Dzisiaj jest 18 cze 2025, 18:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
PiS swego czasu zjednoczył się z Giertychami i Lepperiadą - efekty wszyscy znamy. Jeśli faktycznie jesteś tak zdesperowany to tylko pozostaje Ci współczuć...

Gdyby PIS zjednoczył się np. z KPP lub inną czerwoną bandą to by Ci pasowało.
]:-> :D

Tytuł:
VIP
VIP

Cichy, że tak powiem... przyuważ z kim fruwasz...
Szykuję dla Ciebie pierwsze ostrzeżenie za pisanie nie w temacie. Staraj się dalej, a skończysz tak jak Twój poprzedni nick.

Wracamy do tematu.

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez aleksander, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Grzegorz - dowal Burmistrzowi - tez pewnie w tym palce maczał...

YELLO_35 pisze:
W tym przypadku odszczekuję drwinę

Obym tylko nie musiał odszczekiwać tego , że nie po drodze mi z Patriotą

YELLO_35 pisze:
PiS swego czasu zjednoczył się z Giertychami i Lepperiadą - efekty wszyscy znamy. Jeśli faktycznie jesteś tak zdesperowany to tylko pozostaje Ci współczuć...

A to wszystko to na temat? Widać są lepsi i gorsi. ]:-> :D

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

PATRIOTA pisze:
A to wszystko to na temat? Widać są lepsi i gorsi

To dla Twojej partii nie powinna być nowość :smt026

OT-a wytniemy z tego wątku i po sprawie.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Bo wszyscy harcerze to jedna rodzina oprócz jednego Marka Wolanina – MARKO bez urazy tak swego czasu śpiewano na obozie harcerskim w 1982 pewno z sympatii do komendanta .
(mam nadzieję że się mieszczę w temacie) ]:-> :D

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz masz racje, że działalność wychowawcza ZHP musi być ponad polityczna. Zgadzam się także, że robić należy wszystko by w tym przypadku ratować naszą organizację.
W poniedziałek umówiłem się na kontakt z Komendantem Hufca Bolesławiec. Wiem, że muszę ze Zdzichem porozmawiać ponieważ znam sprawę tylko z jednej strony. Jednym z pomysłów jest zorganizowanie spotkania z Burmistrzem Miasta bądź upoważniona przez niego osobą. Jak pewnie zauważyłeś, że w pierwszej swojej dość emocjonalnej wypowiedzi odniosłem się także do Dolnośląskiej Komendy Chorągwi ZHP, ich rola jest tu decydująca. Ważne są także zarzuty jakimi obarczają hufiec w Zgorzelcu. Dalej zamierzam zorganizować spotkanie weteranów, instruktorów w stanie spoczynku i obecnie działających, myślę, że pomorze mi w tym Robert, bo to on dzisiaj zbiera to co jeszcze zebrać można.Postaram się także zainteresować tematem Komisję Rady Miasta do spraw edukacji. Słowem musimy ratować to co się da by może z czasem hufiec Zgorzelec powrócił.

Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 9:45 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

Post proszę do kasaci.

Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 17:37 przez Fructo, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Witam , pragnę tutaj trochę ludzi związanych z harcerstwem uspokoić - jesteśmy już wstępnie po reorganizacji , powstały na ten moment dwa środowiska Szczep Hals oraz Związek Drużyn , szefem szczepu został phm . Jarek Reut ja zastępcą jest nas / w szczepie / około 60 . Rozmawiałem także z harcerzami z Bogatyni i mają się także okreslić czy przystąpią do naszej społeczności czy gdzie indziej lub będą sami działać . Oczywiście dalej potrzebujemy pomocy i myślę że dojdzie do spotkania z władzami w tym temacie / jesteśmy z nowym komendantem zaanansowani u Burmistrza na rozmowy /. Jak uzyskam termin spotkania to napiszę i osoby zainteresowane pomocą , pomysłami zapraszam na konstruktywne rozmowy. Związek Drużyn prowadzi ostatnia Komendantka Hufca ZHP Zgorzelec im . Osadników Wojskowych phm. Aneta Hajduczek . Dzięki Marku za zainteresowanie i pomoc , z częścią weteranów ZHP już rozmawialiśmy także Marku dzwoń do Jarka w sorawie następnego spotkania i daj znać po spotkaniu ze Zdzichem .

