guru23 pisze:
więc nasuwa się następne : czy odpowiadać nie chcą, bo czytelnicy nie muszą wszystkiego wiedzieć, czy też liczą na to, że czytelnicy zapomną ?
Wydaje mi się, że gdyby tak myśleli to zrezygnowaliby z pisania na forum bądź skrzętnie ukrywali swoją tożsamość. Specyfika forum wymaga szybkich odpowiedzi, ale podejmowane tematy niejednokrotnie wymagają pisania "laborek" bo nie raz trudno w trzech zdaniach wytłumaczyć kto, co i dlaczego. Pewnym rozwiązaniem były spotkania w obecnym Pub pod Krukiem gdzie można było na bieżąco omawiać wszystko o czym pisaliśmy na forum i nie tylko ale z czasem i to umarło śmiercią naturalną. Obecne spotkania są bardziej kameralne.
[ Dodano: Wto Lut 24, 2009 4:36 pm ]guru23 pisze:
jeżeli w istotnych sprawach dla mieszkańców poruszanych na forum nie ma rzetelnej informacji,jeżeli osoby funkcjonujące za publiczne pieniądze - czy to radni, urzędnicy czy pracownicy jednostek wypowiadają się jako osoby prywatne w sprawach nie prywatnych ( z małymi wyjątkami), to chyba coś jest nie tak.
Ale kto wg. Ciebie powinien na tym forum udzielać oficjalnych informacji? Czy zawiodły już wszystkie inne oficjalne kanały i jedyny kontakt z magistratem powinien odbywać się na płaszczyźnie tego forum? Kto ostatnio próbował napisać maila do Urzędu Miasta (bo chyba przede wszystkim stąd chcemy mieć wiarygodne informacje) bądź uzyskać informację drogą pisemną bądź telefoniczną? Czy uważasz, że w Urzędzie Miasta powinna być osoba, która w zakresie obowiązków miałaby za zadanie śledzenie informacji na forum i reagowanie na nie? (jeżeli tak to w tej kwestii masz podobne zdanie do mojego). Jeżeli taka osoba będzie to czy pisane przez nią słowa będą dla Ciebie informacjami oficjalnymi czy tylko prywatną odpowiedzią urzędnika w sprawach nie prywatnych? Czy na podstawie tego co napisze ten urzędnik na forum oprzesz swoje działania kiedy będziesz chciał załatwić swoją sprawę w urzędzie?
Wydaje mi się, że pomimo naszego głodu rzetelnej informacji nie chcemy urzędników, którzy w godzinach pracy wyjaśniają na forum kulisty spraw, za które odpowiadają. Zauważ powtarzający się motyw przypominania niektórym piszącym, że zamiast pracować piszą na forum. Spośród grona osób dzierżących stanowiska opłacane publicznymi pieniędzmi chyba jedynie Marko pisze w porach, które trudno nazwać godzinami pracy. Chyba że Marko pracuje na 3 zmiany

( Piotr Arcimowicz z tego co wiem ma nienormowany czas pracy więc nie wiem, które godziny są jego godzinami pracy) Mogę się założyć, że osoba z UM oddelegowana do pisania na forum (nie wspomnę o samym burmistrzu) prędzej czy później przeczytała by, że zamiast pracować traci czas pisząc na forum. Z drugiej strony urząd nie jest dostosowany do wymiany informacji na forum. Próby architekta miasta oraz naczelnika wydziału współpracy z zagranicą w debatowaniu na forum nie skończyły się dobrze.