Dzisiaj jest 22 cze 2025, 22:12

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Citronex też buduje hale, i też widzi zyski. Widzisz tu jakieś powiązanie z halą sportową ? (żadne?) Jako ripostę do twojego przykładu inwestycji(Plaza), można podać Eden, gdzie budowa gołej hali kosztowała ok 10-12 mln netto. Ma to jakiś związek z halą sportową ? Myślę że żaden. Więc warto podać jakieś konkrety co do tej hali, a nie snuć domysły i porównania, że będą targi tygodniowe co rok, że festiwale, że koncety, że atrakcje. A czemu teraz tego nie ma ?
Jak już wyżej napisałem, jestem za halą, ale nie dla samotnej hali w polu. Chyba że inwestor postawi hale, wtedy to już jego sprawa i zmartwienie PGE ile będzie płaciło za wynajem.
Fakt trzeba brać przykład od lepszych, chociażby Zielonej Góry, informację podane wcześniej. Nie lepiej zrobić coś (hale) z większą korzyścią ekonomiczną, niż z prawdopodobną stratą ?

Kupujesz w markecie bo masz wszystko w jednym miejscu. Tak samo jest z obiektami sportowymi, które zarabiają.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

1. Nie pisałem, że miasto ma budować halę, tylko inwestor zewnętrzny ( nawet zagraniczny );
2. Nie pisałem, że ma być tylko hala i nic poza tym. Nowoczesne hale widowiskowo-sportowe to miejsce dla fanów sportu - mecz, dzieci - mecz bądź zabawa w miejscu typu "legoland", kobiet - mecz, fryzjer, kawiarnia ( pogaduchy o dupiemaryni i dupieromana z koleżanką ), kiedy ich stary wpieprza popkorn i drze ryja. W ten sposób wpływy są nie tylko z meczu ale i "z imprez dodatkowych".

Tytuł:
obserwator
obserwator

Dlatego warto poznać całość projektu http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... g&t=news2b . Bo jak na razie to snujemy domysły i pobożne życzenia.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

hakunamakata pisze:
Inwestycja Plaza Centers w Zgorzelcu będzie kosztować 30 milionów euro.

Inwestycja typowo komercyjna. Skoro im się taka inwestycja opłacała ( badania rynku zostały przeprowadzone ), to tańsza budowa hali tym bardziej jest z korzyścią dla miasta i jego rozwoju.

tylko zrozum ze do plazy NA ZAKUPY mogą sobie przyjeżdzać ludzie z okolicy, czesi oraz niemcy i przede wszystkim pod nich jest to robione a raczej nikt z czech nie przyjedzie sobie do zgorzelca wynajac hali wiec jaka to atrakcja jest poza meczami Turowa co 2 tygodnie?

Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 20:28 przez gregor-85, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Zakupy w strefie przygranicznej w dużym stopniu zależą od kursu walutowego. Jeżeli w Czechach jest drożej niz w Polsce to przyjeżdżają. Jak to się zmieni to przestaną przyjeżdżać. Inaczej jest z Niemcami bo to naród bogatszy i jeżeli sprzeda im się towar dobry gatunkowo to będą przyjeżdżać bez względu na cenę, choć ona również będzie ważna. Czechów basket za bardzo nie interesuje bo mają swoje knedle, hokej i budwaisera. Tak więc Czesi nie sa grupą docelową. Wynajmować halę można innym, ale i rozgrywać można np. foodsal, siatkę, ręczną w różnych grupach wiekowych. Jak się stworzy dobra bazę treningową, to mogą z niej korzystać kluby z województwa. Trzeba taki obiekt dobrze sprzedać i ładnie wypromować, a pomóc mogą w tym m.in. dobre wyniki sportowe i rozgłos.

Tytuł:
obserwator
obserwator

hakunamakata pisze:
Wynajmować halę można innym, ale i rozgrywać można np. foodsal, siatkę, ręczną w różnych grupach wiekowych. Jak się stworzy dobra bazę treningową, to mogą z niej korzystać kluby z województwa.

Chcesz tą halę podzielić na kilka mniejszych ?
Turów często ma 2 treningi dziennie na hali, po kilka godzin. Więc to raczej na decyzję PGE w sprawie finansowania wynajmu można liczyć. Ewentualnie od czasu do czasu zorganizować "coś".

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

AdrianMarkowski pisze:
hakunamakata pisze:
Wynajmować halę można innym, ale i rozgrywać można np. foodsal, siatkę, ręczną w różnych grupach wiekowych. Jak się stworzy dobra bazę treningową, to mogą z niej korzystać kluby z województwa.

