Dzisiaj jest 17 cze 2025, 19:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ja was nie rozumiem szukacie problemu tam gdzie go nie ma - Owsiak stara się pomagać dzieciakom i mu to dobrze wychodzi bo w prawie każdym polskim szpitalu są sprzęty z naklejką WOŚP. Pomyślcie sobie ile dzieciaków dzięki temu żyje\jest zdrowe i co by mogło być gdyby WOŚPu nie było.
Co do Przystanku to nikt was nie zmusza żeby tam jechać albo to w jakimś stopniu sponsorować wrzucając do puszki kasę( już nie pamiętam ile procent idzie na Przystanek), ludzie którzy wrzucają kasę są świadomi na co ta kasa idzie i ufają tej fundacji więc dajmy im wolny wybór :
Chcesz pomagać innym wrzuć, nie chcesz to nie wrzucaj ale też nie utrudniaj .......

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Renegat - rozumiem, że byłeś jednym z organizatorów WOŚP w Zgorzelcu. Dzięki.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

PATRIOTA pisze:
Dobrze wiesz że jak by było coś nie tak to dawno by Rydzyka zjedli tak że odpuść.

krytyczny pisze:
Dobrze wiesz że jak by było coś nie tak to dawno by Owsiaka zjedli tak że odpuść.

Doskonale podsumowanie całości :)

Bastiat pisze:
widać debilizm szerzy się od młodych lat, tylko nad tym ubolewać.

Też nad tym ubolewam niestety - bo z klawiatur takich dzieci wychodzą idiotyczne posty. :roll:

zubek pisze:
Renegat - rozumiem, że byłeś jednym z organizatorów WOŚP w Zgorzelcu. Dzięki.

Przyłączam się :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Panowie zamiast dziękowania za rok włączcie się do organizacji ^^
Mamy na forum szefa muzeum Łużyckiego który pewnie też będzie chętny do pomocy i zaczniemy coś więcej działać ^^

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

poniewaz sam nie uczestniczę w organizacji WOŚP z różnych powodów, podziwiam i szanuję tych, którzy mogą, chce im się, poświęcają swój czas i energię, znoszą dziadostwo malkontentów i zawistników i działają. :smt023 pozdrawiam

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Co ma do tego nowe auto księdza, pokaż mi dokumenty świadczące o tym, że pieniadze które wierni dają Kościołowi Katolickiemu idą na auta księży ( księża swoje auta kupują ze szkolnych pensji... mógłbyś trochę zaznajomić się z tematem zamiast wypisywać głupoty)

Z tego co mi wiadomo to nie kazdy ksiądz w szkole pracuje.
Cytuj:

Róbta co chceta to racjonalizm?

Przestań się wykręcać skarbie i napisz w końcu coś konkretnego.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Renegat pisze:
Ja was nie rozumiem szukacie problemu tam gdzie go nie ma

Sprawa nie toczy się de facto o to co kto robi, lecz co za kim stoi ;)

YELLO_35 pisze:
Też nad tym ubolewam niestety - bo z klawiatur takich dzieci wychodzą idiotyczne posty.

zaiste tak jest, ale cóż poradzić. Lepiej uczyć się samemu niż polegać na szkole.

jacobbs pisze:
Z tego co mi wiadomo to nie kazdy ksiądz w szkole pracuje.

Zwykle nie pracują proboszczowie lecz oni albo utrzymują się z emerytur lub wspólnej kasy ( 1/9 kolędy przysługuje księdzy z tego co wiem).

Chcę zwrócić uwagę, że nadal nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytania i "ktoś" nie cofnął swych idiotycznych zarzutów wobec mojej osoby ...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Sprawa nie toczy się de facto o to co kto robi, lecz co za kim stoi

Więc co za kim stoi?
Cytuj:
Vis pacem – para bellum

Co to ma do rzeczy?
Cytuj:
Chcę zwrócić uwagę, że nadal nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytania i "ktoś" nie cofnął swych idiotycznych zarzutów wobec mojej osoby ...

Dobrze, więc cofam zarzuty w stosunku do Ciebie.
A co do Twoich pytań...
Cytuj:
1. Jakie koszty ponoszą samorządy, za opłacanie artystów ( niektórzy biorą wynagrodzenie ale to inna kwestia), za całą organizację imprezy ?

