Dzisiaj jest 19 cze 2025, 0:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Makaron no i dało coś zaostrzenie przepisów? Uderzyło to tylko w konsumentów, bogu ducha winnych jaraczy. Teraz też są dilerzy i co? Zamkną jednego to jutro pojawi sie następny.Z tego co widziałem i słyszałem to już gimnazjaliści sie zajmują tym biznesem. Myślisz że przed zaostrzeniem przepisów jak wpadał klient z dwoma sztukami to zabierali mu towar i puszczali do domu? Trzepańsko w domu i szukanie wiekszych ilości - tak wpada diler bo większość tych pajaców trzyma to u siebie w domu/pokoju. Uzależnić się od dopalaczy czy trawy? Nie da się, przetestowane empirycznie. Jedyne rozwiązanie to edukacja, i przynajmniej depenalizacja posiadania niewielkich ilości, o legalizacji nie ma mowy.

Tytuł:
pismak
pismak

xionc
zgadzam sie z tobą w zasadzie. Co do gimnazjów i szkól średnich to problem szybko byłby zażegnany kilka niezapowiedzianych wizyt policji w szkołach skutecznie podziałałoby, no ale ludzie odpowiedzialni za podjecie takich decyzji nie kwapią się wiec skoro nic sie w tym kierunku nie robi to dystrybucja sie rozwija.
Cały sens tej dyskusji sprowadza się do jednego szczegółu, mianowicie do dostępnosci. Jeżeli jest to dostępne bez żadnej kary to więcej ciekawskich to spróbuje wiec wieksza liczba będzie potencjalnych "konsumentów". Ci co juz "zapodają" sobie różne specyfiki to i tak zdania nie zmienią i nie warto z nimi wojować bo jak chcą to i tak maja kontakt z dealerem i poużywaja sobie. Ograniczenie ma natomiast zmniejszyć, utrudnic dostęp dla nowych konsumentów.
Edukacja - zgoda tylko jak wytłumaczysz nastolatkowi ze coś jest złe a można to kupić legalnie w sklepie? Zobacz alkohol i papierosy też są złe ale niestety powszechnie dostepne i jakos edukacja nie odzwierciedla się w większych skutkach. Jak dołożymy do tego miekkie to dojdzie kolejna uzywka którą najpierw dopuścimy do powszechnego obrotu a potem bedziemy walczyć z jej zbytnia "konsumpcją" - bez sensu działanie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
problem szybko byłby zażegnany kilka niezapowiedzianych wizyt policji w szkołach skutecznie podziałałoby

sprzeczałbym się :lol: są kraje, gdzie za posiadanie jest kara śmierci a proceder kwitnie.
makaron pisze:
Cały sens tej dyskusji sprowadza się do jednego szczegółu, mianowicie do dostępnosci.

cały sens tej dyskusji sprowadza się do wolności wyboru. Do pracy jeżdżę rowerem przez las bo boje się, że jakiś nieodpowiedzialny automobilista wjedzie we mnie swoim autem! Mój wybór. Nie przyszłoby mi do głowy aby zabraniać używać samochodów. Sam je omijam. Ty natomiast chcesz zawracać rzekę kijem. Podaj mi przykład kraju, który zwalczył używki. Były prohibicje, kary śmierci, bombardowania plantacji. Było nawet zamilczanie i jaki jest tego efekt? ano taki, że - jak już wyżej wspomniano - nie ma różnicy w konsumpcji między krajami gdzie są te rzeczy dozwolone i tymi gdzie tego nie wolno.

A poza tym, środki odurzające szkodzą osobie biorącej. Samochód i broń szkodzą osobom trzecim więc zacznijmy od poważniejszych zagrożeń a potem zastanówmy się nad "samookaleczaniem" :smt028

Ostatnio zmieniony 02 kwie 2009, 11:42 przez tadam, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

tadam pisze:
nie ma różnicy w konsumpcji między krajami gdzie są te rzeczy dozwolone i tymi gdzie tego nie wolno.

masz na to jakieś konkretne dowody? Czy to tylko płód twojej wyobraźni?

