Dzisiaj jest 20 cze 2025, 23:22

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam
Jeżeli mówię o różnych szkoleniach i seminariach, to właśnie dlatego, że mnie to jako zwykłego mieszkańca interesuje. Na nich właśnie człowiek dowiaduje się , jak wyjść poza stereotypowe myślenie, jak dostrzegać coś, co gołym okiem niedostrzegalne. Jeżeli mnie interesuje, co robią zwykli ludzie w takim czy innym miejscu, to szukam, też jako ten zwykły człowiek, możliwości, żeby się dowiedzieć.
Ja nie odpowiadam za politykę miasta i nie mogę czuć się odpowiedzialna za to, czy miasto coś robi, czy nie. Jako zwykła mieszkanka robię tyle, na ile mi możliwości pozwalają. Zaprosiłam do siebie na seminarium zwykłe kobiety Greczynki, na którym wiele czasu poświęciłyśmy różnorodnej mentalności, a też podejściu do spraw społecznych.
Kobiety z Grecji uczestniczyły na Seminarium w Ostritz, na którym spotkali się ludzie pięciu narodowści i przez pięć dni prezentowaliśmy kulturę kilku krajów. Od wielu lat wysyłam kartki z życzeniami na Święta. To są drobne sprawy, ale gdyby każdy, kto tam był, zrobił choć tyle, nawiązałoby się tych dobrych kontaktów więcej. Co ja mogę zrobić więcej? Na pewno mogę, ale musi być do tego sprzyjająca atmosfera. Na razie w temacie polsko-greckim toczy się publicznie wojna polityczna. Ja się do wojen nie piszę, mnie interesuje konkretne działanie, nie na papierze. Dlatego właśnie biorę udział w różnych seminariach, gdzie mogę zaprezentować przykłady dobrych praktyk w działaniach transgranicznych.
Ja nie mogę mówić, co bym widziała, ja po prostu to robię. I wiem, że nie ja jedna. A że jest tak, że są ludzie, którzy czasami zamiast pomóc, przeszkadzają.
No , cóż, świata nie zmienimy, możemy zmienić swój stosunek do niego. Pozdrawiam, życzę miłego wieczoru, H.I
PS. Mam nadzieję, że może uda nam się wspólnie przy czerwonym winie i pięknej muzyce greckiej porozmawiać, co jeszcze możemy w tym zakresie zrobić.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Haniu nie dasz radę przetlłumaczyć bombasowi nic.
Pamiętam jak mnie oskarżały gazety że kto będzie płacił za tą wymianę młodzieży. Partnerstwo powinno być dalej realizowane.Kiedyś na jednej z sesji i komisji mówiłem o tym aby wysłać do greków program współpracy na dany rok, na wzór francuskiego który pod koniec roku zostaje przyjęty przez dwie strony .Nie trzeba czekać na stronę grecką aby wyszła z tą propozycją.Oni, znając ich mentalność chcą bardzo, ale zaniedbują . My będziemy pierwsi? No to dobrze . i tak razem wszyscy zyskamy.
Nikos

