensu.
Powoływanie rady doradców też jest mydleniem oczu, no bo, burmistrz po prostu wysłucha rady doradców a i tak zrobi co chce, zresztą i tak inaczej byc nie może, bo jest on władcą- a Ty doradcą. nie obraź się ale na prawdę myślisz, ze gdyby burmistrz chciał znać zdanie mieszkańców to musiałby specjalną radę sobie powoływać? a niby cały ten cholerny urząd jaki ma do dyspozycji to niby czym sie ma zajmować? planowaniem inwestycji na marsie?
to co piszesz jest absurdalne dlatego, że władza miejska jest właśnie organem przez ludzi wybieranym po to aby problemy ludzi ten organ rozwiązywał i jak na razie nie ma żadnej innej możliwości niz głosowanie przy urnie, z czego ja sam się wcale nie cieszę ale po prostu staram się racjonalnie spoglądać na to co jest do dyspozycji a nie fantazjować.

Tytuł:
pismak
pismak

Z tego co rozumiem to jakbym założył partię to miałbym w od Ciebie przyzwolenie na chęć reprezentowania kogokolwiek.
Co z tego, że PO wygrało? Czy mam teraz w "kuluarach" załatwiać swoje sprawy? Po znajomości, kumplostwo, prywata - o to Ci chodzi? Czy warto teraz znać bombasa bądź menelopę bo oni startowali z tej opcji, która wygrała i mogą coś załatwić... proszę Cię ;-)
Ty masz swoją utopię, ja również - wierze w społeczeństwo obywatelskie. Nie wierzę, że władza intuicyjnie zrealizuje moje potrzeby Nie chcę siedzieć 3 lata przed monitorem i marudzić na forum by w 4 roku zwrócić się do UM, że przydałby mi się nowy chodnik ;)
Przeceniasz rolę tego forum w życiu mieszkańców miasta - gdyby każdy mógł czytać forum tak jak słucha radia to wówczas mógłbyś weryfikować popularność Michała w "realu". niech admin zrobi ogólnoforumowe spotkanie w celu weryfikacji aktywnych forumowiczów - czy Best nie będzie zbyt dużym lokalem w którym się pomieścimy :P
Admin, odeszliśmy od tematu obwodnicy Gdzie tym razem przeżucisz ten wątek? :twisted: Może utworzymy nowy post, sprawy przerzucane - nie pasujące adminowi :smt023

Tytuł:
VIP
VIP

Proponuję po prostu wrócić do tematu, bo takie wywody do niczego ine doprowadzą, a Wasze wypracowania będą tylko coraz dłuższe.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

słusznie, już mnie ręka swędzi do pociągnięcia tego wypracowania nie na temat;)
a jakbyś założył partię i ta partia wygrałaby wybory moim zdaniem, miałbyś mandat społeczny - co nie znaczy, że miałbys być nieomylny, ale miałbyś prawo wypowiadać się w czyimś imieniu. a to, ze kandydowałeś z PO nie oznacza kolesiostwa, wg mnie oznacza, ze popierałeś ludzi, ktorzy wygrali, dlatego nie rozumiem dlaczego teraz masz problem z ich decyzjami - lub ich brakiem - jeżeli nadal uważasz, ze wybór był dobry.
ja nie przeceniam znaczenia tego forum, nigdy nie przeceniałem, zawsze powtarzałem, ze to tylko forum interenetowe, to forum i nie tylko to.
dobra dajmy spokoj, to rzeczywiście zaśmiecanie wątku i nic więcej, moim skromnym zdaniem zresztą bardziej pasujące do wątku o spotkaniach czwartkowych niż do obwodnicy, no ale nie ja tu rządzę ;)

Tytuł:
pismak
pismak

W czym się pomyliłem, że kandydowałem do Rady Miasta?
Startować do Rady Miasta - źle,
Angażowanie się w życie miasta - źle,
Próbować nawiązać dialog z burmistrzem - źle,
To co jest dobrze?
Mamy utworzyć komando, które będzie robiło porządek w niesfornymi urzędnikami :smt068
Jesteś przeciwny demokracji stąd Twoje wątpliwości co do zasadności składania petycji, wyrażania społecznego niezadowolenia. Skoro to wg Ciebie nie ma sensu to co ma? Proponuje przeczytać coś na temat doliny rosputy - gdyby nie ludzie to nasza władza właśnie by tam wylewała asfalt. Dla mnie to jest przykład siły ludzi.
Dla Ciebie dziura w drodze przed Twoim domem jest "całym światem" i uważasz ją za priorytetową Dla urzędu to jest kolejna dziura i jeżeli Ty im o niej nie powiesz to mogą jej nawet nie zuważyć. Nie chcę tworzyć jakiejkolwiek rady - chcę mieć szansę w normalny sposób powiedzieć o tej dziurze. A burmistrz zdecyduje czy ją łatać czy nie. Co do jednego będe miał pewność, że swoją decyzję podjął mając świadomość istnienia tej dziury.
Kiedy poszedłem do burmistrza w sprawie obwodnicy zobaczyłem takie oczy :shock: Kompletnie nie wiedział o tej sprawie. Nie wiedziała o tym również jego zastępczyni ds. inwestycji. Czy powinien o tym wiedzieć - to już temat do innego postu. Jak się ta sprawa potoczy, nie wiem. Wiem, że zastępczyni burmistrza miała rozmawiać w miniony piątek o tej sprawie z DZDW. To mi daje nadzieje, że te miasto może znormalnieć

[ Dodano: Pon Sty 15, 2007 10:25 am ]
Macie racje, kończymy - spotkajmy się w czwartek, tam admin nie będzie nam mówił gdzie mamy usiąść ;) Mam nadzieje, że przy stole szybciej się dogadamy :grin:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.