Dzisiaj jest 10 lip 2025, 19:10

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
pismak
pismak

Można dostać do 60 % dofinansowania inwestycji.

http://www.dip.dolnyslask.pl/cms/php/st ... &id_men=30

Żal, że nikt tego działania w naszym mieście nie promował.
Z tego zakresu były szkolenia w Lubianiu, Bolesławcu a w Zgorzelcu NIC.
Szkolenia organizował DIP za darmo.

ehhhhhhhhhhh
buuuuuuuuuuuuuu

P
G

ale jest jeszcze szansa.

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz pisze:
Żal, że nikt tego działania w naszym mieście nie promował.

Żal, że zanim coś napiszesz nie sprawdzisz czy tak rzeczywiście jest.
Zamiast szwędać się po korytarzach UM, zbierać śmieci leżące na chodniku zaglądnij czasami na stronę Urzędu Miasta. Jak już tam będziesz kliknij na zakładkę „Unia Europejska” a później Fundusze Unii Europejskiej . To o czym wspominasz jest nazwane „Konkurs dla MŚP”.. W zakładce Fundusze Unii Europejskiej są zawarte również inne informacje na temat możliwości pozyskania funduszy ze środków unijnych. Polecam :smt023 To prostsze sposób pozyskiwania informacji niż zaglądanie komuś przez ramie bądź podsłuchiwanie pod oknami UM

Tytuł:
VIP
VIP

Pitek, z całym szacunkiem, ale jesteś nie fair:
1- dlaczego spekulujesz, że człowiek chodzi po ulicy i zbiera śmieci
2- czy ty wiesz co oznacza słowo "promocja" ? Piszesz o stronie Urzędu Miasta tak jakby była otwierana codziennie przy kawie przez wszystkich mieszkańców miasta. Może ja coś przespałem i faktycznie teraz to jedyna słuszna strona w Zgorzelcu... Mniejsza o to.

Przeczytaj poniższą definicję (za wiki) i porównaj czy opisane działania podchodzą pod "wchodzenie na stronę UM i klikanie na różne dziwne zakładki dla wtajemniczonych...

Cytuj:
Promocja jest to oddziaływanie na odbiorców produktów danej firmy, polegające na przekazaniu im informacji, które mają w odpowiednim stopniu zwiększyć wiedzę na temat produktów lub usług oraz samej firmy w celu stworzenia dla nich preferencji na rynku.

Promocja jest elementem komunikacji marketingowej. Instrumentami promocji w marketingu mix dla koncepcji 4P są: promocja sprzedaży, reklama, personel odpowiedzialny za sprzedaż, marketing bezpośredni, public relations.

Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK pisze:
Żal, że zanim coś napiszesz nie sprawdzisz czy tak rzeczywiście jest.

Pitku tutaj jest strona.
Widać, że samorządy niektórych miast zadbały o szkolenia dla przedsiębiorców

http://www.dip.dolnyslask.pl/cms/php/st ... &id_men=24

Mnie chodziło o to, że inne samorządy się starają i promują możliwość dofinansowania przedsiębiorców pieniędzmi z UE a inne nie.

Zważ na jedno.
Jeśli przedsiębiorca stworzy nowe miejsce pracy w Twoim regionie, to i Tobie będzie lepiej.

Chodzi mi również o to, że jeśli nie my wykorzystamy te pieniądze, to zrobią to inni z naszego woj.

Te pieniądze są tylko teraz i więcej już tego nie będzie.

Widziałem listę uczestników szkolenia z Jeleniej Góry z Bolesławca. Byli tam przedsiębiorcy ze Zgorzelca. Przykro mi było patrzeć, że przedsiębiorcy musieli dojeżdżać bo w Zgorzelcu nikt nie pofatygował się zorganizować takiego DARMOWEGO szkolenia dla zainteresowanych przedsiębiorców.
Szkolenie prowadził DIP

Nie wiem czy zrozumiałeś moją wypowiedź.