W tym temacie chyba wszystko zostało już powiedziane. Samorząd ponosi koszty takie same jak w przypadku organizowania wszystkich innych imprez z tą różnicą, że artyści nie pobierają opłat za występy, grają charytatywnie.
Cytuj:
2. Dlaczego tylko sms-y do WOŚP są zwolnione z podatku VAT ? Unijna dyrektywa zmusza nas niestety do pobierania tego podatku, ale dlaczego tylko sms-y do WOŚP są z niego zwolnione?

Jedno małe "ale". SMS-y na rzecz WOŚP nie są zwolnione z podatków, gdyż jak już zauważyłeś jest to sprzeczne z unijnym prawem. Państwo jednak zdecydowało się przekazać w formie dotacji z Budżetu Państwa pobrany od tych SMS-ów podatek na rzecz Orkiestry. Dlaczego tylko WOŚP? Nie wiem, ale to, że taki "bonus" dostała fundacja Owsiaka, a nie np. Caritas chyba jednak o czymś świadczy, nie sądzisz?

Tytuł:
obserwator
obserwator

jacobbs pisze:
Więc co za kim stoi?

o ideologie chodzi, Kościół Katolicki jak i cały konserwatywny świat nie popiera ideologii rewolucyjnych a takie prezentuje Pan Owsiak, od anarchii i feminizmu na demokracji kończąc ( choć akurat nad demokracją w przypadku KK można się zastanowić)

jacobbs pisze:
Co to ma do rzeczy?

Pan Owsiak swym pacyfizmem i sprzeciwem wobec zasad niszczy społeczeństwo.

jacobbs pisze:
W tym temacie chyba wszystko zostało już powiedziane. Samorząd ponosi koszty takie same jak w przypadku organizowania wszystkich innych imprez z tą różnicą, że artyści nie pobierają opłat za występy, grają charytatywnie.

Skoro grają charytatywnie to w porządku, gdyż słyszałem inne głosy. Ale skoro samorządy ponoszą takie koszty, to idzie to zapewne w miliony, a WOŚP zbebrało około 20 milionów.

jacobbs pisze:
Jedno małe "ale". SMS-y na rzecz WOŚP nie są zwolnione z podatków, gdyż jak już zauważyłeś jest to sprzeczne z unijnym prawem. Państwo jednak zdecydowało się przekazać w formie dotacji z Budżetu Państwa pobrany od tych SMS-ów podatek na rzecz Orkiestry

czyli de facto są zwolnione

jacobbs pisze:
Nie wiem, ale to, że taki "bonus" dostała fundacja Owsiaka, a nie np. Caritas chyba jednak o czymś świadczy, nie sądzisz?

a o czymś świadczyć miało ? :P Ja mam w tym wypadku tylko jeden zarzut, a mianowicie taki iż nie wszystkich w tym kraju traktuje się sprawiedliwie, i jak widać wszędzie trzeba mieć "dojścia"

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
o ideologie chodzi, Kościół Katolicki jak i cały konserwatywny świat nie popiera ideologii rewolucyjnych a takie prezentuje Pan Owsiak, od anarchii i feminizmu na demokracji kończąc ( choć akurat nad demokracją w przypadku KK można się zastanowić)

Wiesz... Szczerze? Kościół może sobie nie popierać ;)
Cytuj:
Pan Owsiak swym pacyfizmem i sprzeciwem wobec zasad niszczy społeczeństwo.

W jaki sposób?
Cytuj:
Skoro grają charytatywnie to w porządku, gdyż słyszałem inne głosy. Ale skoro samorządy ponoszą takie koszty, to idzie to zapewne w miliony, a WOŚP zbebrało około 20 milionów.

Zapewne tak, ale co to ma do rzeczy?
Cytuj:
a o czymś świadczyć miało ? :P Ja mam w tym wypadku tylko jeden zarzut, a mianowicie taki iż nie wszystkich w tym kraju traktuje się sprawiedliwie, i jak widać wszędzie trzeba mieć "dojścia"

A może to kwestia zaufania i większej wiarygodności WOŚP-u nad innymi tego typu organizacjami?

Tytuł:
obserwator
obserwator

jacobbs pisze:
A może to kwestia zaufania i większej wiarygodności WOŚP-u nad innymi tego typu organizacjami?

Dlaczego niby WOŚP ma większą wiarygodność od Caritasu ? Dla mnie większa wiarygodnośc ma Caritas lub Czerwony Krzyż.

jacobbs pisze:
Zapewne tak, ale co to ma do rzeczy?

Co to ma do rzeczy ? Ma to tyle, że przy pewnej granicy środki wydane na organizację mogą przekroczyć środki zebrane

jacobbs pisze:
W jaki sposób?

