Dzisiaj jest 18 cze 2025, 20:36

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
VIP
VIP

tak kombinuję cały czas, jakby to forum rozruszać i efekty sa mierne :|
znalazłem właśnie przed chwilą taki zapis sprzed 2,5 lat:

Cytuj:
wtorek, 21 września 2004
Miasta partnerskie Zgorzelca to francuskie Avion i greckie Nausa. Próbuję znaleźć na stronie Urzędu Miasta Zgorzelca informację, dlaczego francuskie miasto Anion jest właśnie partnerem Zgorzelca: zero informacji na ten temat, jest informacja: „miasto z dużą liczbą polskich emigrantów z okresu 20-lecia międzywojennego”. Wchodzę na stronę Avion: zero informacji o jakimkolwiek partnerstwie ze Zgorzelcem (Goerlitz). Poza wymianą młodzieży w roku 2002, o której wiem z racji uczestnictwa Euroopery w projekcie, nic mi nie wiadomo o innych formach współpracy z Avion.
Co jest więc grane? Czyżby partnerstwo było potrzebne dla wyjazdu jakichś oficjeli do Francji?
Na czym polega to partnerstwo pomiędzy miastami?

Nausa. Niżej skopiowany tekst ze strony UM Zgorzelec:

Umowa o braterskiej przyjaźni miast

Wybranie przedstawicieli ludności miast Nausy w Grecji i Zgorzelca w Polsce jednogłośnie podejmujemy decyzję o zawarciu braterskiej przyjaźni między dwoma miastami, w celu obustronnej popularyzacji szerokiej wymiany w zakresie działalności kulturalnej sportowej społecznej i ekonomicznej dotyczącej wszystkich mieszkańców, a w szczególności młodzieży.
Przekonani, że wyrażamy głęboką wolę i prawdziwe intencje naszej ludności uroczyście oświadczamy naszą wspólną chęć do pełnego wzajemnego zrozumienia, poszanowania i przyjaźni między mieszkańcami obu naszych miast.
Naszą działalnością, chcemy przyczynić się do właściwego zrozumienia, bez żadnych uprzedzeń, między mieszkańcami, obywatelami wszystkich narodów.
Wierząc w lepszą przyszłość w ramach zjednoczonej Europy, dzisiaj uroczyście ogłaszamy zawarcie braterskiej przyjaźni między naszymi miastami i w obecności przedstawicieli obu miast przystępujemy do podpisania obecnego pisma.

Bez komentarza.

jak to wygląda na dziś? może się komuś zechce sprawdzić, bo mnie się nie chce :-?
kto się tym zajmie, kiedy ani wydziału kultury ani sportu już w UM nie ma? :shock:

pismak
pismak
Awatar użytkownika

W większości przypadków te miasta partnerskie są potrzebne jak zauważyłeś do wyjazdów małej grupki spoleczeństwa która zazwyczaj jest u władzy np. po co komu partnerstow z miastem w meksyku?? partnerstwa powinny być oparte na interesie gospodarczym,wspólnej historii lub bliskości kulturowej 8)

Tytuł:
VIP
VIP

Nie mogę znaleźć miejsca, na którym umieściłem fotkę z kamieniem bez tablicy na pl. Popiełuszki, teraz znalazłem stare zdjęcie z tablicą, więc je zamieszczam:
http://www.zgorzelec.info/foto/displayi ... =16&pos=29
CZY KTOŚ GDZIEŚ WIDZIAŁ TĄ TABLICĘ?
Na razie pusta dziura zieje, nikt nie kwapi się niczym jej zastąpić. W#ięc może choć z tektury wyciąć, namalować napis, niech nie będzie wstydu w te majowe dni europejskie, może kogoś w magistracie ruszy. Wzór, jakby co - jest :grin:

Tytuł:
pismak
pismak

A z czego była wykonana? Jak z brązu lub miedzi to rozejrzyj się po skupach metali kolorowych bo to pewnie robota "złomiarzy". :P
Metale odpadają, karton przy pierwszych opadach rozmoknie więc pozostaje albo wyryć w kamieniu albo zostawić tak jak jest. Więc co proponujesz? :)

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
karton przy pierwszych opadach rozmoknie
to nie chodzi o trwanie na tekturze, tylko o to, żeby kogoś poruszyć i skłonić do dzialania, wszak Europamiasto Goerlitz/Zgorzelec to nie pusta dziura, tylko twór konkretny, o ile wiem upamiętniony tylko skradziona tablicą w Zgorzelcu, w Goerlitz niczego takiego nie ma. Skoro umieściliśmy cos takiego, to dbajmy, aby nam tego nie kradziono, jak metal kradną, to powieśmy tekturę :(

