Myrmidon pisze:
Krytyczny – ja nie bronię ośrodka, bronię zdrowego rozsądku. Ile razy mam to pisać. Co do „poinformowania”, tak jak każdy staram się dowiedzieć o co w tym wszystkim chodzi. Kolegą twoim raczej nie jestem, bo nie przypominam sobie abyśmy się kumplowali.
Wpierw małe wyjasnienie, jako człowiek ciekawy świata zapewne sprawdziłeś w słowniku jezyka polskiego co oznacza słowo kolega a co kumpel, ale jakby ci umkło to proszę :
Cytuj:
kolega m odm. jak ż III, CMs. ~edze; lm M. ~edzy, DB. ~gów
«towarzysz pracy, nauki, zabawy»
Kolega biurowy, szkolny, uniwersytecki.
Kolega ze szkolnej ławy.
Δ Kolega po fachu, po piórze «ktoś pracujący w tym samym zawodzie; towarzysz w zawodzie pisarskim»
Δ Panie kolego «forma zwracania się do kogoś młodszego, równego lub niższego stanowiskiem»
łc.
kumpel m I, DB. ~pla; lm M. ~ple, DB. ~pli a. ~plów
pot. «dobry kolega, towarzysz, kompan»
Wnioski wyciągnij sobie sam.
Co do Twego zdrowego rozsądku. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie życzę Ci sytuacji by Twój zdrowy rozsądek został nadszarpnięty przez osobiste doświadczenia.
Myrmidon pisze:
A co do ironizowania – cały ten wątek jest jedną wielką ironią.
Twoje wypowiedzi i owszem, ale cały wątek ?. Wyciągasz bardzo pochopne i zbyt daleko idące wnioski. Podepre się znów słownikiem jezyka polskiego :
Cytuj:
ironia ż I, DCMs. ~nii, blm
«ukryta drwina, utajone szyderstwo, złośliwość zawarta w wypowiedzi pozornie aprobującej»
Wskaż mi w wypowiedziach ludzi drwinę czy szyderstwo. Ja w Twoich jestem w stanie je wykazać, a czy Ty będziesz potrafił ? Twój zdrowy rozsądek popiera ukrywanie przed ludźmi prawdy, okłamywanie ich i wciskanie im kitu. Dzięki wolę nie mieć "zdrowego rozsądku".