Chcesz tą halę podzielić na kilka mniejszych ?
Turów często ma 2 treningi dziennie na hali, po kilka godzin. Więc to raczej na decyzję PGE w sprawie finansowania wynajmu można liczyć. Ewentualnie od czasu do czasu zorganizować "coś".

Nie trzeba dzielić. Turów nie gra w każdy weekend jako gospodarz. Nie trenuje 24h. Jest czas kiedy meczów i treningów nie ma. Jeżeli PGE wykupi halę na wyłączność to proszę bardzo. Chodzi mi o to, że taką halę można wykorzystać na 100 różnych sposobów i brać za to siano. Nie szukajmy kwadratowego jaja.

Tytuł:
obserwator
obserwator

hakunamakata pisze:
Nie trzeba dzielić. Turów nie gra w każdy weekend jako gospodarz. Nie trenuje 24h.

Realnych godzin wynajmu obiektu sportowego w ciągu dnia jest kilka. Chcesz wynajmować w nocy ?
hakunamakata pisze:
Chodzi mi o to, że taką halę można wykorzystać na 100 różnych sposobów i brać za to siano. Nie szukajmy kwadratowego jaja.

Teraz też można, hala jest, można w teorii, bo żeby wynająć ktoś (grupa zorganizowana) musi chcieć wynajmować i musi wtedy być wolna hala.
Nie ma co dyskutować, jak już pisałem czas pokaże historia zweryfikuje.

Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 21:44 przez AdrianMarkowski, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Drugi projekt hali - z hotelem, przewiduje też obok głównej hali, małą salę treningową. Treningi Turowa nie przeszkadzałyby więc w korzystaniu innym grupom.
Wizja Adriana - by nie była to "stojąca samotnie hala", jest jak najbardziej pragmatyczny i dobry. Pytanie tylko czy decydenci mają odpowiednia "wizję" i konsekwencję w dążeniu do takiego celu.

AdrianMarkowski pisze:
Dlatego warto poznać całość projektu http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... g&t=news2b

Mam nadzieję, że będzie z tego pełna i dokładna relacja, a może nawet wideo :smt023

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

AdrianMarkowski pisze:
Teraz też można, hala jest,

Przypominam słowa nowego prezesa PLK : W niedalekiej przyszłości nie będzie w Zgorzelcu hali na 3000 os. nie będzie PGE Turowa Zgorzelec.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Wspominałem już o fantastico kompleksie sportowym, który powstaje w Winnym Grodzie aleeeee i w Wałbrzychu wykluwa się takie oto cudo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koszt budowy 90 melonów z czego większość to "płać i płacz" w postaci kredytu komercyjnego spłacanego z budżetu miasta...

http://www.gazetawroclawska.pl/aktualno ... ,id,t.html

Udało im się także wycisnąć soki z Brukselki (8 mln):

http://dolnyslask.pl/upload/RPO/02_nabo ... jektow.pdf

Hala basenowa
- basen sportowy głęb. 2 m wymiary 25mx12,5m z widownią na 100 osób,
- basen do nauki pływania długość 12,5m głęboki 1,3m wyposażony w gejzery denne, bicze wodne, kaskady, fontanny, masaże denne i boczne
- brodzik 25m2
- trzy zjeżdżalnie zewnętrzne (60 i 100m zjeżdżalnie standardowe oraz zjeżdżalnia 60m „turboslide” multimedialna)
-dwie wanny bąbelkowe 6 osobowe
- sklep ze sprzętem sportowym
- zespół saunowy (sauna finska, parowa i sanuarium) baseniki do zanurzania, natryski masujące, leżakownia, wypożyczalnia ręczników, hol saunowy z możliwością serwowania napojów.

Hotel (standard dwugwiazdkowy)
- 60 pokoi 2 osobowych (120 osób)
- sala konferencyjna
- restauracja z zapleczem: salą wewnętrzną z parkietem i ogródkiem zewnętrznym na ok. 120 osób
- kręgielnia w pełni automatyczna bezobsługowa 4 tory typu „bowling” , w kręgielni dodatkowo: wypożyczalnia butów, sala bilardowa, drink bar.

Hala sportowa
- arena o wymiarach (48-28m) wysokość 12,5m netto
- kabina medialna (TV)
- widownia 1600 krzesełek stałych, 400 miejsc siedzących dostawianych za koszami (dwie składane rozsuwane trybuny),
- widownia stała na piętrze (balkon z miejscami stojącymi)
- dwanaście zespołów szatniowych z zapleczem sanitarnym w tym jedna szatnia 100m2 z odnową biologiczną, część szatni można będzie oddzielić od pozostałych czasowo do wykorzystywania przez piłkarzy w trakcie meczów piłkarskich (piłkarze tunelem z tych szatni będą wychodzić na płytę boiska głównego), szatnie piłkarzy i sportowców korzystających z hali będą zapewniały bezkolizyjność.
- zespół odnowy biologicznej: hydroterapia, laseroterapia, magnetoterapia, elektroterapia, 2 gabinety masażów suchych i krioterapia (kriokomora 1 śluza -100C, 2 śluza -600C, 3 śluza -1200C).
- zespół fitness: siłownia , salka ćwiczeń ruchowych fitness, sanitariaty, solarium.
- część administracyjna – pomieszczenia klubowe

Boiska treningowe
- Boisko A pełnowymiarowe naturalne wymiary 109x72m z systemem odwadniania i nawadniania, z oświetleniem (wspólne słupy dla boiska A i B) budki z krzesełkami dla zawodników i trenerów, nawierzchnia trawiasta kładziona z rolet standard UEFA wg. Normy niemieckiej)
- Boisko B pełnowymiarowe 109x72m nawierzchnia sztuczna polietylen monofil (trawa syntetyczna długość włókna 6mm standard UEFA)
Boiska ogrodzone siatką 4m za bramkami 6m.

Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 22:56 przez DragisA, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

Widzisz DragisA i to jest COŚ. Za takim projektem jestem pierwszy.
Dziś nie przyciągnie się nikogo słabym obiektem, bo dziś każde większe miasto potężnie zbroi się w dobre obiekty sportowe, by przy okazji 2012 zaprezentować, zaoferować i pozyskać ...

DragisA pisze:
krioterapia (kriokomora 1 śluza -100C, 2 śluza -600C, 3 śluza -1200C).

Chyba o jedno "0" za niskie te temp. :lol:

Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 23:07 przez AdrianMarkowski, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

AdrianMarkowski pisze:
Dziś nie przyciągnie się nikogo słabym obiektem,

Szkoda, że tego nie rozumie aktualna władza i z uporem maniaka brnie w prowizorki.

Ja wiem, że naobiecywali ludziom niestworzonych rzeczy.
Wiem, że teraz będą kombinować, jak pokazać, że niewywiązanie się z obietnic wyborczych było cacy. Wiem również, że niektórzy z nich, nie mając perspektyw istnienia będą za wszelką cenę trwali przywiązani do stołków.
Zastanawia mnie również, czy, jak skończy im się kadencja to pójdą na chorobowe, jako osoby ciężko schorowane, u których w trakcie kadencji nie zauważono choroby.
Jestem zdania, że profilaktycznie każdy burmistrz kończący kadencję, przed rozpoczęciem następnej, lub zadeklarowaniu chęci uczestniczenia w kolejnej powinien poddać się badaniu w celu określenia, czy jest zdrowy.
Z pewnością zauważyliście, że ludzie władzy w Polsce po zakończeniu kadencji odchodzą na z góry zaplanowane chorobowe, w przypadku, kiedy ich ludzie nie wybiorą na koleją kadencję.
Ze względu na to, że są to również moje pieniądze sugerowałbym postawić R. Gronicza przed komisja lekarską w celu określenia, czy może on ze względów zdrowotnych kandydować na kolejną kadencję i zapewni to nas, że przypadku przegranej (a to jest oczywiste) nie będzie żerowania na moich pieniądzach.

P
G

a za 293 dni

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Ten wątek poświęcony jest planowanej budowie hali sportowej a nie trolowaniu politycznemu. Proszę trolować na innym wątku. Jest na przykład "wszystko o Groniczu" tam pisz sobie dowoli , tego watku nie zaśmiecaj.

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
Ten wątek poświęcony jest planowanej budowie hali sportowej

Dr. Dre pisze:
Ten wątek poświęcony jest planowanej budowie hali sportowej a nie trolowaniu politycznemu. Proszę trolować na innym wątku. Jest na przykład "wszystko o Groniczu" tam pisz sobie dowoli , tego watku nie zaśmiecaj.

W pełni się z Tobą zgadzam.
R. Gronicz planuje, przynajmniej tak nam zapowiada, że będzie budował halę za nasze pieniądze i to nie wiąże się z hala?
Ktoś chce nierozmyślnie sięgnąć do naszych kieszeni po pieniądze na określony cel i to ma się nie wiązać z tym tematem?

Ktoś zmarnotrawił już ponad milion zł naszych pieniedzy na projekt, logicznie rzecz biorąc nigdy nie powinien mieć racji bytu i Ty uważasz, że to się nie wiąże ze sobą w jednym wątku?

Chyba jaśniej już nie można wyjaśnić powiązania ?

Czy w tym wątku mamy tylko podziwiać iluzoryczne wizje budowy hali bez zaplecza, infrastruktury itp?

Proszę tylko określ się jeszcze, o którą halę Ci chodzi?

P
G

a ja za 293 dni ..

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.