Dzisiaj jest 19 cze 2025, 23:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Wydaje mi się, ze te pomysły pomników JPII to jakaś tam forma ekspiacji. Kiedyś stawiano krzyże pokutne, a teraz ...
Uważam, o ile rozumiem przesłanie Jana Pawła II, że budowanie pomników to najmniej szczęśliwy pomysł. Jeśli chcemy uczcić pamięć o tym człowieku, to raczej czynem, pomocą bliźnim, życzliwością dla ludzi. Ale to jest zdecydowanie trudniejsze i nie tak "medialne".
Smutno mi, Panie...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Dzień dobry
Wróciłem.
:lol:
Wróciłem jak syn marnotrawny na chwilę do swojej Ojczystej Ziemi i mam w związku z Waszymi pomysłami inny pomysł.
Pomników w Polsce jest wiele.
Nikt już nie zaszokuje nikogo niczym. Przynajmniej niczym prozaicznym.
Mam inną propozycję.

Ulicę Warszawską przemianować na Jana Pawła II
Ulicę Bohaterów Getta przemianować na Papieża Polaka
Ulicę Daszyńskiego na Papieża Karola Wojtyły
Ulicę Okrzei na Papieża Jana Pawła II Karola Wojtyły
Ulicę Staszica na Wielkiego Papieża Jana Pawła II

Zbieg tych wszystkich ulic zwieńczyłbym placem, który nazwałbym Plac im. Jana Pawła II

Wyburzone zostałyby budynki wokół i na środku postawiłbym bazylikę. :grin:

Czyż to nie piękne? :grin:
Może nie piękne ale za to jakie pomysłowe. Wasze pomysły z pomnikami chowają się w kalosz.
Po realizacji takiego pomysły przynajmniej głośno będzie o nas i to nie z powodu mądrości ale głupoty. :grin:
Pomysł z pomnikiem nie przyniesie nam zbytniej chwały a mój pomysł sprawi, że z ciekawości przyjadą do nas ludzie sprawdzić, czy rzeczywiście można tak głupi pomysł wprowadzić w życie. :grin:
Na koniec dodam, że zabawę mieliby listonosze.
W końcu w życiu powinno się dożyć do maksymalizacji zabawy a nie powagi.
Nieeeeee?

W końcu też zależy Wam na promocji miasta. Innej w świecie nie widziałem o Zgorzelcu :grin:

Pozdrawiam
Ball Kani

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Robert Gruszecki pisze:
Nie chce wdawać się z Tobą w dyskusje ani w pyskowanie, co i jak, chodzi mi jedynie o uszanowanie pamięci, pomnik, jeśli służy wszystkim jest pomnikiem pozytywnym, a jeśli sadzisz, że nie musimy pamiętać o osobach, które zostały pomordowane przez totalitaryzm to jest Twoja ocena, moja jest taka, że musimy pamiętać i z całą hardością będę przypominał to.

To dlaczego nie pamiętamy na codzień o ofiarach hitleryzmu, których szczątki spoczywają na śmietnisku przy wylocie ze Zgorzelca w kierunku Bogatyni. Spoczywa tam w/g najnowszych ustaleń ok. 8-15 tys. ludzi róznej narodowości: Polaków, Żydów, Rosjan, Niemców.
Zamiast tam postawić pomnik, który upamietniałby ofiary obozów tamtej strasznej wojny, stawiamy pomniki w miejscach przypadkowych, nie mających żadnego zwiazku z pomnikiem i tymi, których chwałę ma on przypominać.

Dla mnie Panie Gruszecki, jest Pan zwykłym pieniaczem, który bez zdania racji przypuscił atak na słuszne słowa gobo 007. (chyba, że ma Pan w tym jakiś interes)
Szanowałbym Pana, gdyby poczynił Pan coś aby upamietnić ofiary spoczywające na śmietnisku, których obecność tam potwierdziły przeprowadzone badania IPNu.
Pomnik z placu autobusowego miałby rację istnienia właśnie tam, bo jego obecna lokalizacja, to totalne nieporozumienie, nie mająca związku z historią i adresatami wołania o pamięć, które pomnik obrazuje.

Tytuł:
pismak
pismak

."

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 23:23 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

mylene pisze:
Boisk w Zgorzelcu jest dostatek.

hahaha to wylicz ile jest do kosza gdzie można grać

Tytuł:
rekrut
rekrut

matii pisze:
mylene pisze:
Boisk w Zgorzelcu jest dostatek.

hahaha to wylicz ile jest do kosza gdzie można grać

hala w każdej szkole (a jest ich niemało), asfaltowe boiska przyszkolne, zespół boisk koło mdk, boiska - na osiedlu przy wyspianskiego, na konarskiego, o ile się nie mylę - podwórko za biblioteką publiczną i na pewno wiele innych (niestety nie mam czasu na szwendanie się po podwórkach). W ostateczności jak masz za dużo wolnego czasu - zawsze możesz poczytać książkę albo zająć się nauką.

[ Dodano: Nie Mar 25, 2007 2:40 pm ]
viper126pzgc pisze:
Robert Gruszecki pisze:
Nie chce wdawać się z Tobą w dyskusje ani w pyskowanie, co i jak, chodzi mi jedynie o uszanowanie pamięci, pomnik, jeśli służy wszystkim jest pomnikiem pozytywnym, a jeśli sadzisz, że nie musimy pamiętać o osobach, które zostały pomordowane przez totalitaryzm to jest Twoja ocena, moja jest taka, że musimy pamiętać i z całą hardością będę przypominał to.

