Dzisiaj jest 21 cze 2025, 20:15

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Ale kara sama się nie nałoży Musi być ktoś kto przypilnuje porządku. Można powiedzieć, że ktoś dał wętkę ale zapomniał dorzucić żyłkę i spławik ;)
Właściciele "czworonogów", przyzwyczajajcie się do tego, że na spacer ze "zrywką" albo z papierową torebką... albo z grubum portfelem ;) bo "zaminowane" trawniki zaczynają przeszkadzać coraz większej rzeszy mieszkańców. Może czas zweeryfikować obowiązki Straży Miejskiej :twisted:

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Może czas zweeryfikować obowiązki Straży Miejskiej
może?? :shock: :roll: :grin:

Tytuł:
pismak
pismak

Bombas, nie boję się napisac listu otwartego do burmistrza miasta proszac go o wzięcie "pod lupę" wydajności pracy Sraży Miejskiej. Dziś widziałem ich samochód jadący w parku koło domu "Samotnej Matki". Jutro zerknę czy w wychodkach dla psów nadal leżą worki ze śmieciami i zorintuję się czy ktoś intereniował w tej sprawie. Jeżeli jest bez zmian napiszę list, do którego zamieszczę zdjęcie wychodków i parę innych dowodów na to, że SM to pozoranci. Może burmistrz po prostu nie wie jak jest. Forum nie czyta a dane, które otrzymuje na temat pracy SM nie odzwierciedlają rzeczywistości. Podpiszesz się pod tym listem? (oczywiście po uprzednim zapoznaniu się z jego treścią) ;)

Tytuł:
VIP
VIP

podpiszę się
myślę, że chętnych będzie wiecej, może to w końcu będzie początek jakiejś konkretnej działalności ;)

Tytuł:
pismak
pismak

Dokładnie, nie ukrywam że samo narzekanie na forum to "dziecinada" i uspakajanie swojego sumienia, "że coś się zrobiło" Jutro w zależności od tego co zobaczę i czego się dowiem postaram się przygotowac jakies pismo. Może podpiszemy je w czwartek w Bescie?

Tytuł:
VIP
VIP

ja ja Wam powiem ,że z tego co wiem Komendant Smokowski otrzymał zgodę na wypowiadanie się na forum, zatem mam nadzieję, ze z tego skorzysta bo z tego co wiem to codziennie tu zagląda.

Dla weryfikacji sam jutro pójdę go poinformować o wywołaniu do odpowiedzi.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Komendant Smokowski otrzymał zgodę na wypowiadanie się na forum
nie wierzę, aby ten fakt coś zmienił w sposobie funkcjonowania SM :(
W czwartek mnie niestety nie będzie w Beście, bo lecę cały tydzień na II zm. :smt096

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

oliwia pisze:
Mam do ciebie pytania - czy sprzątałeś "to" co twój piesek zostawił na ulicy?

Mój piesek nie biegał po chodnikach tylko po łąkach, więc nie musiałem zbierać...

A tak w ogóle to skąd wywnioskowałaś, że jestem zwolennikiem psich odchodów na chodnikach? Oczywiście jestem temu przeciwny, jednak uważam, że takie "wychódki" nie zdadzą rezultatu i właśnie temu tyczył się mój poprzedni post.

oliwia pisze:
Dobrze ułożony pies słucha swojego Pana oraz ma wyrobione dobre nawyki.

Dobre nawyki to sobie ludzie powinni wyrabiać, bo czasami zachowują się gorzej niż ich pupile...

pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak

aleksander pisze:
Komendant Smokowski otrzymał zgodę na wypowiadanie się na forum

I co z tego że ma zgodę. Gdyby miał ochotę włączyć się w rozmowę to już dawno zalogowałby się pod jakimś nickiem i nieoficjalnie wyrażał opinie SM. Przecież nie jeden pracownik UM aktywnie uczestniczy w forum i nie potrzebuje do tego niczyjej zgody:)

Tytuł:
VIP
VIP

..a gdybyś tak Aleks wystąpił z propozycją /nie wiem, może to już robiłeś :-? / do UM, aby to forum zrobić oficjalnym miejscem komunikacji /dialogu/ administracji samorządowej z mieszkancami miasta? :o Ja wiem i rozumiem, że bardziej właściwym są strony Urzędu Miasta, Starostwa, Gminy itd, ale skoro te organy nie dbają za bardzo o to, aby komunikację uczynić optymalną, to może taka propozycja miałaby jakiś sens? poza tym, jest tu już jakaś, wcale nie błaha tradycja :) , ja myślę, że mógłby to być element polepszający rozeznanie nastrojów w mieście, dający mieszkańcom nadzieję, że ktoś się z ich opiniami liczy, no i podnoszący naszą lokalną demokrację na wyższą półkę,
co o tym myślicie?

natomiast, co do Straży Miejskiej, jaki ona ma interes, aby zmieniać istniejący status quo?

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
co do Straży Miejskiej, jaki ona ma interes, aby zmieniać istniejący status quo?

