Dzisiaj jest 18 cze 2025, 22:15

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Korzenie mieszkających w Zgorzelcu Polaków w tym miejscu sięgają końca drugiej wojny. Zostali przeflancowani z różnych miejsc, nie tylko Polski . Dlatego nie wszyscy do końca rozumieją, czym jest Święto Niepodległości.
Traktuję stosunek do historii jako element kultury i odwrotnie.
Fakt, że brak jest zrozumienia instytucji odpowiedzialnych za kształtowanie kultury dla konieczności zaangażowania się w obchody 90 rocznicy Niepodległości jest wynikiem właśnie braku tych korzeni. Dyskusja nad tym, że takie czy inne partie wyszły i w ten sposób zaakcentowały swoją obecność w tym mieście do niczego twórczego nie zmierza. Mnie bardziej razi to, że w Zgorzelcu w różnych poważnych spotkaniach biorą udział politycy, którzy przynoszą wstyd temu miastu.
A robić szum wkoło tego, że młodzi ludzie angażują się właśnie w taki sposób? Tak jak w każdej partii i w tym ugrupowaniu jest na pewno różnorodność postaw.
A kto im ma dać przykład? Starosta Zgorzelecki, który dla ochrony własnego stołka podważa wiarygodność marki piwa bezalkoholowego? Czy radni, którzy podchwycili ten wątek, czy też obrońcy praworządności z lokalnych gazet ? Jak mają zachować się ludzie, którzy słuchają wystąpień takich polityków?
Kto jest autorytetem w tym mieście czy powiecie, żeby mógł kształtować postawę młodych?
Na szczęście Polska to nie tylko Zgorzelec.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

a mnie to w sumie dziwi, że NOP jako organizacja niby narodowa, przy takiej okazji jak 11 listopada, 90 rocznica itd, sadzi tylko jakieś kocopoły na tym forum nie wiadomo o czym, zamiast okazję tę dla odświeżenia pamięci o Romanie Dmowskim zastosować.
wg mnie zrobił on dużo więcej dla odzyskania niepodległości przez Polaków, niż Piłsudski, natomiast przy rocznicowych obchodach jeżeli jest wspominany to zwykle gdzieś na końcu i jak widzę nawet tzw. narodowcom to nie przeszkadza, zajęci są za to w przededniu bojkotowaniem "żydowskiego sabatu" we Wrocławiu:
http://www.nop.org.pl/?artykul_id=788
cytat:
Jak co roku wrocławska gmina żydowska we Wrocławiu urządza w przededniu polskiego Święta Niepodległości dzień świętokradczych modłów. O co im chodzi dokładnie - nie wiadomo, natomiast jasnym jest, że nie zbierają się po to, by przepraszać za zbrodnie ludobójstwa, jakich dopuszczają się każdego dnia w okupowanej przez Izrael Palestynie. O tym ma odwagę przypominać jedynie Narodowe Odrodzenie Polski, regularnie organizując pikiety i demonstracje w obronie Palestyńczyków.
o co chodzi dokładnie nie wiadomo, ale może o coś jakby rocznicę nocy kryształowej w Niemczech? Wrocław w 1938 roku leżał w Niemczech, ale jak widać takie świętowanie jest nie do przyjęcia, pewnie w styczniu NOP zacznie bojkotować rocznicę wyzwolenia obozu w Oświęcimu?
fajne świętowanie rocznicy niepodległości swoją drogą...

Tytuł:
krytyczny pisze:
Atomic sprawę różnych działań "niemuzealnych" tłumaczyłem już wielokrotnie. Zorganizowałem spotkanie na którym przedstawiałem zainteresowanym dlaczego muzeum podejmuje się organizacji takich a nie innych imprez. Jeśli chcesz mogę Ci to wyjaśnić osobiście.

