I.Hanna pisze:
Kiedyś, zaproszona na spotkanie z harcerzami miałam, jak inni goście odpowiedzieć na pytanie, co dla mnie oznacza być harcerzem. Odpowiedziałam, że żyć zgodnie z prawem harcerskim.
Ono jest dość trudne, jak na wyzwania dzisiejszych czasów. Ale dla mnie jest jasne i oczywiste. Kto nie może się do niego stosować, po prostu niech uzna, że do tej organizacji nie powinien należeć.
Może głupi byłem za młodu a może mnie tak Rodzice wychowali.
W każdym bądź razie nakładli mi mniej więcej to go głowy, co Ty Hanno pisałaś o harcerzach.
Uznałem, że pokus na świecie jest tak dużo, że nie dałbym sobie rady z życiem w zakłamaniu i nie wstąpiłem do harcerstwa. Do dzisiaj wraca to jak trauma obraz sprzed ok. 2 lat, z okolic Wielkopolski, kiedy widziałem idących po polach harcerzy, którzy stanęli przy obelisku, pomnik z czasów wojny i uczyli się historii. Podszedłem do nich i rozmawiałem. Wspaniali ludzie. Sam świadomie się tego pozbawiłem prawa, być może zbyt serio podchodząc właśnie do tego prawa harcerskiego, być może dlatego, że mój Tato był harcerzem i opowiadał mi o życiu harcerzy, o zdobywaniu przez nich różnorakich sprawności i takie tam różne ….
PATRIOTA pisze:
swego czasu śpiewano na obozie harcerskim w 1982 pewno z sympatii do komendanta
Patrioto i co to ma do rzeczy?
Widziałeś kiedyś szefa, którego wszyscy kochają?
Widziałeś kiedyś osobę publiczną, którą wszyscy uwielbiają?
Na tym forum zauważyłem, że też nie cieszysz się sympatią części uczestników.
Czy ja powinienem napisać, dlaczego przegraliśmy referendum o odwołanie burmistrza Gronicza? Bo wiąże się to wyłącznie z Tobą i Twoim publicznym działaniem. Nie mam oczywiście żalu do Ciebie. Sam też przecież próbowałem działać w tym kierunku ale…
Marko pisze:
Słowem musimy ratować to co się da by może z czasem hufiec Zgorzelec powrócił
Robert Gruszecki pisze:
Oczywiście dalej potrzebujemy pomocy i myślę że dojdzie do spotkania z władzami w tym temacie / jesteśmy z nowym komendantem zaanansowani u Burmistrza na rozmowy /.
Robert i Marko
Jeśli wróci hufiec do Zgorzelca, to mogę sobie uzurpować maleńki wkład w ten fakt. Ja co prawda tylko zaryczałem na tym forum ale to zawsze cos …
Prawda?
Może zaprosicie Patriotę i mnie na wspólne ognisko i przekonamy się, jakie piosenki się śpiewają harcerze przy ognisku?
P
G