To dlaczego nie pamiętamy na codzień o ofiarach hitleryzmu, których szczątki spoczywają na śmietnisku przy wylocie ze Zgorzelca w kierunku Bogatyni. Spoczywa tam w/g najnowszych ustaleń ok. 8-15 tys. ludzi róznej narodowości: Polaków, Żydów, Rosjan, Niemców.
Zamiast tam postawić pomnik, który upamietniałby ofiary obozów tamtej strasznej wojny, stawiamy pomniki w miejscach przypadkowych, nie mających żadnego zwiazku z pomnikiem i tymi, których chwałę ma on przypominać.

Viper o ile się nie mylę na Stalagu jest pomnik i świeżo wyremontowane ogrodzenie, więc coś tam się dzieje.
Pomnik na placu koło cmentarza jest bezpośrednio związany z cmentarzem który jest jedną z większych w Europie nekropolii tego typu więc nie zgadzam się na wskazywanie braku związku.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

stawianie pomników jest dzisiaj kompromitacja zarówno środowisk, które na to naciskaja jak i władz które ulegaja naciskom. Ta kamienna scian koło cmentarza moim zdaniem uwłacza ludziom poszkodowanym w obozach koncentracyjnych. pównie dobrze mozna by... cos tu dalej napisałem ale wymazałem bo sie chyba zapędziłem

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Viper o ile się nie mylę na Stalagu jest pomnik i świeżo wyremontowane ogrodzenie, więc coś tam się dzieje.
Pomnik na placu koło cmentarza jest bezpośrednio związany z cmentarzem który jest jedną z większych w Europie nekropolii tego typu więc nie zgadzam się na wskazywanie braku związku.

A czy ja piszę o Stalagu ??? Proszę przeczytaj dokładnie moją wypowiedź i spróbuj zrozumieć o które miejsce mi chodzi.
Pisałem o ofiarach hitleryzmu pochowanych na miejskim śmietnisku, o ofiarach w większości przypadków nie mających ze Stalagiem nic wspólnego.
Jeżeli chcesz wiedzieć wiecej, to odsyłam tu:
http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?t=239

Jak mało ludzie wiedzą o mieście w którym żyją :cry:

Co ma pomnik ofiar obozów koncentracyjnych do cmentarza żołnierzy II AWP?

Dla bog180 jest to jedno i to samo :smt023 Gratuluję.

[ Komentarz dodany przez: aleksander: Nie Mar 25, 2007 9:16 pm ]
to jeżeli mogę się wtrącić to konkretnie już tu:

http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?p=8575#8575

Tytuł:
rekrut
rekrut

jedno jest pewne ktoś kto nazywa się "artystą" weźmie za to pieniądze i to niemałe
l

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Artysta też musi z czegoś żyć - jeśli zgodzi się za darmo to zrobić to fajnie ale że robi to za $$ to norma

Tytuł:
obserwator
obserwator

tu znalazlem wiecej informacji na ten temat:
http://www.jadwiga.com.pl/budowa%20pomnika.htm

Tytuł:
rekrut
rekrut

To już wiemy czym zajmuje się Burmistrz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Po pierwsze primo: czy Panowie Gronicz i Woroniak występują jako osoby prywatne?;
Po drugie primo: jeżeli tak, czy mogą używać w tym celu swoich "tytułów"?;
Po trzecie primo: jeżeli nie, czy zapadła w tej kwestii jakaś uchwala UM? (Unikam ostatnio stron UM i Powiatu, bo znajdę tam wszystko, tylko nie to, czego szukam);
Po czwarte primo: czy zapytał ktoś mieszkańców miasta, co o tym myślą i czy tego chcą?;
Po piate primo: nie wszyscy obywatele IV RP dali sobie wcisnąć na glowy mohairowe berety i
po szoste primo: ...i tak cenzura wytnie, wiec dam sobie spokoj...
ale i tak jestem w szoku...

Tytuł:
obserwator
obserwator

BELUSHI pisze:
Po pierwsze primo: czy Panowie Gronicz i Woroniak występują jako osoby prywatne?;
Po drugie primo: jeżeli tak, czy mogą używać w tym celu swoich "tytułów"?;
Po trzecie primo: jeżeli nie, czy zapadła w tej kwestii jakaś uchwala UM? (Unikam ostatnio stron UM i Powiatu, bo znajdę tam wszystko, tylko nie to, czego szukam);
Po czwarte primo: czy zapytał ktoś mieszkańców miasta, co o tym myślą i czy tego chcą?;
Po piate primo: nie wszyscy obywatele IV RP dali sobie wcisnąć na glowy mohairowe berety i
po szoste primo: ...i tak cenzura wytnie, wiec dam sobie spokoj...
ale i tak jestem w szoku...

nie całkiem rozumiem co złego zrobili obaj panowie.
czy gdy maja wejść w skład jakiegoś honorowego komitetu, to powinni rozpisywać referendum, tudzież "zapadać w uchwale" ;) ?
spokojnie, bez przesady, nie było tam mowy o przekazaniu polowy budżetu miasta na budowę pomnika ;)

Tytuł:
pismak
pismak

Z r

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 23:24 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.