Dzisiaj jest 16 cze 2025, 19:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ostatnio bardzo często bywam w zgorzeleckim szpitalu. Chcę tu powiedzieć nie o samym szpitalu, a o tym co wokół niego się dzieje.
Dziesiątki samochodów zaparkowane gdzie popadnie. Zastawione chodniki i trawniki wokół szpitala. To wygląda dosłownie tak, jak by nie ludzie, a bydło jakieś przyjechało tymi autami.
Trawniki i chodniki rozjeżdżone, zniszczone. Miejscami trudno przejść pomiędzy stojącymi tam samochodami.
Są oczywiście znaki zabraniające wjazdu i postoju. Są miejsca wyznaczone dla pojazdów np. przywożących osobę ciężko chorą do szpitala. Co z tego, że są, skoro ciężko chorzy (chyba umysłowo) pacjenci wykorzystują je jako parkingi.
Kto odpowiada za tą sytuację? Kto i za czyje pieniądze naprawi zniszczony (czyt. rozjeżdżony) teren wokół szpitala?
Czy nikt tego nie widzi? Jeżeli widzi, to dlaczego nie reaguje?

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

viper126pzgc pisze:

Pewnie każdy widzi - ale temat nie jest tak chwytliwy jak budowa nowej hali ;)

Ja natomiast chciałbym jednak pochwalić nasz szpital.
Robiłem ostatnio badanie wzroku + EKG - do badań okresowych.
Na Okulistyce zajęto się mną natychmiast - praktycznie wywołano mnie zanim nałożyłem te plastikowe wory na buty (notabene nieco za małe na zimowego buta rozmiaru 46).
EKG to dosłownie chwilka - żadnych uwag.

Natomiast z dzieckiem bywam w Poradni Laryngologicznej - tu również bez problemu. Zlecone badania na oddziale też praktycznie od ręki.

Pamiętam swego czasu wizyty na pogotowiu - też w sumie bez jakichś większych rewelacji.

Reasumując - nie mam na co narzekać :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Informacje z regionu - Zgorzelec
Piątek, 06 marca 2009 14:31

Szpital na serce

Ludzie mający problemy z sercem nie muszę daleko szukać nowoczesnej lecznicy. Kardiologia interwencyjna to duma zgorzeleckiej placówki. Oddany niedawno do użytku nowy oddział stworzony za dziewięć milinów złotych ratuje życie. Szpital chce nadal inwestować, ma za co i będzie się rozbudowywać.

ZOBACZ WIDEO

video: http://www.luzyce.info/index.php/zgorze ... serce.html

Tytuł:
rekrut
rekrut

viper126pzgc pisze:
Ostatnio bardzo często bywam w zgorzeleckim szpitalu. Chcę tu powiedzieć nie o samym szpitalu, a o tym co wokół niego się dzieje.
Dziesiątki samochodów zaparkowane gdzie popadnie. Zastawione chodniki i trawniki wokół szpitala. To wygląda dosłownie tak, jak by nie ludzie, a bydło jakieś przyjechało tymi autami.
Trawniki i chodniki rozjeżdżone, zniszczone. Miejscami trudno przejść pomiędzy stojącymi tam samochodami.
Są oczywiście znaki zabraniające wjazdu i postoju. Są miejsca wyznaczone dla pojazdów np. przywożących osobę ciężko chorą do szpitala. Co z tego, że są, skoro ciężko chorzy (chyba umysłowo) pacjenci wykorzystują je jako parkingi.
Kto odpowiada za tą sytuację? Kto i za czyje pieniądze naprawi zniszczony (czyt. rozjeżdżony) teren wokół szpitala?

