Dzisiaj jest 17 cze 2025, 19:33

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Wracając do tematu to w okolicy stacji benzynowej Orlen na Warszawskiej stał bojowy wóz piechoty (BWP), oczywiście stał tam krótko.

To był SKOT na 100%
Mieszkałem na konarskiego 10
A brama nr 7 to tzw.trepownia(zresztą miałem tam wielu kumpli i koleżanek - niektórzy nawet konspirowali przeciw tzw.KOMUNIE).
O zgromadzeniu wiem tylko jednym 14 grudnia pod Warszawską 1 (miesciło się tam biuro NSZZ SOLIDARNOŚĆ).
]:->

[ Dodano: Sro Gru 14, 2011 4:16 pm ]
Dr. Dre pisze:
Pamiętam że to była strasznie mroźna zima i nasze matki przynosiły tym młodziutkim żołnierzykom gorące posiłki, kawę.

to też pamiętam

[ Dodano: Sro Gru 14, 2011 4:16 pm ]
Od nas te ż nosili im kanapki.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Z tego co pamiętam, to żołnierze z poboru mocno się wściekali na stan wojenny. Tych, którym kończyła się służba, ze względu na sytuację w kraju, nie wypuszczano z łap "armii"... Niektórzy musieli dosłużyć "nadprogramowo" nieraz po kilka miesięcy... :|

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

CICHY pisze:
to też pamiętam
ale pamiętam też jak część tej trepowni goniła ich od kaloryferów na klatce. Rozkazy. Ta jasne... Bali się kapowania które było wpisane w doktrynę socjalistyczną. Niestety część społeczeństwa nie wierzyło że część wierzy w socjalizm. Mi sie to w głowie nie mieści. W całym tym stanie wojennym chodziło także o zwykłe ludzkie charaktery. Kto trafił na debila ten miał pecha.
@@@Mam jedną śmieszną ale bolesną historyjkę z tamtych czasów. Mój brat który był wtedy już nastolatkiem został wysłany przez rodziców po jajka na wieś. Tak, tak puścili samego nastolatka pociągiem na wieś, bo trzeba pamiętać iż w tamtych czasach siedmiolatki biegały do szkoły z kluczem na szyi, a dodatkowo brat wyposażony był w dobrą przepustkę. :D Pociąg był cos po północy ale chyba godzina policyjna już wtedy nie obowiązywała. W drodze na PKP braciszka spotyka dwóch milicjantów i pytają co ma w torbie, odpowiedział z uśmiechem: Świerszczyki…. i dostał pałką po plecach, za głupie dowcipy. Okazało sie że w torbie faktycznie miał Świerszczyki zresztą moje :P które wykorzystywano do pakowania, zawijania jajek. He he milicja bystra nie była, a zasłyszeli że opozycja na bibułę mówi świerszczyki. Cóż... Ojciec jak się dowiedział to tylko się uśmiechnął, cos na wzór: Jesteś już prawie mężczyzną więc jedna pała po plecach dramatu nie czyni. O! Takie dziwne czasy. :|

Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 17:33 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

Mojego byłego polonistę odwiedzili zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego. Powiedział że o tej porze gości nie przyjmuje (parę minut po północy), weszli razem z drzwiami, wyciągnęli tak jak stał i wywieźli w wiadomym kierunku.
Smuci mnie to że do dzisiaj nikt nie poniósł konsekwencji za te lata stracone. Oni mieli i mają się dobrze. Pozaszywali się w wielu dobrze płatnych miejscach, nawet do kościoła chodzą Niedługo Jaruzelski będzie pewnie bohaterem narodowym...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

atomic pisze:
Niedługo Jaruzelski będzie pewnie bohaterem narodowym...

akurat o tym wydaje mi się nie ma sensu dyskutować z poziomu pojedynczego obywatela i jego przeżyć... ważne jest wg mnie utrwalenie, co wprowadzenie stanu wojennego oznaczało dla każdego z obywateli w zwykłym ludzkim wymiarze, jednak globalna ocena całej tej akcji z tego punktu jest niestety niewykonalna...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

To najtrafniejszy komentarz po dzisiejszym wyroku w sprawie BANDZIORÓW z PZPR.
Niech WRON-a(i jej naśladowcy) wreszcie skona.
:smt023

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Hmm... nazistowskie hasło w służbie polskich narodowców... takich ciekawych czasów dożyliśmy...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

PiotrArcimowicz pisze:
nazistowskie hasło w służbie polskich narodowców

Raczej nazistowskie hasło przeciw komunie. Zło w konfrontacji ze złem. Przynajmniej do czegoś czasem przydają się Ci narodowcy ]:-> . Tępić komunę w zarodku, wszelkimi środkami. ]:->

Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 14:13 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Hmm... Ciekawa zmiana postu... A co do ostatecznych rozwiązań różnych kwestii to uważaj bo nie wiadomo jakie narodowcy przyjmą kryteria mające określić kto podlega "ostatecznemu rozwiązaniu"...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

PiotrArcimowicz pisze:
Hmm... Ciekawa zmiana postu...
Bo jednak jestem uczulony na Cichego. :P Rozsądek wziął górę. :P
PiotrArcimowicz pisze:
A co do ostatecznych rozwiązań różnych kwestii to uważaj, bo nie wiadomo jakie narodowcy przyjmą kryteria mające określić kto podlega "ostatecznemu rozwiązaniu"...
Lękasz się ? Socjalizm, komuna ma taki swoisty zapach... :smt082 Spokojnie Piotrze będziemy ich rozpoznawać po dłoniach. Sprawdzona metoda socjalistów. :smt082

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Lękasz się ? Socjalizm, komuna ma taki swoisty zapach... :smt082 Spokojnie Piotrze będziemy ich rozpoznawać po dłoniach. Sprawdzona metoda socjalistów. :smt082

No cóż za może za mało polski będziesz ? No choćby Twój nick... politycznie podejrzany... Dr. Dre brzmi jak ksywka zakamuflowanej opcji murzyńskiej, a NOP no cóż Murzynów nie lubi klik klik

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

PiotrArcimowicz pisze:
za mało polski będziesz ?
To przyjdzie za tą Polskę umierać :smt058
PiotrArcimowicz pisze:
PiotrArcimowicz pisze:
Twój nick... politycznie podejrzany... Dr. Dre brzmi jak ksywka zakamuflowanej opcji murzyńskiej,
piłeś juz ? ;)

Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 14:57 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
piłeś juz ? ;)

A Ty? klik klik

Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 15:08 przez PiotrArcimowicz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Piotrze gusta muzyczne zestawiasz z polityką? !!!!! Poza tym wszystko OK? Jezdze także japońskim samochodem. :D Piotrek? Nie wiem czy ktoś się nie zalogował pod Arcima loginem. :|

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
Piotrze gusta muzyczne zestawiasz z polityką?

A dlaczego by nie ? Absurdalne ? Niekoniecznie. Ludzie łączą politykę z wiarę, kolorem skóry, seksualnością i pewnie setką innych rzeczy - to czemu nie z gustami muzycznymi? Można dostać w pysk z bardziej błahych powodów... Niech sobie Cichy z komunizmem walczy tylko niech środki do tej walki miarkuje...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.