Dzisiaj jest 18 cze 2025, 19:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Co Burmistrz tak sie uwzial na to "zakorkowane miasto". Ma jakies kompleksy? Zazdrosci wielkim miastom? Komu przeszkadzaja auta w centrum? Co to znaczy, ze mamy wyrzucic auto poza nie? Gdzie mamy wiec parkowac te auta? Jestesmy taka metropolia, ze miejsc jest bez liku...Moze pod marketami w Lagowie bedziemy je zostawiac?
Pomyslcie, co stanie sie z malymi, bocznymi uliczkami tuz poza platna strefa parkowania. Beda zapchane i dopiero wtedy zrobi sie awantura. Pracowalem w Goerlitz ponad 2 lata - w samym centrum. Nie placilem za parking, bo stawialem auto tuz poza platnymi miejscami. Tak jak i ja robily dziesiatki Niemcow i mala, spokojna, willowa ulica byla wiecznie zapchana.

Ten pomysl od poczatku do konca to jedna, wielka porazka!. Komu ma sluzyc wygonienie ludzi, ktorzy chca zaparkowac w Zgorzelcu i isc do Goerlitz? To wylanie dziecka razem z kapiela! Nie beda stawac ludzie spoza miasta oraz mieszkancy.

A moze Burmistrz chce wytepic ruch przy UM, bo halas mu przeszkadza i nie moze sie skupic w swoim wyremontowanym pokoju?

Ten pomysl to kolejna porazka. Miasto powoli chyli sie ku upadkowi, kupcy uciekaja, banki wypieraja rodzimy handel i Burmistrz przyklada do tego reke.
Wiele miast by chcialo miec takie korki jakie my mamy. Kilka minut na swiatlach, (ktore od lat nie moga sie doczekac dopracowanej "zielonej fali") to korki? A co maja mowic mieszkancy wielkich miast? Najlepiej postawic rogatki przy wjezdzie do miasta i nikogo nie wpuszczac. Wtedy Burmistrz bedzie zadowolony i w koncu jego wizja odkorkowanego miasta bedzie miala szanse sie ziscic.

Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 11:41 przez gobo007, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 8:11 przez turek, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Jasne,ze przeszkadzaja - ale nie mamy ich codziennie i na pewno platne parkingi nie sa lekarstwem. Lekarstwem moze byc "zielona fala".
Nie znam miasta, gdzie platne parkingi rozwiazaly problem korkow. Nawet w Londynie, gdzie parkowanie kosztuje od groma ruch dalej jest i ciagle brakuje miejsc, gdzie mozna zostawiac pojazd.

Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 12:11 przez gobo007, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Ja się w pełni zgadzam z gobo007 :|

turek pisze:
To jak, to w końcu są korki, czy ich nie ma? Przeszkadzają czy nie?

Są i przeszkadzają - ale są małe , a płatne parkingi to nie metoda na korki :roll:

Tytuł:
rekrut
rekrut

Panie Burmistrzu!!!

Pan do dziś nie jest w stanie poradzić sobie z posprzątaniem ulic miasta i parku. Place zabaw w dalszym ciągu nie są do końca dopilnowane i naprawiane na bieżąco. Nie jest Pan w stanie ściągnąc do miasta jakiejkolwiek poważnej inwestycji. Porwał sie Pan medialnie na budowę hali, której nie jest Pan w stanie zrealizować, co jak myślę zostanie Panu wkrótce wypomniane.
Teraz wymyślił Pan regulowanie ruchu drogowego w mieście. Tego też Pan nie będzie potrafił profesjonalnie przeorganizować. Już raz wziął sie Pan za bezpieczeństwo na drogach - światełka na przejściu dla pieszych na Kościuszki - jak zwykle porażka i wydana bezsensownie kasa.
Proponuję, żeby dał Pan sobie spokój z poważnymi rzeczami i jeśli nie jest Pan w stanie zrezygnować ze stanowiska, to dotrwajmy do końca Pana kadencji i rozstańmy sie bez dalszych szkód.

Co Pan na to?

Tytuł:
pismak
pismak

No i mamy poglad na włodarzy naszego miasta. Zamiast wziaść sie za problem całosciowo czyli znależć miejsca do parkowania (np. wybudować piętrowy parking - pewnie niektórzy pomyśla ten znowu z tym parkingiem ale jakby nie patrzeć to jest najlepsze rozwiązanie) to idą po najmniejszej linii oporu: wprowadzic opłaty.
Gratuluję bezmyślności i krótkowzroczności burmistrzowi, poddał się owczemu pędowi jak ma Lubań i Jelenia Góra to i my też.
Zgadzam sie z Gobo to nie rozwiazuje problemu wprowadzi tylko zamęt zwłaszcza na ulicach poza strefą płatną i na podwórkach w centrum miasta gdzie bedzie jeszcze ciaśniej bo mieszkańcy nie bedą chcieli płacić za parkowanie całodobowe to przeniosą się z samochodami na podwórka. No ale od ulicy tego nie będzie widać a jak nie widać to nie ma problemu. ach szkoda klawiatury na władzę samorządową.

Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 14:57 przez makaron, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

bardzo dobry pomysl, jestem za. przeciez w zgorzelcu nie ma gdzie sie zatrzymac autem. wszystkie parkingi zawsze zajete, trzeba zrobic pare okrazen zeby znalezc miejsce. jesli parking bedzie platny, a kilkanascie pierwszych minut bedzie gratis, to sie zatrzymam na wolnym miejscu zalatwie lub kupie co trzeba i zaraz opuszczam miejsce a jak ktos bedzie chcial stac dluzej to niech placi. na przykladzie ulicy staszica, praktycznie wszystkie miejsca zajete przez osoby pracujace na tej ulicy lub okolicy tak jest w calym zgorzelcu.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 8:12 przez turek, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

Ja bym proponował aby Burmistrz w celu zmniejszenia korków przestał wozic szacowne półdupki służbowym autem i zaczał używać nóg (zdrowiej i taniej) bo daleko nie ma.

Tytuł:
pismak
pismak

kaczor pisze:
Proponuję, żeby dał Pan sobie spokój z poważnymi rzeczami i jeśli nie jest Pan w stanie zrezygnować ze stanowiska, to dotrwajmy do końca Pana kadencji i rozstańmy sie bez dalszych szkód.

Czy ja mogę się dołączyć do tych życzeń?

Ja poszedłbym dalej. Niech sobie Pan burmistrz siedzi na tym stołku do końca kadencji ale niech się niczego nie dotyka.
Jego bezruch będzie największym sukcesem w czasie kadencji, podczas której piastował urząd publiczny.

P
G

Tytuł:
rekrut
rekrut

a może zamiast pieprzyć bez sensu miasto zadba o nowe miejsca parkingowe?
niedługo ul. Kościuszki będzie dwukierunkowa więc siłą rzeczy znikną zaparkowane wzdłuż auta, przeniosą się pewnie na parking za byłym budynkiem policji :D
prawda jest taka, że liczba aut w mieście stale rośnie i nie będzie spadać.
nie będzie można przyjechać do pracy i zaparkować??? burmistrza też to dotyczy???
a czym mam jechać?
niech najpierw zadbają o sprawną komunikację miejską to na pewno będę z niej korzystał

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

turek pisze:
Ale czy ja gdziekolwiek pisałem, że płatne parkingi są metodą na korki

A czy ja napisałem , że Ty napisałeś? ;)

Tytuł:
rekrut
rekrut

nie będzie można przyjechać do pracy i zaparkować??? burmistrza też to dotyczy???
a czym mam jechać?

Mam pytanie co do samochdów służbowych UM, ile ich jest, czy jest chociaż jeden dla niepełnosprawnych. Jeśli się nie mylę to pod Urzędem jest kilka miejsc parkingowych (a aut jest nawyżej 2). Parkowane są tam samochody prywatne, które pracują w UM. Oni też będą płacić? :D

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
Zamiast wziaść sie za problem całosciowo czyli znależć miejsca do parkowania (np. wybudować piętrowy parking - pewnie niektórzy pomyśla ten znowu z tym parkingiem ale jakby nie patrzeć to jest najlepsze rozwiązanie) to idą po najmniejszej linii oporu: wprowadzic opłaty.

Najlepsze rozwiązanie? Pokaż mi piętrowy parking zlokalizowany w centrum miasta, który jest darmowy? Ten w Goerlitz przy dworcu,przy poczcie głównej, a może ten w Jeleniej Górze na ul. Pijarskiej, który splajtował? Kto wg. Ciebie wywali mnóstwo kasy na budowę i odda to mieszkańcom za darmo? Zanim upewnisz się, że to jest najlepsze rozwiązanie wpierw zapytaj właściciela placu koło poczty głównej dlaczego nie jest tak hojny i nie otworzy parkingu za free :P
gobo007 Nie porównuj naszego miasta do wielkich miast bo w większości z nich w centrum jest rynek a nie skrzyżowanie ;) Kto ma nam zazdrościć tego, że stoi w korkach i nie może zatrzymać się aby zrobić zakupy min. u Ciebie dlatego, że nie ma gdzie zaparkować? Płatne parkingi nie zmniejszą korków, zresztą z tego co zrozumiałem od początku miało chodzić o zwiększenie rotacji na parkingach a nie o odkorkowanie miasta. Aby zmniejszyć korki musielibyśmy zmienić swoje przyzwyczajenia i większym stopniu korzystać z transportu zbiorowego, rowerów czy zwyczajnie chodzić na piechotę. Nasze przyzwyczajenia zmienią się wówczas kiedy łatwiej i szybciej będzie nam przespacerować się parę ulic niż pchać się samochodem do centrum.

[ Dodano: Sro Mar 11, 2009 5:22 pm ]
gobo007 pisze:
Najlepiej postawic rogatki przy wjezdzie do miasta

Nie głupie. Z tego co się orientuję to w Norwegii są rogatki miejskie, gdzie uiszcza się opłatę za wjazd. Uczmy się od tych, u których podziwiamy bogactwo i mądrość w rozwiązywaniu problemów społecznych :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Pytanie kolejne: komu, poza burmistrzem przeszkadza mala rotacja na parkingach?
Mieszkamy w tym miescie nie od dzis, wiemy jakie jest, przywyklismy do tego, ze czasem trzeba chwile pojezdzic, czasem podejsc kawalek pieszo. No i co? Po co zmieniac te sytuacje? Czy ktos zapytal o zdanie nas, codziennych uzytkownikow tych parkingow o zdanie? Burmistrz ma to gdzies, swoje auto zaparkuje za free pod urzedem i bedzie sie smial z placacych frajerow.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.