Społeczeństwo jest zbiorem ludzi powiązanych ze sobą więziami, są to więzi rodzinne, kulturowe, religijne. Ogólnie pojęta tradycja. Zaś sprzeciw wobec zasad, norm społecznych, niszczy to społeczeństwo i prowadzi do jego liberalnej atomizacji. Ja wolę mieć szczęśliwą rodzinę niż kupę kasy i dlatego nigdy atomizacji nie poprę.

jacobbs pisze:
Wiesz... Szczerze? Kościół może sobie nie popierać

Tym lepiej bo to chory system. ( choć większość nauki KK przeczy demokracji :P )

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
Dlaczego niby WOŚP ma większą wiarygodność od Caritasu ? Dla mnie większa wiarygodnośc ma Caritas lub Czerwony Krzyż.

No właśnie. Dla Ciebie.
Cytuj:
Co to ma do rzeczy ? Ma to tyle, że przy pewnej granicy środki wydane na organizację mogą przekroczyć środki zebrane

Mało prawdopodobne.
Mimo, że Fundacja pokrywa wszystkie koszty związane z Przystankiem Woodstock, to nie jest on finansowany bezpośrednio ze środków zebranych podczas Finału Orkiestry. Te pieniądze przekazywane są na zakup sprzętu medycznego oraz realizację programów medycznych i edukacyjnych.
Natomiast, dzięki umiejętnemu zarządzaniu tymi środkami (odsetki bankowe), dzięki całorocznym darowiznom oraz wsparciu sponsorów, udaje się wygospodarować pieniądze na działalność administracyjną i marketingową (w tym organizację Przystanku Woodstock i Finału). Dlatego na bilboardach reklamujących XIII Finał ukazała się niezwykle istotna informacja: "Fundacja więcej wydała na sprzęt medyczny (55 100 497 USD) niż zebrała (53 616 501 USD) w ciągu 12 lat swojej działalności." Fundacja w ramach działań propagatorskich i informacyjnych organizuje finały oraz koncerty "Przystanek Woodstock" jako podziękowanie wszystkim wolontariuszom i propagowanie naszych celów.

Poza tym dalej nie rozumiem co ma do rzeczy to, że miasto z okazji WOŚP-u organizuje kwestę i różne imprezy? Co jest w tym złego? Nie dość, że jak każda inna impreza kulturalna jest to rozrywka dla publiczności, to jeszcze dzięki temu Fundacja zarabia więcej pieniędzy, wiadomo, że im więcej dzieje się na mieście i im więcej wolontariuszy tym więcej zostanie zebrane. Impreza jak każda inna a jeszcze korzyści przynosi, więc o co chodzi?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Renegat pisze:
Ja was nie rozumiem szukacie problemu tam gdzie go nie ma - Owsiak stara się pomagać dzieciakom i mu to dobrze wychodzi bo w prawie każdym polskim szpitalu są sprzęty z naklejką WOŚP. Pomyślcie sobie ile dzieciaków dzięki temu żyje\jest zdrowe i co by mogło być gdyby WOŚPu nie było.
:
Chcesz pomagać innym wrzuć, nie chcesz to nie wrzucaj ale też nie utrudniaj .......

Toksyny jak zwykle niezadowolone.
Pamiętam jak "naście" lat temu z prowizoryczną puszką latałem po Zgorzelcu i wzbudzałem emocje.
Wiem że i w tym roku pomogłem - NIE TAK JAK "TY" ....

Tytuł:
obserwator
obserwator

jacobbs pisze:
No właśnie. Dla Ciebie.

A co niby WOŚP ma takiego czego nie ma Caritas lub Czerwony Krzyż ( wręcz jestem zdania, ze na czerwony krzyż najbardziej się "opłaca" dawać)

jacobbs pisze:
Co jest w tym złego?

To złego, że zawsze mogło to iść na inny cel. Choć lepiej niech daja na WOŚP niż tam gdzie te pieniądze idą przeważnie czyli do kieszeni...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Bastiat pisze:
A co niby WOŚP ma takiego czego nie ma Caritas lub Czerwony Krzyż ( wręcz jestem zdania, ze na czerwony krzyż najbardziej się "opłaca" dawać)

Proponuje byś zapoznał się z dokumentami regulującymi działalność PCK i Caritasu i WOŚP, a być może wtedy uda C się wywnioskować czym się te organizacje różnią. A jak tu już sobie to uzmysłowisz to jest szansa na to, że zrozumiesz że każda z nich działa w innej sferze pomocy, a przy tym wzajemnie się uzupełniają.
Goolge Twoim przyjacielem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.