Dzisiaj jest 20 cze 2025, 14:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

mieszczuch pisze:
"Zostawić pieczenie chleba piekarzowi" = 100% bzdura. (wyjątek, jeżeli piecze dla siebie)

Synonimy: zostawić złodziejowi wolną rękę, bandycie.........., mieszczuchowi.... pisanie na FORUM. :lol:

Dodam: ... Policji sciganie nadużyć, przestępstw, kradzieży i rozboji.
Czyli jak zauważymy powyższy występek, należy nie reagować. Niech to robi Policja.
W szczególności trzeba tego nauczyć dzieci. Ważne aby zastraszone dziecko także nauczyło się podpisywanie wszelkich papierków bez względu na treść.

BTW.
Cytuj:
-> Przestrzeganie zasad gier i zabaw to nawet pierwszak wie, że chodzi o honorowe przestrzeganie zasad rywalizacji.

Widocznie już w drugiej klasie dzieci zaczynają myśleć i dostrzegać niejasność lub niepełność sformułowań (niejednoznacznych). Co oczywiście jest zaletą przyszłościową.Bez urazy, w tej sytuacji cytowana Pani powinna nauczać pierwszaków, wyższe klasy przerastaja jej tok rozumowania.Może trochę za ostro. Przepraszam.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Przestrzeganie zasad gier i zabaw to nawet pierwszak wie, że chodzi o honorowe przestrzeganie zasad rywalizacji.

he he dobre! honorowe przestrzeganie zasad ujęte w kontrakt :smt082
honor i kontrakt to jak prose pani oksymoron :smt044

Tytuł:
rekrut
rekrut

W odpowiedzi na uwagi PANA KRYTYCZNEGO chciałabym wyjaśnić, że nad treścią kontraktu pracowałam z dziećmi wcześniej, a dokument zamieszczony w biuletynie pomógł mi tylko w realizacji. Jeszcze raz podkreślam, iż nie są to żadne nowe metody – pedagogika zna je nie od dziś i nikt nie eksperymentuje na dzieciach, a w stosunku do siebie jesteśmy dość krytyczni może czasem aż za bardzo.
Wychowawczyni

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

tadam pisze:
...
PS.
słyszałem już o imieniu Irasiad, ale Irada Pedagogiczna?

Wiem, że może pan Kaczyński w wypowiedzi w śmiesznym kawale o wojskowym psie który sie wabił "IRA" popełnił swojego rodzaju gafę. Jednakże czytając pismo które wystosowała Dyrekcja szkoły podstawowej nr 5 w Zgorzelcu wraz z jej rada pedagogiczną nie można nigdzie dopatrzeć sie choćby podobnego błędu. Jeżeli widzisz jakiś błąd to proponuje lepiej zapoznać sie z zasadami pisowni w języku polskim. Tak naprawdę w logicznym sensie równie dobrze można by użyć w wym miejscu słowa "oraz" i czy wtedy przyczepiłbyś się do tego, że rzekomo byłoby tam słowo "orazrada" ?? Nie sądzę tak więc trzeba sie zastanowić co się pisze zanim sie coś napisze :) Pozdrawiam.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Bosak pisze:
pan Kaczyński w wypowiedzi w śmiesznym kawale o wojskowym psie który sie wabił "IRA" popełnił swojego rodzaju gafę.

po raz drugi sie uśmiałem dzisiaj.
#
kolego Bosak, w śmiesznym kawale o kontrakcie popełniłem swego rodzaju gafę - na prawdę myślałem, że po "Dyr. SP 5" pojawi sie imię i nazwisko - przepraszam

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

tadam pisze:
Bosak pisze:
pan Kaczyński w wypowiedzi w śmiesznym kawale o wojskowym psie który sie wabił "IRA" popełnił swojego rodzaju gafę.

po raz drugi sie uśmiałem dzisiaj.
#
kolego Bosak, w śmiesznym kawale o kontrakcie popełniłem swego rodzaju gafę - na prawdę myślałem, że po "Dyr. SP 5" pojawi sie imię i nazwisko - przepraszam

A nie wystarczy Ci np. prezydent RP ?? Czy musi być prezydent RP Lech Kaczyński ?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

przecież przeprosiłem już...

ale jak Ci mało, to sprecyzuje przyczyny gafy:
list jest napisany w pierwszej osobie liczby pojedynczej a podpisany grupowo stąd gafa.

