Dzisiaj jest 22 cze 2025, 22:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Tylko, że Ty masz złe intencje. Jesteś tendencyjny w swoich wypowiedziach. Głęboko w d...pie masz halę sportową, PGE Turów Zgorzelec, nasze miasto! Wyłącznie lobbujesz za Festiwalem Greckim. Zmartwię Cię robisz to nieudolnie i w dodatku przynosi to zupełnie odwrotny skutek. Nie polecam!

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
Głęboko w d...pie masz halę sportową

Nieprawda.
Jasnowidzem nie jesteś i nie wiesz, co mam tam, gdzie wzrok Twój nie sięga.
W moich wypowiedziach dałem dowód nie raz, że zależy mi na rozwijaniu tężyzny fizycznej przez mieszkańców Zgorzelca a hala z pewnością im pomaga w tym. Przynajmniej ta istniejąca.
Sam z niej korzystam.

Dr. Dre pisze:
Wyłącznie lobbujesz za Festiwalem Greckim.

Kompletnie mnie nie rozumiesz.
Mnie jedynie zależy na tym aby Festiwal Grecki trwał.
Żeby osoby mające wpływ na rozwój kulturalny lokalnej społeczności wzięli pod uwagę fakt istnienia festiwalu i rolę, jaką do tej pory w życiu, w tym kulturalnym odegram on w Zgorzelcu.
Tylko tyle.
Na dowód tego, że moje intencje są czyste powiem, że nigdy nie miałem żadnych profitów z Festiwalu Greckiego.
Wystarczy?

Dr. Dre pisze:
robisz to nieudolnie i w dodatku przynosi to zupełnie odwrotny skutek

Jeśli będziesz przeciw budowie samej hali bez infrastruktury towarzyszącej, to już odniosłem sukces. Jeśli zaś Ty będziesz trwał w przeświadczeniu, że sama hala uratuje Zgorzelec, to będziemy się spierać albowiem pamiętaj ... koszykówka dzisiaj jest w Zgorzelcu, jutro może jej nie być a infrastruktura pozostanie.
Jeśli budowa będzie zrobiona z głową, to będzie przynosić zysk miastu, jeśli nie ... to taki Ty będzie do niej bezsensownie dopłacał.
Rozumiesz?
Może Ciebie na to stać aby wyrzucać pieniądze w błoto.
Dla mnie każda zarobiona złotówka ma swoją wartość i wydaję ją z rozmysłem.
Staram się patrzeć perspektywicznie a nie tu i teraz.
Takie podejście, tu i teraz, cechuje ludzi młodych, bez doświadczenia.

P
G
i za 293 dni ..

Tytuł:
pismak
pismak

DragisA pisze:
Koszt budowy 90 melonów z czego większość to "płać i płacz" w postaci kredytu komercyjnego spłacanego z budżetu miasta...

Żadna rewelacja zaciągnąć kredyt komercyjny.
DragisA pisze:
Udało im się także wycisnąć soki z Brukselki (8 mln):

No "imponująca" dotacja z UE nawet 10% nie dostali !!!!
Chciałbym zauważyć, że my mamy basen już od ponad 20 lat, nawet dobudowano do niego zjeżdżalnię kilka lat temu. Sauna solarium i siłownia też już funkcjonuje od kilkunastu lat.
MY TO JUŻ MAMY OD KILKUNASTU LAT I KORZYSTAMY Z TEGO !!!
Stadion mamy odremontowany, bieżnia tartanowa, nowe trybuny na stadionie, boczne boisko ze sztuczną murawą. W miarę nowy "dom sportowca" wszystko to w jednym miejscu.
Ja nie widzę potrzeby aby budować nowy obiekt tego typu w Zgorzelcu a ZWŁASZCZA ZA PIENIĄDZE Z BUDŻETU MIASTA !!!
Tym bardziej, że jest miejsce na rozbudowę obecnej hali, jest także miejsce na wybudowanie parkingu.
DragisA już o tym było pisane w tym wątku ale pewnie nie chciało Ci się czytać wszystkiego.
Kolejna sprawa to liczby: Zgorzelec 32 tys mieszkańców - Wałbrzych 122 tys. (czterokrotnie więcej) czyli budżety miast znacząco się różnią.
Co do koszykówki to i tak jesteśmy uzależnieni od sponsora a nie od miasta. Wystarczy, że PGE zadecyduje o wycofaniu się z finansowania klubu i "perełka" zostanie zwykłym kamyczkiem.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Kibice PGE Turów Zgorzelec Cieszą się, że WY nie jesteście u władzy. Chroń nas "Panie" od takich ludzi. Wszystko na NIE ! tylko Festiwal Piosenki Socjalistycznej i kiełbasy wyborcze za darmo. Na szczęcie pokolenia się wymieniają. Panowie starego "ładu" odchodzą w zapomnienie. Należy im tylko współczuć, za wąskie horyzonty. Na szczęście od kilku lat Zgorzelec ma nową "łatkę" wizerunek. PGE TURÓW ZGORZELEC o marce europejskiej. Należy to pielęgnować! Wcześniej ZGORZELEC miał wizerunek MAFII, ZŁODZIEJI SAMOCHODÓW, BURDELI. Teraz nie musimy się wstydzić ZGORZELCA. Nie znaczy to oczywiście, że nie ma nic do zrobienia, oraz nie koniecznie władza ma pozostać w tych samych rękach. To zależy od wyborców, ale niech w proch się zamieni ten, kto zniszczy to, co już zostało osiągnięte i zechce wracać do „starego ładu”.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Makaron jeśli już o tym było to pardon... rzeczywiście nie śledzę tematu od zarania dziejów...

Specjalnie w swoim poście wytłuściłem "kredyt komercyjny" i również nie uważam tego za dobre rozwiązanie, gdyż w samym Wałbrzychu kwota spłaty przeraża. Ponoć wcześniej mieli także zapewnienia o sfinansowaniu inwestycji w aż 50% przez Ministerstwo Sportu i Turystyki aleee było to przed tak zwaną aferą hazardową. Jeśli zaś chodzi o Brukselkę, to u Nas nawet tych "marnych" 8 baniek nie udało się wyczarować...

Owszem mamy basen, dom turysty, saunę, solarium itp. itd. aleeeeee jak sam piszesz osiągnęły one PEŁNOLETNOŚĆ, a nie jest to przecież winko im starsze tym wyborniejsze...trzeba stawiać na jakość infrastruktury a nie na ilość

Tytuł:
pismak
pismak

Dr.Dre popieram Twoją wypowiedz w 100 % !!!!!!

Tytuł:
pismak
pismak

DragisA pisze:
Owszem mamy basen, dom turysty, saunę, solarium itp. itd. aleeeeee jak sam piszesz osiągnęły one PEŁNOLETNOŚĆ, a nie jest to przecież winko im starsze tym wyborniejsze...trzeba stawiać na jakość infrastruktury a nie na ilość

Dlatego jestem za modernizacja i rozbudową obecnej hali. Nie da się eksploatować w nieskończoność obiektu bez remontu. Obecnie najbardziej pożądanym jest rozbudowa hali i parking. Ja widziałbym to tak: miasto skupia się na rozbudowie i modernizacji hali także dla potrzeb PGE Turów, natomiast sprawa parkingu powinna być rozpatrywana ze Starostwem Powiatowym i ewentualnie Urzędem Skarbowym (to główne instytucje w tym rejonie, chociaż nie wiem czy US ma jakieś pole manewru w sprawie parkingu). Razem łatwiej jest zrealizować inwestycję. Parking (mam na myśli teren po jednostce wojskowej) służyłby w dni robocze petentom starostwa i US a w czasie imprez w CSR kibicom i uczestnikom oraz okolicznym mieszkańcom. W następnej kolejności można modernizować pływalnię i rozbudować "dom sportowca". A i przy okazji przyszedł mi kolejny pomysł do głowy, bezpośrednio przy CSR można w ramach modernizacji przygotować plac pod lodowisko (mam na myśli podłoże z betonu lub asfaltu i ewentualnie bandy) i "podciagnąć" do niego hydrant aby nie było potrzeby wylewania wody z beczkowozu.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

To może prośba do RG o przedstawienie kosztów rozbudowy i kosztów budowy nowej hali.
Wtedy będzie podstawa merytoryczna do rozmów.

Bo na razie to lekkie bicie piany i przerzucanie się ideami, nie podpartymi analizą ekonomiczną 8)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Popieram. Należą się nam jakieś wyjaśnienia. Na jakim etapie jest miasto, jakie ma plany. Merytorycznie a nie populistycznie. Możemy zawsze poprosić o to "głośno i wyraźnie" na meczu. Tylko obawiam się że to PR'u nie poprawi. :smt026

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

ale dlaczego tak drastycznie .... :-?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Ściągnięte z http://www.polskikosz.pl/...tku_marca_.html

Słowa nowego prezesa zarządu Polskiej Ligi Koszykówki Jacka Jakubowskiego

" Minimalny budżet na następne rozgrywki to najprawdopodobniej 2,5 miliona złotych, ale w kolejnych latach ta suma ma być powiększana. W przyszłości nowe władze chcą sytuacji, w której mecze rozgrywane będą w halach o pojemności co najmniej 3000 miejsc (alternatywą jest przedstawienie planu rozbudowy lub budowy obiektu w ciągu dwóch lat). Utrzymana zostanie możliwość wykupienia dzikiej karty, ale możliwe, że liga zaprosi do uczestnictwa duże miasta (np. Wrocław, Łódź, Kraków), które nie będą musiały płacić dodatkowych pieniędzy. Jakubowski chce, by w sezonie 2010/2011 na parkiecie nadal musiało przebywać dwóch polskich zawodników. "

Dlatego?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

No to masz rację :)
Czyli prosimy o szczerą i prawdziwą odpowiedź.
Jeżeli się da to za ile. Jeżeli się nie da to też chcemy wiedzieć dlaczego.

Warto wiedzieć czy władza się przykłada, czy nie.
Nikt nie jest magikiem i nie wyczaruje 50 milionów z kieszeni.
Ale świadomość, że wszystko jest robione w tym kierunku jest pocieszająca :)

Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, 8:31 przez Bezstronny, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

Bezstronny pisze:
Nikt nie jest magikiem i nie wyczaruje 50 milionów z kieszeni.

Władza mami nas, że w tym roku wyczarowała 10.5 mln zł na budowę hali.
Nie dajmyuy się zwieść.
Jakby nawet to było prawdą, to i tak są to mrzonki.

Powiem tak.
Głupi Orlik wyszedł zgorzeleckiej władzy najdrożej w Polsce i nie trafią do mnie tłumaczenia, że miał dodatkowo bieżnię lekkoatletyczną i boiska. Sprawdzaliśmy tu podobne inwestycje i znamy ceny.
Sprawa jest na tyle poważna, że jeśli samą halę, w której nic więcej nie będzie a jedynie miejsce, gdzie będą koszykarze grać i trenować, szacunkowy koszt, to 52 mln zł, odnosząc to do tej władzy, koszt końcowy zamknąłby się w granicach 70-80 mln zł.
Co ma z tego miasto?
Miejsce z parkietem do grania i treningu klubu koszykarskiego.

Pytam... gdzie infrastruktura towarzysząca, na której miasto ma zarabiać.
Gdzie infrastruktura, która zapewni bieżące utrzymanie hali. Oddanie hotelu w ręce prywatne, to co najmniej strzał sobie w stopę.
Nie małe są koszty pracowników energii. Przecież ogrzanie i oświetlenie to są kolosalne pieniądze.
Nadmieniam, że w planach przewiduje się funkcjonowanie obu hal.

Rozumiem, że w tych 52 milionach złotych, za które planuje się wybudować halę, jest również modernizacja drogi dojazdowej do szpitala i do hali, bo jeśli się to odliczy, to ilość środków przeznaczonych na samą halę zamknie się w kwocie 45 mln.

Z informacji jakie posiadam, to cykl inwestycyjny planowany jest co najmniej na dwa do trzech lat.
Tak nam się chce podrzucić kukułcze jajo.
Jeśli nawet doprowadzono by taką inwestycję do końca, to rzeczywiście klub miałby gdzie grać, widzowie mieliby możliwość oglądać kosza ale kto płaciłby za halę?
My zapłacimy.

Chciałem powiedzieć, że to, co przedstawiam to optymistyczny scenariusz.
Nawet nie staram się wyobrazić sobie scenariusz pesymistyczny.

