Dzisiaj jest 20 cze 2025, 23:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

Cytuj:
A czym w sensie ekonomicznym rózni sie koszt dojazdu do mogiłek od kosztu dojazdu do emilki?

Bog180 Tym, że jeśli będą dwie zmiany, to młodzież albo będzie musiała dojeżdzać Busami (jeśli bedą) lub będą musieli łapać okazje lub rodzice będą musieli po nich przyjeżdzać, bo często ostatni autobus do danej miejscowości jedzie o godz 16.00 - 16.30... pozdrawiam

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam serdecznie naszych Forumowiczów. Jak to dobrze się dzieje, ze ludzie dyskutują. Różnorodność poglądów jest twórcza. Jedność słowa powoduje stagnację. Pedagodzy o tym powinni wiedzieć najlepiej. Jeżeli w działaniu słuchamy ludzi, którzy mają różne zdania, to możemy oczekiwać optymalnych rozwiązań problemu. A problem na pewno jest. Z jednej strony ekonomia, z drugiej strony interes SZKOŁY ( i mam tu na myśli szkołę jako instytucję). Jak pogodzić te dwa interesy z przekonaniem, że wybraliśmy najbardziej optymalny wariant?
Żyjemy na szczęście w ustroju, w którym to większość decyduje o wytyczaniu kierunków działania. Nie Starosta (ani były, ani obecny ani przyszły :))ani pojedyńczy radny ( jakim jest Pan Tyc i każdy inny spośród demokratycznie wybranych radnych). To Rada decyduje o kierunkach działania jednostki samorządu terytorialnego, w tym między innymi o polityce oświatowej w powiecie.
Rada powiatu jest bowiem organem stanowiącym i kontrolnym powiatu.
To tylko Rada decyduje o zasadach nabycia, zbycia i obciążania nieruchomości oraz ich wydzierżawiania lub wynajmowania na okres dłuższy niż trzy lata, o ile ustawy szczególne nie stanowią inaczej,
Rada stanowi o kierunkach działania zarządu powiatu . W tym o sieci szkół ponadgimnazjalnych. Zarząd bowiem w tym zakresie wykonuje tylko uchwały rady powiatu .
W realizacji zadań zarząd powiatu podlega wyłącznie radzie powiatu.
Napisałam o tym wszystkim dla przypomnienia, bowiem dla mnie to jest oczywiste. Dla niektórych ( nawet samorządowców z kilkuletnim stażem) to oczywiste nie jest.
Byłam radną poprzedniej kadencji. I nie jest prawdą, , że rozmów na temat zmniejszenia ilości szkół było. Nie ja byłam jej inicjatorką, ale nie mogę mówić, że rozmów nie było. Tak się fałszuje prawdę. Rozmowy były. Nikt nie odważył się jednak takiej decyzji podjąć. Bo jak widać, jest to trudna decyzja. Nie oceniam jej w kategoriach optymalnego rozwiązania problemu, a tylko istoty jej trudności.
Z mojego punktu widzenia najistotniejsze jest, aby nasza młodzież miała warunki do nauki, a nauczyciele do pracy. I jeżeli tak Rada do tego podejdzie, przeanalizuje dokładnie wszystko za i przeciw, to sadzę, że dla dobra sprawy ( a nie poszczególnych radnych) znajdzie rozwiązanie. Chociaż nigdy nie będzie tak, że będzie to dobre rozwiązanie dla wszystkich.
Pozdrawiam Hanna I.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Cytuj:
I nie jest prawdą, , że rozmów na temat zmniejszenia ilości szkół było. Nie ja byłam jej inicjatorką, ale nie mogę mówić, że rozmów nie było.

Zgodze się z przedmówczynią, dowiedziałem się stad i owąd, że poprzednia rada nawet podjęła uchwałę mającą na celu przeniesienie(likwidację) mogiłek tworząC CENTRUM KSZTAŁECENIA USTWICZNEGO.
Teraz nie mają cywilnej odwagi się przeznać, że to Pan Tyc wraz z kolegami rozpoczął kilka lat temu ten temat. Po drugie to poprzednia rada w swoich planach budżetowych nie przewidziała środków na remonty.
Szkoła w takim czy innym wymiarze będzie nadal istaniała. Tylko dorośli muszą ze starannością przemyśleć wszystkie za i przeciw przeniesienu (połączeniu) obydwu palkcówek dydaktycznych, tak aby nie skrzywdzić uczęszczającej tam młodzieży. Jeśli jest szansa dla "mogiłek" to powinno się ją wyszkorzystać...Tylko uważajmy aby nie wylać dziecka z kompielą!!!!

Tytuł:
rekrut
rekrut

Jestem absolwentem zarówno mogiłek jak i emilki i jestem przeciwny połączenia tych szkół stworzy to liczne problemy.Można powiedzieć że stworzy to sytuacje do licznych napięć między uczniami tych szkół.

