prostownik pisze:
Cytuj:
Nadal pozostanę przy temacie łączenia spółek w jedną firmę i przedstawię stronę merytoryczną tego przedsięwzięcia.
Niestety nie przedstawiasz żadnej merytorycznej strony, przedstawiasz tylko jedną pasującą Ci stronę. Tak jak do ostatecznych kosztów wynagrodzenia pana oberprezesa... to kalkulatorów wynagrodzeń w necie jest bród.
Przedstawiłem merytorycznie podając fakty i dane dostępne dla każdego kto ma dostęp do internetu, chęci i czas na ich odszukanie. One mówią same za siebie i ukazują wg mnie dość rozrzutne podejście do gospodarowania naszymi pieniędzmi.
Masz rację co do tego, że net jest 'encyklopedią' z mnóstwem informacji. Potwierdzam to i jeszcze nie raz skorzystam z danych ogólnodostępnych nie tylko na stronach www.
prostownik pisze:
Nadal twierdzę że koszty połączenia przerosły by ewnetualne zyski. Nikt o zdrowym rozsądku nie jest w stanie ich teraz określić (tych kosztów), bo trzeba by było przeanalizować WSZYSTKIE aspekty działalności spółek. Mam też wątpliwości czy takie połączenie na przykład w świetle prawa energetycznego jest w ogóle możliwe. Odłóżmy więc POPULIZM i DEMAGOGIĘ na bok, bo spółki można restrukturyzować w obecnym systemie organizacyjnym i nie trzeba ich łączyć i tworzyć dodatkowego ekstra płatnego stołka przezesa (no chyba że jesteś nim zainteresowany )
Napisałem kilkukrotnie, że rok do roku zyski mogłyby nie być widoczne. Jednak dla kogoś kto myśli w dłuższej perspektywie trwającej więcej niż jedna lub dwie kadencje będą one realne.
O konieczności przeprowadzenia analizy połączenia Spółek pisałem 29 października:
http://www.zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?f=61&t=5184&start=480Koszty jej przeprowadzenia nie powinny być wyższe niż projekt Hali za 1 mln zł sporządzony pod koniec poprzedniej kadencji Burmistrza i schowany po wyborach do szuflady biurka.
prostownik pisze:
Mam też wątpliwości czy takie połączenie na przykład w świetle prawa energetycznego jest w ogóle możliwe.
Prawo energetyczne nie reguluje np. statutów/umów spółek z udziałem samorządu. Domyślam się, że miałeś na myśli Koncesje na wytwarzanie, przesyłanie i dystrybucję ciepła jakie z pewnością ma ZPEC (a może jest to jedna koncesja na te wszystkie zadania). Jeśli doszłoby do połączenia spółek i nowa miałaby w zakres swojej działalności wpisany m.in. ten sam zakres usług (wg PKD) co obecna ciepłownia to nie istniałyby żadne przesłanki do odmowy wydania koncesji na rzecz nowej firmy. A najpewniej na wniosek nowej spółki nastąpiłoby ‘przepisanie’ Koncesji na nowy podmiot. Byłoby to najogólniej rzecz ujmując ‘wniesienie’ Koncesji jako wkład do nowej spółki.
prostownik pisze:
Odłóżmy więc POPULIZM i DEMAGOGIĘ na bok, bo spółki można restrukturyzować w obecnym systemie organizacyjnym i nie trzeba ich łączyć i tworzyć dodatkowego ekstra płatnego stołka przezesa (no chyba że jesteś nim zainteresowany )
Osobistą wycieczkę wobec mnie odnośnie ‘stołka prezesa’ skwituję informacją, że mam już ciekawą pracę, w której realizuję się zawodowo i sprawia mi ona przyjemność. Nie zamierzam jej zmienić nawet na ekstra płatny stołek.
Nie posądzaj mnie o chęć uzyskania osobistych korzyści w związku z drążonym przeze mnie wątkiem łączenia spółek. Wystarczającym efektem dla mnie będzie oszczędność oraz lepsze funkcjonowanie gospodarki komunalnej w mieście.
Odpowiadanie na Twe insynuacje powoduje odejście od tematu dyskusji. Chyba nie o to Ci chodzi, a może jednak to masz na celu?

A, więc wracam to tematu:
Czy fakt, iż obecny koszt Rad Nadzorczych i Zarządów stanowi zaledwie procent bądź ułamek procenta obecnego budżetu Zgorzelca pozwalał Burmistrzowi na bagatelizowanie i nie podejmowanie tematu?
Czy nie powinno się wprowadzać oszczędności (ich zasadność nie podlega dyskusji), nawet takich które nie są widoczne od razu i nie można się nimi ‘pochwalić’ np. w kolejnej kampanii wyborczej?
Jak widać po braku działań w tym temacie obecnych Władz Zgorzelca nie jest to potrzebne, bo łatwiej wyemitować kolejne obligacje i w ten sposób jeszcze bardziej zadłużyć Miasto. W przypadku obecnej Rady Miasta było to wręcz dziecinnie proste, bo wszystkie propozycje obecnego Burmistrza o zaciągnięciu pożyczek lub wyemitowaniu obligacji przechodziły w głosowaniach podczas sesji bez większego problemu.