tadam pisze:
makaron napisał/a:
problem szybko byłby zażegnany kilka niezapowiedzianych wizyt policji w szkołach skutecznie podziałałoby

sprzeczałbym się :lol: są kraje, gdzie za posiadanie jest kara śmierci a proceder kwitnie.

są kraje gdzie jest kara śmierci za zabójstwo a bandyci zabijają więc zgodnie z twoim tokiem myślenia nie powinno się zabraniać zabijania bo to i tak nic nie zmienia.
Tadam widzę, ze twoje pojmowanie demokracji jest takie same jak większości naszych obywateli "prewie wszystko mi wolno".
Co do wyboru to masz wolny wybór możesz przypalać lub przyćpać i nikt ci tego nie zabrania. Sprawa rozbija sie o dostęp do tych środków. Z punktu widzenia dobra społeczeństwa lepiej jak będzie on maksymalnie ograniczony.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
makaron napisał/a:

są kraje gdzie jest kara śmierci za zabójstwo a bandyci zabijają więc zgodnie z twoim tokiem myślenia nie powinno się zabraniać zabijania bo to i tak nic nie zmienia.

odniosłem się do Twoich "niezapowiedzianych wizyt" policji, które by rozwiązały sprawę. Muszę Cię też zmartwić, bo nie odczytałeś mojego toku myślenia. Przeczytaj jeszcze raz ostatni akapit mojego poprzedniego postu.

makaron pisze:
Tadam widzę, ze twoje pojmowanie demokracji jest takie same jak większości naszych obywateli "prewie wszystko mi wolno".

to akurat z demokracją ma akurat tyle wspólnego, że Ty i jeszcze kilka osób zabraniacie robić MI jakieś rzeczy! W dodatku rzeczy, które WAM nie szkodzą!

makaron pisze:
Co do wyboru to masz wolny wybór możesz przypalać lub przyćpać i nikt ci tego nie zabrania. Sprawa rozbija sie o dostęp do tych środków. Z punktu widzenia dobra społeczeństwa lepiej jak będzie on maksymalnie ograniczony.

Sprawa rozbija się właśnie o dostęp, jeśli mogę przypalać i przyćpać, to dlaczego nie mogę tego legalnie kupić? Dlaczego zmuszasz mnie do łamania prawa? Albo czegoś nie wolno albo coś wolno. Proste!

makaron pisze:
konkretne dowody? Czy to tylko płód twojej wyobraźni?

Raport Komisji Europejskiej dot. spożycia narkotyków na świecie:
pod względem spożycia narkotyków na świecie, sytuacja niewiele się zmieniła od1998 r., stała się jedynie może bardziej złożona: ceny narkotyków w większości krajów zachodnich spadły od 1998 r. o około 10 do 30%, pomimo surowszych wyroków dla handlarzy np. kokainą lub heroiną w niektórych z tych krajów. Równocześnie nie ma dowodów na potwierdzenie faktu, że trudniej jest wejść w posiadanie narkotyków. Spożycie marihuany stało się „normalnym” elementem stylu życia młodych ludzi z wielu krajów zachodnich – około 50% osób urodzonych po 1980 r. spróbowało tego narkotyku co najmniej raz. Większość z nich nie kontynuowała spożycia po okresie wczesnej dorosłości.

:smt028

Ostatnio zmieniony 03 kwie 2009, 8:09 przez tadam, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

tadam pisze:
odniosłem się do Twoich "niezapowiedzianych wizyt" policji, które by rozwiązały sprawę

a ja podtrzymuję to co napisałem, dodam, że miałem na myśli sprawę obrotu "używkami" w szkołach.

tadam pisze:
to akurat z demokracją ma akurat tyle wspólnego, że Ty i jeszcze kilka osób zabraniacie robić MI jakieś rzeczy! W dodatku rzeczy, które WAM nie szkodzą!

tak dokładnie zabraniamy ci handlu i posiadania tych specyfików bo to skodzi takze innym moim znajomym lub dzieciom moich znajomych lub innym osobom, które do tej pory nie spróbowały bo nie miały dostępu do tego. W momencie legalizacji łatwiej skuszą się bo łatwiej bedą mogli je nabyć.
A tak na marginesie to znowu potwierdzasz populistyczna tezę, że demokracja pozwala na wszystko. Owszem pozwala na wszystko ale na to co nie jest zabronione czy zakazane. (handel i posiadanie jest zakazane prawnie). Picie alkoholu w miejscu publicznym np. na łąwce w parku też nikomu nie szkodzi a mimo to jest zakazane, czyli zgodnie z twoim tokiem myślenia powinien być zniesiony.