[ Dodano: Czw Wrz 13, 2007 4:31 pm ]
dosiek pisze:
W odpowiedzi na uwagi PANA KRYTYCZNEGO chciałabym wyjaśnić, że nad treścią kontraktu pracowałam z dziećmi wcześniej, a dokument zamieszczony w biuletynie pomógł mi tylko w realizacji. Jeszcze raz podkreślam, iż nie są to żadne nowe metody – pedagogika zna je nie od dziś i nikt nie eksperymentuje na dzieciach, a w stosunku do siebie jesteśmy dość krytyczni może czasem aż za bardzo.
Wychowawczyni

i jeszcze jedno! jeśli wychowawczyni taką wagę przywiazuje do kontraktów i regulaminów, to niech najpierw przeczyta regulamin forum, bo świecąc złym przykładem dużo dzieci nie wychowa.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Przestańcie się czepiać wychowawczyni, ludzie czyście powariowali, jakie ubeckie metody.!!!! Czy w domu nie uczycie dzieci różnych dobrych zachowań a złe tępicie? Odpowiedź- chyba nie uczycie bo traktują nauczycieli jak śmieci, zapewne was w domu tak samo. Czy jeden nerwowy ojciec jest w stanie wywaołać tak burzliwą dyskusję- głupota! Popatrzcie na przedszkola, gdzie też z dziećmi takie kontrakty się spisuje!!! Zanmijmy się dziećmi a nie szukamy winnych dookoła. Z takim ojcem trzeba spisać kontakt :lol:

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
myślałem, że po "Dyr. SP 5" pojawi sie imię i nazwisko - przepraszam
też mi się wydaje, że powinna się pod tym podpisać imieniem i nazwiskiem, to przecież także przykład dawany dzieciom, które forum czytają :|

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

dosiek pisze:
W odpowiedzi na uwagi PANA KRYTYCZNEGO chciałabym wyjaśnić, że nad treścią kontraktu pracowałam z dziećmi wcześniej, a dokument zamieszczony w biuletynie pomógł mi tylko w realizacji.

Korci mnie by poprosić grengo by przeprowadził wywiad z dzieckiem i uzgodnić ostatecznie co dzieciaki podpisały. Skserowanego gotowca czy wypracowany wspólnie kontrakt... Jednak może zbyt dociekliwe by to było... Nie neguje metod ani nowych, ani starych ważne by były skuteczne...:)

Tytuł:
rekrut
rekrut

krytyczny pisze:
dosiek pisze:
W odpowiedzi na uwagi PANA KRYTYCZNEGO chciałabym wyjaśnić, że nad treścią kontraktu pracowałam z dziećmi wcześniej, a dokument zamieszczony w biuletynie pomógł mi tylko w realizacji.

Korci mnie by poprosić grengo by przeprowadził wywiad z dzieckiem i uzgodnić ostatecznie co dzieciaki podpisały. Skserowanego gotowca czy wypracowany wspólnie kontrakt... Jednak może zbyt dociekliwe by to było... Nie neguje metod ani nowych, ani starych ważne by były skuteczne...:)

Krytyczny, tylko po co ?? Przecież nie jest napisane, że dosiek pracowała nad treścią kontraktu właśnie z tą klasą. Mogła pracować i inną, jak to napisała "nad treścią kontraktu pracowałam z dziećmi wcześniej". Generalnie faktem jest, że argumentacja dośki ma się nijak do -
Cytuj:
Kontrakt, o którym mowa, skserowałam z BIULETYNU KLUBU NAUCZYCIELA „Pomagamy uczyć”.