Wracając do organizacji obchodów Święta Niepodległości z całą pewnością w przyszłym roku muzeum się włączy (w formie wystawy, prelekcji, koncertu lub czegokolwiek innego), na pewno jednak nie będzie głównym organizatorem.

W tym roku wieczornicę organizowali harcerze więc za rok może jeśli będą mieli ochotę pomożemy im, może zgłosi się inny, może się pojawi lepszy pomysł.

Nie chce składać pustych deklaracji i nie powiem Ci co będzie za rok.

Krytyczny: podałem jako przykład muzeum, skoro miasto nie ma chęci cokolwiek zorganizować poza powielanym od lat szablonem (msza , przemarsz pod pomnik itd.).
Odnośnie harcerzy to czy Oni nie powinni nagłośnić choćby na tym forum swojej imprezy? A Może to była zamknięta impreza? :(
Przeczytaj mój pierwszy post w tym wątku.
Ja z chęcią przyłączę się do organizacji w przyszłym roku.
Póki co ten ważny dla mnie dzień spędziłem ze znajomymi w Lubaniu na patriotycznej imprezie.

Re: Bonzo

Przyłączam się do Twoich uwag, napisał bym więcej ale temat zaraz rozwodnią spamerzy z tego forum :smt023

Tytuł:
obserwator
obserwator

Muszę przyznać, że nie bardzo rozumiem wyjaśnienia osób pracujących w Muzeum. O ile wiem, w Zgorzelcu jest jeden Dom Kultury i jedno Muzeum. Są to na pewno instytucje kultury. 90 rocznica Niepodległości jest tylko raz. W przyszłym roku będzie już 91, a to nie to samo.
Przejrzałem strony i wiem, że była wieczornica . Jeżeli harcerze ją robili, to miasto poprzez swoją instytucję ( właśnie MDK) mogło ją tak nagłośnić, żeby szerszy krąg mieszkańców mógł o tym wiedzieć. Tam w materiałach była informacja o stowarzyszeniach. O.K, ale to nie zwalnia z zaangażowania się miejskich instytucji. Dyrektor Muzeum również tego nie uważał za istotne , bo miał sale zajęte i to wychodzi poza jego statutowe obowiązki. Ludzie, o czym ten człowiek mówi. W przyszłym roku może ewentualnie się zaangażować , przecież Jakuby też robił, ale nie musiał. No jak w taki sposób traktuje się bądź co bądź 90 lat Niepodległości przez ludzi odpowiedzialnych za kulturę, pokazuje się na zdjęciach w trakcie uroczystości gościa, który jakby na to nie patrzyć , przyniósł tyle wstydu Powiatowi, to jak takie Święto mają zrozumieć młodzi w Zgorzelcu, jak nie mają innych wzorców?
Dodam, że nie wątpię, że w przyszłym roku z Zgorzelcu będzie lepiej.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Jak widać są ludzie którzy potrafią zeszmacić każdy wątek. A to będą pouczać kto jak ma manifestować w tym dniu kto nie . Czy symbole i jakie itd. Co robi Cichy czy się udziela czy nie a jeżeli nie to pewnie dlatego bo jeździ germańskim autem ,itd. Sami w żaden sposób nie uczciliście tego święta ale innych będziecie pouczać. A to flaga nie taka. Jakbyś się dokładnie przyjrzał to zauważył byś że to tzw. flaga kibica z napisem Polska dodatkowo na czerwonym polu. Jesteście bandą ignorantów i tyle. Oczywiście dotyczy to tylko kilku nielicznych zaśmiecających wszystkie wątki. Rozmowa z Wami to żadna przyjemność wielu z Was to idealni kandydaci do IPN.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Przepraszam najmocniej, Cichy, o czym Ty mówisz? Każdy ma prawo widzieć dany temat ze swojej strony. Uważam, że dla każdego w dyskusji jest miejsce. Jeżeli dyskutujący korzystają z argumentów, nie obrażają się nawzajem, to do tego momentu można prowadzić dyskusję. Dalej już lepiej nie.. Zdaje mi się, że to jest forum dyskusyjne.

