Dzisiaj jest 19 cze 2025, 0:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Prawdopodobnie - może jutro, będę miał informacje na tematy, które porusza Grzegorz, a komentuje Marko. Wtedy się na pewno odezwę!

Tytuł:
pismak
pismak

aa

Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 17:37 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

mieszczuch pisze:
Retoryka pracownika Gminy Zgorzelec, włości wiecznie nam panującego Kazimierza Wielkiego, który podobno "zjada sobie takiego Gronicza na śniadanie".

Ja podziwiam Imć Kazimierza, jak napisałeś, Wielkiego, ok pozostańmy przy tym określeniu. Nie będę się spierał z Tobą. Też uważam Kazimierza za wielkiego samorządowca. W końcu przeżył komunę i żyje teraz. Oby jak najlepszym zdrowiem. Nie zazdroszcze gminie ale żałuję, że przez cały okres kapitalizmu miasto nie dochrapało się tej klasy włodarza.

mieszczuch pisze:
właśnie teraz, w okresie organizowania referendum?

Jakbym zaczął po referendum, to pewnie pytałbyś dlaczego działam po referendum. Ale tak to już jest, że na pytania niewygodnie nigdy nie ma dobrego czasu.

mieszczuch pisze:
Poprzednik Gronicza

Poprzednik Rafała Gronicza popełnił wiele błędów. Społeczeństwo oceniło Mirosława Fiedorowicza, ja go oceniłem udzielając kredytu zaufania Rafałowi Groniczowi.
Z kredytem zawieranym z bankiem jest tak, że w każdej chwili, zgodnie z umową bank może zażądać od kredytobiorcy natychmiastowej spłaty kredytu. O tym wie każdy bankowiec, bo pisane jest to małymi literkami i zazwyczaj na ostatniej stronie. Dalsze moje wyjaśnienia spowodują moją ocenę aktualnego burmistrza. na koniec tych wyjaśnień chciałem zaznaczyć, że Rafał Gronicz miał doskonałą platformę wyjściową przy złych posunięciach poprzednika. Rafał Gronicz mógł wykorzystać wiedzę o jego błędach i nie popełnić tych samych błędów. Czy popełnił? Mnie jeszcze nie czas oceniać.

mieszczuch pisze:
Poczytam na FORUM Grzegorza po referendum?

Oj z pewnością poczytasz. To Ci mogę zagwarantować. Jakem Grzegorz.

mieszczuch pisze:
Mało prawdopodobne.

Ale nie niemożliwe.

mieszczuch pisze:
Podejrzenia, że Grzegorz to drugie wcielenie Marko uważam za błędne.

Pełna zgodność.

Zgorzelec jest tak mały, że mnie niemal natychmiast doniesiono, że Marko to bodaj jedyny radny wypowiadający się na forum i w razie czego godny merytorycznie przeciwnik. Stąd moje zdziwienie, że niewiele wiedział o przetargu na administrowanie cmentarzem zgorzeleckim. Prawdopodobnie kiedyś spotkamy się realnie. W końcu zaczynam brać czynny udział w Polityce Zgorzelca. Do tej pory stałem z boku.

mieszczuch pisze:
Jesteś o niebo lepszy.

Poczytałem posty Marko. Uważam je za merytorycznie treściwe. Uważam Marko za odwaznego człowieka. Udziela się na forum.
Widzisz ogon?

Jestem z siebie dumny niczym paw ale pamiętaj:
Nie chwal dnia przed zachodem słońca,
Teściowej nie chwal za życia,
Obiadu przed zjedzeniem,
Szczura przed wyścigiem.

Jedyne osoby, na których ja mogę polegać, to moi wrogowie. Jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem.

Sprowokowałeś mnie do wypowiedzi częściowo nie na temat a o sobie.
Pozwoliłem sobie na to z uwagi, że rzeczywiście nie znasz mnie.

mieszczuch pisze:
Pełna zgodność.

I po to było tyle pisać aby na końcu mi przyznać rację w kwestii,
że ZGORZELEC TO NASZE WIELKIE WSPÓLNE DOBRO
wypisywałeś tyle tekstu?
Niby można ale po co?

Martwi mnie to, że w chwili obecnej jeśli tylko pojawiam się w urzędzie to tematy same wchodzą mi do kieszeni. Udostępniana mi jest jawna dokumentacja z licznymi prośbami o nieujawnianie źródła. Skoro jawna dokumentacja, to po co ujawniać źródła? Wydaje mi się, że niektórzy ludzie, jakby przerywają zmowę milczenia. Nie chodzi tutaj o stołek burmistrza ale o systemy, lub jak kto woli "układy" urzędnicze. Te sprawy zajmą mi też trochę czasu.
Na początku wydawało mi się że znalazłem dwie sprawy i odkryłem Amerykę. Teraz wydaje mi się, że jestem bliski odkrycia gromady galaktyk.

