Dzisiaj jest 21 cze 2025, 20:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Wydaje mi sie, ze amfiteatr nie jest potrzebny do organizacji imprez plenerowych. Wiekszosc mniejszych miejscowosci nie ma takich miejsc. Wynajmuje sie po prostu scene na kilka dni i rozklada sie ja gdziekolwiek. Kiedys juz mowilismy o kosztach wypozyczenia - nie sa one strasznie wysokie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

zgoda, ale może wynajmuje się sceny właśnie dlatego, ze nie ma się amfiteatru?
innymi słowy, jeżeli miasto jest właścicielem obiektu to może byłaby bez sensu sytuacja w której owo miasto na ów obiekt obrażałoby się.
i tak sobie myślę, ze może jakby kwotę niezbędną dla organizacji dni miasta przesunąć do budżetu planowanej modernizacji to by po prostu nie zaszkodziło? impreza jak impreza, a kasa zainwestowana w obiekt to jednak inwestycja jakby bardziej poważna.
zresztą po wpisie joro to i tak dyskusja nie na temat ;)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Mam pytanie do wypowiedzi joro. Gdzie można zapoznać się z uzasadnieniem do podejmowanych uchwał przez Radę Miasta? Skąd masz taką wiedzę, że w przyszłym roku będą imprezy, o których wspominasz? Wydaje mi się, że Rada Miasta może ustalić w drodze uchwały imprezy o szczególnym znaczeniu dla miasta np. Dni Zgorzelca, Festiwal Piosenki Greckiej, Jakuby itp. Inne imprezy o mniejszym charakterze mogą być zamieszczane np. w kalendarzu imprez kulturalnych MDK. Tak jest w innych miastach, można sprawdzić. Nie bardzo rozumię, jak to jest. To Rada Miasta nie może zobligować Burmistrza Miasta do określonych zachowań? W budżecie są zapisane określone kwoty, na określone zadania i dla Burmistrza jest to rzecz "święta"!

Tytuł:
VIP
VIP

Filmik "Etniczne Klimaty" o Grekach w Zgorzelcu bardzo sympatyczny, nareszcie przemówił także ktoś inny niż NR. Natomiast wywiadu dla Kuriera Ateńskiego nie będę komentował z wiadomych względów, nie zawsze ilość przekłada się na jakość, z reguły bywa odwrotnie.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Przecież nie muszą się odbywać Dni Miasta, FPG, Jakuby, :smt021 po co????????
Niech rada i BM uchwali żeby psom upieprzyć ogony. Żadnych oznak radości

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Żadnych oznak radości
u psów?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
u psów

ciiiiiiiiiii..........bo rozszerzą na właścicieli i będzie po ptokach :-)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Kaśka pisze:
W budżecie są zapisane określone kwoty, na określone zadania i dla Burmistrza jest to rzecz "święta"!

Tak, ale dobrze jest wiedzieć, że to burmistrz jest autorem budżetu.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

jaro28 pisze:
bo rozszerzą na właścicieli

zależy co rozumiesz przez ogony właścicieli...
to może być bolesne (szczególnie dla facetów)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

qba pisze:
zależy co rozumiesz przez ogony właścicieli...

przecież mówię :smt026 .....po ptokach

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Tak, a zaczna od niewygodnych ludzi ze zgorzelec.info:)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Kaśka pisze:
Gdzie można zapoznać się z uzasadnieniem do podejmowanych uchwał przez Radę Miasta?

W urzędzie miasta (dawne Biuro Rady Miasta), u radnych, u pracowników urzędu merytorycznie związanych z treścią uchwały.

Kaśka pisze:
Wydaje mi się, że Rada Miasta może ustalić w drodze uchwały imprezy o szczególnym znaczeniu dla miasta

Czy mogłabyś zaproponować treść takiej uchwały oraz wskazać jej znaczenie, sposób realizacji, itp.
Uchwała sama w sobie wg mnie nie ma żadnego znaczenia praktycznego!
Moja propozycja w innej sprawie:
Rada Miasta Zgorzelec uchwala, że nad Zgorzelcem będzie świeciło słońce.
Jeżeli są z tym związane koszty, to należy je przewidzieć w budżecie miasta. Wykonanie uchwały powierza się burmistrzowi.
I co?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Twoja propozycja uchwały odnośnie słońca nad Zgorzelcem, w kontekście aktualnej pogody jest bardzo dobrą propozycją - jestem za. Odnośnie pozostałych kwestii przez Ciebie poruszanych, mamy inne zdania. Ja pozostaję przy swoim. Nie wiedzę żadnych przeszkód, aby to właśnie Rada Miasta określiła uchwałą najważniejsze imprezy kulturalne. Byłoby to o tyle ważne, że np. przy ubieganiu się o dofinansowanie takich imprez ze środków zewnętrznych nie byłoby problemów natury formalnej. Poza tym,taka uchwała wyraża wyłącznie intencje i nie rodzi bezpośrednio skutków finansowych. Pozdrawiam

Tytuł:
obserwator
obserwator

Kaśka pisze:
Nie wiedzę żadnych przeszkód, aby to właśnie Rada Miasta określiła uchwałą najważniejsze imprezy kulturalne.

