Dzisiaj jest 17 cze 2025, 12:40

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Uważam to forum za wybitnie prywatny środek wyrażania własnego zdania i nie wydaje mi sie ono dobrym miejscem do załatwiana spraw jak napisałeś "nieprywatnych" a ja nazwałbym je - "wymagajacymi zachowania procedur odpowiedzi służbowej".Udział osób "funkcjonujacych za publiczne pieniądze" jak ich nazwałeś ma tu charakter wybitnie prywatny i tylko jako takie można je traktować. Jeżeli są sprawy dużej wagi to Alex jako pełnoprawny dziennikarz zna sposoby aby sprawę legalnie naswietlić o ewentualne szczegóły spytać kogo trzeba w juz nie prywatnym trybie.
Natomiast nasza zawziętość , wracajac do wątku, i z luboscią szukanie wroga w każdym wątku to też wyraźnie prywatna i brzydka cecha.

Tytuł:
pismak
pismak

guru23 pisze:
więc nasuwa się następne : czy odpowiadać nie chcą, bo czytelnicy nie muszą wszystkiego wiedzieć, czy też liczą na to, że czytelnicy zapomną ?

Wydaje mi się, że gdyby tak myśleli to zrezygnowaliby z pisania na forum bądź skrzętnie ukrywali swoją tożsamość. Specyfika forum wymaga szybkich odpowiedzi, ale podejmowane tematy niejednokrotnie wymagają pisania "laborek" bo nie raz trudno w trzech zdaniach wytłumaczyć kto, co i dlaczego. Pewnym rozwiązaniem były spotkania w obecnym Pub pod Krukiem gdzie można było na bieżąco omawiać wszystko o czym pisaliśmy na forum i nie tylko ale z czasem i to umarło śmiercią naturalną. Obecne spotkania są bardziej kameralne.

[ Dodano: Wto Lut 24, 2009 4:36 pm ]
guru23 pisze:
jeżeli w istotnych sprawach dla mieszkańców poruszanych na forum nie ma rzetelnej informacji,jeżeli osoby funkcjonujące za publiczne pieniądze - czy to radni, urzędnicy czy pracownicy jednostek wypowiadają się jako osoby prywatne w sprawach nie prywatnych ( z małymi wyjątkami), to chyba coś jest nie tak.

Ale kto wg. Ciebie powinien na tym forum udzielać oficjalnych informacji? Czy zawiodły już wszystkie inne oficjalne kanały i jedyny kontakt z magistratem powinien odbywać się na płaszczyźnie tego forum? Kto ostatnio próbował napisać maila do Urzędu Miasta (bo chyba przede wszystkim stąd chcemy mieć wiarygodne informacje) bądź uzyskać informację drogą pisemną bądź telefoniczną? Czy uważasz, że w Urzędzie Miasta powinna być osoba, która w zakresie obowiązków miałaby za zadanie śledzenie informacji na forum i reagowanie na nie? (jeżeli tak to w tej kwestii masz podobne zdanie do mojego). Jeżeli taka osoba będzie to czy pisane przez nią słowa będą dla Ciebie informacjami oficjalnymi czy tylko prywatną odpowiedzią urzędnika w sprawach nie prywatnych? Czy na podstawie tego co napisze ten urzędnik na forum oprzesz swoje działania kiedy będziesz chciał załatwić swoją sprawę w urzędzie?

Wydaje mi się, że pomimo naszego głodu rzetelnej informacji nie chcemy urzędników, którzy w godzinach pracy wyjaśniają na forum kulisty spraw, za które odpowiadają. Zauważ powtarzający się motyw przypominania niektórym piszącym, że zamiast pracować piszą na forum. Spośród grona osób dzierżących stanowiska opłacane publicznymi pieniędzmi chyba jedynie Marko pisze w porach, które trudno nazwać godzinami pracy. Chyba że Marko pracuje na 3 zmiany ;) ( Piotr Arcimowicz z tego co wiem ma nienormowany czas pracy więc nie wiem, które godziny są jego godzinami pracy) Mogę się założyć, że osoba z UM oddelegowana do pisania na forum (nie wspomnę o samym burmistrzu) prędzej czy później przeczytała by, że zamiast pracować traci czas pisząc na forum. Z drugiej strony urząd nie jest dostosowany do wymiany informacji na forum. Próby architekta miasta oraz naczelnika wydziału współpracy z zagranicą w debatowaniu na forum nie skończyły się dobrze.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

PiTeK pisze:
Pewnym rozwiązaniem były spotkania w obecnym Pub pod Krukiem gdzie można było na bieżąco omawiać wszystko o czym pisaliśmy na forum i nie tylko ale z czasem i to umarło śmiercią naturalną. Obecne spotkania są bardziej kameralne.