Niepotrzebnie porównujesz ludzi do bydła czy też umysłowo chorych. Wśród parkującej gawiedzi są i chorzy, którym ciężko odmówić prawa do przyjazdu samochodem do szpitala, i pracownicy, którzy czymś muszą do pracy dojechać i gdzieś ten samochód zostawić. Ponad połowa pracowników jest spoza Zgorzelca. Pozostali, mieszkający dwie ulice dalej, faktycznie mogliby się przejść zamiast przyjeżdżać. Rozwiązaniem mogłoby być pobieranie opłat za parkowanie na terenie szpitala, tylko zgorzelecki szpital nie pobiera takich opłat, założę się że od razu zrobiłoby się luźniej.

Do bydła natomiast i do umysłowo chorych porównałbym indywidua, które przychodzą na spacerki ze swoimi zwierzakami do przyszpitalnego parku, oczywiście nie sprzątają po nich. Tak samo potraktowałbym tych, którzy regularnie dewastują kwietniki i ławki w tymże parku.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Kssawery pisze:
Niepotrzebnie porównujesz ludzi do bydła czy też umysłowo chorych.

Kssawery pisze:
Do bydła natomiast i do umysłowo chorych porównałbym indywidua,

Jakaś niekonsekwencja w pisaniu się wdarła... ;)
A tak kulturalnie zapowiadał się wstęp :roll:

Tytuł:
rekrut
rekrut

YELLO_35 pisze:
Kssawery pisze:

Kssawery pisze:
Do bydła natomiast i do umysłowo chorych porównałbym indywidua,

Jakaś niekonsekwencja w pisaniu się wdarła... ;)
A tak kulturalnie zapowiadał się wstęp :roll:

No tak, wyraziłem sie na tyle nieściśle, że znalazłeś haka ;)
Chodziło mi o to, że niepotrzebnie viper126pzgc porównuje do bydła lub umysłowo chorych tych, którzy próbują w jakikolwiek sposób zaparkować przy szpitalu.
Myślę, że przy odrobinie dobrej woli, zrozumiesz o co mi chodzi... :roll:

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Kssawery pisze:

O co chodzi to wiem - tylko metodę , którą krytykowałeś sam zastosowałeś :roll:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Kssawery pisze:
Wśród parkującej gawiedzi są i chorzy, którym ciężko odmówić prawa do przyjazdu samochodem do szpitala, i pracownicy, którzy czymś muszą do pracy dojechać i gdzieś ten samochód zostawić.

Czy te aspekty zwalniają ludzi z obowiązku przestrzegania zakazów i nakazów KRD? Czy to daje im przyzwolenie na jazdę po trawnikach i alejkach przyszpitalnych i niszczenia ich? Jeżeli ktoś jest tak ciężko chory, że musi podjechać pod same schody szpitala, to chyba nie powinien wogóle siadać za kierownicą, ponieważ stanowi zagrożenie dla innych uczestników ruchu. Jeżeli natomiast inna osoba podwozi osobę ciężko chorą, to ma w tym celu specjalnie wyznaczone miejsce parkingowe, właśnie pod samymi drzwiami szpitala. Podwozi i odjeżdża. Czy to takie trudne? Inna sprawa, że to miejsce parkingowe zajmują zwykle samochody ciężko chorych (umysłowo chyba) pracowników szpitala.
Tłumacząc takie złe nawyki dajemy innym publiczne przyzwolenie na ich kontynuację.
Taka jest Polska właśnie...

Ostatnio zmieniony 11 mar 2009, 22:26 przez viper126pzgc, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

A KRD ma zastosowanie na terenie szpitala?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

gobo007 pisze:
A KRD ma zastosowanie na terenie szpitala?

Znajdują sie tam znaki poziome i pionowe. Są one elementami wizualnymi KRD. Szpital nie jest prywatną posesją, tylko obiektem urzyteczności publicznej. Więc chyba KRD ma tam zastosowanie. Niestety nie mam aż takiej wiedzy w tym temacie, dlatego należałoby spytać o to kogoś bardziej światłego.
Jeżeli jednak KRD nie ma tam zastosowania, to jest jeszcze niepisany kodeks obyczajowy, który zobowiązuje do konkretnych prospołecznych zachowań. Ciekawe, czy ludzie, którzy pod szpitalem jeżdżą po alejkach i chodnikach, tak samo postąpiliby na terenie własnej posesji, wycisjakąc oponami błoto z trawnika i wywracając trawę korzeniami do góry?