Jeśli nawet byłyby pieniądze w kwocie 20 mln, to lepiej jest wyremontować starą halę i mieć porządny kompleks niż halę/pomnik/moloch z którym z czasem nie będzie wiadomo, co robić.

Najgorsze, że do władzy żadna logiczna informacja nie trafia.

Włodarze zrobili nam internet ... jeśli tak samo zrobią halę, to nawet jeśli w końcu powstanie, to nam się będzie długo czkawką odbijać.

Nie chcę aby wybudowano moloch, którym będą przyszłe mamy straszyć swoje dzieci.
Tak naprawdę, to liczę na zdr5oworozsądkowe podejście mieszkańców do wyborów na burmistrza i do rady.

Ja naprawdę boję się skutków zrobienia takiego babola, jakim byłaby hala bez infrastruktury, boję się drastycznego wzrostu podatków w celu realizacji zobowiązań wynikających z wprowadzenia miasto w spiralę gigantycznego zadłużenia.
Boję się, że zamiast realizować poprawę wizerunku Zgorzelca, będziemy spłacać długi.
Oczywiście urzędnicy magistratu, nawet nie będą mogli marzyć, przez okres kilkudziesięciu lat spłaty, o wzroście, i tak śmiesznych zarobków.

Przy wzroście podatków i opłat wszystkie pozostałe firmy uciekną do Gminy Zgorzelec.
Łagów, Jerzmanki, Tylice i Jędrzychowie będą miejscem prowadzenia działalności a nie, i tak świecący coraz większymi pustkami, Zgorzelec.

Marko, jeśli władza będzie dążyć do realizacji anachronicznego pomysłu, to mam pytanie:

Czy jest możliwe w tej sprawie zrobienie referendum wśród mieszkańców w sprawie budowy nowej hali?

Dr. Dre pisze:
Popieram. Należą się nam jakieś wyjaśnienia. Na jakim etapie jest miasto,

Szanowny Panie doktorze.
Jestem za modernizacją hali przy ul. Maratońskiej.
Bo jest to ekonomicznie uzasadnione i logiczne.
Żeby była jasność!!

P
G

za 292 dni ....

Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, 9:52 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

Te pytania zadane są do Burmistrza Miasta a nie do Ciebie! Twoje zdanie jest TYKLO TWOIM ZDANIEM! Jak już wcześniej napisałem, masz złe intencję i robisz sobie KAMPANIĘ WYBORCZĄ.

Co do rozbudowy nowej hali zadam Ci podstawowe pytanie. Gdzie będzie grał PGE TURÓW ZGORZELEC podczas remontu czy rozbudowy?

Tendencja do niszczenia jest Twoim życiowym mottem. Niszczyć potrafi każdy.
Stworzyć, zbudować tylko ludzie o czystych intencjach. Nie ufam Ci Grzegorzu!

Tytuł:
pismak
pismak

Dr. Dre pisze:
Gdzie będzie grał PGE TURÓW ZGORZELEC podczas remontu czy rozbudowy?

Czy jeśli dam Ci satysfakcjonujące rozwiązanie, to wystarczy Ci?
Czy będziesz dalej, jak dziecko histerycznie argumentował.
Nie!! ... Bo nie!!

Dr. Dre pisze:
Tendencja do niszczenia jest Twoim życiowym mottem.

Żle mnie odbierasz. Najgorsze, że moje argumenty nie trafiają do Ciebie.
Niemniej .. moją intencją jest budowanie, tworzenie z głową, bez oszołomstwa.
Dr. Dre pisze:
Niszczyć potrafi każdy.

Tego nie wiem, czy każdy. Widocznie masz lepsze doświadczenie ode mnie.

Dr. Dre pisze:
Stworzyć, zbudować tylko ludzie o czystych intencjach.

Cieszę się, że choć jeden wśród nas jest taki.
Doktorze mam jednak na względzie Twój młody wiek na tym forum, więc rozumiem Twoje czyste intencje. Poczekam aż czas je nieco przybrudzi.

Dr. Dre pisze:
Nie ufam Ci Grzegorzu!

No cóż nie dziwię się.
Jesteś tutaj od 08-01-2010 roku. W stosunku do wszystkich powinieneś się tak zachowywać i przejawiać ograniczone zaufanie.

P
G

a za 292 dni ..

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.