Pitku nawet nie licz na to, że będę Ci złośliwił w tym poście, bo głównym jednak zamiarem publikacji postu było poinformowanie przedsiębiorców o możliwości dofinansowania. Jeszcze jednej możliwości poinformowania, skoro nie ma innych możliwości a także pokazanie, że informacje można przekazywać wieloma kanałami.
Zwłaszcza, jeśli jest priorytetowa.

P
G

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Do Alexa odnośnie "promocji/promowania"
"wchodzenie na stronę UM i klikanie na różne dziwne zakładki dla wtajemniczonych... " - zgadzam się w zupełności, nie jest to promocja tylko korzystanie z działań promocyjnych bo jak podaję Słownik Języka Polskiego promocja to m.in. "działania zmierzające do zwiększenia popularności jakiegoś produktu lub przedsięwzięcia; też: każde z tych działań". Tak więc umieszczenie przedmiotowych informacji na stronach UM ja najbardziej pod promocję podpada.
Tylko nie wiem, w czym objawia się "dziwność" tych zakładek i co oznacza że dla "wtajemniczonych" (trzeba może należeć do jakieś tajnej organizacji????) :|

Tak na marginesie, może trochę informacji na takie tematy umieścić na Zgorzelec.info? W końcu codziennie, przy kawce trochę osób otwiera tą stronę ;-)

Grzegorz, szkolenia te chyba jednak organizowała DIP a nie samorządy, ale mogę się mylić.
Poza tym co stoi na przeszkodzie aby tutejsze firmy doradzające w zakresie funduszy unijnych czy szkoleniowe zorganizowały tego typu kursy, warsztaty itp., to byłoby chyba również w ich interesie, nieprawdaż?? Można by zarówno zarobić na samym szkolenie jak i zdobyć klienta. Ale jak sam napisałeś nikt się nie pofatygował....

Tytuł:
pismak
pismak

aleksander pisze:
Pitek, z całym szacunkiem, ale jesteś nie fair:
1- dlaczego spekulujesz, że człowiek chodzi po ulicy i zbiera śmieci
2- czy ty wiesz co oznacza słowo "promocja"

Alek,
Ad1. Odniosłem się tylko do wcześniejszej wypowiedzi Grzegorza(temat - ekonomia urzędu), w której opisuje jak dostała się w jego ręce „prasa podziemna komuchów” Zmiętolony papier leżący na ziemi nazwałem śmieciem. Grzegorzu, nie chciałem aby ktoś pomyślał o Tobie w kontekście śmieciarza etc - przepraszam. Tak przy okazji wiemy kto się przyczynia do syfu w mieście :P
Ad2. Skąd Twoje przekonanie, że strona Urzędu Miasta nie jest codziennie otwierana przy kawie przez wszystkich mieszkańców miasta? ;) Czy są jakieś słuszne strony, które należy odwiedzać przy kawie? :)

Biorąc literalnie przytoczoną przez Ciebie definicję promocji, można dojść do wniosku, że środki unijne nie są produktem UM i ten nie powinien ich promować. Promuje natomiast swoje środki. Kiedy przychodzi czas na wydawania funduszy miejskich np. dla organizacji pozarządowych (ten zakres mnie interesuje) UM rozsyła zaproszenia na szkolenie w zakresie pozyskiwania środków na działalność.
aleksander pisze:
klikanie na różne dziwne zakładki dla wtajemniczonych...