Tytuł:
pismak
pismak

I.Hanna pisze:
Kiedyś, zaproszona na spotkanie z harcerzami miałam, jak inni goście odpowiedzieć na pytanie, co dla mnie oznacza być harcerzem. Odpowiedziałam, że żyć zgodnie z prawem harcerskim.
Ono jest dość trudne, jak na wyzwania dzisiejszych czasów. Ale dla mnie jest jasne i oczywiste. Kto nie może się do niego stosować, po prostu niech uzna, że do tej organizacji nie powinien należeć.

Może głupi byłem za młodu a może mnie tak Rodzice wychowali.
W każdym bądź razie nakładli mi mniej więcej to go głowy, co Ty Hanno pisałaś o harcerzach.
Uznałem, że pokus na świecie jest tak dużo, że nie dałbym sobie rady z życiem w zakłamaniu i nie wstąpiłem do harcerstwa. Do dzisiaj wraca to jak trauma obraz sprzed ok. 2 lat, z okolic Wielkopolski, kiedy widziałem idących po polach harcerzy, którzy stanęli przy obelisku, pomnik z czasów wojny i uczyli się historii. Podszedłem do nich i rozmawiałem. Wspaniali ludzie. Sam świadomie się tego pozbawiłem prawa, być może zbyt serio podchodząc właśnie do tego prawa harcerskiego, być może dlatego, że mój Tato był harcerzem i opowiadał mi o życiu harcerzy, o zdobywaniu przez nich różnorakich sprawności i takie tam różne ….
PATRIOTA pisze:
swego czasu śpiewano na obozie harcerskim w 1982 pewno z sympatii do komendanta

Patrioto i co to ma do rzeczy?
Widziałeś kiedyś szefa, którego wszyscy kochają?
Widziałeś kiedyś osobę publiczną, którą wszyscy uwielbiają?
Na tym forum zauważyłem, że też nie cieszysz się sympatią części uczestników.
Czy ja powinienem napisać, dlaczego przegraliśmy referendum o odwołanie burmistrza Gronicza? Bo wiąże się to wyłącznie z Tobą i Twoim publicznym działaniem. Nie mam oczywiście żalu do Ciebie. Sam też przecież próbowałem działać w tym kierunku ale…

Marko pisze:
Słowem musimy ratować to co się da by może z czasem hufiec Zgorzelec powrócił
Robert Gruszecki pisze:
Oczywiście dalej potrzebujemy pomocy i myślę że dojdzie do spotkania z władzami w tym temacie / jesteśmy z nowym komendantem zaanansowani u Burmistrza na rozmowy /.

Robert i Marko
Jeśli wróci hufiec do Zgorzelca, to mogę sobie uzurpować maleńki wkład w ten fakt. Ja co prawda tylko zaryczałem na tym forum ale to zawsze cos …
Prawda?
Może zaprosicie Patriotę i mnie na wspólne ognisko i przekonamy się, jakie piosenki się śpiewają harcerze przy ognisku?

P
G

Ostatnio zmieniony 08 mar 2009, 6:38 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
rekrut
rekrut

Kiedy jest się uczniem szkoły podstawowej, zupełnie inaczej patrzy się na harcerstwo. Widzi się wówczas swojego zastępowego, drużynowego, komendanta hufca jako autorytet, któremu często „ ślepo” się podporządkowujemy.
Później widzi się inaczej ten świat, więc i podporządkowanie prawu harcerskiemu niekoniecznie jest brane w sensie dosłownym. Ale pewne wartości, traktowane jako uniwersalne, w człowieku pozostają. I to nie oznacza, że harcerz nie ma prawa błądzić. Harcerz to człowiek, jak każdy inny. Jednakże sprzeniewierzając się uniwersalnym wartościom, buduje wizerunek organizacji, która z założenia kierować się powinna innymi zasadami. Dlatego zawsze wychodziłam z założenia, że w harcerstwie nie ilość, a jakość się liczy. Jestem pewna, że harcerstwo w Zgorzelcu odbuduje się, bo jest tu przecież tylu naprawdę wartościowych ludzi.
Nie chcę na forum deklarować pomocy Osoby, które potrzebują jej ode mnie, wiedzą, jak mnie znaleźć. W każdym razie cieszę się, że temat został poruszony, bo wierzę, że zainteresował wiele osób, a na pewno dyskusję o wizerunku organizacji.
A dzisiaj, z okazji Dnia Kobiet, druhnom i nie tylko, wszystkiego najlepszego.
Pozdrawiam. Hanna I.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.