Ciekawe jakie to punkty opracowały dzieci ( inne punkty ), o ile w ogóle jakiekolwiek dzieci nad tym pracowały.

Ostatnio zmieniony 13 wrz 2007, 20:16 przez Adrian, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

System, panaceum, program, projekt, itd./ jak zwał tak zwał/ Wychowania dzieci i młodszych i starszych jest sumą naszych poczynań, większości z was rzuciła się na sposób, w jaki nauczycielka próbowała wywołać pracę grupy, wywołać uczucia społeczne itp. Itd.
Są to bardzo trudne wyzwania – pewnie wiecie? A MOŻE NIE, idąc ulicą, kto z Was zwraca uwagę na zachowanie się młodych ludzi na ulicy, na śmiecenie, na plucie, na wulgaryzmy, kto z Was głośno przeciwstawia się kupowaniu przez nieletnich alkoholu Np. Dni Miasta i inne masowe imprezy na Zalewie czy pod Domem Kultury, niestety nie wszystko może zauważyć organizator, – ale to między innymi wasze przyzwolenie pozwala na takie zachowanie.
Na koniec – do wychowania potrzebni są rodzice,szkoła i zajęcia poza szkolne.
Głupia sprawa, ale aby wychować swoje dziecko dobrze, musimy wychowywać także inne dzieci, na co większość z nas krzywi się jak to!!! Przecież mają swoich rodziców!
Grengo ja tej wychowawczyni nie znam / chyba/, ale swoja wypowiedzią / być może dla Ciebie słuszną / podważyłeś cały jej szacunek w szkole szczególnie wśród uczniów. Prawdę powiedziawszy nie jestem zapoznany z tym kontraktem, ale nawet i ja po szkole górniczej to stosuję w swojej pracy. Chcąc nie chcąc zlinczowałeś kobietę, a konsekwencje tego nie Ty poniesiesz a dzieci.
Piszę to nie, dlatego że jestem jakiś guru w pedagogice, ale z powodu, iż osoby wypowiadające się także nimi nie są .Oczywiście popieram w większości wypowiedź nauczyciela i jednocześnie jest to wszystko co miałem do powiedzenia w tym temacie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Rzeczywiście,..jakoś umknął nam fakt podważenia autorytetu zarówno szkoły, jak i nauczycieli, czy też konkretnej nauczycielki w niej pracujących. Fakt o którym wspomina Robert w poście powyżej.
Grengo,..czy zastanowiłeś się również nad konsekwencjami jakie może przynieść negacja pewnych sposobów pedagogicznych,..dla Twoich dzieci??
I mam tutaj na myśli te o charakterze psychologicznym.
Domyślam się, ze dyskutowałeś długo z dzieckiem nad,..."bzdurnym, bezzasadnym i pozbawionym podstaw prawnych" elementem wychowawczym zastosowanym przez pedagoga???
Powodzenia w dalszym procesie wychowania,... :-?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Kontrak między uczniem i nauczycielem jest bardzo popularny w całej Polsce przykładem czego mogą być następujące kontrakty:
http://www.zs1brzechwapila.pl/php/pliki ... NTRAKT.pdf
http://mch-historia.strona.pl/index_kontrakt.html

Tak jak pisała Matryca – kontrakt powinien byc ustalany pomiędzy uczniami i nauczycielami w postaci luźnej rozmowy, a uczniowie sami powinni dawać propozycje – pozycje „kontraktu” które powinni przestrzegać. Tego rodzaju kontrakty uczą dzieci do tego do przestrzegania pewnych praw oraz norm.
To jakie są cele takiego kontraktu można znaleźć tutaj:
http://www.gim-nt.com/download/kontrakt.pdf

Racją jest iż kontrakt podpisywany w SP5 nie powinien (i nie ma do momentu podpisania przez rodziców) z punktu prawnego mieć żadnej mocy prawnej. Nie jest prawdą również, że nauczyciel nie będzie mógł w przypadku nie podpisania tego kontraktu przez dziecko temu dziecku pomóc.
Poza tym dziecka obowiązek względem pracowników szkoły............hmmmm...........wykonywanie poleceń pracowników dydaktycznych.......oczywiście zależy jakich poleceń.

