Dzisiaj jest 18 cze 2025, 9:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Tak naprawdę to SM mogłaby się zaczaić na takiego zawodnika który wyrzuca tam śmieci i obdarować go mandatem

Podejrzewam, że praktycznie każdy wyrzuca tam te śmieci i nie jest to tylko jednostkowy przypadek.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Jagna pisze:
Podejrzewam, że praktycznie każdy wyrzuca tam te śmieci i nie jest to tylko jednostkowy przypadek.

Oczywiście - tylko czy to oznacza , że tak można?
Idąc tym tropem przekraczanie prędkości też byłoby dozwolone , bo wszyscy tak robią ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ale ja wcale nie powiedziałam , że tak mozna ani także że to dobrze. Zwróciłam tylko uwagę , że to nie jednostkowe zjawisko. Tak to już jest u nas. Skoro on może to dlaczego nie ja????

Tytuł:
VIP
VIP

To może się umówmy: przez tydzień, kto ma bliżej, wyrzucać śmieci na tą kupę, samemu się zaoszczędzi i spełni obywatelski obowiązek: im kupa większa, tym ją pewnie szybciej z Ratusza zauważą :grin:
i zapanuje ład i porządek /przynajmniej w tym miejscu/

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

No Panowie (i Panie :) ), sprawa rozwiązana!

Dzisiaj po telefonicznej interwencji poprzez zarządcę nieruchomości, podjechała firma wywożąca śmieci, podstawiła kontener i posprzątała ten bałagan.

Myślę, że tym samym sprawa została zakończona pozytywnie :)

Jestem jeszcze ciekaw jak zakończy się sprawa przy nowopowstałym rondzie. Mam nadzieję, że tak samo szybko jak w tym przypadku.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
sprawa została zakończona pozytywnie
jest to działanie typu: 'akcja' i przy kolejnej takiej sprawie, znowu forum, albo inne gremium będzie wyręczało odpowiedzialne służby miejskie z ich obowiązków. Dopóki urzędowo nie będą wprowadzone stosowne procedury na taką okoliczność, dopóty sprawa jest nierozwiązana.

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
Dopóki urzędowo nie będą wprowadzone stosowne procedury na taką okoliczność

Ale procedury są – wspólnota mieszkaniowa wynajęła zarządcę nieruchomości, który jest odpowiedzialny min. za wywóz śmieci. To oni są odpowiedzialni za ten widok. Płacicie darmozjadom, którzy nie potrafią nawet śmietnika postawić i żądacie żeby Straż Miejska ukarała ich za ten syf mandatem, na którzy tak czy owak złożylibyście się wszyscy – to jakiś patriotyzm lokalny polegający na uzupełnianiu kasy miejskiej :grin:
Jagielski pisze:
Dzisiaj po telefonicznej interwencji poprzez zarządcę nieruchomości, podjechała firma wywożąca śmieci, podstawiła kontener i posprzątała ten bałagan.

Widać trzeba było zrobić zdjęcia, żeby jakiś znudzony urzędas przeglądający forum mógł zobaczyć, że piszą pośrednio o nim i jego premia świąteczna zaczyna być zagrożona :P
gobo007 pisze:
kto uporzadkuje balagan w okolicy nowego ronda na obwodnicy?

Wydaje mi się, że skoro miasto poczuło się do obowiązku nadawania nazwy rondu to i poczuwają się do sprzątania w jego okolicy :lol:

Tytuł:
VIP
VIP

PiTeK pisze:
Ale procedury są – wspólnota mieszkaniowa wynajęła zarządcę nieruchomości
uzupełnię:
Cytuj:
Dopóki urzędowo nie będą wprowadzone stosowne i skuteczne procedury na taką okoliczność

PiTeK pisze:
Płacicie darmozjadom
tu się zgodzę, ale jak skutecznie egzekwować swoje prawa, skoro standardy są jakie są? Sam mam do czynienia z dwoma zarządcami nieruchomości i nie mam sposobu. Może przydałoby się pójść z jakąś sprawą przykładowo do sądu, ale jakoś nikt z tego nie korzysta. Dlaczego?
Czy istnieje jakaś darmowa obsługa prawna w takich przypadkach? Wspólnoty są zdane same na siebie, zarządcy natomiast mają całą obsługę prawną za ich pieniądze. Nie słyszałem, żeby jakaś Wspólnota w przypadku konfliktu z Zarządcą skutecznie potrafiła wyegzekwować swoje prawa. Jeśli ktoś wie o takim przypadku, niech się podzieli wiedzą.
A może ja za dużo oczekuję od Zarządców?