Tytuł:
rekrut
rekrut

YELLO_35 pisze:
Kssawery pisze:

O co chodzi to wiem - tylko metodę , którą krytykowałeś sam zastosowałeś :roll:

Czyli nie zrozumiałeś... Krytykowałem nie metodę, tylko cel tych epitetów. Według mnie bardziej na takie epitety zasługują wandale, ale jest to tylko moja ocena i, faktycznie niepotrzebnie, próbowałem narzucić ją viper126pzgc.
Nie usprawiedliwiam też źle parkujących, robią źle. Ale... echhh.
Serdecznie życzę Wam abyście nie byli zmuszeni do korzystania z tego "parkingu".

KRD? Nawet jeśli obowiązuje to kto ma go egzekwować? To jest droga wewnętrzna i powinna zajmować się tym Policja, ale na moje telefoniczne zgłoszenie (samochód blokujący ruch) Policja odesłała mnie do Straży Miejskiej a ta była zaskoczona, że Policja nie chce interweniować. I tyle. Po 40 min, kierowca źle zaparkowanego samochodu, spokojnie odjechał.

Jeszcze raz ZDROWIA życzę.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Kssawery pisze:

Kssawery pisze:
Do bydła natomiast i do umysłowo chorych porównałbym indywidua...

Kssawery pisze:
Czyli nie zrozumiałeś... Krytykowałem nie metodę, tylko cel tych epitetów.

Faktycznie nie pojąłem...skoro ta metoda Cię nie razi to OK ]:->
Mniejsza o to zresztą 8)

Tytuł:
rekrut
rekrut

szczerze to ja powiedziałam że pierwszy i ostatni raz rodziłam w tym szpitalu ja zostałam na sali porodowej sama jak palec nikogo nie było pielęgniarka oglądała telewizor a ja krzyczałam z bólu nikt mi nie podał znieczulenia i jeszcze położna zaczęła krzyczeć na mnie żebym się tak nie darła a co przyszło do porodu miałam i nie mogłam urodzić to stanęła koło mnie i wpadła w panikę mówiąc ciągle ja nie wiem ja nie wiem powiedziałam że to mój ostatni poród w ZGORZELECKIM SZPITALU szczerze to sami lekarze zaczynają wysyłać pacjentki do Jeleniej Góry tam polecam każda z położnych jest miła i uprzejma i zawsze stara się pomóc Pozdrawiam :)

Tytuł:
rekrut
rekrut

zdaje się że w tym roku ma być remont ul. Lubańskiej połączony z powiększeniem parkingu szpitalnego. Ludzie parkują tam gdzie jest miejsce. Spodziewasz się kolego lubiący skrót KRD że ktoś przyjedzie do bliskiego do szpitala i gdzie będzie parkował ten samochód? pod blokami na lubańskiej czy na kościuszki? zaraz mieszkańcy tu będą jęczeć że im szpital pod oknami parkuje. a to dopiero byłby temat na forum...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

mylene pisze:
Spodziewasz się kolego lubiący skrót KRD że ktoś przyjedzie do bliskiego do szpitala i gdzie będzie parkował ten samochód? pod blokami na lubańskiej czy na kościuszki? zaraz mieszkańcy tu będą jęczeć że im szpital pod oknami parkuje. a to dopiero byłby temat na forum...

I tak, to, ku ogólnemu przyzwoleniu większości społeczeńśtwa niszczone zostaje nasze współne dobro, dewastowane otoczenie, a w świat idzie opinia, że jesteśmy narodem dzikusów i brudasów.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.