Szkoła pełni cztery podstawowe funkcje: opiekuńczą, wychowawczą, dydatkyczną oraz edukacyjną. Nauczyciel ma obowiązek do czynności które zawarł w kontrakcie, nie może ich odmówić nawet jeżeli dziecko nie podpisze takiego kontraktu.

Kontrakt jest dobrym pomysłem mającym wiele pozytywnych aspektów, jednak nie powinien wyglądac tak, jak wygląda w SP5. Powinno się to odbywać na luźnych zasadach oraz ustaleniach między uczniami i nauczycielami.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Na początek Skafander: czy Ty kiedykolwiek byłeś/aś uczony/a czytania ze zrozumieniem? Czy tylko wyrywasz fragment z kontekstu całego zdania, wypowiedzi i na tej podstawie tworzysz własną opinię? Poczytaj wypowiedzi Matrycy, z którą zgadzam się w 100% i wtedy odezwij się ponownie.
Krytyczny zapewniam Cię, że codziennie rozmawiam ja i moja żona z dziećmi na temat tego co działo się w danym dniu w szkole(oczywiście chodzi o zajęcia lekcyjne, bo ktoś zaraz powie, że wypytuję dziecko zbyt ogólnie), co przerabiali z Panią (Paniami) oraz co mają zadane na następny dzień i zapewniam Cię, że syn nie wspomniał nawet pół słowem o pracy nad czymś, co będą podpisywać.
Robert Gruszecki: Ja w swojej pracy również zawieram z ludźmi umowy, ale zapewniam Cię, że moi pracownicy ( mam ich 15-stu) nie podpisują niczego z czym się wcześniej nie zapoznają (nie przeczytają) a o zbieraniu podpisów in blanco pod czymś, czego fizycznie nie ma zupełnie nie ma mowy. Może Ty jako osoba już dorosła rozumiesz jaką wagę i jaką odpowiedzialność niesie za sobą złożenie podpisu pod czymkolwiek, ale dzieci w wieku 9 lat jeszcze tego nie wiedzą i należy uczyć je tego, aby przed podpisaniem czegokolwiek przeczytały to , pod czym mają się podpisać, a jeżeli nie rozumieją tego co podpisują, to muszą poprosić o dogłębne wyjaśnienie zagadnień, pod którymi mają złożyć swój podpis, gdyż może on być później podstawą do egzekwowania od nich określonych zachowań i konsekwencji jakie się wiążą z tym kontraktem. Ponadto czy nie uważasz, że poza tym czego nie wolno oraz karami za złamanie postanowień kontraktu powinny się również znaleźć w takim piśmie zapisy o nagradzaniu? Czy może nie powinniśmy nagradzać naszych dzieci za dobre zachowanie, za pomoc koledze, za postepy w nauce, itp...Jeżeli się mylę, to mnie popraw. Co do pytania czy się zastanowiłem - uwierz mi, że bardzo i sądzę, że cytowane "pieczenie- piekarzowi" jest błędne, bo w tym wypadku piekarz dobrał składniki, których nigdy nie używał (albo bardzo rzadko) i niestety wyszedł zakalec.
Przekorny: lubię z Tobą polemizować i nie pozostaje mi nic jak odpowiedzieć na Twoje pytania krótkim, aczkolwiek szczerym TAK.
W dalszym ciągu jestem przeciwny temu pismu, a wszystkich urażonych szczerze przepraszam.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.