Dzisiaj jest 17 cze 2025, 22:13

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

witam,co do pociągów to tak prędko pojadą oczywiście niemieckie i byc moze to dla tych robi sie nowe torowiska,a co do busików to juz pisałem kiedyś.jakbym chciał uprawiać sporty extremalne to bym jeździł tymi.zresztą miałem okazję jeździć nawet do wrocławia.
rzeczywiście jazda autobusem to komfort bardziej poruszania się jak i dojechania do celu w całości.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

No powiedzmy!!! Ja jadąc pks kilkakrotnie spędziłam całą podróż na stojąco wiec nie wiem czy faktycznie jest to komfortowa jazda. Poza tym wcale nie jest bezpieczniej biorąc pod uwage wydarzenie sprzed kilku dni gdzie zginęło w wypadku 12 osób z czego 9 maturzystów i w dodatku spalili się żywce przcież to tragiczne!!! I co wcale nie jest bezpiecznie?!!. Busy jeżdzą troche szybciej niż autobusy poza tym po to jedzie sie busem aby być na miejscu szybciej niz autobus. Bilet jest tańszy od pks. i ludzie na miłość boską zdecydujcie sie czy kierowcy mają się wam zatrzymywać tam gdzie chcecie czy też tylko na wyznaczonych przystankach bo to akurat najmniejszy problem. Kierowcy są po prostu mili i jeśli tylko mogą to sie zatrzymują. A jeśli tak narzekacie na firmę z Leśnej to zacznijcie jeździć tą drugą linią co mają czarne rozsypujace się juz busy. Ich kierowcy z pewnością będą dla was "milsi" jeśli wiedzą co oznacza to słowo :lol: i przede wszsytkim mają droższe bilety.

Tytuł:
obserwator
obserwator

co do wypadku to bez różnicy jakim pojazdem jeździ się,jeżeli taka katastrofa spowodowana jest z winy kierowców. dla porówanania-bus podczas katastrofy a autobus.rozmiar mówi sam za siebie.chociaż to zależy także od okolicznści

Tytuł:
obserwator
obserwator

Mialem okazję jechać busem do Duisburg . Naprawdę jestem zadowolony z tej podroży . Firma przewozowa byla z Gryfowa . Kierowca bardzo miły i grzeczny . Wyjazd zgłaszałem telefonicznie . O umowionej godzinie bus przyjechal pod dom ( mimo że mieszkam na wsi i malo kto od nas wybiera się gdziekolwiek busami ) Od razu można zamówić sobie transport w powrotną stronę o ile ktoś wie kiedy będzie wracał . Dowieziono mnie do miejsca docelowego , wprost pod dom znajomych . Z tamtąd rownież zabrano mnie w drogę powrotną . Bardzo milłym zwyczajem jest wcześniejsze dzwonienie kierowcy ( jeżeli poda się numer telefonu ) w celu zawiadomienia za jaki czas bus będzie na miejscu z ktorego chcemy by nas zabrano . Kierowca był naprawdę miły , a czas podróży minąl w przyjaznej atmosferze . W busach jedzie tylko kilka osob , więc znajomości latwiej sie nawiązuje niż w autobusach , gdzie pasażerowie są prawie bezimienni . Mimo że jechałem 12 godzin czas wcale się nie dlużył . Następnym razem rownież będę się starał skorzystać z usług tej firmy .

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

No właśnie bez znaczenia czy to bus czy autobus wypadek i tu i tu się może zdarzyć więc po co pisać że autobusem bezpieczniej. A rozmiar nie ma tu znaczenia bardziej umiejętności kierowcy. A kierujący busami nie są przecież mniej wykwalifikowani od tych z pks-u!!!

Tytuł:
obserwator
obserwator

W mediach mniej się slyszy o pijanych kierowcach busów , niż kierowcach autobusow . Myślę , że prywatny wlaściciel bardziej dba o sprawność psycho-fizyczną swych pracownikow niż przedsiębiorstwo państwowe . Może dlatego , że jest imiennie odpowiedzialny za pasażerów . Dlatego też mimo że bus jest o wiele mniejszy niż autobus myślę że podroż nim mimo wszystko jst bezpieczniejsza . Oczywiście pomijam sytuację gdzie drugi uzytkownik drog jest mniej odpowiedzialny i o mniejszej wyobrażni .