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
Czy istnieje jakaś darmowa obsługa prawna w takich przypadkach?

W każdą środę, od godziny 13 do 15, w biurze poselskim posła Romana Brodniaka można skorzystać z darmowych porad prawnych.
http://www.brodniak.pl/biuro-poselskie/
Dodam, że są to prawnicy świadczący usługi min. dla Urzędu Miasta.
Powodzenia!

[ Dodano: Czw Lis 13, 2008 5:39 pm ]
Będąc dziś na ul. Szarych Szeregów natknąłem się na przewrócony śmietnik, rozrzucone worki ze śmieciami, do których dobierał się pies. Pogoniłem psa, podszedłem do najbliższej posesji, zadzwoniłem domofonem, poinformowałem osobę, która się zgłosiła o sytuacji. Usłyszałem, że śmietnik należy do sąsiadów. Podszedłem do sąsiadów, prowadzących serwis opon samochodowych. Osobę będącą w środku garażu poinformowałem o śmietniku i śmieciach. Usłyszałem identyczną odpowiedź. Rzeczywiście po przyglądnięciu się usytuowania działek można było stwierdzić, że jest to śmietnik należący do mieszkańców posesji odsuniętej bardziej od drogi. Nie poszedłem do domu właścicieli, dałem sobie spokój. Nie dlatego, że mi się nie chciało. We wspomnianym garażu poza właścicielem był policjant. Pomyślałem w jakim jak kraju żyje? Osoba, która w ramach swoich obowiązków zawodowych ma strzec prawa i porządku w mieście ma w poważaniu fakt, że pies 5 metrów dalej rozszarpuje worki ze śmieciami, dodatkowo sąsiedzi doskonale wiedzą czyje to śmieci i też nie interweniują. Czy tylko ja widzę, że jest coś nie tak? Poszedłem do domu, zadzwoniłem na straż miejską - przyjęli zgłoszenie. Ciekawe z jakim skutkiem.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Smieci smieciami... A ja przytocze inny przyklad syfu w naszym miescie.
Nasze centrum sportowe. Miejsce treningow i prestizowych meczy ' dumy zgorzeleckiej' czyli druzyny koszykarskiej... a jednoczesnie zmora okolicznych mieszkancow.

Przy okazji kazdego meczu, podworko bloku przy ulicy Warszawskiej zmienia sie w parking dla rozleniwionych zgorzeleckich "kibicow".
Dochodzi do tego, ze mieszkajac w tym bloku juz kilkakrotnie zdarzylo mi sie nie znalezc miejsca do zaparkowania pod wlasnym blokiem! Dodam, iz przy wjezdzie na podworko, stoi jak byk znak ZAKAZ RUCHU! Policja zjawia sie zawsze w celu rozladowania ruchu jak wsyscy kibice zaczynaja sie rozjezdzac do domow, ale jakos nikt nie reaguje na lamanie przepisow.
Cala sprawa jest conajmniej dziwna, poniewaz wladza raz, ze przymyka oczy na lamanie przepisow (mam tu na mysli nie tylko policje, ale ogolnie sluzby porzadkowe i zarzad miasta, bo wszyscy o tym procederze wiedza :)) . Dwa, droga (podworko) nie jest ani remontowana ani nawet oswietlona! Dlaczego? bo to nie jest droga publiczna, i brak oswietlenia nie jest problemem... Dziury w drodze (nieutwardzonej oczywiscie) sa takie, ze mozna kola pourywac no i w deszczowych porach dochodzi bloto! Nikogo to nie interesuje, ze dzieci sie w takim syfie musza bawic :] Ale jak trzeba parkingu to wtedy wszyscy sie tam pchaja.
Tylko kto ma te droge naprawiac?? Moze Pan burmistrz i jego wesola gromadka w koncu zareaguja na pisma i petycje mieszkancow? :]