Czy są to dziwne czy nie, to pojęcie względne. Mnie na Twojej stronie dziwiło, że przykładowo informację o straży miejskiej w Węglińcu były na głównej a Uroczyste odsłonięcie tablic w Gimnazjum nr 3 (w Zgorzelcu) jako informacje „Hurtem z regionu” ;)
Dobrze wiesz, że jak ktoś chce znaleźć informacje to znajdzie, kwestia dostępności i ilości „klikania w dziwne zakładki”.
Na stronach naszego UM wystarczy kliknąć 2 razy aby uzyskać informację na temat wspomnianego funduszu , jak również innych, z których mogą skorzystać beneficjenci. W naszym urzędzie ktoś kontroluje strony poświęcone funduszom UE i umieszcza aktualne informacje na stronie UM. Proponuje przyjąć to za wyznacznik dostępu informacji. Porównajmy strony Urzędów Miejskich okolicznych miejscowości:
Bogatyni, Bolesławca, Lubania oraz Jeleniej Góry.
Bogatynia – oni dalej żyją Karbonaliami a w informatorze gminnym możemy dowiedzieć się jedynie co jest grane w kinie. Zero informacji na temat funduszy.
Bolesławiec – klikając na zakładkę „Centrum Wspierania Przedsiębiorczości” następnie „szkolenia, konferencje w CWP” mamy informację, że szkolenie (o którym wspomina Grzegorz) odbyło się 11 lipca 2007 roku. Co z tego, że ktoś przeszedł szkolenie 16 miesięcy temu skoro nie wie kiedy ma złożyć wniosek (nie znalazłem żadnej informacji o terminie naboru wniosków).
Lubań 1 kliknięcie – otwiera się nam strona, na której możemy przeczytać tylko o wspomnianym programie. Gdzie informację o pozostałych funduszach? Klikałem na zakładkę „Programy unijne”. Niestety – UM stwierdził, że jest to jedyny program o którym mieszkańcy powinni wiedzieć. Podobnie jak w Bolesławcu – brak informacji o terminie naboru.
Jelenia Góra – 2 kliknięcia czyli tyle co na stronie naszego urzędu. Różnica polega na tym, że kiedy chcesz dowiedzieć się konkretów i wchodzisz na kolejną stronę okazuje się, że na stronie UM Jelenia Góra piszą o planowanym terminie naborów (październik 2008) a u nas podają konkretną datę.
Oceń sam merytoryczną wartość poszczególnych stron pod kontem informacji na temat funduszy.
Tak jak wspomniałem – kto chce to znajdzie. Kwestia ile się musi naszukać.

Grzegorzu,
Dziękuję Ci za powstrzymanie się od złośliwości w tym poście.
Zwróć uwagę, że nasz urząd stara się informować o wszystkich możliwościach otrzymania grantów ze środków UE, nie tylko dla przedsiębiorców. Może powinni skupić się tylko na przedsiębiorcach... ja tak nie uważam. Zgadzam się z Tobą, że ta grupa ma wymierny wpływ na poziom zatrudnienia w naszym mieście i powinna być traktowana należycie. Być może w natłoku innych informacji wiadomości na temat dofinansowania nie dotarły do zainteresowanych. Czy masz jakieś propozycję jak to zmienić? Powyżej przytoczyłem promocję innych miast wspomnianego programu. Nie zauważyłem wzmożonych starań aby te informacje dotarły do zainteresowanych. Gratuluje trzymania ręki na pulsie i stałego monitorowania stron z funduszami.

Cieszę się, że starasz się zwiększyć ilość kanałów dostępu do informacji. Idąc Twoim przykładem proponuje aby Alek zamieszczał takie informację na stronie głównej. Szukanie info na temat możliwości dofinansowania ze środków UE na forum bywa uciążliwe. Aby wejść na ten wątek trzeba kliknąć (aż) 3 razy ;) a post spada szybko.

Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK pisze:
„prasa podziemna komuchów”

Bo jak inaczej nazwać informacje, do których dostęp mają tylko wybrani.
Przypomina mi to okres reglamentacji i cenzury za czasów komuny.
Przeczytaj a dowiesz się.

PiTeK pisze:
Skąd Twoje przekonanie, że strona Urzędu Miasta nie jest codziennie otwierana przy kawie przez wszystkich mieszkańców miasta?

Moje przekonanie bierze się stąd, że widzę ile osób ze Zgorzelca jest poinformowanych i przyjeżdża na szkolenia z zakresu dofinansowań unijnych do miast, gdzie się one odbywają. Znam zdanie tych osób w tym temacie.

Pitku z całym szacunkiem dla Ciebie chciałbym zauważyć, że mijasz się z prawdą opisując moje wypowiedzi. Nie wiem na karb czego to zrzucić ale opisałeś moją wypowiedź następująco:

PiTeK pisze:
Zmiętolony papier leżący na ziemi nazwałem śmieciem.