Nie chciałbym co prawda być postrzegany jako zgorzelecki ten, co koty pali ale wszystko w tym kierunku zmierza.

Ja jednak nadal chcę rozmawiać o ekonomii i cyferkach a nie o polityce. Ale czy tak da?
Zobaczymy.

P
G

ps.
dowiedziałem się właśnie (zupełnie przypadkowo zresztą), że Rafał Gronicz jest namiętnym czytelnikiem tego forum.

Tytuł:
pismak
pismak

aa

Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 17:38 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

To wprawdzie nie na temat ekonomia urzędu, jednak odniosę się do wypowiedzi Grzegorza. Jeżeli samorządowiec przetrwał czas komuny i ciągle rządzi, to świadczy rzeczywiście o jego sile. Ale też świadczy o słabości obywateli, którzy spośród swoich mieszkańców nie potrafili znaleźć innego, który z jeden strony pociągnąłby uczciwie urząd, z drugiej kreował politykę na miarę nowoczesnego myślenia. Chyba, że dzisiaj myślimy o kierowaniu polityki w stronę stosunków feudalnych.
A co do cyferek, muszą się zgadzać. Tylko że trzeba na nie popatrzyć trochę szerzej niż księgowa

Tytuł:
pismak
pismak

mieszczuch pisze:
Mam przekonanie, że wiele się od Ciebie nauczę, i to za darmo. Cieszę się, że tu zaglądnąłeś.

Że Tobie niby też doniesiono kim jestem?
Jeśli tak, to faktycznie Zgorzelec jest malutki. Co wcale nie znaczy, że nie mógłby być WIELKI.

Uczyć to się będziemy wspólnie, jeśli pozwolisz. Jestem na tyle mądry, że wiem, jaki jestem głupi. Przynajmniej w niektórych tematach.

bonzo pisze:
Jeżeli samorządowiec przetrwał czas komuny i ciągle rządzi, to świadczy rzeczywiście o jego sile.

Tutaj jesteśmy zgodni.

bonzo pisze:
Ale też świadczy o słabości obywateli, którzy spośród swoich mieszkańców nie potrafili znaleźć innego, który z jeden strony pociągnąłby uczciwie urząd, z drugiej kreował politykę na miarę nowoczesnego myślenia.

Ta wypowiedź trąci mi komunistycznym stwierdzeniem ze schyłku okresu socjalistycznego, o tym że "komuna była dobra ale społeczeństwo się nie sprawdziło i nie zrozumiało idei". W dniu dzisiejszym już prawie jestem pewiem ..... ale mieliśmy o cyferkach.
Nadal czekam na sygnał o zapoznaniu się kogokolwiek z Was z zagadnieniami, o których wspomniałem.
Nie chcę sam z jednej strony rozmawiać o cyferkach, mając za przeciwników tylko teoretyków w interesujących mnie tematach.

Mam prośbę.
To, że wymknęło mi się nazwisko Kazimierz Wielki, to wcale nie znaczyło, że to jedyny wzór do naśladowania.
Uważam, że doskonałą robotę robi Rafał Dutkiewicz, czego dowodem był wynik wyborów.

Kazimierz był tylko najbliższym przykładem, wg mnie, godnym naśladowania.

Uczny się od lepszych, a sami uczmy gorszych.

P
G

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Zapowiada się ciekawy, teoretyczny wątek.
Cyferki służą tym którzy umieją je odczytywać, interpretować a ostatecznie nimi manipulować. Kiedyś wydawało mi się, że są czymś bezwzględnym, obiektywnym, takim trwałym punktem odniesienia. Ostatnie wydarzenia, ogarniający nas kryzys pokazał jak cyferki potrafią być mało wiarygodne i w sumie jak łatwo nimi żonglować...

Tytuł:
VIP
VIP

Grzegorz pisze:
Uczny się od lepszych, a sami uczmy gorszych.
założenie samo w sobie do przyjęcia, ale spytam przez przekorę: którzy to ci lepsi a którzy ci gorsi?
krytyczny pisze:
Ostatnie wydarzenia, ogarniający nas kryzys pokazał jak cyferki potrafią być mało wiarygodne i w sumie jak łatwo nimi żonglować...

panta rhei..