No właśnie...nie tylko forum zamiera ;) Te spotkania również ;)

Niech już będzie ta wiosna - pewnie coś ruszy :smt026

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PiTeK pisze:
Z drugiej strony urząd nie jest dostosowany do wymiany informacji na forum. Próby architekta miasta oraz naczelnika wydziału współpracy z zagranicą w debatowaniu na forum nie skończyły się dobrze.

bo jeśli już, to taki "urzędniczy" kontakt nie powinien być na zasadzi zwykłej forumowej dyskusji czy pyskówki tylko coś na zasadzie uproszczonych komunikatów w konkretnym temacie typu kiedy hala, ile dostał starosta, kto powinien odśnieżyć itp.

Suche fakty, konkrety i już...

:smt028

chyba mnie fantazja poniosła - urzędnik i konkrety :shock:

Tytuł:
obserwator
obserwator

miałem na myśli przede wszystkim ostatnią dyskusje pomiędzy krytycznym a przekornym, gdzie krytyczny pod tym właśnie nickiem wypowiadał się jako dyrektor instytucji publicznej.
w moim odczuciu, chociaż mam też prawo nie mieć racji, w sprawie muzeum, jeżeli podjął temat, powinien się wypowiadać jako dyrektor, a nie osoba prywatna. może zastanowiłby się i nie pisał w wątku o koncercie.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

guru23 pisze:
krytyczny pod tym właśnie nickiem wypowiadał się jako dyrektor instytucji publicznej

Wg mnie właśnie dlatego zmienił nick 8)

Oczywiście można tworzyć teorie spiskowe wokół kwestii zmiany nicka - tylko po co? ;)

Tytuł:
pismak
pismak

tadam pisze:
Suche fakty, konkrety i już...

Dokładnie
Na stronie Urzędu Miasta jest opcja „zadaj pytanie burmistrzowi” Wykorzystać tą możliwość zadając pytania w konkretnym temacie.
Urząd Miasta powinien zmodyfikować swoją stronę poprzez dodanie czegoś w stylu „odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania”.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

guru23 pisze:
w moim odczuciu, chociaż mam też prawo nie mieć racji, w sprawie muzeum, jeżeli podjął temat, powinien się wypowiadać jako dyrektor, a nie osoba prywatna. może zastanowiłby się i nie pisał w wątku o koncercie.

No i tutaj Guru pojawia się cały ogrom problemu wykorzystywania forów internetowych jako środka komunikacji czy miejsca do prowadzenia dyskusji na tematy publiczne.

Z jednej strony można pisać pod nickiem, tylko co z tego gdy wszyscy i tak wiedzą kim jesteś... I następuje taka dziwna sytuacja, że jesteś np. atakowany niby jako prywatny użytkownik, a odpowiadać masz jako osoba publiczna, co gorsza ataki nie godzą w ciebie jako szarego użytkownika forum ale jako osobę publiczną.

Dodatkowo narażasz się na zarzuty typu "dlaczego rozpisujesz się w godzinach pracy" (chociaż akurat w paru przypadkach nie ma to znaczenia, ze względu na nienormowany czas pracy, swoje zadania i tak piszący muszę wykonać). Z drugiej strony jeśli przestaniesz pisać to automatycznie przypięta Ci zostaje łatka - nie podejmującego dyskusji i nieskorego do podawania informacji.

Dodatkowo osoba prywatna może pisać co chce w jakiejkolwiek formie posługując się dowolnymi argumentami, czego osoba publiczna już szanując swoje słowa zrobić nie może (bo wypowiada się jako np. kierownik jakieś tam jednostki)

I pewnie dlatego wiele osób unika jak ognia dyskusji na forum.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.