To, że miętolony papiet, to przyznaję fakt niezaprzeczalny. Taki właśnie był, ale nie leżał na ziemi.
Pozwól, że przytoczę jeszcze raz swoją wypowiedź:

Grzegorz pisze:
Wychodząc z urzędu nagle znowu zupełnie przypadkowo wpadła mi w rękę pomięta kartka z treścią, które wcześniej czytał człowiek.
Kartka ta przedstawiała stan zużycia i w normalnych warunkach ilość zagnieceń sprawiała, że mógłbym ją użyć w jednoznacznym celu, jednak czujne oko „oficera śledczego” zauważyło rozmazane ale ciekawe treści.

Jak widzisz istotnym dla mnie jest fakt, że kartka nie została znaleziona na śmietniku, co również sugerujesz ale wpadła mi w rękę. Sprawia to wrażenie, że starasz się zmanipulowac moje wypowiedzi, co nie jest najsłuszniejszą drogą do dochodzenia sensu postu.

PiTeK pisze:
Biorąc literalnie przytoczoną przez Ciebie definicję promocji...

Sugeruję abyśmy przestali spierać się o definicje a wzięli się za poprawienie stanu informacji o funfuszach.
Teoretyków jest wielu. Robić nie ma kto.

PiTeK pisze:
Porównajmy strony Urzędów Miejskich

Nie porównujmy stron urzędów. Porównajmy ilość szkoleń, zorganizowanych na danym terenie dla przedsiębiorców o możliwości pozyskania funduszy unijnych.
Porównajmy to, że jak wspomniałem wcześniej Bolesławiec zadbał o to aby tam odbyły się szkolenia dla zainteresowanych. Informuję, że takie szkolenia mogły się odbyć w Zgorzelcu ale ze względu na kompletny brak zainteresowania właściwych komórek nie odbyły się. Jeśli za coś nie płacimy a może się przyczynić do rozwoju regionu, to chyba bez dyskusji miasto powinno w to wchodzić.
Jako ciekawostkę podam, że w poprzednim roku odbyło się jedno szkolenie zorganizowane w Starostwie Powiatowym w Zgorzelcu.

Frekwencja?
PEŁNA SALA!!

PiTeK pisze:
Co z tego, że ktoś przeszedł szkolenie 16 miesięcy temu skoro nie wie kiedy ma złożyć wniosek

Szanowny Pitku napisałeś:
PiTeK pisze:
mamy informację, że szkolenie (o którym wspomina Grzegorz) odbyło się 11 lipca 2007 roku. Co z tego, że ktoś przeszedł szkolenie 16 miesięcy temu skoro nie wie kiedy ma złożyć wniosek (nie znalazłem żadnej informacji o terminie naboru wniosków).

Pragnę zauważyć, że jeśli ja klikam na podaną stronę:
http://www.dip.dolnyslask...zi=15&id_men=24

to otwiera mi się między innymi taki tekst:

Szkolenie dla przedsiębiorców w Bolesławcu - 05.11.2008.
Szkolenie dla Wnioskodawców w Świdnicy - 28.10.2008.
Szkolenie dla przedsiębiorców z rejonu Kotliny Kłodzkiej - 06.11.2008
SZKOLENIE DLA WNIOSKODAWCÓW W JELENIEJ GÓRZE - 16.10.2008
UWAGA! Dodatkowy termin szkolenia we Wrocławiu - 21.10.2008.

Pitku czy znowu manipulujesz moimi wypowiedziami? Czy też nie znalazłeś powyższych linków o szkoleniach?

PiTeK pisze:
Tak jak wspomniałem – kto chce to znajdzie. Kwestia ile się musi naszukać.