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cyferki bez pełnej znajomości tematu są doskonałym materiałem do manipulacji. Gdyby słupki były jedynym miernikiem polityki, na wszystkich stanowiskach kierowniczych wystarczyłyby księgowe. Na szczęście tak nie jest. Słupki muszą się zgadzać, jednak politykę trzeba kreować pod kątem potrzeb danej wspólnoty.

Tytuł:
pismak
pismak

[quote="Grzegorz"
Czynnik władny podjął inicjatywę uchwałodawczą aby zlikwidować MZGM. W miejsce tego przedsiębiorstwa powołać ADM.
Czy w związku z tymi działaniami miasto poniosło jakieś koszty, czytaj straty? Jeśli ktoś zna szacunkową wielkość strat to proszę o informację.
G[/quote]
MZGM w LIKWIDACJI był zakładem budżetowym, w miejsce zlikwidowanego zakładu powołano drugi zakład budżetowy o nazwie ADM, który realizuje dokładnie takie same zadania. To już w samym założeniu było chore. W zaproponowanej uchwale dotyczącej powołania ADM-u zapisano, że nowy zakład budżetowy przejmie majątek, należności i zobowiązania MZGM-u. Nie zgodził się z tym Wojewoda i uchylił zapisy dotyczące przejęcia należności i zobowiązań. W związku z tym to miasto musiało przejąć jedno i drugie. Miasto juz poniosło część kosztów i są to:
- odszkodowania dotyczące nieprawnego rozwiązania umowy z byłym likwidatorem, którem pozostał do rozwiązania umowy ok. 40 dni,
- w budżecie miasta przeznaczono kwotę ok.1.000.000 na pokrycie zobowiązań
- w międzyczasie okazało się, ze z kasy zniknęło ok. 20.000 zł.
O wszystkich tych sprawach mówiłem na sesjach nie otrzymuja jednak precyzyjnych odpowiedzi. Bo jak się okazało brakuje protokołów zdawczo - odbiorczych, środki finansowe mieszkańcy wpłacali do różnych kas itp, itd.
Do szczegółów jeszcze powrócę, muszę przewertować dokładniej swoje notatki.
Na pytanie odpowiadam troszkę później, bo musiałem w ostatnich dniach pokazać się kilku miejscach w Zgorzelcu, coby Mieszczuch nie szukał mnie na księżycu. Okazuje się, że wszędzie wg niego jest marko, ta obsesja napędzana ciągłymi wizytami w urzędzie miasta jest już chorobliwa i śmieszna. Swoją drogą gdyby był uczciwy to z racji swoich kontaktów z głowami rządzącymi miastem udzielił by Ci dokładniejszych wyjaśnień. Ale trudno od niego oczekiwać uczciwości skoro sam pisał co robił w przeszłości, jakie prowadził interesy i jaką ma wiedzę o innych, szkoda, że to też robi wybiórczo. Słowem ideał.

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
MZGM w LIKWIDACJI był zakładem budżetowym, w miejsce zlikwidowanego zakładu powołano drugi zakład budżetowy o nazwie ADM, który realizuje dokładnie takie same zadania. To już w samym założeniu było chore.

Tu byłbym ostrożny w formułowaniu stanowisk albowiem nie znamy (ja nie znam) wszystkich przesłanek, które spowodowały takie a nie inne działanie. Mogą one być logiczne i zasadne, patrząc z innego horyzontu myślowego, w przypadku oszczędności , lub usprawnień organizacyjnych w przypadku, kiedy nie prowadzą do straty "publicznego grosza".

Marko pisze:
W zaproponowanej uchwale dotyczącej powołania ADM-u zapisano, że nowy zakład budżetowy przejmie majątek, należności i zobowiązania MZGM-u. Nie zgodził się z tym Wojewoda i uchylił zapisy dotyczące przejęcia należności i zobowiązań.

Marko, rozumiem, że uchwałę w sprawie likwidacji MZGM i powołaniu w to miejsce ADM podjęto po jakiejś konsultacji z zewnętrznymi specjalistami z zakresu przekształceń własnościowych bo nie sądzę aby Urząd Miejski w Zgorzelcu posiadał takich specjalistów we własnych zasobach kadrowych. Jeśli nie przeprowadzono konsultacji, to był wg mnie błąd i należałoby w przyszłości opracować procedury uniemożliwiające powtórzenia się tych błędów.
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że błąd ten popełniany jest najczęściej w przypadku podejmowania decyzji nagłych pod presją czasu.

Marko pisze:
Miasto juz poniosło część kosztów i są to:

Marko !! Możesz pisać w tym przypadku jaśniej?