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam, nie chcę nawet tak myśleć, że Bombas nie przyjmuje argumentów. Widocznie ma inny sposób myślenia. I tyle.
Jeżeli mówię o wielokulturowości, to może nie z akademickiego punktu widzenia, ale choćby z tego, że w Zgorzelcu mieszkają ludzie, którzy przyjechali tu z różnych stron i wnieśli różne tradycje i kulturę ( w szeroko pojętym znaczeniu) w nasze miasto.
Wystarczy porównać święta, jak różnie wyglądają w naszych domach.
Są różne sposoby, żeby tę różnorodność pielęgnować. Jeżeli jest małżeństwo polsko-greckie, wietnamskie czy indyjskie, to pięlęgnowanie obu tradycji wyniesionych z domu daje bogactwo dzieciom, ale też środowisku. To samo dotyczy małżeństw ludzi pochodzących z różnych regionów Polski. Więc nie negujmy tego, co inne, tylko pielęgnujmy tę " inność" tradycji i kultury. Ja tak patrzę na wielokulturowść.
A jeśli chodzi o kontakt mieszkańców z Naussą? Mogę powiedzieć, że przez te ostatnie 10 lat można było na pewno więcej zrobić. Na to nie mam wpływu. Ale cieszę się z tego, co zostało zrobione. Bo to zawsze jakiś krok do przodu w tej naszej europejskiej wspólnocie.
A buteleczka wina z Naussy i muzyka grecka też może przybliżyć to miasto. :)
Pozdrawiam Hanna I.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Haniu nie dasz radę przetlłumaczyć bombasowi nic.
a co, Twoim skromnym zdaniem, należałoby mi przetłumaczyć? :grin: chętnie posłucham /poczytam/
Cytuj:
Bombas nie przyjmuje argumentów. Widocznie ma inny sposób myślenia. I tyle.
widzę, że się mała koalicja zawiązuje :) a pytanie: jak wyżej
Inny sposób myślenia, to właśnie element wielokulturowości, tak jak ja ją rozumiem.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam. Naturalnie, Bombas, koalicja na rzecz wielokulturowości, w której, jak widać, masz swój udział. Ja też tak tę wielokulturowość rozumiem jak Ty i myślę, że wielu piszących i czytających także:).
Właśnie zaraz jadę do Ostritz, gdzie w murach klasztornych spotkają się ludzie o różnych wyznaniach, pochodzących z różnych krajów i kultur. Będziemy rozmawiać między innymi o postawach wobec tychże, o dialogu i trudnościach w ich prowadzeniu.
Mówiąc o dobrych praktykach będę mówiła o tym, co my, zwykli ludzie możemy zrobić, żeby uszanować innych i żyć w zgodzie z sobą.
A tam, wieczorem, przy kominku, ludzie śpiewają w różnych językach. Polacy próbują po czesku, niemiecku, Niemcy i Czesi w naszym języku, Bułgarzy uczą tańców bałkańskich. I wszyscy wracają do swoich domów bogatsi o wiedzę i kontakt z życzliwymi sobie ludźmi. To wszystko jest takie zwykłe, takie proste - jeżeli się samemu nie chce tego komplikować.
Wierzę w to, że uda nam się w Tawernie o tym wszystkim porozmawiać. Mamy taką możliwość, jak nikt. Mamy jeszcze w Zgorzelcu rodziny z greckimi korzeniami, z którymi warto się spotkać i o tej "różności" porozmawiać.
Nikos na pewno nam w tym pomoże :) - ale bez polityki :)
Pozdrawiam wszystkich, życzę pięknego dnia Hanna I.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Witam. Mieszkam tu od 1948 r. Zawsze pamiętam społeczność grecką. I jestem za tym ,aby festiwal był dalej. Ale...niekoniecznie pod dowództwem niejakiego Nikosa. Myślę, że i Miasto potrafiłoby to zorganizować, a na pewni już taniej, bo nie ma ludzi niezastąpionych. Niekoniecznie musi tu śpiewać D.Russos. Mogą być pomniejsze gwiazdki.
Tego nie chce zrozumieć ów Nikos - który wciąż ma pretensje, tak jakby festiwal był jego własnością. I co z tego że nazwa opatentowana czy gdzieś zgłoszona. Może być inna, np. Greckie Wspomnienia.
W tej całej kłótni popieram stanowisko Burmistrza Zgorzelca.

Tytuł:
obserwator
obserwator

to chyba oczywiste, że festiwal nie musi być prowadzony przez nikosa. wydaje mi się, że dyskusja na tym forum szła właśnie w tym kierunku. nawet ta uchwała o festiwalu była inna niż nazwa imprezy. więc to, że burmistrz i niektórzy radni nie lubią nikosa, nie znaczy, że powinni likwidować festiwal, bo to już jest nieporozumienie i niezrozumienie swojego miejsca w radzie czy na stanowisku burmistrza. na festiwal przychodziło dużo ludzi i przyjeżdżali też z innych miast, a nawet państw.
a burmistrz nie jest od dzielenia ludzi tylko od pracy dla mieszkańców, bez względu na to, czy ich lubi czy nie.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
a burmistrz nie jest od dzielenia ludzi tylko od pracy dla mieszkańców, bez względu na to, czy ich lubi czy nie.
mam nadzieję, że w Ratuszu to czytają :grin:

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam

mieszczuch pisze:
Cirka 10 lat wstecz, podczas jednej z wizyt delegacji miasta Zgorzelec w Noussie Nikos za nasze pieniądze nagrał sobie teledysk na statku. Na tym nagraniu w rogu basenu (porządny to był statek) zauważycie głowę ówczesnego radnego, jednego z delegatów. Postaram się przypomnieć tytuł tego teledysku. Pijaństwo było było solą tej imprezy.

Przypominam, że teledysk nazywał się"Ech bogatym być" i jest od bardzo dawna na mojej stronie. Tutaj zaczynasz mnie obrażać, gdyż w swoim samochodzie i za swoje pieniądze zamówiłem dwóch kamerzystów z Warszawy, którzy pojechali podczas wizyty radnych w Naoussie i podczas wolnych chwil nagrałem nawet dwa teledyski. Gwoli ścisłości w kadrze znalazło się nie jeden lecz kilku radnych. :D
mieszczuch pisze:
Dowiedz się w ratuszu lub w MDK po jakim czasie Nikos rozliczył się z pieniędzy za ostatni (z funduszy miasta) X FPGwZ i za najem lokalu w MDK.

Nie musisz się dowiadywać, od razu ci odpowiadam. Rozliczenie nastąpiło w MDK, a nie w ratuszu w ciągu miesiąca(wg umowy).
Jesli cokolwiek cię jeszcze nurtuje to chętnie odpowiem
Nikos

Tytuł:
VIP
VIP

czy to ma jeszcze coś wspólnego z Festiwalem? :(

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Nie odpowiedziałem MIESZCZUCHOWI o czynszu za Palace.Według porozumień był płacony na czas.. Inne informacje dowiesz się w MDK w waszej siedzibie komitetu.Zapytaj jaki teraz natomiast dostaje Pani dyrektor czynsz za Palace. Stoi od maja ubiegłego roku pusty i co tam robią.Zobacz co mówiła na filmie podczas konfrontacji ze mną Pani Dyrektor Domu Kultury. a co zrobiła.Film znajdziesz w dziale Video.
Nikos

Tytuł:
pismak
pismak

vv

Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 19:05 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

mieszczuch

Cytuj:
ciekawa napisał/a:
Byłam na festiwalu z rodziną i znajomymi, była fajna atmosfera spora frekwencja. Bawiliśmy się doskonale.

Życzył bym sobie tej sielanki w każdym wydarzeniu i dziedzinie życia, w których decyzje podejmują moi przedstawiciele. Rzeczywistość lubi płatać figle. Wielu reprezentujących mnie ludzie w samorządach miasta i powiatu, których konkretne działania znam, daje gwarancje odwrotności sielanki. Demaskowanie tych ludzi i zachowań uznaję za skuteczną metodę pozbycia się ich i odstraszanie naśladownictwa zwiększając szanse na wzrost komfortu mojego życia. Poglądy polityczne są tu nieistotne. Nie czuję się lepszy od opisywanych osób.
Opisuję zdarzenia odległe (brak FORUM) i ludzi nadal obecnych dziś.

Cirka 11 lat wstecz. Ówczesny burmistrz miasta (Sawicki) miał o wiele mniejsze uprawnienia niż obecny BM i poprzednik w drugiej kadencji.. Decyzje podejmował siedmioosobowy Zarząd Miasta. Burmistrz, jak każdy członek zarządu, dysponował pojedynczym głosem.
Od 1992 roku dzierżawiłem 30 m2 gruntu na terenie Szkoły Podstawowej nr1 w Zgorzelcu. Prowadziłem Bar/Imbis w tym miejscu. Zmiany w oświacie powodowały, że ten sam grunt, wydzierżawiony od SP1, później dzierżawiłem od Wydziału Oświaty naszego urzędu. Jeszcze później decydował o tym BM, który chciał wykorzystać swoje uprawnienia do podniesienia mi czynszu z 1000 zł na 3000 zł + VAT. Znalazłem sposób na podtrzymanie mojego rozwiązania. Przelewałem 1000 zł na rachunek SP1, która zwracała mi te pieniądze, a ja ponownie im je odsyłałem. Prawnik poinformował mnie, że zgodne z przepisami usunięcie mnie z tego terenu zajmie Miastu od 1,5 do 2 lat. Dłużej nie potrzebowałem. Na wizyty w ratuszu nie znajdowałem czasu.
Znający mój problem Adrian Panek (o ówczesnych swoich relacjach z Adrianem Pankiem pisałem w poprzednich postach) znalazł lepsze rozwiązanie tego problemu. Zapewnił mnie, że spokojnie mogę pójść na wezwanie Zarządu Miasta, który rozpatrzy moją sprawę pozytywnie dla mnie. Wyjaśnił mi, że na siedmiu członków Zarządu, czterech zagłosuje za moim rozwiązaniem, pomimo wyraźnego nastawienia BM do podwyżki.(kantor przylegający do ściany mojego baru, zajmujący o połowę mniejszą powierzchnię płacił 3000 zł + VAT). Członkowie Zarządu Miasta głosujący za pozostawieniem 1000 zł opłaty za dzierżawiony przez mnie grunt, to Aniszkiewicz, Leszczyński, Ozga, Rusketos. Sądzę, że w archiwach urzędu jest to do sprawdzenia. Wpływ Panka na zarząd miasta mnie zaskoczył.

Teraz Nikos chce uczyć obecnych radnych głosowania....

Żenada,...i lepiej nie proś mnie o rozwinięcie mojej myśli... :(

Tytuł:
VIP
VIP

przekorny, a ja radzę, żebyś rozwijał myśl zamiast spamować forum i publikować puste posty. Skoro nie chcesz komentować to nie pisz postów.

Żenada.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

aleksander,

Cytuj:
Skoro nie chcesz komentować to nie pisz postów.

Skomentowałem post słowem "żenada". Jest to wg. mnie komentarz dużo bardziej wyrazisty od komentarzy jakie czasem zamieszczają niektórzy forumowicze. Rozwinięcie tematu byłoby wyjaśnieniem, dlaczego właśnie tak a nie inaczej odebrałem "wynurzenia" mieszczucha. A tego nie muszę chyba robić?? Jeśli różnimy się w ocenie tych "rewelacji" ,..przykro mi. :smt028

ps. Twoim zdaniem post i sensacyjne doniesienia jakie wklepał mieszczuch należą do tematu FPG???

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 85  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.