Tytuł:
pismak
pismak

Podczas obchodów Święta Niepodległości przede wszystkim powinniśmy być Polakami. Eksponowanie przynależności partyjnych poprzez wywieszanie flag jednoznacznie kojarzących się z jakimkolwiek ugrupowaniem uważam za niestosowne. Nikt nie zabraniał aby przedstawiciele innych ugrupowań przyszli ze swoimi flagami. Niektórzy świadomie tego nie zrobili ponieważ chcieli uszanować powagę tego święta. Nie pamiętam aby jakakolwiek organizacja w taki sposób demonstrowała swoje uczestnictwo w obchodach 89 czy 88 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę. Tym bardziej NOP. W moim odczuciu to kolejny etap działań przedreferendalnych.
Każdy ma prawo do wyrażania swoich poglądów i przynależności partyjnych lecz istnieje coś takiego jak wyczucie, uszanowanie tego, że jest to święto wszystkich Polaków, niezależnie od ich przekonań politycznych. Zgadzam się z wypowiedzią forumowicza sugerującego, że obecność NOPu mogła zniechęcić ludzi w uczestniczeniu w obchodach. Nie chodzi tu o to czy jesteście lepsi czy gorsi lecz o to, że święto które powinno być kojarzone z godłem i flagą narodową w tym roku dla wielu zgorzelczan kojarzyć się będzie z falangą i referendum.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Snow_White pisze:
(Asafa - czemu uważasz, że źle skojarzył? :P )

Bo skojarzył Cię z tym panem po środku...

krytyczny pisze:
Zastanawiam się dlaczego właśnie w Zgorzelcu pojawili się NOP-owcy

Za każdym razem w innym mieście lub miejscu są obchodzone święta Narodowe przez narodowców...

krytyczny pisze:
Z lektury wynika, że nawet z importu paru ich było.

To ludzie a nie bydło, sam może jesteś z importu...

neandertalski pisze:
a mnie to w sumie dziwi, że NOP jako organizacja niby narodowa, przy takiej okazji jak 11 listopada, 90 rocznica itd, sadzi tylko jakieś kocopoły na tym forum nie wiadomo o czym

Kocopoły?? gdybyście tu nie obrażali Nopu to pewnie i tych "kocopołów" by nie było

zubek wiem że muzeum w tym dniu nie ma obowiązku nic organizować, ale niech przynajmniej się nie czepiają tego co robią inni skoro sami nic nie zrobili

Proponuję aby temat przestał dotyczyć NOPU i każdy napisał co sam w tym dniu robił, czy wam się podoba czy nie NOP był na obchodach ze swoimi flagami i nic już tego nie zmieni...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny pisze:
Pokazywanie przynależności partyjnej na oficjalnych, a przede wszystkim ogólnonarodowych imprezach jest tylko i wyłącznie kwestią "kindersztuby". A to jest coś co się ma albo nie ma.

Widzisz, wg mnie kindrsztuba, polityczna poprawność, dyplomacja, maniery to frak na ciało ideologii a mam wrażenie, że nasze elity polityczne składają się tylko i wyłącznie z kindersztuby i poprawności politycznej. Dlatego wolę ideologa ubranego w dres niż "ciamciaramcie" w garniturze - przynajmniej wiadomo o co tym pierwszym chodzi.
To jedno.
Druga sprawa, to wielkie oburzenie, że kilkanaście osób z jakiejś nieznanej partii powiewało zielonymi sztandarami na naszym nacjon... o! pardon narodowym święcie a to, że nie ma takiej strony jak "www.zgorzelec.pl" a jest w zamian "www.zgorzelec.eu" i to za wiedzą i zgodą naszych władz. Dla mnie jako Polaka jest to sprawa o wiele przykrzejsza i zatrważająca niż "okropne" wlepki brrrr! i te nieustawowe flagi na autach tych podłych nacjonalistów brrrr!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Asafa pisze:

neandertalski pisze:
a mnie to w sumie dziwi, że NOP jako organizacja niby narodowa, przy takiej okazji jak 11 listopada, 90 rocznica itd, sadzi tylko jakieś kocopoły na tym forum nie wiadomo o czym

Kocopoły?? gdybyście tu nie obrażali Nopu to pewnie i tych "kocopołów" by nie było

a co Wy tacy obrażalscy nagle, podobno nietolerancja to Wasz chleb powszedni, Twoja biała koleżanka zresztą to potwierdziła. nawet rocznicy nocy kryształowej nie odpuścicie i Ty chcesz mówić o obrażaniu NOPu???
nie prowadzicie, zadnej pracy u podstaw, ze tak powiem, w kółko epatujecie prowokacją i zarzutem, nawet w kwestii święta narodowego, choć paradoksalnie święto narodowe to jakby święto wszystkich Polaków - nawet tych żydowskiego pochodzenia, czy Wam się to podoba czy nie. i nie każdy musi tego dnia ze szturmówką ruszać na ulicę.
mitologia ginących dla ojczyzny, mnie z wiekiem coraz mniej wzrusza, bardziej chciałbym widzieć bohaterów dla ojczyzny pracujących, a Wy umiecie tylko WALCZYĆ o lepsze jutro.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski:

Cytuj:
...w kółko epatujecie prowokacją i zarzutem,...

No nie,...bez urazy, ale jeśli chodzi o prowokację i nieustanne stawianie zarzutów, to Ty bijesz ich na głowę. :lol:
Swoją drogą, zarząd NOP powinien na poważnie rozważyć możliwość obdarowania Ciebie odznaką Honorowego Członka Zgorzeleckiego Koła NOP.
Nikt, z całym zgorzeleckim składem osobowym członków tej partii włącznie, nie wniósł tyle pracy w ich popularyzację i zaangażował tak wiele energii co Ty w nagłośnienie faktu, że istnieją i prężnie działają w naszym mieście. :lol: ;-)

Tytuł:
obserwator
obserwator

przekorny pisze:
No nie,...bez urazy, ale jeśli chodzi o prowokację i nieustanne stawianie zarzutów, to Ty bijesz ich na głowę. :lol:
Swoją drogą, zarząd NOP powinien na poważnie rozważyć możliwość obdarowania Ciebie odznaką Honorowego Członka Zgorzeleckiego Koła NOP.
Nikt, z całym zgorzeleckim składem osobowym członków tej partii włącznie, nie wniósł tyle pracy w ich popularyzację i zaangażował tak wiele energii co Ty w nagłośnienie faktu, że istnieją i prężnie działają w naszym mieście. :lol: ;-)

dokladnie! nigdy nie wiedzialem o ich istnieniu, a teraz zaczynam ich nawet lubic! :)
czesc forumowiczow wykonala tutaj niezle karmienie trolli!
w kazdym temacie nop, w lodowce nop, pod lozkiem nop.. no i po co sie odzywali? ;)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Asafa pisze:

zubek wiem że muzeum w tym dniu nie ma obowiązku nic organizować, ale niech przynajmniej się nie czepiają tego co robią inni skoro sami nic nie zrobili

Proponuję aby temat przestał dotyczyć NOPU i każdy napisał co sam w tym dniu robił, czy wam się podoba czy nie NOP był na obchodach ze swoimi flagami i nic już tego nie zmieni...

