joro, kilka słów wyjaśnień. R. Gronicz nigdy nie był dla mnie, jak to określiłeś, wzorem. Swojego czasu był natomiast jedynym kontrkandydatem dla Fiedorowicza w wyścigu o fotel burmistrza, który miał realną szansę z nim wygrać. I jako jedyny, w mojej ocenie, miał szansę rozbić ówczesny "układ" i zabrać się do rzetelnej pracy na rzecz miasta i nas wszystkich, mieszkańców. Dlatego właśnie wspierałem go w trakcie kampanii wyborczej pod koniec 2006 roku. Wspierałem go również jakiś czas po wygranej w wyborach, sadząc, że potrzebny jest czas na uporządkowanie spraw po jego poprzedniku, aby w końcu zabrać się do urzeczywistnienia przedwyborczych obietnic.
Czas jednak mijał a zapowiadanych, pozytywnych zmian nie było.
Pewne zaniepokojenie zaczęło narastać we mnie już w cztery m-ce po objęcia przez niego stanowiska, w wyniku dziwnych, moim zdaniem, posunięć miejskiego magistratu. Będąc wówczas członkiem PO (podkreślam członkiem, nie
bezmyślnym klakierem), powoli zacząłem dystansować się od współodpowiedzialności za przebieg wydarzeń w mieście:
Cytuj:
PostForum: na każdy temat Wysłany: Wto Lut 20, 2007 1:21 pm Temat: Czego potrzeba Zgorzelcowi, aby wyjść z tego PRLu
krytyczny:
Cytat:
Jeśli mnie pamięć nie myli rządząca obecnie Platforma miała PROGRAM.
Gwoli ścisłości,... "rządzi" miastem Burmistrz z PO a nie Platforma jako taka.
Co do programu,..zapewne już wkrótce zacznie być on wdrażany w życie.
Pozdrawiam!!!
Jeszcze jakiś czas łudziłem się, ze to może jednak za wcześnie, i w nieco ponad pół roku po objęciu stanowiska burmistrza przez Gronicza napisałem:
Cytuj:
PostForum: na każdy temat Wysłany: Pią Cze 29, 2007 1:03 am Temat: Petycja do burmustrza: Odwołać Szymańskiego
tadam:
ciekawa
bog180
pisor:
Nie twierdzę, że obecna sytuacja jest zadowalająca nas wszystkich,...twierdzę, że potrzebny jest czas, żeby sytuację jaka jest uzdrowić!!!
Jeśli ten czas zostanie zmarnowany,....pierwszy przyłączę się do krytyki władzy, zarówno tej powiatowej jak i miejskiej.
Ale dajmy im czas,...proszę.
Teraz okres "kredytu zaufania" w moim mniemaniu już minął. Stąd moja obecna postawa wobec burmistrza i jego pomocników. Powodów dla których uważam, że należy "podziękować" burmistrzowi jest wiele i z pewnością poznasz je w temacie dot. zbliżającego się referendum.
Co do stanowiska dyrektora muzeum,..hmm, tutaj moje wyjaśnienie przypominałoby usilną próbę przekonania Ciebie, że nie jestem,..wielbłądem. A tego sobie i Tobie oszczędzę.
Jeśli jednak jesteś ciekaw moim związkom ze wspomnianą przez Ciebie instytucją, odsyłam do tematu "Muzeum Łużyckie". Zapoznaj się z umieszczonymi tam postami a z pewnością odnajdziesz tam również i moje stanowisko wobec ówczesnych zarzutów, które są bliźniaczo podobne do przytoczonego przez Ciebie.
I to na chwilę obecną tyle...