P.S.
Przepraszam za brak polich znakow w pismie, ale moj komputer takowych nie posiada, z powodu swojej awaryjnosci :D

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

thcjane pisze:
Przy okazji kazdego meczu, podworko bloku przy ulicy Warszawskiej zmienia sie w parking dla rozleniwionych zgorzeleckich "kibicow".
Dochodzi do tego, ze mieszkajac w tym bloku juz kilkakrotnie zdarzylo mi sie nie znalezc miejsca do zaparkowania pod wlasnym blokiem! Dodam, iz przy wjezdzie na podworko, stoi jak byk znak ZAKAZ RUCHU! Policja zjawia sie zawsze w celu rozladowania ruchu jak wsyscy kibice zaczynaja sie rozjezdzac do domow, ale jakos nikt nie reaguje na lamanie przepisow.

Takie rozwiązanie diabelskie wymyśliłem :smt096 (ale nie stosowałem): zrobić samodzielnie blokadę na koła i założyć jednemu z nielegalnie parkujących. Takie DIY na wzór blokad Straży Miejskiej najlepiej z tabliczką w stylu: "nie parkuj jak łoś!". Ciekawe jak i komu przyblokowany w taki sposób delikwent zgłosiłby swój problem? ;) Chciałbym to zobaczyć.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Z ostatnich obserwacji ;)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

W sprawie śmieci, czyli tzw "nieczystości stałych": mało kto kojarzy, że nie płaci za to co wyrzuca ("produkuje"). Wydawało mi się kiedyś, że jak kubeł zamknę (albo na kłódkę, albo za furtką), to nikt mi nie będzie podrzucał swoich śmierdzących odpadów, sam za ich wywóz nie płacąc ani grosza :-? a ja zapłacę tylko za swoje.
Uchwała RM w tej sprawie narzuca każdemu mieszkańcowi miasta ryczałt produkowanych odpadów i czy napełniasz jeden kubeł tygodniowo, czy cztery, płacisz tak samo. Różnica być może tylko w tym, że przy większej ilości, śmieci będą zalegały na zewnątrz kubła (nie zmieszczą się) i będzie trochę więcej smrodu. Nic więcej.
Początkowo mnie to dziwiło, potem przywykłem. Co nie znaczy, że się godzę z tym stanem. Jeśli więc ktoś ma np. kominek, w którym spalić może 80% swoich odpadów, powinien płacić mniej, bo mniej ich produkuje, tymczasem: nie, płaci tak samo.
Dlaczego tak się dzieje? Ano dlatego, że tak jest prościej i łatwiej służbom oczyszczania miasta. Inaczej musieli by pilnować, zamykać, liczyć każdemu, ile naprodukował tych nieczystości. Tymczasem, policzyli, podzielili raz i - jak w prawdziwym komunizmie - każdemu po równo każą płacić, bo tak jest podobno sprawiedliwie.
Otóż, wg mnie - nie jest. Ani sprawiedliwie, ani czysto.
Chociaż jest w tym mały plus: każdy może każdemu podrzucić śmieci, bo ten drugi za ich wywóz nie zapłaci i teoretycznie powinno być czysto a wszystkie śmieci powinny trafiać do kubłów.
Nie rozumiem więc, dlaczego tyle w lasach powyrzucanych odpadów, kiedy można je po prostu wrzucić sąsiadowi do kubła, przecież i tak za to nie zapłaci.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Zapraszam na "plac zabaw?" przy przedszkolu 12 - Wyspiańskiego , plac WC, pijalnia piwa i nocny dom schadzek- gdzie w tym wszyskim dzieci?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz.