Dzisiaj jest 22 cze 2025, 1:28

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Temat postanowiłem odświeżyć z uwagi na pytanie, które kołacze się w mojej głowie już od dłuższego czasu...
Otóż wszyscy jesteśmy świadkami galopującego wzrostu cen, które to zjawisko w dużej mierze zawdzięczamy zwiększonemu o jeden punkt procentowy podatkowi od towaru i usług (VAT). Na tym jednak nie koniec, bo rozmaite źródła donoszą, że aby ratować finanse państwa, od nowego roku nastąpi dalsze stopniowe podnoszenie podatków, w tym również wspomnianego VAT-u.

W tej sytuacji oczywistym wydaje się, że również i pierwotne założenia dot. kosztu realizacji naszej "halowej" inwestycji musiały ulec zmianie "w górę" - i to zapewne dość drastycznej.

Od przyszłego roku dzięki inicjatywie Ministerstwa Finansów ma zostać uruchomiony program zmierzający do obniżenia długu publicznego, co będzie skutkowało znacznym ograniczeniem możliwości zaciągania kredytów inwestycyjnych przez samorządy.
Niezbyt jednak mocno ograniczy to akurat naszą miejską gminę, bo jak wieści niosą, zadłużenie miasta na dzień dzisiejszy oscyluje już w okolicach 54%. Dalsze zadłużenie niosłoby więc ryzyko wkroczenia do magistratu komisarza...

Jak wiadomo wszem i wobec, aby skorzystać z przyznanych nam przez Ministerstwo Sportu 20 mln zł. finansowego wspracia, najpierw musimy wykonać inwestycję (lub jej część) a dopiero później obiecane środki stopniowo będą wpływać na konto miasta... Jest to dość pospolita ostatnimi czasy forma wsparcia finansowego zwana prefinansowaniem. Ale do rzeczy... Ponieważ kosztorys wykonano przed podwyżkami:

Czy po cenowym skoku w górę niemal wszystkiego i to w dość poważnym stopniu, dokonano już korekty założeń co do kosztu całkowitego inwestycji pn. budowa nowej hali (a jeśli tak to jak wygląda na chwilę obecną?) i czy wciąż nas stać na jej realizację??? :|

Ostatnio zmieniony 17 maja 2011, 15:44 przez przekorny, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Od początku jestem przeciwnikiem budowy hali i zdania nie zmieniam, ale jeśli chodzi o koszt materiałów budowlanych, to sytuacja wręcz zmieniła się na rynku na lepsze, bo materiały tanieją.
Piotr

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

A ja jestem za budową nowej hali - starą mogą sprzedać królowi bananów - może powstanie coś konretnego na tym miejscu i rozwiąże się problem z jej utrzymaniem - my zyskamy nowoczesny obiekt do celów rozrywkowych i sportowych.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Cytuj:
A ja jestem za budową nowej hali - starą mogą sprzedać królowi bananów - może powstanie coś konretnego na tym miejscu i rozwiąże się problem z jej utrzymaniem - my zyskamy nowoczesny obiekt do celów rozrywkowych i sportowych.

No , super. I stracimy basen :roll:
A król bananów zapłaci górę kasy za taki superobiekt...

manzir pisze:
...do celów rozrywkowych...

Jakich rozrywkowych przepraszam? Ile koncertów rocznie odbywa się w Zg-cu?
No chyba , że mecze to rozrywka... :roll:

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Właśnie o to chodzi, że ich nie ma - obecna hala jest przestarzałym tworem budowlanym - wyobrażasz tam sobie ludzi na koncercie z prawdziwego zdarzenia???
No chyba, że w gratisie chcesz im saune zafundować :smt082

Biorąc pod uwagę również ilośc ludzi, którą pomieści obecna hala, to organizowanie jakiegokolwiek koncertu jest bez sensu - chyba, że jest poważny sponsor - z samych biletów nie ma szans opłacić wszystkich i wszystkiego.

Jeżeli powstanie większa hala można zaprosić "ciekawsze" gwiazdy - zjadą się ludzie z okolicy i może nawet dalszych terenów, aby kogoś posłuchać lub na coś popatrzeć. Ma to być jeden z najnowocześniejszych obiektów w Polsce - to zachęci różnego rodzaju artystów do przyjazdu - może jeszcze nasi zachodni sąsiedzi będą chcieli z niej korzystać.

Basen - ten temat lepiej przemilczeć. Jeżeli chodzi ci o miejsce, gdzie ewentualnie można popływać to na upartego można to nazwać basenem - czasy świetności dawno minęły - jaka hala taki basen :D

U niemiaszków jest lepszy obiekt - rzut beretem - a jeżeli chodzi o aquaparki to Liberec czy Karpacz.

Tyle w tym temacie co miałem do powiedzenia malkontentom ]:->

Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 11:52 przez manzir, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

YELLO_35 pisze:
No chyba , że mecze to rozrywka...

Dokładnie… i zmartwię cię bo jest to bardzo lubiana rozrywka na którą przychodzi najwięcej mieszkańców Zgorzelca. :smt026

Więc z większością się nie dyskutuje. ]:-> Możecie sobie pojęczeć, postękać a i tak koszykówka w naszym mieście ma ogromna tradycję i cieszy się dużym zainteresowaniem, popularnością. :smt026 Zostawcie w końcu w spokoju tą halę i :smt049 PGE Turów Zgorzelec :smt049 i wbijcie sobie do głowy, że na mecz przychodzą tłumy w odróżnieniu od innych inicjatyw kulturalno- rozrywkowych, które jednak są mimo małego zainteresowania. :P Rozumiem, że język ucieka wam w tyłek, ale trzeba się pogodzić, iż nie wszyscy są tacy jak Wy, Ty. Jedni zbierają rybki, a inni hodują znaczki, ot tyle. 8)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Dr. Dre pisze:
i wbijcie sobie do głowy, że na mecz przychodzą tłumy w odróżnieniu od innych inicjatyw kulturalno- rozrywkowych, które jednak są mimo małego zainteresowania.

No właśnie - nareszcie sensowna i konkretna wypowiedź , a nie mydlenie oczu inną rozrywką i koncertami gwiazd , które nigdy tu nie przyjadą :roll:
Tylko nadal nie pojmuję dlaczego to miasto ma inwestować , a nie np. król bananów...

manzir pisze:
Jeżeli powstanie większa hala można zaprosić "ciekawsze" gwiazdy - zjadą się ludzie z okolicy i może nawet dalszych terenów, aby kogoś posłuchać lub na coś popatrzeć.

Oczami wyobraźni widzę jak Madonna z Lady Gagą tłuką się o kalendarz imprez w zgorzeleckiej hali... :smt021

manzir pisze:
Ma to być jeden z najnowocześniejszych obiektów w Polsce...

Teraz tylko w taki sposób opisuje się każdą inwestycję budowlaną...

manzir pisze:
U niemiaszków jest lepszy obiekt - rzut beretem - a jeżeli chodzi o aquaparki to Liberec czy Karpacz.

Super hala też jest w Libercu - tam grać się nie da?
A za tę kasę zrobiliby Ci Boh. Getta (skoro pytasz w innym wątku) ze złotymi krawężnikami nawet ;)

Dla mnie budować halę to sobie można , gdy uporządkuje się najważniejsze sprawy w mieście - a jak jest na mieście wie każdy :roll:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman

YELLO_35 pisze:
a nie np. król bananów...

a jeśli miasto wyda teraz część z tych kilkudziesięciu milonów zł, np. 8, a następnie sprzeda stary obiekt panu o którym wspomniałeś to wychodzi chyba na jedno. :roll: Czy nie? 8)

[ Dodano: Sro Cze 01, 2011 12:29 pm ]
YELLO_35 pisze:
A za tę kasę zrobiliby Ci Boh. Getta (skoro pytasz w innym wątku) ze złotymi krawężnikami nawet

a co myślisz że PGE czy minister aktualnie marszałek z teczką ;) wyłoży na Boh. Getta choć złotówkę? Wątpię! a na halę słowa bo słowa ale są.

Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 12:25 przez Dr. Dre, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Nie chce mi się ciągnąc wątku hali bo to jak walenie głową w mur

YELLO_35 pisze:
Oczami wyobraźni widzę jak Madonna z Lady Gagą tłuką się o kalendarz imprez w zgorzeleckiej hali...

żałosne - dobrze, że nie napisałeś jeszcze o Michaelu Jacksonie :smt082

YELLO_35 pisze:
Teraz tylko w taki sposób opisuje się każdą inwestycję budowlaną...

I co w tym dziwnego ??? Przecież inwestycja realizowana jest teraz przy użyciu najnowszych technologii - to dziwne żeby było inaczej - jeszcze nie widziałem i nie słyszałem, aby poważne inwestycje ralizować metodami sprzed 20 lat :D

Też jestem za uporządkowaniem najważniejszych spraw w mieście - ale to inna kwestia

Jak nie będzie w naszym mieście drużyny to nic się nie bedzie działo - i zgorzelec skończy jak dziura zabita dechami z zapyziałymi straymi malkontentami siedzącymi na ławeczkach i gderającymi: można byłoby to albo tamto ...

Sparaw hali przesądzoana coś się dzieje i ok ( nie ponosimy kosztów całej inwestycji- chociaż co musimy dorzucić to nie mało ) - teraz trzeba zmobilizować władze do działąnia w innych obszarach ;)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

manzir pisze:
I co w tym dziwnego ??? Przecież inwestycja realizowana jest teraz przy użyciu najnowszych technologii - to dziwne żeby było inaczej - jeszcze nie widziałem i nie słyszałem, aby poważne inwestycje ralizować metodami sprzed 20 lat :D

No właśnie :roll: To po co tym wyświechtanym do bólu banałem operujesz?

manzir pisze:
Jak nie będzie w naszym mieście drużyny to nic się nie bedzie działo - i zgorzelec skończy jak dziura zabita dechami z zapyziałymi straymi malkontentami siedzącymi na ławeczkach i gderającymi: można byłoby to albo tamto ...

Znam miasto bez drużyn sportowych , które o wiele lepiej sobie od nas radzą...
I zabite dechami bynajmniej nie są...

manzir pisze:
teraz trzeba zmobilizować władze do działąnia w innych obszarach ;)

manzir pisze:
Też jestem za uporządkowaniem najważniejszych spraw w mieście

No to tu mamy akurat zgodność :smt023

Dr. Dre pisze:
a jeśli miasto wyda teraz część z tych kilkudziesięciu milonów zł, np. 8, a następnie sprzeda stary obiekt panu o którym wspomniałeś to wychodzi chyba na jedno.

tjaaa...a On tylko czego na ten zakup :roll:
Kupi za taką cenę , że będzie dym jak z kinem :|

manzir pisze:
żałosne - dobrze, że nie napisałeś jeszcze o Michaelu Jacksonie :smt082

zwykłe przeoczenie :smt044

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Najlepiej nic nie robić czyli wywiesić białą flagę i ogłosić abdykację ?

Po powstaniu nowego obiektu niezbędny będzie fachowiec, który zajmie się jego efektywnym zagospodarowaniem... przykład hali w Winnym Grodzie pokazuje, że nie tylko basketem człowiek żyje... w ostatnim czasie swoje mecze rozgrywała tam reprezentacja narodowa piłkarzy ręcznych, odbyła się gala walk MMA a w tym roku odbędą się mecze w ramach Grand Prix siatkarek. Lady Gagi nie było ;-) aleee Maryla Rodowicz i Perfect już tak...

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

DragisA pisze:
Po powstaniu nowego obiektu niezbędny będzie fachowiec, który zajmie się jego efektywnym zagospodarowaniem... przykład hali w Winnym Grodzie pokazuje, że nie tylko basketem człowiek żyje... w ostatnim czasie swoje mecze rozgrywała tam reprezentacja narodowa piłkarzy ręcznych, odbyła się gala walk MMA a w tym roku odbędą się mecze w ramach Grand Prix siatkarek. Lady Gagi nie było aleee Maryla Rodowicz i Perfect już tak...

Można ??? Można !!!!! :P

Tak więc mam nadzieje, że już wszystko zostało powiedziane za i przeciw :-)

YELLO_35 pisze:
No właśnie To po co tym wyświechtanym do bólu banałem operujesz?

Bo hala może być poprostu nowoczesna - a może być noowczesna jakby to powiedzieć z "fajerwerkami" :P ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Myślę, że powinniśmy uporządkować tę dyskusję. Przede wszystkim nie toczy się ona w relacji: wrogowie hali i jej zagorzali zwolennicy. Nie sądzę, aby ktokolwiek był przeciwny rozwojowi miasta i nowym inwestycjom, które uatrakcyjnią Zgorzelec (a taką mogłaby być hala), wypromują go i przyciągną do nas ludzi z zewnątrz. O godnym miejscu do spędzania wolnego czasu dla kibiców Turowa i spełnieniu wymogów rozgrywek nie wspomnę...

Tutaj tak naprawdę chodzi o priorytety, którymi władze miasta powinny się kierować, podejmując te czy inne decyzje.
Jaki jest stan miasta rzeczywiście każdy widzi. Woda, którą wszyscy używamy a której jakość pozostawia wiele do życzenia, dziurawe ulice, zaniedbane parki i krzywe chodniki, powtarzające się problemy z funkcjonowaniem miejskiego oświetlenia (na ul. Broniewskiego w godzinach nocnych znowu panują od kilku dni egipskie ciemności - a awarie te systematycznie się powtarzają), problem "śmieciowy" z którym miasto będzie musiało się zmierzyć itd. etc. A ten ostatni już niedługo boleśnie odczujemy za sprawą konieczności uregulowania dużo wyższych rachunków za usuwanie śmieci aniżeli dotychczas.

Wciąż nie znamy nie tylko wysokości nakładów finansowych jakie miasto będzie musiało ponieść - nie znamy również szacunkowych prognoz dotyczących kosztów utrzymania nowego obiektu w przyszłości, kiedy będzie on już funkcjonował. Nie znamy również szczegółów umowy jaką PGE zawarło godząc się na dofinansowanie budowy hali. Śmiem jednak przypuszczać, że inwestując w obiekt znacznie ograniczy lub całkowicie zniesie opłaty za wykorzystanie hali przez klub.
A przypominam, że obecna spółka CSR przy funkcjonującym basenie (krytym i otwartym) i opłatach wnoszonych przez klub - rokrocznie generuje ogromne straty które miasto zmuszone jest pokrywać. Zdaje się, że straty te to ok. 1 mln. zł. rocznie.
Czy nowa hala nie będzie w przyszłości zbyt wielkim obciążeniem dla budżetu miasta??? Tego typu pytania wciąż pozostają bez odpowiedzi, niestety...

Przy zadłużeniu miasta które przekroczyło już próg 50%, konieczności spłaty rat kredytów i utrzymania hali,.. w jaki sposób miasto będzie realizowało swoje zadania - tego również nie wiadomo... Lista potrzeb naprawdę jest długa i niekoniecznie otwiera ją nowa hala sportowa... przynajmniej dla sporej liczby mieszkańców. I stąd rodzą się spory wokół jej budowy.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Przy zadłużeniu miasta które przekroczyło już próg 50%, konieczności spłaty rat kredytów i utrzymania hali,.. w jaki sposób miasto będzie realizowało swoje zadania - tego również nie wiadomo... Lista potrzeb naprawdę jest długa i niekoniecznie otwiera ją nowa hala sportowa... przynajmniej dla sporej liczby mieszkańców. I stąd rodzą się spory wokół jej budowy.

Otóż to :roll:

DragisA pisze:
Lady Gagi nie było ;-) aleee Maryla Rodowicz i Perfect już tak...

No to przynajmniej wiem o jakich gwiazdach rozmawiamy...
Zaprosić Marylę to iście ambitny plan :|

DragisA pisze:
przykład hali w Winnym Grodzie pokazuje, że nie tylko basketem człowiek żyje... w ostatnim czasie swoje mecze rozgrywała tam reprezentacja narodowa piłkarzy ręcznych, odbyła się gala walk MMA a w tym roku odbędą się mecze w ramach Grand Prix siatkarek.

Odnoszę wrażenie , że wielkość miasta ma tu znaczenie drugorzędne...
Żużlem i winobraniem jeszcze żyją nawiasem mówiąc.

manzir pisze:
Tak więc mam nadzieje, że już wszystko zostało powiedziane za i przeciw :-)

Życie byłoby zbyt proste gdybyśmy w kilku postach wszystko powiedzieli - poczytaj Przekornego to może nieco Ci się rozjaśni :roll:

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Budowa hali przesądzona - tak więc wątek, czy jest to słuszne należy zakończyć !!!
Samo marudzenie nic nie zmieni, chyba że ktoś lubi mielić temat 1000 razy po to, aby tylko mielić - totalna żenada :(

Lepiej się skupić na jakim etapie jest cały proces inwestycji i w jaki sposób będzie to realizowane - pilnować aby kasy nie zmarnowali skoro już machina ruszyła ;-)

Ale znając naszą polską mentalność temat będzie wałkowany przez kolejne dziesięciolecia :smt082 Pomyliłem się ??? Nie ... 8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.