Marko pisze:
MZGM w LIKWIDACJI był zakładem budżetowym, w miejsce zlikwidowanego zakładu powołano drugi zakład budżetowy o nazwie ADM, który realizuje dokładnie takie same zadania. To już w samym założeniu było chore.
Tu byłbym ostrożny w formułowaniu stanowisk albowiem nie znamy (ja nie znam) wszystkich przesłanek, które spowodowały takie a nie inne działanie. Mogą one być logiczne i zasadne, patrząc z innego horyzontu myślowego, w przypadku oszczędności , lub usprawnień organizacyjnych w przypadku, kiedy nie prowadzą do straty "publicznego grosza".
Marko pisze:
W zaproponowanej uchwale dotyczącej powołania ADM-u zapisano, że nowy zakład budżetowy przejmie majątek, należności i zobowiązania MZGM-u. Nie zgodził się z tym Wojewoda i uchylił zapisy dotyczące przejęcia należności i zobowiązań.
Marko, rozumiem, że uchwałę w sprawie likwidacji MZGM i powołaniu w to miejsce ADM podjęto po jakiejś konsultacji z zewnętrznymi specjalistami z zakresu przekształceń własnościowych bo nie sądzę aby Urząd Miejski w Zgorzelcu posiadał takich specjalistów we własnych zasobach kadrowych. Jeśli nie przeprowadzono konsultacji, to był wg mnie błąd i należałoby w przyszłości opracować procedury uniemożliwiające powtórzenia się tych błędów.
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że błąd ten popełniany jest najczęściej w przypadku podejmowania decyzji nagłych pod presją czasu.
Marko pisze:
Miasto juz poniosło część kosztów i są to:
Marko !! Możesz pisać w tym przypadku jaśniej?
Marko pisze:
odszkodowania dotyczące nieprawnego rozwiązania umowy z byłym likwidatorem, którem pozostał do rozwiązania umowy ok. 40 dni
Wg mnie błędem w tym przypadku jest zarówno brak konsultacji ze specjalistami, jak i prawdopodobnie brak porozumienia z likwidatorem.
Nie mogę dotrzeć do materiałów źródłowych. Możesz odpowiedzieć, o jaką kwotę chodzi z tytułu z tytułu nieprawidłowego rozwiązania umowy z likwidatorem?
Marko pisze:
w budżecie miasta przeznaczono kwotę ok.1.000.000 na pokrycie zobowiązań
Proszę jaśniej. Jakich zobowiązań? Do mnie doszły inne informacje o kwotach, więc jeśli masz lepsze źródło wiedzy, to proszę wyjaśnij szczegółowo o jakich pieniądzach mówimy i o jakich zobowiązaniach mówimy.
1.000.000 to spora kwota dla mnie (chyba dla pozostałych również).
Odniosę się do tej wątku po przedstawieniu przez Marko, lub inną osobę mającą rozeznanie w temacie, aby nie kreować wypowiedzi pod wpływem niepełnych informacji.
Marko pisze:
w międzyczasie okazało się, ze z kasy zniknęło ok. 20.000 zł
Marko. Proszę o konkretną wypowiedź. Z jakiej kasy zniknęło 20.000 zł. Z kasy urzędu, czy MZGM?
Śmieszne to jest. Kto stwierdził brak 20.000 zł.
To nie jest mało.
Prestidigitator miał kontakt z kasą?
Nie mogę się odnieść do tego stwierdzenia do czasu, kiedy nie zostanie ono poparte jakimiś faktami. Może się okazać przecież, że pieniądze te są ale na innych kontach?
Marko pisze:
O wszystkich tych sprawach mówiłem na sesjach nie otrzymują jednak precyzyjnych odpowiedzi.
Zbliża się kolejna sesja, może zadałbyś szczegółowe pytania, pozwalające Ci na sformułowanie precyzyjnych odpowiedzi? Możemy Cię w końcu do tego zobowiązać, skoro bywasz na sesjach i masz możliwość zabrania głosu. Marko pisze:
Swoją drogą gdyby był uczciwy to z racji swoich kontaktów z głowami rządzącymi miastem udzielił by Ci dokładniejszych wyjaśnień.
Głowy ... nie wypowiadam się jeszcze z racji zbyt małej wiedzy o zarządzaniu strategicznym "głów" a co za tym idzie, subiektywnej oceny ich działania.
Marko! Jesteś niesprawiedliwy w ocenie Mieszczucha. Są tematy, na których osoba zna się lepiej, z tytułu wykształcenia, zainteresowań czy obowiązków i są tematy, w których osoby znają tematy jedynie hasłowo. Z "ust" Mieszczucha, w tym poście, padła informacja o mniejszym w tej właśnie dziedzinie rozeznaniu w tematach ekonomicznych. Zobowiązaliśmy się natomiast wspólnie wspierać wiedzą i uzupełniać ją w zakresie nas interesującym uważam to za pozytywny aspekt sprawy.
Moje pierwsze odczucia w stosunku do Mieszczucha są pozytywne. Potrafił przyznać się do niewiedzy a jak wspomniałem wcześniej m. in. taki miernik wartości stosuję do ludzi. Prawdopodobnie dlatego też Mieszczuch nie wypowiada się w temacie.
Marko pisze:
Do szczegółów jeszcze powrócę, muszę przewertować dokładniej swoje notatki.
Na pytanie odpowiadam troszkę później,
No to poczekam.
Marko pisze:
Ale trudno od niego oczekiwać uczciwości skoro sam pisał co robił w przeszłości, jakie prowadził interesy i jaką ma wiedzę o innych, szkoda, że to też robi wybiórczo.
Ocenię człowieka po efekcie jego działania.
P
G
ps.
Dzisiaj postaram się opublikować informacje, cyferki o MPGK. Przynajmniej jeden z wątków.