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
jak metal kradną, to powieśmy tekturę

Tylko, że tektura jest nietwała!!! Ja nie wierzę, że ktoś kto umieścił tablicę będzie co kilka dni "odnawiał" tekturową tablicę.
Co do pilnowania by nam jej nie kradziono to niezły pomysł. Może się okazać, że to nie robota "złomiarzy", tylko że komuś z partnerskiego miasta nie podoba się już "partnerowanie" :grin:
Pytanie: kto podejmie się "ochrony (tekturowej?) tablicy"? :smt053

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Makaron "Aluzji ty nie ponjał" Popieram Bombasa - taki tekturowy hapening mógłby odpowiedzialnych ruszc. Możnaby tez na kamień nakeic wycinanke reklamowa z prosba do władz miasta o uzupełnienie brakujacego elementu.

Tytuł:
pismak
pismak

"aluzję ja ponjał" tylko wątpię czy to ruszy odpowiedzialnych.
Moje pytanie:
kto podejmie się "ochrony (tekturowej?) tablicy"?
to też aluzja do odpowiedzialnych zeby się ujawnili. Sugerujecie,że władze miasta są odpowiedzialne za tablicę ale one mogą się wcale do tego nie poczuwać. Nie wiem kogo bombas miał na myśli pisząc:
bombas3 pisze:
Skoro umieściliśmy cos takiego, to dbajmy, aby nam tego nie kradziono

czy ma na myśli ogół mieszkańców miasta, czy konkretne osoby?

Tytuł:
VIP
VIP

miałem na myśli społeczność zgorzelecką, której jesteśmy obywatelami.

Tytuł:
pismak
pismak

I tu jest problem. Nie wszyscy poczuwają się do tego aby o to dbać (np. ci którzy "buchnęli tablicę"). Z tego powodu ja obstaję przy tym aby wyryć w kamieniu to co było na tablicy i dać sobie spokój z metalowymi tablicami. Chyba, że ktoś ma lepszy "patent". Tektura nic nie zmieni i raczej nikogo nie "wzruszy", złomiarze "myślą" przesłankami ekonomicznymi, a nie kulturowo-obyczajowymi.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

makaron napisał/a:
Cytuj:
ja obstaję przy tym aby wyryć w kamieniu

Będziesz sam wykuwał ten napis? Jesteś wrogiem kartonu, jako środka wyrazu niezadowolenia mieszkańców EUROPAMIASTA z dotychczasowych działań magistratu?(a może jak nie ma tabliczki, to nie ma Europamiasta..?)
bombas daję karton! Podaj mi wymiary!

Tytuł:
VIP
VIP

pójdę rano i zmierzę, bo ostatnio nie miałem czym :grin:
są tam cztery śruby sterczące z kamienia, więc będzie na czym zamocować, tylko trzeba te wymiary... no i jakieś nakrętki, jak się je oczywiście da nakręcić na tą rdzę na gwintach.
Zastanawiam się czy kopiować tą skradzioną tablicę, czy może coś dodać /np fundatora nowej ;) /
I jeszcze jedna rzecz: dlaczego upamiętniono fakt proklamowania Europamiasta tylko w Zgorzelcu? o ile mi wiadomo, w Goerlitz nic takiego nie ma :-?
do makarona: pomysł z kamienną tablicą uważam za dobry, ale jego adresat to Burmistrz albo Rada Miasta. To nawet nie jest takie b. drogie.
A skradziona tablica była, co tu dużo mówić: syfiasta :roll:

Tytuł:
pismak
pismak

BELUSHI pisze:
Będziesz sam wykuwał ten napis? Jesteś wrogiem kartonu, jako środka wyrazu niezadowolenia mieszkańców EUROPAMIASTA z dotychczasowych działań magistratu?(