Oczekuję jednak na propozycję treści takiej uchwały! Jakoś trudno mi sobie ją wyograzić. I żeby jeszcze jakoś skutkowała!
Nie czepiajmy się, a pomóżmy radnym i burmistrzowi!
Kaśka pisze:
uchwała wyraża wyłącznie intencje i nie rodzi bezpośrednio skutków finansowych.

Czy tylko skutków finansowych, czy w ogóle żadnych skutków? Może byłaby to uchwała jak w sprawie Słońca?!

Tytuł:
obserwator
obserwator

quote="joro"]
Kaśka pisze:
/quote]
Oczekuję jednak na propozycję treści takiej uchwały! Jakoś trudno mi sobie ją wyograzić. I żeby jeszcze jakoś skutkowała!
Nie czepiajmy się, a pomóżmy radnym i burmistrzowi!
Kaśka pisze:
uchwała wyraża wyłącznie intencje i nie rodzi bezpośrednio skutków finansowych.

Witam
Mieliśmy przykład z uchwałą o festiwalu i co wyszło?.Burmistrz złamał wszystkie kanony. Komisja rewizyjna rady,która powinna stać na straży prawa,okazuje się komisją własną samego burmistrza.Odrzuca każdą skargę kierowaną przez mieszkańców miasta na niego. Tak było też z moją skargą że stwierdzono że jest bez zasadna.A co będzie jeśli Wojewódzki Sad Administracyjny i Regionalna Izba Obrachunkowa potwierdzi choć w części moje zarzuty?.To niestety ta komisja z przewodniczącym na czele powinna się -natychmiast rozwiązać.
-A kancelaria prawnicza z Jeleniej Góry obsługująca Urząd zgorzelecki której to zlecił Gronicz opracowanie również na swoją korzyść problem z festiwalem powinna natychmiast dostać kopa z Urzędu.Zobaczymy?

-czy można było w połowie roku 2008 w trakcie realizacji budżetu i przed planowaną datą festiwalu uchylać uchwałę o Festiwalu Greckim?.

- czy dopuszczalne było to że burmistrz Gronicz nie poinformował radnych podczas sesji budżetowej 28 grudnia 2007 że festiwalu może nie być ?, gdyż, organizator nie chce przyjąć proponowaną przez niego niższą prawie o połowę dotację od zaplanowanych środków w budżecie miasta na 2008, przeznaczanych proporcjonalnie w wysokości lat ubiegłych.Odbyło się to bez żadnej konsultacji z radą miasta i jej komisjami.

- czy dopuszczalne było przez burmistrza dowolne gospodarowanie finansami publicznymi,pomijając budżet, proponując raz 50.000 zł raz 10.000 zł?.

-Czy prawo pozwoliło Burmistrzowi również swobodnie ,zagwarantowane środki na Festiwal Grecki wydatkować na inną imprezę ,która w ogóle nie była planowana w 2008r - Festiwal Kultur który odbył się w maju przed Festiwalem Piosenki Greckiej?

- Czy dopuszczalne było przez Burmistrz Miasta jak i Dyrektor MDK nie zrealizowanie obowiązków wynikających z uchwały nr 463/98 obowiązującej do 17 czerwca 2008roku?

-Czy dopuszczalne było ,i czy nie jest naruszeniem dyscypliny finansowej wynikające z preliminarza wydatków MDK złożonego przed uchwaleniem budżetu na 2008, przeznaczenie środków niezgodne z celami na jakie zostały zagwarantowane w budżecie?.

Jest jeszcze wiele innych zarzutów i błędów ,ale na to poczekamy trochę.
Uchwała z dnia 17 czerwca 2008 roku o likwidacji i nie partycypowaniu do festiwalu została podjęta jedynie po to,aby w praktyce zlikwidować jedną z niewielu imprez kulturalnych w mieście.Uchwała pod którą podpisało się wielu radnych /koalicjantów/była wyrazem niechęci burmistrza do idei festiwali i do mnie osobiście.
Ale festiwal i tak się odbył.

Oto nazwiska Radnych którzy głosowali za likwidacją Festiwalu Piosenki Greckiej.

ANDRZEJ ANYSZKIEWICZ
DOROTA BARANOWSKA
ARTUR BIELINSKI
JANUSZ BIERNAT
JERZY CYBURT
MAREK DOŁKOWSKI
RYSZARDA JANKOWSKA -BURY
DANUTA MAZUREK
ARTUR TOKARCZYK
WŁADYSŁAW WRÓBLEWSKI

Za pozostawieniem uchwały byli:
IRENEUSZ ANISZKIEWICZ
MAREK WOLANIN

Wstrzymali się od głosu:
KRYSTYNA KOMSTA
TERESA SZPAK
KAZIMIERZ WALOTKA

Nie uczestniczyli na sesji:
ZOFIA BARCZYK
RYSZARD DROSZCZ
ANZELM JAŚKIEWICZ
JERZY OLECHNOWICZ
WALDEMAR WOŻNIAK
JERZY TRYC
Nikos

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 85  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.