Cytuj:
Sprawa rozbija się właśnie o dostęp, jeśli mogę przypalać i przyćpać, to dlaczego nie mogę tego legalnie kupić? Dlaczego zmuszasz mnie do łamania prawa? Albo czegoś nie wolno albo coś wolno. Proste!

mozesz kupić legalnie w Holandii :grin:
Ja cie nie zmuszam do niczego masz wolny wybór albo nie używasz i nie łamiesz prawa albo uczestniczysz w procederze handlu i łamiesz prawo (w Polsce), masz mozliwosć jeszcze odwiedzić kraje gdzie jest to legalne, jesteśmy w unii i podróze do tych krajów są powszechnie dostępne.
tadam pisze:
Raport Komisji Europejskiej dot. spożycia narkotyków na świecie:
pod względem spożycia narkotyków na świecie, sytuacja niewiele się zmieniła od1998 r., stała się jedynie może bardziej złożona: ceny narkotyków w większości krajów zachodnich spadły od 1998 r. o około 10 do 30%, pomimo surowszych wyroków dla handlarzy np. kokainą lub heroiną w niektórych z tych krajów. Równocześnie nie ma dowodów na potwierdzenie faktu, że trudniej jest wejść w posiadanie narkotyków. Spożycie marihuany stało się „normalnym” elementem stylu życia młodych ludzi z wielu krajów zachodnich – około 50% osób urodzonych po 1980 r. spróbowało tego narkotyku co najmniej raz. Większość z nich nie kontynuowała spożycia po okresie wczesnej dorosłości.

A to co jest??? Lakoniczny komentarz???
Myślałem że masz jakieś konkretne wyliczenia z odpowiednich instytucji, jeżeli masz do dyspozycji tylko to co przytoczyłeś wcześniej to darujmy sobie udowadnianie twojego wcześniejszego stwierdzenia.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

na nieszczęście tych, co lubią takie rzeczy, żyjemy w ciemnogrodzie, w którym ciemnota zwana ludem, czy tam narodem, uważa iż palenie marychy raz na jakiś czas to okropna narkomania, ale już picie 3 piw co dzień po pracy i upicie się na weekend jest czymś absolutnie niegroźnym i w porządku........

ale niestety myślenie jest w cenie i nie wszystkich na nie stać... :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
A to co jest??? Lakoniczny komentarz???
Myślałem że masz jakieś konkretne wyliczenia z odpowiednich instytucji, jeżeli masz do dyspozycji tylko to co przytoczyłeś wcześniej to darujmy sobie udowadnianie twojego wcześniejszego stwierdzenia.

specjalnie makaron dla Ciebie podaje link. :lol:
http://ec.europa.eu/justice_home/doc_ce ... tro_en.htm

makaronie, muszę Cię zasmucić - jestem zdeklarowanym przeciwnikiem demokracji :oops:
Oraz jestem przeciwnikiem anarchii, którą też chcesz mi włożyć w usta. Jestem za prawem prostym i zrozumiałym. Ba! jestem nawet za surowymi karami za nieprzestrzeganie prawa (sic!)

makaron pisze:
to skodzi takze innym moim znajomym lub dzieciom moich znajomych lub innym osobom, które do tej pory nie spróbowały bo nie miały dostępu do tego.

wkładanie paluchów do rozdzielni elektrycznej też grozi śmiercią! Ale tam jest płot, jest tabliczka z trupią czachą i większości to wystarcza. Fakt, zdarzają się wypadki, ale to nie powód by zlikwidować prąd!

powtórzę to co napisałem i wytłumaczę:
tadam pisze:
Chodzi Ci o to, że państwo powinno kontrolować sprzedaż dopalaczy tak jak to jest obecnie z karabinami i materiałami wybuchowymi? Jeśli tak, to jesteśmy w tej kwestii zgodni.

to był mój cytat. Też uważam, że dzieci nie powinny mieć dostępu do wszystkiego i sprzedaż niektórych specyfików powinna być prowadzona inaczej.

