Dzisiaj jest 20 cze 2025, 23:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Ja pamiętam czasy gdy WOP-iści pilnowali tego obiektu i granicy w budce zaraz przy wejściu po schodkach - teraz tam resztki budki stoją. Nawet kawę w kostkach rozdawali ;)

Fotka z lotu ptaka zabójcza - super widok choć można ją w obróbce ulepszyć ;)
Ja zrobiłem tej zimy taki kadr:
http://www.zgorzelec.info/foto/displayi ... =114&uid=7
Zima trwała 2 dni - refleksem się wykazałem ;)

Most jest zabytkiem - i może dlatego jego remont może się przeciągnąć w czasie.

Tytuł:
rekrut
rekrut

w sumie dobzrz ze teraz duzo remontuja... :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Jesli o trakcje chodzi to jest jeszcze inna sprawa. Polska siec zasilana jest pradem stalym - 3kV, natomiast siec niemiecka oferuje dla swych E-Loksow prad zmienny - 15 kV. Z tego co wiem nasze lokomotywy nie sa przystosowane do zasilania pradem zmiennym 15kV natomiast niektore (nie wiem czy wszystkie) lokomotywy niemieckie sa przystosowane do zasilania naszym 3kV DC. Wiec jesli PKP do czasu uruchomienia trakcji elektrycznej nie rozwiaze tego problemu - bedzie zmiana lokomotywy po naszej stronie. Jako maniak kolejowy zyczylbym sobie zeby jak najszybciej pojawily sie u nas elektrowozy chociaz z drugiej strony dieselki tez maja swoj urok (pomijajac, ze sa nieekonomiczne)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

To nie jest najwiekszy problem. Po to budowane sa loki dwusystemowe. Polska ma sie ich dorobic za 2 lata, w tym roku ma sie rozstrzygnac przetarg. Tymczasem gdyby komus zalezalo, to zawsze mozna dzierzawic lokomotywy od innych panstw. Robia tak Niemcy - dzierzawia loki od Czechow.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Wiesz Gobo jak to u nas jest z PKP (o przetargach juz nie wspomne) ... Dobrze, ze chociaz mamy na co popatrzec u sasiadow. Ostatnio (w piatek) byl w Goerlitz dosc nietypowy zestaw VT08 z 1954. To pociag, ktorym podrozowali zwyciezcy (reprezentacja Niemiec) MS w pilce noznej w 1954 roku w Szwajcarii (niemile wspominanych przez polskich kibicow). Wiecej zdjec postaram sie niebawem wrzucic do galerii

[center]Obrazek[/center]

Tytuł:
obserwator
obserwator

Widzę że jest tu troche znawców kolei, mam pytanko, tak poza tematem. Moze mi ktoś z Was powie na jakiej zasadzie działaja te zapory kolejowe ustawione np. na nowej obwodnicy, koło których jest budka z napisem BOMBARDIER, bo śmiem twierdzić że nie działaja należycie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Hej,
Nie wiem jak jest na obwodnicy, ani czy zamontowany tam uklad dziala.
Zasadniczo sa 3 opcje:
1) budka droznika - ale tam chyba nie ma:)
2) kamera na maszcie i sterowanie z innej budki/nastawni
3) SSP (Samoczynna Sygnalizacja Przejazdowa)

Podejrzewam, ze zastosowano opcje numer 3.
Tak wiec w pewnej odleglosci od przejazdu, (przed nim) przy szynach montuje sie czujniki odpowiedzialne za zamkniecie zapor, wlaczenie sygnalizacji swietlnej i dzwiekowej. Kolejne czujniki, ale wylaczajace ten caly kram sa z drugiej strony przejazdu. I tyle w uproszczeniu.

Tu mozesz znalezc przykladowe schematy:
http://www.kombud.com.pl/index.php?acti ... 0B%20i%20C

A Bombardier Transportation to nic innego jak stary, poczciwy ZWUS, polska firma z dobra renoma i tradycjami
http://www.zwus.pl/index.php?templindex=0&lchoice=about

Czemu myslisz, ze nie dzialaja nalezycie?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Dla zainteresowanych tematem polecam strone www.transportszynowy.prv.pl jest tam dokladnie opisane prawie wszystko co jezdzi po szynach :-)