Intersu może nie mają. Za to mają obowiązki narzucone im przez ustawodawcę oraz władze samorządowe. Jeżeli komendant SM zostanie upomniany przez swojego szefa, że jego pracownicy nie wywiązują się z powierzonych im zadań to jest szansa na to żeby odnaleźli interes w skutecznym działaniu ;) Pytanie, w którym miejscu jest problem. Czy burmistrz nie ma wiarygodnych informacji na temat pracy Straży Miejskiej, czy komendant nie kontroluje pracy swoich podwładnych, czy też Straż Miejska nie ma środów bądź personelu by sprostać oczewikwaniom mieszkańców?

[ Dodano: Wto Sty 23, 2007 10:57 am ]
bombas3 pisze:
..a gdybyś tak Aleks wystąpił z propozycją /nie wiem, może to już robiłeś :-? / do UM, aby to forum zrobić oficjalnym miejscem komunikacji

Bombas, popieram ale uważam, że trudno by było jednoznacznie określić zakres tego forum. Czy urzędnicy mieliby obowiązek odpowiadać na zadawane pytania? Czy byłyby to odpowiedzi wiążące, kto i w jakim zakresie miałby odpowiadać na zadawane pytania, czy obowiązywało by ISO... Jak naczelnik danego wydziału miałby rozliczać swojego pracownika z wykonanej pracy? Na pytanie czy sporządził pismo w danej sprawie dostawał by odpowiedź "pisałem/am o tym na forum". Na forum jest zarejstrowanych 2633 osoby, to niecałe 8% mieszkańców Zgorzelca (33607). Ilu zarejstrowanych mieszka w Zgorzelcu a ilu w powiecie?
Zauważ, że na forum poza tematami ważnymi pojawiają się wątki o charakterze życzeniowym, na które niekoniecznie urzędnicy mieli by odpowiadać. Kto miałby być modratorem tego forum, alex, batosza, czy ktoś inny np jakiś urzędnik?
Wolałbym aby stworzono taki system, w którym na moje pisemne pytanie wystosowane do konkretnego wydziału otrzymywałbym odpowiedź pisemną a dodatkowo (za moją zgodą) na stronch UM czy Zgorzelec.info ukazaywałaby się ta sama odpowiedź (wraz z moim pytaniem) do ogólnego wglądu. Dzięki tamu obowiązująca w UM procedura odpowiadania na pisma została by jedynie rozszerzona o publikację na stronach internetu. Dzięki takim publikacjom większa rzesza ludzi miała by szansę uzyskać wiedzę w tematach dotyczących nas wszystkich adodatkow nie zadawaliby tych samych pytań

Tytuł:
VIP
VIP

ok menelopa, zgadzam się z twoim tokiem rozumowania: ta moja propozycja jest próbą pójścia w pewnym kierunku, jak by to jednak miało wyglądać w szczegółach nie wie nikt, ja również. Tak mi przyszło do głowy, czytając forum, że nie byłoby grzechem, gdyby takie publiczne forum było akceptowane przez władze i pomagałoby im w sprawowaniu ich zaszczytnej funkcji. A my byśmy także jakąś korzyść z tego mieli. Za wcześnie tu mówić o szczegółach, jest na razie luźny pomysł. Zresztą, żeby nie było, że hołubię Aleksa: niech to będzie gdziekolwiek, takie miejsce, czy ktoś widzi jakieś przeciwwskazania? Chodzi o ubustronną komunikację, czyli dialog

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

jesli chodzi o wychodki dla psow to moze i spelnialyby swoje zadania, gdyby bylo ich nieco wiecej, a nie dwa na krzyz ( dwa zdazylam zauwazyc, jesli jest wiecej to przepraszam :) nie tylko z zalatwianiem sie psow na trawniku straz miejska powinna cos zrobic. u mnie na osiedlu jest kilka rodzin, ktore puszczaja sobie psy na caly dzien i nie raz sie zdarzylo, ze taki pies szarpnal mnie za nogawke albo zaczal warczec, jak chcialam wejsc do swojej klatki :| wielokrotnie dzwonilam tez na straz miejska, owszem- zapytano o adres, nazwisko wlascicieli, jak pies sie wabi, itd. ale nic wiecej w tym kierunku nie zrobiono :| ja osobiscie zawsze sprzatam po swoim psie chociaz staram sie, zeby nie zalatwial sie w miejscach uczeszczanych przez ludzi, bo wdepniecie w taka kupe to nic milego :/ moze zamiast tych wychodkow jakies smietniki z workami dla wlascicieli?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Agata1 pisze:
moze zamiast tych wychodkow jakies smietniki z workami dla wlascicieli?

Oczywiście to już byłby o wiele lepszy pomysł niż te budki.

Jednak z drugiej strony, śmietniki i woreczki, do których właściciele czworonogów mogliby zbierać gówienka, nie przyjąłby się w tzw. polskiej mentalności. Zaraz by komuś te woreczki dziwnym trafem przypasowały do domowego śmietniczka... no bo po co kupować?

Nie ma co jednak załamywać rąk i trzeba próbować. Nie sprawdziły się budki, straż miejska ma wszystko w nosie, to może trzeba spróbować właśnie ze śmietnikami i woreczkami? Taki system z powodzeniem funkcjonuje w wielu krajach... więc może się mylę i w Zgorzelcu też by się przyjęło?

pozdrawiam ;-)

Tytuł:
pismak
pismak

No cóź, wydaje mi się że woreczki były by używane dopiero po ostrej i zdecydowanej akcji przeciwko właścicielom psów, którzy pozwalaja załatwiać się im gdziekolwiek.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.