Jestem innego zdania.
Te pieniądze raz idą do nas. Później ich nie będzie. kto skorzysta teraz wygra.
Wg mnie powinno się zrobić wszystko aby zainteresować przedsiębiorców dofinansowaniami i przełamać w nich wewnętrzny opór przed składaniem wniosków. Zmienić stereotyp załatwiania wniosku zamiast złożenia go i otrzymania dofinansowania. Takie właśnie podejście Pitku jak Ty reprezentujesz, wg mnie oczywiście, skłania przedsiębiorców zgorzeleckich do zajmowania się tylko swoim interesem bez nadziei najmniejszej na jakąkolwiek pomoc.
Z powyższych Twoich cytatów mogę stwierdzić, że trochę się pogubiłeś przy szukaniu na jednej stronie a wymagasz od przedsiębiorców biegłego operowania na stronach i rozeznania tematycznego? Sądzę, że teraz przyznasz mi rację, że nie wystarczy dać na stronie informację i nawet dać link, bo to za mało.
Niezbędne jest uruchomienie wszystkich możliwych kanałów informacyjnych.

PiTeK pisze:
Może powinni skupić się tylko na przedsiębiorcach... ja tak nie uważam.

Pitek aż ciśnie mi się na klawiaturę zmienione stwierdzenie Urbana:
"Samorząd sie sam wyżywi"
Nie traktuj przedsiębiorców, jako zło konieczne (takie wrażenie odnoszę).
Ja uważam, że powinno się dbać o tych, co przynoszą samorządowi wymierne finansowe korzyści, czyli płacą podatki.
Powiem więcej. Powinno się dbać najwięcej o najmniejszych. Mikro i małe przedsiębiorstwa. Ale to z moje zdanie.

PiTeK pisze:
Czy masz jakieś propozycję jak to zmienić?

Mam. Wypada przeszkolić osoby odpowiedzialne za transfer informacji do zainteresowanych i będzie po kłopocie.
Mógłbym się podjąć przeszkolenia takiej osoby. Ma się rozumieć, że dla dobra regionu zgorzeleckiego ZA DARMO ale w dogodnym dla mnie czasie.

Eldrich pisze:
Grzegorz, szkolenia te chyba jednak organizowała DIP a nie samorządy, ale mogę się mylić.

Nie mylisz się. Jest jednak kwestia zainteresowania DIP danym miastem. Wystarczył telefon albo dwa i mielibyśmy szkolenia.

Eldrich pisze:
Tak na marginesie, może trochę informacji na takie tematy umieścić na Zgorzelec.info?

Tak na marginesie, to kiedyś na stronie Zgorzelec info były publikacje o możliwości dofinansowań unijnych.
Nie wspomnę nawet, jaka firma wtedy była promowana, jako ta, która wykonuje wnioski.

Można jeszcze dodać, że tworzony jest Lokalny Punkt Konsultacyjny informujący o dofinansowaniach unijnych z pewnych działań.
Taki punkt przewidziany jest również w Zgorzelcu.
Tylko czy kogoś to interesuje?

P
G

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Jak dla mnie smorządy powinny dbać o przedsiębiorców przede wszystkim poprzez zapewnienie im jak nalepszych warunków do prowadzenia działalności czyli m.in.: odpowiednią infrastrukturę - komunikacja, media, dostep do terenów inwestycyjnych, podatki itp. i to powinna być podstawą w tym zakresie, a nie organizowanie szkoleń - od tego jest np. ARR. Oczywiście jeżeli posiadają wolne "moce przerobowe" mogą pokusić się o organizację szkoleń, chociaż w pierwszym rzędzie powinni się sami szkolić aby skutecznie aplikować o fundusze.
Grzegorz pisze:
Wypada przeszkolić osoby odpowiedzialne za transfer informacji do zainteresowanych i będzie po kłopocie.

Co taka osoba miałaby robić? Rozsyłać emaile do wszystkich kogo znajdzie? Rozsyłać faksy?

W dobie internetu i cywilizacji informacyjnej jeżeli przedsiebiorca sam nie potrafi znaleźć, dotrzeć do takich informacji i ich wykorzystać to jest d..a a nie przedsiębiorca. Nie chodzi tu oczywiście o to żeby każdy sam napisał sobie wniosek i zarządzał projektem, ale o wiedze m.in. na co mozna dostac dotację i gadzie/do kogo się zwrócić o ewentualną pomoc.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.