Ostatnio zmieniony 03 kwie 2009, 9:48 przez tadam, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

tadam a ja uwazam, ze ci co chcą to i tak nabeda takową lub inna używkę. Wiec zbedne jest legalizowanie i upowszechnianie dostępu do nich ot co. To ze ktos ma ochote coś sobie zapodać nie oznacza, ze państwo ma mu to ułatwić w formie powszechnego punktu sprzedaży.
Myślę, ze juz sobie dostatecznie wyjaśnilismy swoje stanowiska :P

Namruf pisze:
na nieszczęście tych, co lubią takie rzeczy, żyjemy w ciemnogrodzie, w którym ciemnota zwana ludem, czy tam narodem, uważa iż palenie marychy raz na jakiś czas to okropna narkomania, ale już picie 3 piw co dzień po pracy i upicie się na weekend jest czymś absolutnie niegroźnym i w porządku........

no to masz chłopie faktycznie pecha nawet nasz starosta tak myśli jak ciemnota, co widać po jego ostatnich wyczynach za kierownicą. Cięzkie czasy nastały, co? :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
ci co chcą to i tak nabeda takową lub inna używkę. Wiec zbedne jest legalizowanie i upowszechnianie dostępu do nich ot co. To ze ktos ma ochote coś sobie zapodać nie oznacza, ze państwo ma mu to ułatwić w formie powszechnego punktu sprzedaży.

jest mała nieścisłość w tym zdaniu. W sklepie z dopalaczami kupować mogą osoby pełnoletnie a od dealerów wszystkie. Ja paliłem kiedyś i papierosy i marihuanę, teraz ani jednego ani drugiego ale po papierosy chodziłem do kiosku a po trawę do przestępców. I chyba tylko wtedy miałem świadomy kontakt z - nazwijmy to dla podniesienia dramaturgii - mafią 8) a nie jest to edukacyjne za bardzo dla młodzieży :shock:

Ostatnio zmieniony 03 kwie 2009, 11:48 przez tadam, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

jest mała nieścisłość ty chodziłeś do pzrestepców bo juz paliłeś i wiedziałeś gdzie isć. Nie palący trawki nie maja na zawołąnie dealera pod ręka a przynajmniej wiekszosć, idac do sklepu masz zawsze mozliwosć zakupu. Od dealera jak cie nie zna to tak szybko nie kupisz, musisz miec kogos kto ciebie mu poleci.
Nie chodzi mi o tych co już pala tylko o tych co jeszcze nie zaczęli oby jak najdłuzej nie zaczynali a najlepiej wcale tak papierosy jak i marychę lub inne specyfiki.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron pisze:
jest mała nieścisłość ty chodziłeś do pzrestepców bo juz paliłeś...

masz rację, przy pierwszym rozwarciu wyleciał dymek a potem dopiero się urodziłem (z jointem w ustach) :D

Tytuł:
obserwator
obserwator

Mam pozytywne zdanie na temat dopalaczy, na MWK za rok zamierzam sie wybrać i nie widzę nic złego w tym, że ludzie chcą wolności w kwestii handlu.
Patriota czy mógłbyś uzasadnić swoje stanowisko ? Bo nie widzę zbytniego racjonalnego uzasadnienia twojego zdania ?
Proszę o argumenty z dziedziny:
- ekonomiczniej
- społecznej
- religijnej
- i jak Ty sam na to wszystko patrzysz

Tytuł:
pismak
pismak

widzę tadam ze to wszystko w temacie.
Fakty jednak są na twoja niekorzyść daleko jeszcze do zalegalizowania tych używek. Mam nadzieję, ze tak pozostanie jeszcze długo, długo , długo :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

makaron a co sądzisz o tym żeby powrócić do przepisu z bodajże 97 czy 99 roku gdzie można było normalnie posiadać przykładowo 5 gram marihuany na własny użytek a sprzedaż jej dalej była karana ?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.