Ależ ja się nie czepiam - odpowiadam tylko na zarzut atomica na temat Muzeum.
To, że nie zgadzam się na propagowanie idei faszystowskich, nazistowskich, komunistycznych itp. to inna para kaloszy i nie ma ona nic wspólnego z oceną obchodów Dnia Niepodległości w Zgorzelcu.

tadam mam wrażenie, że mylisz tolerancje z przymykaniem oka. Nie mówię o konfrontacji, czy zwalczaniu ogniem i mieczem ale o zupełnie ludzkim braku zgody na istnienie ideologii moralnie nagannej i wypaczonej przemocą i nienawiścią.
Masz rację, że legalizacja jest dobrą metodą na wysłanie NOPopochodnych organizacji na śmietnik historii - tak jak to miało iejsce z eLPeeRem. Jednak czasem sprawa wymyka się spod kontroli, a potem rodzą się demony. Ja nie mam tego błogiego poczucia bezpieczeństwa, że nic dwa razy się nie zdarza - a juz na pewno nie w dzisiejszych czasach dobrobytu. To raz.
A dwa - ogladając "rzymskie pozdrowienia" NOPowców czuję zwykłe zażenowanie i wstyd wobec ofiar nacjonalizmów i totalitaryzmów na świecie. I to, że taka gimnastyka, zawoalowana pseudodemokratyczną retoryką ma miejsce w Polse jest dla mnie tak samo przykre jak wypowiedzi rosyjskich czekistów na temat Katynia, czy niemieckich ziomków w sprawie naszych granic.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

powiem tak, jeżeli rzeczy, które w większości przytaczam z ich strony organizacyjnej sprawiają, że rośnie ich popularność w mieście to może i dobrze, widocznie temu miastu taka jak ich organizacja była potrzeba, ludzie zbłąkani odnajdą się.
jeżeli piszę na tym forum, to właśnie po to aby powiedzieć o nich to czego oni sami nie wiem, może sie wstydzą? jeżeli jak się okazuje, nie ma się czego wstydzić. no to cóż takie widocznie jest życie, ja akurat zawsze zakładam, ze mogę się mylić, próbuję wiele rzeczy zrozumieć, ale niestety nie zawsze mi się udaje.
ale ja tego nie robię - tak jak oni zresztą - ani dla zasług ani aby se ordery honorowe do piersi przypinać, nie zawstydzaj mnie przekorny :-)

Tytuł:
obserwator
obserwator

zubek pisze:
Ależ ja się nie czepiam

NIe powiedział że akurat Ty, ale inny pracownik muzeum wyraził zażenowanie...
neandertalski pisze:
Asafa napisał/a:

neandertalski napisał/a:

a co Wy tacy obrażalscy nagle, podobno nietolerancja to Wasz chleb powszedni, Twoja biała koleżanka zresztą to potwierdziła. nawet rocznicy nocy kryształowej nie odpuścicie i Ty chcesz mówić o obrażaniu NOPu???
nie prowadzicie, zadnej pracy u podstaw, ze tak powiem, w kółko epatujecie prowokacją i zarzutem, nawet w kwestii święta narodowego, choć paradoksalnie święto narodowe to jakby święto wszystkich Polaków - nawet tych żydowskiego pochodzenia, czy Wam się to podoba czy nie. i nie każdy musi tego dnia ze szturmówką ruszać na ulicę.
mitologia ginących dla ojczyzny, mnie z wiekiem coraz mniej wzrusza, bardziej chciałbym widzieć bohaterów dla ojczyzny pracujących, a Wy umiecie tylko WALCZYĆ o lepsze jutro.

Może nie obrażalscy tylko nie pozwalający żeby każdy kto chce mógł się czepiać. Po za tym ja nie jestem z NOPU :))

andrzejz pisze:
przekorny napisał/a:

dokladnie! nigdy nie wiedzialem o ich istnieniu, a teraz zaczynam ich nawet lubic! :)
czesc forumowiczow wykonala tutaj niezle karmienie trolli!
w kazdym temacie nop, w lodowce nop, pod lozkiem nop.. no i po co sie odzywali? ;)

Neandertalski zrobił reklame i teraz już dużo ludzi wie o istnieniu tej partii a to chyba dobrze dla niej ;p

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.