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Jagna pisze:
Nie kasiu nie miałam na sobie zbyt mało ciuszków!!! Wręcz przeciwnie!!! A kierowcy z firmy "BIELAWA"są napradwe bardzo mili i sympatyczny.Dziś jechałam w obie strony i podróż minęła mi bardzo przyjemnie.Nawet byłam świadkiem jak jeden z kierowców pomagał niewidomemu panu wsiąść i ogólnie był bardzo miły.I ci kierowcy nie sa seksistami i tak prosze o nich nie mówić,bo jakbyś czuła sie gdyby ktoś tak pisał o Twoim mężu, że w pracy jest seksistą.Nie byłoby ci miło czytać takie posty.Więc bez zbędnych oskarżeń!!!
POZDRAWIAM :lol:

Wracając do tamtej rozmowy chciałam powiedzieć, że mam prawo wyrażać swoje zdanie, jak każdy z nas, z resztą to nie tylko ja tak uważam i moim celem nie było urażeniem ciebie, jest mi przykro, że tak to odebrałaś, a jeśli chodzi o mojego męża to wiem, że nigdy niezostanie o to posądzony. To nie ten typ człowieka.
POZDROWIONKA :!:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

NIe kasiu nie uraził mnie Twój post. I wcale nie mówie że nie masz prawa wyrażać swojej opinii bo masz. Ciesze się że jesteś pewna tego że Twój mąż nie jest typem takiego człowieka. I czy to znaczy ze ci kierowcy są typami takich właśnie ludzi?. Czy osobiście zostałaś przez nich lepiej potraktowana tylko dlatego że miałaś na sobie za mało ubranka?? Czy możesz podać jakiś przykład???
POZDRAWIAM :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator

piszemy o busach na dalsze trasy.a czy ten kierujący 12 godzin w głąb europy jest w stanie siedieć za kółkiem wypoczęty?oczywiście jeździłem autobusami w głąb niemiec i było w nim dwóch kierujących,którzy zmieniali się co 4 godzinki.więc dla mnie to oni prowadzili troszkę bezpieczniej ten pojazd i kultura pana z busa nie nadrobi kilkunastogodzinnego prowadzenia pojazdu.jestem kierowcą także na dalekich trasach i mam wyobrażenie o zmęczeniu jazdą.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

No ale przecież jeżeli bus jedzie w trase międzynarodową to kierowców także jest dwóch bo nawet prawo zabrania tak długiego prowadzenia pojazdu przez jedną osobę.

Tytuł:
obserwator
obserwator

miałem okazję widziec "dwóch kierowców".zresztą jechałem ok 130 km/h a taki busik był trochę lepszy bo mógł jechać szybciej odemnie,oczywiście z ludźmi których wiózł bezpiecznie do polski.wnioski?

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jagno , busem ktorym jechałem w gląb Niemiec byl rzeczywiście jeden kierowca , ale robił przerwy w podroży co ok. 100 km .

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

No tak liczba kierowców uzale¿niona jest od tego jak prowadzona jest firma przewozowa. Bo je¿eli w³a¶ciciel powa¿nie podchodzi do sprawy to jedzie dwóch kierowców a je¿eli nie no to wiadomo prawda??

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

No do Niemiec to mógł jechać jeden kierowca przecież to nie jest tak daleko jak np. hiszpania czy inny podobny kraj. No i kierowca robił przerwy i czy jazda była bezpieczna Twoim zdaniem noro??

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jechaliśmy 12 godzin , prawie pod holenderską granicę . Mimo to nie czułem by coś bylo nie tak . Jazda autostradami czasami jest męcząca , ale w busach jest ten komfort , że można zatrzymać się co pewien czas , przejść się , co pozwala na jakiś tam odpoczynek i nie dopuszcza do zbytniego znużenia . Myślę , że kierowca autobusu jest bardziej znużony niż kierowca busa . Po za tym w busie istnieje możliwość rozmowy z kierowcą ( oczywiście w ramach zdrowego rozsądku , by nie odwracać zbytnio uwagi od tego co się dzieje na trasie ) , to rownież jest ważne , ponieważ zapobiega jakiemuś niekontrolowanemu przyśnięciu . W autobusach tej mozliwości nie ma . Dlatego z całą odpowiedzialnością twierdzę , że mimo wszystko jazda busem jest i bezpieczniejsza i mniej uciążliwa nią jazda autobusem .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.