Marko pisze:
odszkodowania dotyczące nieprawnego rozwiązania umowy z byłym likwidatorem, którem pozostał do rozwiązania umowy ok. 40 dni

Wg mnie błędem w tym przypadku jest zarówno brak konsultacji ze specjalistami, jak i prawdopodobnie brak porozumienia z likwidatorem.
Nie mogę dotrzeć do materiałów źródłowych. Możesz odpowiedzieć, o jaką kwotę chodzi z tytułu z tytułu nieprawidłowego rozwiązania umowy z likwidatorem?

Marko pisze:
w budżecie miasta przeznaczono kwotę ok.1.000.000 na pokrycie zobowiązań

Proszę jaśniej. Jakich zobowiązań? Do mnie doszły inne informacje o kwotach, więc jeśli masz lepsze źródło wiedzy, to proszę wyjaśnij szczegółowo o jakich pieniądzach mówimy i o jakich zobowiązaniach mówimy.
1.000.000 to spora kwota dla mnie (chyba dla pozostałych również).
Odniosę się do tej wątku po przedstawieniu przez Marko, lub inną osobę mającą rozeznanie w temacie, aby nie kreować wypowiedzi pod wpływem niepełnych informacji.

Marko pisze:
w międzyczasie okazało się, ze z kasy zniknęło ok. 20.000 zł

Marko. Proszę o konkretną wypowiedź. Z jakiej kasy zniknęło 20.000 zł. Z kasy urzędu, czy MZGM?
Śmieszne to jest. Kto stwierdził brak 20.000 zł.
To nie jest mało.
Prestidigitator miał kontakt z kasą?
Nie mogę się odnieść do tego stwierdzenia do czasu, kiedy nie zostanie ono poparte jakimiś faktami. Może się okazać przecież, że pieniądze te są ale na innych kontach?

Marko pisze:
O wszystkich tych sprawach mówiłem na sesjach nie otrzymują jednak precyzyjnych odpowiedzi.

Zbliża się kolejna sesja, może zadałbyś szczegółowe pytania, pozwalające Ci na sformułowanie precyzyjnych odpowiedzi? Możemy Cię w końcu do tego zobowiązać, skoro bywasz na sesjach i masz możliwość zabrania głosu.

Marko pisze:
Swoją drogą gdyby był uczciwy to z racji swoich kontaktów z głowami rządzącymi miastem udzielił by Ci dokładniejszych wyjaśnień.

Głowy ... nie wypowiadam się jeszcze z racji zbyt małej wiedzy o zarządzaniu strategicznym "głów" a co za tym idzie, subiektywnej oceny ich działania.

Marko! Jesteś niesprawiedliwy w ocenie Mieszczucha. Są tematy, na których osoba zna się lepiej, z tytułu wykształcenia, zainteresowań czy obowiązków i są tematy, w których osoby znają tematy jedynie hasłowo. Z "ust" Mieszczucha, w tym poście, padła informacja o mniejszym w tej właśnie dziedzinie rozeznaniu w tematach ekonomicznych. Zobowiązaliśmy się natomiast wspólnie wspierać wiedzą i uzupełniać ją w zakresie nas interesującym uważam to za pozytywny aspekt sprawy.
Moje pierwsze odczucia w stosunku do Mieszczucha są pozytywne. Potrafił przyznać się do niewiedzy a jak wspomniałem wcześniej m. in. taki miernik wartości stosuję do ludzi. Prawdopodobnie dlatego też Mieszczuch nie wypowiada się w temacie.

Marko pisze:
Do szczegółów jeszcze powrócę, muszę przewertować dokładniej swoje notatki.
Na pytanie odpowiadam troszkę później,

No to poczekam.

Marko pisze:
Ale trudno od niego oczekiwać uczciwości skoro sam pisał co robił w przeszłości, jakie prowadził interesy i jaką ma wiedzę o innych, szkoda, że to też robi wybiórczo.

Ocenię człowieka po efekcie jego działania.

P
G

ps.
Dzisiaj postaram się opublikować informacje, cyferki o MPGK. Przynajmniej jeden z wątków.

Tytuł:
pismak
pismak

az

Tytuł:
obserwator
obserwator

to marko też jeździ po pijaku ?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

A w Ameryce Murzynów biją!!!!! Panowie podziwiałem was za zabranie sie do tak powaznego tematu a tu taka płycizna wypowiedzi! Mieszczuch i TY??? JAk szybko wrócicie do tematu to jeszcze mozecie swoje dobre imie uratowac przynajmniej u mnie. Bo muszę powiedzieć ze do tej pory ciekawie prawiliście

Tytuł:
pismak
pismak

aa

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.