Nie, nie bedę. Dla mnie może zostać tak jak jest teraz.
Co do kartonu to zapytam Cię: Liczysz na to, że jak zawiesisz kawałek tektury to urzędnicy z magistratu uderzą się w pierś, stwierdzą że zaniedbali tak istotną sprawę i ruszą w te pędy reaktywować tablicę? :lol: Ja w to nie wierzę! Ale tobie życzę powodzenia przy wycinaniu tektury ]:->
Do bombasa:
bombas3 pisze:
Skoro umieściliśmy cos takiego, to dbajmy, aby nam tego nie kradziono,

bombas3 pisze:
uważam za dobry, ale jego adresat to Burmistrz albo Rada Miasta

to w końcu zdecyduj się czy my mamy dbać czy Burmistrz z Radą Miasta? :P
Co do Goerlitz to pewnie podeszli do "tematu" od strony praktycznej: "nie damy mieszkańcom tablicy to nie skradną jej i w to miejsce nie zawieszą kartonu więc nie będzie problemu". :smt044

PS: A tak patrząc z innego punktu widzenia to Belushi wyglądasz mi na "prowokatora i zaplutego karła reakcji nasłanego przez imperialistów" :grin: Siejesz zamęt i chcesz skłócić we współdziałaniu z niejakim bombasem lud pracujący EUROPAMIASTA poprzez prowokacyjne działania (pewnie sam "buchnąłeś" tablicę i teraz chcesz wywieszać tekturę) :lol: :smt026 :lol: Należy Cię (w zasadzie Was) natychmiast zlustrować, zdekomunizować i poddać pod osąd "władzy ludowej" (tzn. władzy PiS-owej i magistratowi) :grin: :grin: :grin: :smt026

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
to w końcu zdecyduj się czy my mamy dbać czy Burmistrz z Radą Miasta?
dowodzisz własnego niezrozumienia problemu: jedną z naczelnych zasad tzw. demokracji przedstawicielskiej jest obowiązek reprezentowania przez przedstawicieli swoich wyborców, którzy powierzyli im mandat. Reprezentowanie polega m. in. na zapewnieniu realizacji dążeń i potrzeb ludu pracującego miast i wsi, że użyję starego sloganu ;-)
Dlatego też postawione pytanie jest bezzasadne i nielogiczne /odpowiedź brzmi: my, poprzez swoich wybranych przedstawicieli, czyli Burmistrza i radnych/.
Cytuj:
Belushi wyglądasz mi na "prowokatora i zaplutego karła reakcji nasłanego przez imperialistów" Siejesz zamęt i chcesz skłócić we współdziałaniu z niejakim bombasem lud pracujący EUROPAMIASTA poprzez prowokacyjne działania
tu się akurat najmniej mylisz :grin: , choć prowokacja nie ma służyć skłócaniu ludzi, tylko wymuszeniu działań, które się miastu i jego obywatelom należą bez żadnej dyskusji. Bo jeśli gospodarze miasta mogą posadzić kwiatuszki wokół kamienia i rano je podlewać /dziś np ok. 10 rano nie wyschła jeszcze woda po podlewaniu/, to pytam się: dlaczego nie mogą, bądź nie chcą pamiętać o tym, że parę lat temu /no, kto pamięta ile?/, proklamowano coś takiego jak Europamiasto. Tylko po co?

Tytuł:
pismak
pismak

Bombas, bez obrazy, ale twoje rozumowanie kojarzy mi się ze "złotymi wywodami epoki realnego socjalizmu". "Naród z partią, partia z narodem wspólnie tworzymy socjalistyczny dobrobyt" tego typu hasła były wypisywane 20 lat temu.
Ja nie identyfikuję się z dokonaniami burmistrza i rady to ich działania. Jeżeli są słuszne wg mnie to radni i burmistrz mają mój głos w przyszłych wyborach jeżeli nie to nie mają głosu. Przytoczyłeś zasadę demokracji wprost z podręcznika teorii. W praktyce ma się to różnie stąd moje pytanie.
Wg twojego toku rozumowania to możemy sobie przypisać wszystkie osiągnięcia władz ale i również błędny. I co też przypiszesz sobie te błędy jako twoje dążenia realizowane poprzez przedstawicieli?
Co do tablicy to ta "syfiasta tablica" to też efekt twoich dążeń zrealizowanych przez poprzednią ekipę rządzącą?
Na moje pytanie z poprzedniego postu widzę odpowiedź tu:
bombas3 pisze:
jeśli gospodarze miasta mogą posadzić kwiatuszki wokół kamienia i rano je podlewać /dziś np ok. 10 rano nie wyschła jeszcze woda po podlewaniu/, to pytam się: dlaczego nie mogą, bądź nie chcą pamiętać o tym, że parę lat temu /no, kto pamięta ile?/, proklamowano coś takiego jak Europamiasto. Tylko po co?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.