PRAWDA PLOTKA FAŁSZ
Pracuję prawdopodobnie w Urzędzie Gminy w Zgorzelcu bo pozytywnie wyraziłem się o Kazimierzu(dobre),. Prawdopodobnie również zatrudnia mnie na pół etatu Urząd Wojewódzki bo o Rafale Dutkiewiczu też się pozytywnie wyraziłem(lepsze). Jest duże prawdopodobieństwo, że zatrudnia mnie również Unia Europejska, bo o niej wyrażam się pozytywnie (najlepsze). Za wcześnie jeszcze abym się przedstawił.
Wiem, że teraz będzie bliżej poznania mnie niż kiedykolwiek.
Po cyferkach go poznacie.
Wpadło mi, zupełnie przypadkowo oczywiście pismo o następującej tematyce.
Urząd Miejski w Zgorzelcu przez cały czas był ubezpieczony w jednym z towarzystw ubezpieczeniowych. Nagle niespodziewanie, albo po długim namyśle, tego nikt nie wie, zapadła decyzja o zmianie ubezpieczyciela.
Nie byłoby w tym nic złego gdyby nie fakt, że osoby odpowiedzialne za wybór ubezpieczyciela po czasie, po roku, wracają do pierwotnego ubezpieczyciela.
Nie wiem kto analizował skutki tego posunięcia ale miasto Zgorzelec utraciło w wyniku przejścia do innego ubezpieczyciela tzw. Fundusz Prewencyjny u poprzedniego ubezpieczyciela. Ile to jest? Około 10 % wartości składki rocznie. Ile to jest w bezwzględnych liczbach? Około osiem do dziewięciu tysięcy zł miasto bezpowrotnie straciło. Ile to jest? Dla burmistrza to nawet nie miesięczna wypłata. Dla osoby pobierającej zasiłek socjalny, cały rok życia.
Gdyby to były moje pieniądze nikomu nic do tego w jaki sposób je wydaję ale w przypadku funduszy podatników nie powinno się eksperymentować na żywym organizmie, jakim są finanse miejskie.
Jeśli takie zdarzenie miało miejsce, to spowodowane ono było brakiem perspektywicznego, długofalowego planowania i koncentrowaniu się na wątpliwych zyskach.
Moim zdaniem w tym przypadku błędem była nieprzemyślana decyzja o zmianie ubezpieczyciela.
Aby w przyszłości uniknąć strat związanych z ryzykiem ubezpieczeniowym należy scedować decyzję o wyborze ubezpieczyciela osobie obiektywnej albo matematykowi.
Liczby bezwzględne są sprawiedliwe zawsze.
P
G
[ Dodano: Pon Paź 27, 2008 3:11 pm ]guru23 pisze:
że jeżeli autorowi zależało tylko na cyferkach, to powinien zatytułować inaczej ten wątek. ekonomia to nie tylko cyferki.
Guru23 nie wiedziałem, że post ten będzie miał taki oddźwięk społeczny.
Z pewnością popracowałbym nad tytułem ale uważam w chwili obecnej, że nie powinno zmieniać się wiele w czymś, co przynosi nam pozytywne efekty.
P
G
[ Dodano: Pon Paź 27, 2008 3:16 pm ]Temat, który teraz chcę opublikować to obszerne opracowanie poparte wieloma cyferkami i opisem. Nie wiem, czy będzie strawne dla normalnego zjadacza chleba, czy nie zanudzi po przeczytaniu pierwszej strony.
Może opracuję to w formie analizy ekonomicznej i próbą przedstawienia charakterów głównych bohaterów?
Boję się, że wyleje dziecko z kąpielą a byłaby szkoda.
P
G