Tytuł:
obserwator
obserwator

gobo007 śmiem tak twierdzić ponieważ jak ostatnio tamtędy przejeżdzałem, gdybym sugerował sie tylko zaporami albo światłami, to przeczytał byś o mnie może na stronie głównej tego portalu, albo w wojewódzkiej - o samochodzie który zderzył się z drenzyna, czy jak to tam zwał. Zapory i światła zadziałały dopiero po przejeżdzie pojazdu szynowego przez ten przejazd.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Moze to byla drezyna widmo :lol:

Tak na powaznie to jesli tak bylo to znaczy, ze czujniki nie zadzialaly wtedy kiedy powinny

Tytuł:
obserwator
obserwator

No też tak myślę i powinien się tym ktoś teraz zająć, a nie jak dojdzie do jakiejś tragedii. Wogóle komu to mozna zgłosić?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Na PKP infrastruktura zarzadza jedna ze spolek: Polskie Linie Kolejowe S.A.
Namiary na nasz oddzial:

Oddział Regionalny we Wrocławiu

Dyrektor
Jerzy Dul

tel. (0-71) 717-33-00
fax (0-71) 717-59-95
ul Joannitów 13
50-525 Wrocław
e-mail: ir.wroclaw(at)pkp.wroc.pl

A z jaka predkoscia podazala drezyna - dosc szybko, czy wolno?
Moze wlasnie Ci zawodnicy cos podlaczali/uruchamiali? Oczywiscie nie zmienia to faktu, ze ktorys z nich powinien zabezpieczac przejazd, jesli sygnalizacja nie dziala prawidlowo.
Byc moze zrezygnowali z tego na takiej samej zasadzie, na jakiej ludzie nie zatrzymuja sie na STOP-ie. Zwalniaja, patrza ze nic nie jedzie i przejezdzaja. Moze tu sytuacja wygladala tak samo? Masa drezyny jest dosc mala, oczywiscie w porownaniu do lokomotywy i droga hamowania jest znacznie krotsza. Byc moze sama drezyna jest za mala, by uruchomic czujniki przed przejazdem?
Oczywiscie tak byc nie powinno:)
Sporo informacji znajdziesz tutaj:
http://www.swk.piib.org.pl/Aktyprawne/d ... st.zm..pdf
Jest to ROZPORZADZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadac skrzyzowania linii kolejowych z drogami publicznymi i ich usytuowanie.

Mysle, ze mozesz napisac maila do PLK, podac godzine i date, a na pewno bedzie to sprawdzone. Z doswiadczenia wiem, ze do PKP lepiej wysylac polecone, bo maile czesto "gina" w niewyjasnionych okolicznosciach, a na maila zwrotnego mozna czekac do smierci:)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Na tym przejeździe zdarzaja sie bardzo dziwne rzeczy. W zeszłym tygodniu po około 15 mni oczekiwaniu przed zamknietymi zaporami i właczonymi swiatłami samochody zaczęły przejeżdżać obk droga polna a w końcu slalomem miedzy pólzaporami. z ciekawości poczekałem jeszcze 10 min i nic nie nadjechało zapory sie otworzyły.
Wygląda to na rosyjską ruletkę.

Tytuł:
obserwator
obserwator

bog180 to chyba właśnie było wtedy co jechachała ta drezyna, mnie juz chyba tam nie było, bo jako pierwszy przejechałem między zaporami skoro już drezyna przejechała...

gobo007 drezyna jechała nie za szybko ale do dość dokładnego zgniecenia samochodu starczyłoby...

Tytuł:
obserwator
obserwator

raul0505 pisze:
Zapory i światła zadziałały dopiero po przejeżdzie pojazdu szynowego przez ten przejazd.

bog180 pisze:
W zeszłym tygodniu po około 15 mni oczekiwaniu przed zamknietymi zaporami i właczonymi

bog180 pisze:
z ciekawości poczekałem jeszcze 10 min i nic nie nadjechało zapory sie otworzyły.

raul0505 pisze:
bog180 to chyba właśnie było wtedy co jechachała ta drezyna, mnie juz chyba tam nie było, bo jako pierwszy przejechałem między zaporami skoro już drezyna przejechała

A może ta drezyna jechała "pod prąd", przed skrzyżowaniem przejechała po czujnikach "otwierających" ruch na drodze i dopiero po przejechaniu przez skrzyżowanie z drogą "zetknęła" się z czujnikami włączającymi sygnalizację i zamykającymi szlabany. Potem pomknęła dalej a ludzie stali i czekali na widmo.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.