Sam będąc na Emilkach słyszałem opinie o swojej byłej szkole np. że wszystko można na mogiłkach kupić , poziom nauczania jest bardzo niski, i wiele innych rzeczy

Ale zaswadczam iż jest to kompletna bzdura kto chce się uczyć ten się uczy i nie ma różnicy czy chodzi się do tej czy do tej szkoły.

Sam pamiętam ile sił poświęciłem na sprzątanie tego cmentarza i stalagu i uważam że żadna lekcja histori nie da tyle co sam pobyt dbanie o cmentarz.

Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, 13:48 przez jacop, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Paweł... pisze:
młodzież albo będzie musiała dojeżdzać Busami (jeśli bedą)

Starostwo prowadzi rozmowy z prywatnymi przewoźnikami w tej sprawie. Proponują aby busy miały tak dostosowane rozkłady i trasy aby młodzież mogła korzystać z tych przewozów

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Myśle ze z dojazdem to bardzo przesadzacie. Swoisty szczyt komunikacyjny jest po godż 18. Koniec pracy sklepów, koniec zakupów i jeżeli do tego dołączy sie koniec nauki to transportu napewno nie zabraknie. Zarówno prywatni przewoźnicy jak i pks, jeżeli klienci będa dopasują komunikację - bez obaw.
Ale to bardzo marny argument za nauką w godzinach wieczornych. Jak ktoś chce albo musi sie uczyc w systemie wieczorowym to to robi , natomiast podstawowym okresem nauki jest dzień i to jest pora do nauki , noca to sie młodziez nauczy/ albo juz umie / robic ciekawsze rzeczy

Tytuł:
rekrut
rekrut

Z informacji ze spotkania przedstawicieli młodzieży i rodziców ze Starostą Woroniakiem, co również po części potwierdza Vce Michalski, to dąży się do tego aby nie było dwuzmianowości! Pozostaje kwestia jak będą traktowani uczniowie, którzy dotychczas chodzili na "Mogiłki" w "Emilce"... Wszystko w rękach rady powiatu! pozniej ewentualnie pozostaje zatwierdzenie tej uchwały przez Kuratorium Oświaty!

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Z informacji ze spotkania przedstawicieli młodzieży i rodziców ze Starostą Woroniakiem, co również po części potwierdza Vce Michalski, to dąży się do tego aby nie było dwuzmianowości!

Obliczenia są proste czy będzie dwuzmianowość czy nie policzyć trzeba współczynnik zmianowości oznaczający stosunek liczby oddziałów do liczby pomieszczeń. Można to zrobić samemu wiedząc ile jest poszczególnych klas a ile pomieszczeń. Jeśli wyjdzie powyżej 1 to zmianowość i tak będzie i tak, może to będzie półtorazmianowość ale będzie... Jeśli starosta wyjdzie powyżej 1,5 to jedyna możliwość to chyba łączenie klas a co oznacza powiększenie się liczebności uczniów w jednej klasie a tym samy spadek jakości nauki...

Tak więc niech ktoś powie ile jest pomieszczeń w emilce i ile będzie oddziałów po połączeniu dwóch szkół, policzymy i zobaczymy jak to wygląda a tego nie da się oszukać żadnymi zapewnieniami...

Tytuł:
rekrut
rekrut

to teraz nie ważne czy tamta rada też chciała czy nie, i co za bzdurne tłumaczenia że sklepy są zamykane o 18, a młodzież z wieczorówki uczy się wieczorem, tak bo taka jest specyfika tej szkoły, a nie szkoła dzienna wieczorem, rodzice będa się mijali ze swoimi dziećmi, a my wieczorem będziemy tak padnięci, że nic się nie będzie chciało. Ludzie nie brońcie tego chorego pomysłu i powiedzcie co zrobić, żeby tego nie było. Radę można odwołać!

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Skafander ale ranna szkoła ci nie wystarczy nie umiesz czytac ze zrozumioeniem . Nie przelatuj nad postami tylko je czytaj i wyciągaj prawidłowe wnioski.
Nie łapiesz sensu poszczególnych postów. A może to stres - wyluzuj!! :roll: :roll:

Tytuł:
pismak
pismak

bog180 pisze:
podstawowym okresem nauki jest dzień i to jest pora do nauki ,

Słusznie i potwierdzić moga to znawcy tematu, psycholodzy, lekarze itp.

Wiele emocji i nerwowych wypowiedzi. W pierwszych postach zadawałem proste pytania i wskazywałem na podstawowe elementy, które powinny decydować o połączeniu ( czytaj zamknięciu ) Mogiłek. Wiele odpowiedzi uzyskałem czytając wypowiedzi na forum i w prasie lokalnej.
Mam kolejne pytania. Dlaczego starostwo nie informuje o swoich planach tworzenia nowej sieci szkół ponadgimnazjalnych gmin. Przypominam, ze w tych szkołach naukę pobierają uczniowie od 16-tego roku życia. W świetle Konstytucji , za realizację obowiązku nauki młodzieży w wieku 16-18 lat odpowiada gmina, zadaniem własnym powiatu zaś jest zorganizować bezpieczną, edukację ponadgimnazjalną. Starostwo otrzymuje na taką działalność subwencję oświatową.

Dlaczego nikt nie mówi wprost o zagrożeniu bezpieczeństwa młodzieży. Dotyczy to dojazdów o zmroku , bądź nocą? Dlaczego nie mówi się wprost, ze młodzież z terenu będzie mogła skorzystać z dowozu busami, za które sama zapłaci? Starostwo twierdzi, że zorganizuje dowozy, ale nie twierdzi, że za nie zapłaci. Teraz młodzież korzysta z biletów miesięcznych w PKS - w busach to mało prawdopodobne. Oczywiście młodzież ta zostanie pozbawiona możliwości korzystania z zajęć pozaszkolnych. Więc co im pozostanie?

Dlaczego nie wypowiada się w temacie reorganizacji sieci szkół Powiatowa Komisja Oświaty. Czy komisja spotkała się z młodzieżą i rodzicami?

Wiecie , że decyzja musi być podjęta do końca lutego. Proponuje niech młodzież i rodzice udadzą się na sesję rady powiatu, zobaczcie, kto z radnych jest za utrzymaniem przyzwoitych warunków nauki a kto za oszczędnością 300 tysięcy zł. To dla mnie zresztą żaden argument.

Ciągle brakuje mi w całym działaniu przedstawienia koncepcji funkcjonowania szkolnictwa ponadgimnazjalnego w powiecie. To bardzo ważna sprawa. We Wrocławiu mówi się o reaktywowaniu 14 techników. My nie wiemy, gdzie będzie kształciła się nasza młodzież.
Może i racje miał ktoś na forum, żeby zaorać ten Zgorzelec.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Marko twoje pytania zadane w poprzednim poscie traktuje jak prowokacje.
Takie pytania moga zadawa rodzice i my forumowi dyletanci. Ty jako fachowiec w branzy i wtym szczególnie temacie doswiadczony powinienies wypowiadac sie merytorycznie. Pamietasz chyba jeszcze strajki rodziców dzieci z gminy Zgorzelec , kiedy dla oszczednosci nie wiem czy nie mniejszych niz 300 tyś likwidowałeś częśc placówek oswiatowych gminy.
PS. nie podważam ani tamtych twoich decyzji ani nie czuje sie kompetentny do rozstrzygania sprawy mogiłek. Jestem sercem za mogiłkami i zyczył bym modziezy nauki w miłej atmosferze w ciągu dnia i w nieprzepełnionej szkole.
Ty jako fachowiec powinieneś stanowisko zając jednoznaczne a jak masz za mało danych to powinieneś na zasadzie swojego społecznikowstwa włączyc sie do sprawy. To dotyczy młodzieży z miasta i gminy tu i tu masz mandat do działania.
Uzniowie nie kapusta nie trzeba ich ubijac.

Tytuł:
pismak
pismak

Właśnie dlatego zadaję takie pytania. Sprawa likwidacji jest bardzo ważna i nie dotyczy trzydziestu uczniów, którym w gminie zapewniono w zamian wszystko i jeszcze więcej. Dotyczy kilkuset osób, którzy na dzień dzisiejszy są oszukiwani poprzez przekazywanie nieprawdziwych bądź niepełnych informacji. Skala porównawcza żadna.
Właśnie mysląc o młodzieży z terenu w tym z gminy, w której pracuję zadaję takie pytania. Upominam sie o spotkanie przedstawicieli gmin by uzyskoać profesjonalną odpowiedź. Robiłem to juz wcześniej w innej formie. Ze swojej strony zaproponowałem odpowiedzialnym za oświate w gminach naszego powiatu spotkanie miedzy innymi w tym temacie. Mam nadzieję, że uda się je zorganizować na początku następnego tygodnia.
Wiem bardzo dobrze, że decyzja nie jest łatwa, ale wiem też, że powiat ma swoje obowiązki i zadania. Na oświacie nie da się zarabiać, trzeba do niej dopłacać co doskonale wiedzą gminy.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Z tego co wiem to do ministra edukacji narodowej ma być dostarczony list na temat owej wielozawodówki

Tytuł:
rekrut
rekrut

bog 180 oleż spokoju w twojej wypowiedzi, od razu widać że cię to nie dotyczy, ja podchodzę emocjonalnie bo wiem, że z wielu rzeczy które lubię będe musial zrezygniwać, jesteś optymistą co do rannej zmiany, nie wierzę. Mam popłudniami różne zajęcia a komu by się chciało wieczorem jeszcze coś robić. Poczytaj co mówią na ten temat psycholodzy, ja nie do takiej szkoły przychodziłem. Basta! Niech oszczędzją na swoich dietach a nie na młodzieży.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.